Kaizen 30.06.2017 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2017 (edytowane) są w pierwszej warstwie i są w otulinie. W 5 cm? Czyli leży na chudziaku i jest oddzielona otuliną? IMO to może być przyczyna. chudziak ma znacznie niższą temperaturę, niż wylewka. Więc to od niego trzeba lepiej izolować. Edytowane 30 Czerwca 2017 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gooskazip 30.06.2017 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2017 znalazlem tylko jedno zdjecie na ktorym dosc slabo widac jak to wyglada: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 30.06.2017 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2017 Wygląda, jakby miało być z cm styro pod. Jakby faktycznie tak zostało zrobione, to straty są gdzie indziej. Ale jak nie masz zdjęć, to teraz nie do zweryfikownia. Jeszcze pytanie - jakie zużycie wody ciepłej było w tym okresie? Symboliczne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gooskazip 30.06.2017 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2017 trudno powiedziec bo nie prowadzilem kalendarza ale jestesmy tylko we dwójke. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 30.06.2017 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2017 Prawdopodobnie problem był związany z cyrkuklacją i ciągłym podgrzewaniem wody. Narazie wyłączyłem ogrzewanie a wodę ustawie tak jak mi radzicie: jako ze poa domem jestesmy 6-16 to cieplej wody bedziemy potzebowac 5-6 i ewentualnie wieczorem 20-21. Jeśli zdecyduje sie na taryfe g12w to moge grzanie wody ustawic w rodzinach taniej taryfy czyli 5-6 13-15 oraz 22-23 i bede mial pewnosc ze woda bedzie zdatna do kapieli? i jeszcze jedno pyt. czyli temp ustawic na 46 stopni? tutaj już sama musisz sobie odpowiedzieć na to pytanie...jak wody będzie brakować, to wydłużysz sobie to okienko, możesz też dodać okienko w drogiej taryfie (tak jak np. ja) - bo komfort jest ważniejszy jednak moim zdaniem przy małym zasobniku, a taki zdaje się masz, może to być mało - ale to żaden problem, skorygujesz ustawienia i tyle. wodę bym zostawił na 46C W 5 cm? Czyli leży na chudziaku i jest oddzielona otuliną? IMO to może być przyczyna. chudziak ma znacznie niższą temperaturę, niż wylewka. Więc to od niego trzeba lepiej izolować. nawet jak będzie zrobione "tak jak pan bóg przykazał" to przy włączonej cyrkulacji na stałe będzie się bardzo szybko wychładzał zasobnik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gooskazip 30.06.2017 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2017 Narazie zajmę się kwestią wody. Czy mogę na was liczyć również w przypadku gdy będę potrzebował pomocy przy ustawieniu ogrzewania? Bo z tego co czytam na forum to jakas czarna magia. Po powrocie z pracy postaram się ustawić program grzania wody i wrzucę foto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jvc 30.06.2017 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2017 Narazie zajmę się kwestią wody. Czy mogę na was liczyć również w przypadku gdy będę potrzebował pomocy przy ustawieniu ogrzewania? Bo z tego co czytam na forum to jakas czarna magia. Po powrocie z pracy postaram się ustawić program grzania wody i wrzucę foto. A masz termostaty w pokojach? Mogę Ci pomóc ze wstępnymi ustawieniami, obsługa w wieśku jest dosyć prosta , ale to i tak dosyć indywidualna sprawa jest i trzeba się trochę pobawić w trakcie sezonu grzewczego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gooskazip 30.06.2017 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2017 termostaty w pokojach bede mial dopiero w połowie lipca bo jeszcze nam instalator nie zalozyl. bede bardzo wdzieczny za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 30.06.2017 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2017 spokojnie, damy radę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gooskazip 30.06.2017 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2017 wprowadzilem ustawienia o ktorych pisaliscie i tak: woda ustawiona na 45 program czasowy: 5-6 14-15 i 21-22 poniedzialek-piatek sobota-niedziela 7-20 natomiast cyrkulacja pon-piatek 4:50-6:10 i 20:50-22:00 a w sob-niedziele: 7-9 i 18:30-20:00 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gooskazip 30.06.2017 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2017 a sam głowny ekran prezentuje sie tak: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 30.06.2017 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2017 a sam głowny ekran prezentuje sie tak: [ATTACH=CONFIG]392191[/ATTACH] akurat te temperatury są teraz mało istotne, ale jak zacznie się sezon grzewczy, to się im przyjrzymy Inna kwestia, że te temperatury staramy się odczytywać po 1h od rozpoczęcia pracy - bo teraz jak pompa nie pracuje, to pokazują temperaturę w pomieszczeniu gdzie stoi PC docelowo takie ustawienia będą ok, jak już będzie taryfa weekendowa, teraz nie musisz tego aż tak pilnować...chyba że chcesz się już przyzwyczajać jak nie będą ok, to trochę zmienisz aż w końcu dojdziesz do tych optymalnych podobnie jest z ustawieniami CO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jvc 30.06.2017 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2017 (edytowane) Ja bym jednak z tą cyrkulacją aż tak nie oszczędzał. Mam włączoną w tygodniu rano i od 16 do 23 i woda jest gorąca nawet o 23 mimo że ostatnie podgrzanie było o 15 (zrezygnowałem od 22) Sprawdź bez cyrkulacji po jakim czasie zaczyna lecieć ciepła woda np. w kuchni. Co do samego grzania wody to jest coś takiego że możesz ręcznie wymusić włączenie podgrzania bez zmiany ustawień. Menu mam identyczne Dziś akurat ostatni dzień miesiąca więc spisałem licznik i za czerwiec na podgrzanie wody poszło 99KWh czyli 27 zł Edytowane 30 Czerwca 2017 przez jvc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gooskazip 02.07.2017 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2017 witam, stan licznika wczoraj 2141 a dzisiaj 2141,9 czyli 0,9 kwh na dzien. to chyba duzo lepszy wynik niz poprzednio? do ustawien bedziey sie przyzwyczajac bo juz zlozylismy wniosek o zmiane taryfy. a z cyrkulacja bedziemy sobie probowac rozne ustawienia. moze faktycznie troche za bardzo przykrecilismy kurek. mam pytanie czy kiedy przejdziemy na grzanie CO tez bedzie mozna pompe ustawic w taki sposob zeby dzialala samodzielnie i jak najbardziej ekonomicznie a jednoczesnie tak zeby nie utracic komfortu ciepla w domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 02.07.2017 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2017 wprowadzilem ustawienia o ktorych pisaliscie i tak: woda ustawiona na 45 [ATTACH=CONFIG]392186[/ATTACH] program czasowy: 5-6 14-15 i 21-22 poniedzialek-piatek [ATTACH=CONFIG]392187[/ATTACH] sobota-niedziela 7-20 [ATTACH=CONFIG]392188[/ATTACH] natomiast cyrkulacja pon-piatek 4:50-6:10 i 20:50-22:00 [ATTACH=CONFIG]392189[/ATTACH] a w sob-niedziele: 7-9 i 18:30-20:00 [ATTACH=CONFIG]392190[/ATTACH] Witam. Przede wszystkim robisz za duzo zmian na raz. Nie znajdziesz w ten sposób winowajcy. Ustawienie wody zostaw na 45 stopni Program czasowy cieplej wody, jaki jest na 2 foto moze okazac sie zgubny, zwyczajnie beda braki cieplej wody. Masz podlicznik wiec szybko da sie ustalic, co pobiera tyle energii. Zrob tak: Wyłącz cyrkulację w ogole, kilka dni sie pomeczysz, Ciepłą wode ustaw w programie czasowym na cala dobe, bez tych przerw. Jak nie ma Cię w domu, a tym samym nie ma poboru, pompa nawet raz sie nie wlaczy aby podgrzewac wode. Oczywiscie najpierw spisz podlicznik i po 3-4 dniech podaj zużycie. Jak wynik będzie zadowalający, powoli wprowadzaj cyrkulacje, np na godzinę rano, kiedy używacie wody i po 3 dniach znowu sprawdz podlicznik. itd. NIe bój się ustawić calodobowo podgrzewu CWU. Ja tak mam od kilku lat. NIe mam brakow cieplej wody i nie zauważyłem wzrostu zł za energie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 02.07.2017 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2017 mam pytanie czy kiedy przejdziemy na grzanie CO tez bedzie mozna pompe ustawic w taki sposob zeby dzialala samodzielnie i jak najbardziej ekonomicznie a jednoczesnie tak zeby nie utracic komfortu ciepla w domu? Oczywiście ja do pomieszczenia z pompą zaglądam już tylko z czystej ciekawości i żeby sprawdzić ciśnienie na zagarach DZ i GZ. Tej zimy byłem może ze 3 razy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jvc 02.07.2017 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2017 witam, stan licznika wczoraj 2141 a dzisiaj 2141,9 czyli 0,9 kwh na dzien. to chyba duzo lepszy wynik niz poprzednio? To bardzo dobry wynik, widać że mało korzystaliście z wody. W zasadzie to nie ma nawet jednego całego podgrzania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gooskazip 03.07.2017 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2017 Jesteśmy tylko we dwójkę więc wody też za duzo nie idzie. Złożyłem juz wniosek o zmianę taryfy. Przez najbliższe dni wypróbuję nowe ustawienia i będę obserwował licznik. Dam znać jak się sprawdza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jvc 03.07.2017 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2017 Gdyby było to jak jak napisałeś to masz 30 KWh za miesiąc, nawet w budowlanej taryfie licząc gdyby po 1 zł był KWh to masz 30 zł za miesiąc. Różnica spora w porównaniu z poprzednimi rachunkami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gooskazip 04.07.2017 06:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2017 witam, dzis stan licznika wskazuje 2144,8. czy powinienem sie martwic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts