Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z pompą ciepła Vitocal 222G Viessmann

martisia00

Recommended Posts

są w pierwszej warstwie i są w otulinie.

W 5 cm? Czyli leży na chudziaku i jest oddzielona otuliną?

IMO to może być przyczyna. chudziak ma znacznie niższą temperaturę, niż wylewka. Więc to od niego trzeba lepiej izolować.

Edytowane przez Kaizen

• Odpowiedzi 155
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Prawdopodobnie problem był związany z cyrkuklacją i ciągłym podgrzewaniem wody. Narazie wyłączyłem ogrzewanie a wodę ustawie tak jak mi radzicie: jako ze poa domem jestesmy 6-16 to cieplej wody bedziemy potzebowac 5-6 i ewentualnie wieczorem 20-21. Jeśli zdecyduje sie na taryfe g12w to moge grzanie wody ustawic w rodzinach taniej taryfy czyli 5-6 13-15 oraz 22-23 i bede mial pewnosc ze woda bedzie zdatna do kapieli? i jeszcze jedno pyt. czyli temp ustawic na 46 stopni?

tutaj już sama musisz sobie odpowiedzieć na to pytanie...jak wody będzie brakować, to wydłużysz sobie to okienko, możesz też dodać okienko w drogiej taryfie (tak jak np. ja) - bo komfort jest ważniejszy jednak moim zdaniem

przy małym zasobniku, a taki zdaje się masz, może to być mało - ale to żaden problem, skorygujesz ustawienia i tyle.

wodę bym zostawił na 46C

W 5 cm? Czyli leży na chudziaku i jest oddzielona otuliną?

IMO to może być przyczyna. chudziak ma znacznie niższą temperaturę, niż wylewka. Więc to od niego trzeba lepiej izolować.

nawet jak będzie zrobione "tak jak pan bóg przykazał" to przy włączonej cyrkulacji na stałe będzie się bardzo szybko wychładzał zasobnik

Narazie zajmę się kwestią wody. Czy mogę na was liczyć również w przypadku gdy będę potrzebował pomocy przy ustawieniu ogrzewania? Bo z tego co czytam na forum to jakas czarna magia. Po powrocie z pracy postaram się ustawić program grzania wody i wrzucę foto.

A masz termostaty w pokojach?

Mogę Ci pomóc ze wstępnymi ustawieniami, obsługa w wieśku jest dosyć prosta , ale to i tak dosyć indywidualna sprawa jest i trzeba się trochę pobawić w trakcie sezonu grzewczego.

a sam głowny ekran prezentuje sie tak:

[ATTACH=CONFIG]392191[/ATTACH]

akurat te temperatury są teraz mało istotne, ale jak zacznie się sezon grzewczy, to się im przyjrzymy

Inna kwestia, że te temperatury staramy się odczytywać po 1h od rozpoczęcia pracy - bo teraz jak pompa nie pracuje, to pokazują temperaturę w pomieszczeniu gdzie stoi PC

docelowo takie ustawienia będą ok, jak już będzie taryfa weekendowa, teraz nie musisz tego aż tak pilnować...chyba że chcesz się już przyzwyczajać

jak nie będą ok, to trochę zmienisz aż w końcu dojdziesz do tych optymalnych

podobnie jest z ustawieniami CO ;)

Ja bym jednak z tą cyrkulacją aż tak nie oszczędzał. Mam włączoną w tygodniu rano i od 16 do 23 i woda jest gorąca nawet o 23 mimo że ostatnie podgrzanie było o 15 (zrezygnowałem od 22)

Sprawdź bez cyrkulacji po jakim czasie zaczyna lecieć ciepła woda np. w kuchni.

Co do samego grzania wody to jest coś takiego że możesz ręcznie wymusić włączenie podgrzania bez zmiany ustawień.

Menu mam identyczne ;)

Dziś akurat ostatni dzień miesiąca więc spisałem licznik i za czerwiec na podgrzanie wody poszło 99KWh czyli 27 zł

Edytowane przez jvc

witam, stan licznika wczoraj 2141 a dzisiaj 2141,9 czyli 0,9 kwh na dzien. to chyba duzo lepszy wynik niz poprzednio? do ustawien bedziey sie przyzwyczajac bo juz zlozylismy wniosek o zmiane taryfy. a z cyrkulacja bedziemy sobie probowac rozne ustawienia. moze faktycznie troche za bardzo przykrecilismy kurek. mam pytanie czy kiedy przejdziemy na grzanie CO tez bedzie mozna pompe ustawic w taki sposob zeby dzialala samodzielnie i jak najbardziej ekonomicznie a jednoczesnie tak zeby nie utracic komfortu ciepla w domu?

wprowadzilem ustawienia o ktorych pisaliscie i tak:

woda ustawiona na 45

[ATTACH=CONFIG]392186[/ATTACH]

program czasowy:

5-6 14-15 i 21-22 poniedzialek-piatek

[ATTACH=CONFIG]392187[/ATTACH]

sobota-niedziela 7-20

[ATTACH=CONFIG]392188[/ATTACH]

natomiast cyrkulacja

pon-piatek 4:50-6:10 i 20:50-22:00

[ATTACH=CONFIG]392189[/ATTACH]

a w sob-niedziele:

7-9 i 18:30-20:00

[ATTACH=CONFIG]392190[/ATTACH]

Witam.

Przede wszystkim robisz za duzo zmian na raz. Nie znajdziesz w ten sposób winowajcy.

Ustawienie wody zostaw na 45 stopni

Program czasowy cieplej wody, jaki jest na 2 foto moze okazac sie zgubny, zwyczajnie beda braki cieplej wody.

Masz podlicznik wiec szybko da sie ustalic, co pobiera tyle energii.

Zrob tak:

Wyłącz cyrkulację w ogole, kilka dni sie pomeczysz,

Ciepłą wode ustaw w programie czasowym na cala dobe, bez tych przerw. Jak nie ma Cię w domu, a tym samym nie ma poboru, pompa nawet raz sie nie wlaczy aby podgrzewac wode.

Oczywiscie najpierw spisz podlicznik i po 3-4 dniech podaj zużycie. Jak wynik będzie zadowalający, powoli wprowadzaj cyrkulacje, np na godzinę rano, kiedy używacie wody i po 3 dniach znowu sprawdz podlicznik. itd.

NIe bój się ustawić calodobowo podgrzewu CWU. Ja tak mam od kilku lat. NIe mam brakow cieplej wody i nie zauważyłem wzrostu zł za energie

mam pytanie czy kiedy przejdziemy na grzanie CO tez bedzie mozna pompe ustawic w taki sposob zeby dzialala samodzielnie i jak najbardziej ekonomicznie a jednoczesnie tak zeby nie utracic komfortu ciepla w domu?

Oczywiście ja do pomieszczenia z pompą zaglądam już tylko z czystej ciekawości i żeby sprawdzić ciśnienie na zagarach DZ i GZ. Tej zimy byłem może ze 3 razy