Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z pompą ciepła Vitocal 222G Viessmann

martisia00

Recommended Posts

• Odpowiedzi 155
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

natomiast w książce ekslopatacyjnej widnieja takie informacje dla przykładu

CW 26 T.in 6.8 T.out 4.8 HP 1 7h

CW 25 t.in 6.1 t.out 4.1 HP 1 21 h

24 6.3 4.3 24 h

i tak dalej

Skontaktuj się z forumowiczem photos, kolega jest dość dobrze obeznany w obsłudze pomp Vieśka. Na pewno Ci pomoże.

jedyne wytłumaczenie jakie mi się nasuwa - to że masz włączone grzanie CWU przez 24h/dobe i dodatkowo masz włączoną cały czas cyrkulację - albo coś w tym stylu.... W maju nie ma dużo grzania...więc moim zdaniem nie ma innej możliwości...a cyrkulacja przy niezaizolowanych rurkach szybko ci wychłodzi wodę...aha, sprawdz jeszcze na liczniku pracy PC - jak masz coś takiego jak długo w ciągu dnia pracuje pompa na CWU

sprawdź ustawienia grzania CWU, cyrkulacji i jeszcze kwestia czy masz zaizowlowane rurki do CWU/cyrkulacji

a nawet przy zaizolowanych rurkach i włączonej cyrkulacj nonstop to szybko wychładza się zasobnik - były już tutaj takie przypadki opisywane :yes:

Krzywą grzewczą sobie na razie odpuść , to do ogrzewania tylko jest.

Wejdź w ustawienia ciepłej wody i zobacz na jaką temperaturę masz ustawione. 45 stopni w zupełności wystarczy.

Później sprawdź w jakich godzinach podgrzewa wodę. U mnie wystarcza 5-6 później 14-15 i 22-23 , tyle że korzystam z taniej taryfy tylko.

Masz mniejszy zasobnik niż u mnie, jeśli nie chcesz się bawić zbytnio z ustawieniami, to wyłącz chodziarz grzanie wody w nocy.

czy pompa nie bedzie pobierala wiecej energii na ogrzanie stygnącej wody niż gdyby ją tylko delikatnie podgrzewała (jak w przypadku grzania 24h)?

Teoretycznie wręcz przeciwnie. Bo jak będzie grzała zimniejszą wodę, to będzie miała większy COP. Do tego przy cyrkulacji goniąc chłodniejszą wodę będziesz miał mniejsze straty.

Jednak ciągle nie pasuje mi tak wysokie zużycie wody. Chyba, że masz niezaizolowaną cyrkulację, położoną pod styropianem i grzejesz nią grunt pod domem. Masz zdjęcia, jak to zostało zaizolowane?

czyli cyrkulacja wody powinna byc ustawiona w godzinach w ktorych grzeje sie woda?

rurki układane byly w ten sposób: [ATTACH=CONFIG]392166[/ATTACH]

Nie

Ogólnie ustaw cyrkulację na najrzadsze włączanie ( są chyba trzy do wyboru)

Twój zbiornik pompa zagrzeje w 30 minut zużywając przy tym maksymalnie 2-3 KWh

U mnie gdy zagrzeję o godzinie 15 spokojnie wystarcza dla 4 osobowej rodziny do godz. 22

Edytowane przez jvc

rurki układane byly w ten sposób: [ATTACH=CONFIG]392166[/ATTACH]

To podłogówka. A jak była układana cyrkulacja i ciepła woda? Ile izolacji pod i nad?

Taryfę możesz zmienić raz na rok, więc pewnie będzie z tym problem.

Do testów wyłączyłbym cyrkulację i sprawdził, ile ciepła nią ucieka.

Edytowane przez Kaizen

Cyrkulację ustaw w godzinach gdy korzysta ktoś w domu z wody.

Ja mam w tygodniu włączona między 6-8 i od 16 do 23 czyli wtedy gdy ktoś jest w domu. W weekendy cały dzień poza nocą.

Wiadomo bardziej wychładza zbiornik wtedy ,ale ja próbowałam bez cyrkulacji i włączyłem ją ponownie przez to że głównie w kuchni trzeba było czekać na ciepłą wodę zbyt długo.

Edytowane przez jvc

czyli cos juz wiem, powinienem przede wszystkim zmienic taryfę pradu na g12w, ustawic grzanie wody w godzinach w ktorych mam tanszy prad, i w tych godzinach rowniez ustawic cyrkulacje?

zastanów się poważnie nad zmianą taryfy - nie znaczy to wcale, że masz od razu zmieniać...wystarczy przed okresem grzewczym ;)

grzanie CWU ustaw w takich godzinach w jakich naprawdę tej ciepłej wody potrzebujesz.....ja mam taryfę g12 i grzeję od 5-6(tania tarfya), potem 13:45-15(też tania taryfa) i 17:15 - 21 - bo wtedy najbardziej potrzebuję tej ciepłej wody

cyrkulacja u mnie włącza się 15m przed okienkiem grzania i wyłącza się jakiś czas po zakończeniu okna grzania - to wszystko jest sprawa indywidualna

Nie ma sensu, żeby cyrkulacja chodziła w nocy jak wszyscy śpią, tak samo żeby grzała się w nocy woda...

dodatkowo mam taką możliwość więc wykorzystuję - cyrkulacja nie działa cały czas - kilka minut działa, potem kilka minut przerwy (bodajże teraz mam 6m działa i 8m przerwy - moge to zmieniać)

w weekendy mam grzanie CWU przez cały dzien(tania taryfa) - cyrkulacja z przerwami i okresowo

temperatury wody aż tak nie obniżaj....40C to jak dla mnie byłoby za mało

wlasnie wczoraj wylaczylem grzanie, mam tylko ciepla wode tak jak na zdjeciu ktore wyslales. ale nadal nie wiem jak ustawic wode? wczesniej woda i cyrkulacja byly stale wlaczone wiec moze to jest tez problem? czytalem tez o krzywej grzewczej i u mnie wyglada to tak: 0+6 i -2K

pewnie że to był problem, bo np. grzanie CWU załączało ci się w nocy jak spałaś, cyrkulacja wychłodziła zasobnik, po czym grzanie CWU znowu i tak w kółko...nic dziwnego, że takie zużycie energii było - pisałem już wcześniej o tym....

Prawdopodobnie problem był związany z cyrkuklacją i ciągłym podgrzewaniem wody. Narazie wyłączyłem ogrzewanie a wodę ustawie tak jak mi radzicie: jako ze poa domem jestesmy 6-16 to cieplej wody bedziemy potzebowac 5-6 i ewentualnie wieczorem 20-21. Jeśli zdecyduje sie na taryfe g12w to moge grzanie wody ustawic w rodzinach taniej taryfy czyli 5-6 13-15 oraz 22-23 i bede mial pewnosc ze woda bedzie zdatna do kapieli? i jeszcze jedno pyt. czyli temp ustawic na 46 stopni?