HenoK 10.01.2015 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2015 Na ten wątek trafiłem przypadkiem dopiero teraz, myślę, że warto go podsumować dla potomnych . IMHO, najbardziej prawdopodobną przyczyną problemów z tą instalacją było zbyt skromne DZ. Tak jak wcześniej koledzy pisali, w pierwszym sezonie było one jeszcze dziewicze i dlatego dawało sobie radę, ale w drugim sezonie nie wyglądało to już tak różowo. Bezpośrednia przyczyną było kilkudniowe wychłodzenie budynku, prawdopodobnie pompa ciepła wtedy nie pracowała. Przy próbie osiągnięcia właściwych temperatur w domu doszło do nadmiernego wychłodzenia DZ i awaryjnego jego odłączania - w takiej sytuacji trudno było mówić o dostarczeniu do domu wymaganej ilości ciepła. Jedynym ratunkiem było włączenie grzałek. Druga sprawa to sterowanie pompą ciepła. Sterowanie pogodowe poradzi sobie z tym utrzymaniem zadanej temperatury, jeżeli krzywa grzewcza jest dostosowana do budynku. W budynkach o małym zapotrzebowaniu na ciepło do ogrzewania lepiej sprawdza się sterowanie pokojowe (uwzględnia ono zyski bytowe i słoneczne). Z ostatniego postu inwestorki wynika, że na szczęście sytuacja się unormowała. Podejrzewam, że wynika to z utrzymywania w domu stałej temperatury. W sytuacjach awaryjnych (np. po kilkudniowej przerwie w dostawie energii elektrycznej) warto jednak monitorować działanie DZ i w razie potrzeby skorzystać z wbudowanych grzałek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vitouser 04.03.2016 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2016 Witam, od trzech lat jestem posiadaczem i użytkownikiem tej pompy, jako automatyk elektronik, stworzyłem system monitorowania parametrów i zachowań tej pompy, aby dokładnie wiedzieć co i jak w niej działa, jak działają algorytmy sterowania itp. Po tych trzech latach mogę powiedzieć, że sam sterownik i algorytmy pozostawiają wiele do życzenia oraz zostały dopasowane do idealnego modelu domu, w którym DZ jest nieskończenie dobre a podłogówka natychmiastowo przekazuje całe ciepło do podłogi. Po tych obserwacjach stworzyłem system, który ma za zadanie zmianę w sposobie sterowania, reakcji i użytkowania DZ, system natychmiastowo spowodował, że podłoga jest wreszcie utrzymywana jako ciepła, DZ nie jest przechładzane a dobowa ilość pracy sprężarki spadła o kilka procent. Cały system można obejrzeć na youtube: natomiast cały opis zalet i wad pompy i sterowania Vitocal 222G dostępny jako document tekstowy pod linkiem : https://docs.google.com/document/d/1NMkIDoOtJJKMf7tPnLWT8L3ImIwe2I1Y2wWRQJTiR3g/edit?usp=sharing zachęcam do lektury, opisane reakcje oraz sposoby poprawy naprawdę działają. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gooskazip 29.06.2017 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2017 Witam,Potrzebuję pomocy z ustawieniu pompy Vitocal 222g. Jestem totalnym laikiem jesli chodzi o ten sposob ogrzewania. serwisant ustawil nam pompe ale niestety wyniki nie sa zadowalajace. Sami nie grzebalismy w ustawieniach z obawy ze cos poprzekrecamy a sprzet nie jest przeciez tani. Dzisiaj otrzymalismy rachunek ponad 1 tys za dwa miesiace. Może podam kilka informacji i bedziecie mi w stanie pomoc: Dom skonczony w tym roku. 156 m2 powierzchni uzytkowej plus 33 garaz (nieogrzewany) wszedzie podłogówka, dom 24 cm porotherm, 20 cm styropian grafit, poddasze wełna 25 cm. Mieszkamy od 1 maja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 29.06.2017 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2017 Prawdopodobnie masz włączoną grzałkę. Przedzwoń do serwisanta i spytaj czy tak może być? W ustawieniach sam nic nie grzeb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jvc 29.06.2017 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2017 Racze na bank masz włączoną grzałkę , tylko po co ona się włącza w lecie?U mnie podobna pompa i obecnie zużywa około 120Kwh na grzanie ciepłej wody ,to jest w taniej taryfie około 30 zł miesięcznie.Proponuję również ustawić na okres letni w opcjach " ciepła woda" zamiast "ogrzewanie+ ciepła woda" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 29.06.2017 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2017 Dzisiaj otrzymalismy rachunek ponad 1 tys za dwa miesiace Jaka taryfa, ile kWh jest na tej fakture i które to dwa miesiące i czy oby na pewno to faktura rozliczeniowa (a nie prognoza)? Bo tyle, to i w największe mrozy, w takim domu w dwa miesiące grzałką trudno powinno być wykręcić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 29.06.2017 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2017 a jest to rachunek za faktyczne zużycie? nie wierzę, nawet jak się włącza grzałka...może jakaś faktura rozliczeniowa po odczycie licznika raz na rok lub jakaś wysoka prognoza...i może jeszcze jakieś dodatkowe opłaty za prąd budowlany...pewnie nie masz podlicznika pod PC i to jest zużycie za cały prąd z domu? - to już prędzej...ale jak najszybciej zamontuj sobie podliczniklatem zużywam na CWU prądu za około 30-40zł... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gooskazip 29.06.2017 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2017 (edytowane) Mamy zainstalowany podlicznik na samą pompę ciepła. Niestety nie mam spisanych poszczególnych miesiecy na samym liczniku. Od tego miesiąca zacznę prowadzić takie statystyki jak wy. Na rachunku jest informacja ze zuzytych kwh mamy 1656. Odczyt jest faktyczny a nie prognozowany. Nie mam pojęcia co jest w ustawieniach pompy bo wczesniej obawialem sie cokolwiek w niej krecic. niestety rachunek jest na tyle wysoki ze musze zaczac sie tym porzadnie interesowac. macie jakies propozycje dla laika? w jaki sposob ustawic pompe w okresie letnim? Zapomnialem dodac ze taryfe mamy g11 Edytowane 29 Czerwca 2017 przez Tomaszs131 Łączenie postów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 29.06.2017 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2017 Jeśli się nie mylę- g11 to taryfa budowlana. Koniecznie zmień taryfę na g12 lub g12w. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gooskazip 29.06.2017 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2017 c11 to budowlana a g 11 to podstawowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gooskazip 29.06.2017 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2017 Na pompie mam ustawione 21 stopni. Poza tym wiem ze serwisant ustawial nam program w ktorym pompa grzeje w roznych godzinach różną temperaturę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 29.06.2017 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2017 Masz rację, tak czy inaczej po ogarnięciu ustawień zastanów się nad zmianą taryfy. Większość pompiarzy jest na g12w.Dzwoniłeś do instalatora, pytałeś o ustawienie grzałki. Chociaż tak jak koledzy wyżej wspomnieli, grzałka na rzecz CWU tyle prądy by nie zużyła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 29.06.2017 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2017 Na rachunku jest informacja ze zuzytych kwh mamy 1656. Jakie daty odczytów? Faktycznie obecne wskazanie licznika odpowiada temu? Podlicznik nie wskazywał 0 na początku? Kiedy została uruchomiona PC i ile wskazuje teraz? Przy G11 rachunek powinien przy tej ilości być w okolicach 1K zł. Ale zużycie jest dziwnie duże jak na dwa miesiące. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gooskazip 29.06.2017 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2017 dzisiaj wieczorem ma zajrzeć do nas serwisant. Może powie coś więcej nt takiego zużycia. Chciałbym też sam pogrzebać. Czy ktoś ma taką pompę jak my i może podpowiedzieć jak najekonomiczniej ją ustawić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gooskazip 29.06.2017 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2017 Podlicznik nie wskazywał 0 na początku? Kiedy została uruchomiona PC i ile wskazuje teraz?podlicznik wskazywał 0, pompa została uruchomiona najpierw na suszenie jastrychu w styczniu i wtedy ootrzymywalismy rachunki po 3 tys. natomiast od 28.04.-09.06. dostalismy 1024,00 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 29.06.2017 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2017 od 28.04.-09.06. dostalismy 1024,00 To niewiele ponad miesiąc. To coś jest bardzo nie tak. Pytanie, czy chodzi o PC, czy gdzie indziej wam ucieka prąd i/lub ciepło. Bo tyle to trudno samą grzałką wyciągnąć w największe mrozy w ocieplonym domu. Nawet uwzględniając, że to nowy dom i sporo wilgoci do odparowania. To w końcu maj i średnia była kilkanaście stopni na plusie, a nie na minusie. Bardzo wątpię, że to kwestia ustawień pompy. Chyba, że robiła w domu ze 40* samą grzałką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gooskazip 29.06.2017 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2017 Trudno powiedzieć co mogłoby tak obciążać zużycie, trwają co prawda jeszcze prace wykonczeniowe ale chodzi głownie wiertarka, dom jest moim zdaniem dobrze zaizolowany. masz jakies propozycje dla mnie? od czego zaczac? lub jak ustawic pompe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 29.06.2017 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2017 od czego zaczac? lub jak ustawic pompe? Sprawdź wskazania podlicznika. Pierwsze, to zweryfikować, czy to PC tyle ciągnie. Potem szukać którędy takie straszne ilości ciepła mogą uciekać, jeżeli to PC tyle wyciągnęła (i zweryfikować jej ustawienia). Lub szukać "złodzieja" prądu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gooskazip 29.06.2017 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2017 sprawdze sam podlicznik i dam znać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jvc 29.06.2017 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2017 Nie no mnie jak serwisant włączył grzałki przy pierwszym podłączeniu to po trzech dniach do niego dzwoniłem żeby przyjechał wyłączyć bo pompa wzięła ponad 400KWh na samych grzałkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts