Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przeniesienie kuchni w miejsce pokoju... w bloku

LossKabanoss

Recommended Posts

Witam wszystkich serdecznie!

Założyłem ten temat gdyż nigdzie (ani w sieci ani pytając ludzi) nie dostałem jednoznacznej odpowiedzi.

Kupujemy mieszkanie i przed wprowadzeniem chcielibyśmy zrobić mała rozrubę - chodzi o przeniesienie kuchni w miejsce pokoju z czym wiąże się również wyburzenie ściany nośnej...

Moje pytanie dotyczą tego czy wogóle jest to realne... czy można przenieść kuchnię (co z kominami/wentylacją, nie ma potrzeby ciągnięcia rur gazowych)

Temat dotyczy mieszkania na III piętrze w bloku IV pietrowym (+poddasze) z 2000r.

Poniżej wklejam rzut mieszkania (po prawej zaznaczyłem na czerwono ścianę do wyburzenia):

http://images65.fotosik.pl/599/df6c1b3e374d369f.jpg

http://images65.fotosik.pl/599/df6c1b3e374d369f.jpg

Zaznaczony fragment ściany ma ok 3m.

Jak widać pomiędzy WC a łazienką są kominy i myślałem, że można się tam przebić z rurą z nowej kuchni :) ale czy to tak właśnie działa??

Napiszcie proszę od czego zacząć - do kogo się zgłosić, jakich ekspertyz/planu/projektu potrzebujemy i ile to orientacyjnie może kosztować. Pierwszy raz mamy do czynienia z takim tematem i zupełnie nie wiemy od czego zacząc...

Z góry dziękuję za pomoc.

hej, nie jestem budowlańcem i wielkim znawcą ale może zanim się zwali ścianę to obok lepiej zrobić chwilowo jakąś podporę np.:

ściana nośna.JPG

najlepiej nie zwalać ściany na równo tylko lepie zostawić sobie jej po ok. 20cm no chyba że sama odpadnie no to trudno. chodzi o to że trzeba będzie dać szynę i jakoś ją zamocować, mniej więcej o to mi chodzi

podpora.JPG

wszystko da się zrobić tylko zależy ile się ma na to kasy. najlepiej podejść sobie z tym problemem do architekta lub jakiejś ekipy budowlanej i przedstawić i problem, niech zobaczą na własne oczy jak to wygląda i na pewno coś doradza. jeżeli będzie potrzebny projekt i pozwolenia na przebudowę to bez architekta się nie obędzie i podejrzewam że będzie musiał być żeby zrobić obliczenia itp. pewnie chcecie mieć salon z otwartą kuchnia bo ładnie to wygląda ale się nad tym dobrze zastanówcie. tez sobie myślałem że ładnie by to wyglądało ale poza wyglądem uważam że mało efektywne. można sobie wyobrazić gości w salonie a tu trzeba gotować bigos czy smażyć rybki i wszystko to co jest w kuchnie jest i w salonie a po drugie wszyscy się patrzą na ręce jak kto robi i nie ma spokoju. a jak są drzwi to się je zamknie i święty spokój. to co ma być w kuchni to jest w kuchni. ale decyzja należy do was. powodzenia i dajcie znać co postanowicie i jak to będzie wyglądać. powodzenia

Projekt będzie kosztował na pewno co najmniej 5 tys.

Bez projektu raczej nie radze podchodzić, bo jeżeli coś się złego stanie to nie wy będziecie odpowiedzialni tylko projektant.

Z wentylacją nie będzie problemu bo można wystawić rurę stalową na zewnątrz budynku i wyciągnać 0,5m ponad dach.

Do łazienki się nie wbijecie bo to nie do końca legalne.

Co 2 piętro można się przyłączać do przewodu wentylacyjnego tego samego a skorzystać z tego samego co w łazience nie można bo łazienka i toaleta musi mieć własną indywidualną wentylację.

Jeżeli chodzi o ścianę to trzeba złapać konstruktora. On oceni czy jest to ściana konstrukcyjna i jak można zrobić w niej otwór. Na podstawie rysunku nie mogę jednoznacznie powiedzieć czy ta ściana jest konstrukcyjna czy nie.

Dziękuję za zainteresowanie tematem!

O planie oczywiście mysleliśmy bo zależy nam żeby wszystko było od A do Z...

Przeraził mnie teraz ten komin... nie wyobrażam sobie, żeby zarządca (w tym przypadku wspólnota mieszkaniowa) wyraził zgodę na wypuszczenie komina przez ścianę i pociągnięcie go przez IV pietro oraz poddasze :)

Co 2 piętro można się przyłączać do przewodu wentylacyjnego tego samego
moge prosić o dokładniejsze wyjasnienie, bo nie rozumiem?? Laik jestem w tej dziedzinie :)

Przykład:

Blok ma 4 kondygnacje, na każdej kondygnacji jest potrzebny przewód wentylacyjny.

To mamy dwa przewody kominowe wentylacyjne biegnące przez całą wysokość bloku.

1 kondygnacja włącza się do przewodu nr 1,

2 kondygnacja do przewodu nr 2

3 kondygnacja do przewodu nr 1

4 kondygnacja do przewodu nr 2

po prostu na przemian.