maciekchn 31.01.2014 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2014 Witam mam problem kupiliśmy niedawno dom , mamy tam centralne a wodę z termy centralne ładnie sie pali w piecu (węgiel) ale problem z terma bo po wymianie okien bardzo czuć w łazience dym, ostatnio kilka razy piszczal mi czujnik tlenku węgla jak odkręcałem wodę gorąca, załancza sie terma, aktualnie z termy nie korzystam ... co jest nei tak. piecyk ok sprawdzał spec a co do wentylacji jest tylko w kuchni... kominiarz stwirdził ze muszę otwierać okna proszę o rade osób znających już ten temat , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
talar 31.01.2014 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2014 Kominiarz ma rację. Musisz rozszczelniać okna lub zamontować nawiewnki. Tak działa wentylacja grawitacyjna. W twoim przypadku problem pewnie polega na tym, ze wylot komina wentylacji lazienki jest obok wylotu komina spalinowego. Masz jeszcze jakis komin wentylacyjny w domu (np w kuchni) ktory dziala prawidlowo i wywiewa zużyte powietrze, ale ono skądś się musi brać w środku. Przy prawidłowym układzie jest nawiewane nieszczelnościami przy oknach (tak było kiedy miales stare okno). Po wymianie stolarki okiennej na bardziej szczelną jako nawiew robi u Ciebie kratka wentylacyjna w łazience która zaciąga spaliny z zewnątrz. Przyłóż świece do komina w lazience i zobacz w która stronę masz cug. Poczytaj tez "obrzęd gromniczy" opisany przez adam_mk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 31.01.2014 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2014 Witam mam problem kupiliśmy niedawno dom , mamy tam centralne a wodę z termy centralne ładnie sie pali w piecu (węgiel) ale problem z terma bo po wymianie okien bardzo czuć w łazience dym, ostatnio kilka razy piszczal mi czujnik tlenku węgla jak odkręcałem wodę gorąca, załancza sie terma, aktualnie z termy nie korzystam ... co jest nei tak. piecyk ok sprawdzał spec a co do wentylacji jest tylko w kuchni... kominiarz stwirdził ze muszę otwierać okna proszę o rade osób znających już ten temat , [ATTACH=CONFIG]239203[/ATTACH] wymieniłeś okna i spierdzieliłeś wentylację najpierw trza myśleć a potem działać mieszkaj tak dalej, a pewnego rana już się nie obudzicie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 31.01.2014 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2014 (edytowane) proszę o rade osób znających już ten temat , Piszesz zbyt skrótowo i nieprecyzyjnie! 1. czy twoja "terma", to terma gazowa 2. jeśli to terma gazowa, czy posiada otwartą komorę spalania Jeśli na powyższe pytania masz odpowiedź "tak", to poczytaj ten wątek: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?214137-otwarta-czy-zamknieta-komora-spalania P.S. Jeśli piec węglowy i ta terma "ciągną" powietrze do spalania z mieszkania, to znaczy, że tak naprawdę "ciągną" z kratki wentylacyjnej (i stąd dym w mieszkaniu!). Jeśli natychmiast nie zainstalujesz jakiegoś nawiewnika o dużej wydajności, to możesz już pisać testament! Tak to jest, gdy przy szczelnych oknach piece na paliwo stałe lub gazowe pobierają powietrze do spalania prosto z mieszkania a nie oddzielnym kanałem/rurociągiem z zewnątrz Edytowane 31 Stycznia 2014 przez Konto usunięte_12* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 31.01.2014 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2014 Jezeli odpowiedz brzmi "tak" to lepiej niech juz zawsze zostawia rozszczelnione okno, bo inaczej znow bedzie reportaz w tv "kolejna ofiara"...Pisze to calkiem powaznie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciekchn 01.02.2014 12:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2014 Znaczy tak w łazience nie mam okna , w przedpokoju nieszczelne jedynie drzwi ,w łazience nie mam tez wentylacji jedyne co to w dzwiach na dole dziurki i przebita dziurę do przedpokoju , termę mam w łazience i od niej spaliny idą spirala w komin. W kuchni mam wentylacje z komina gdzie mam co tam cug jest bardzo ładny , jest to komin otwarty jak na foto. Wyciąg z termy zatkałem szmata i teraz nie czuć spalin w domu ale przez co nie używam termy . PROSZĘ O POMOC ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciekchn 01.02.2014 12:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2014 Terma gazowa,w lazience kotlownie mam na zewnatrz tzn wejscie oddzielne tam jest piec na wegiel do ogrzewania (co) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 01.02.2014 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2014 (edytowane) Błagam!! Przeczytaj powyższe JESZCZE RAZ - ze zrozumieniem!! Przecież wszystko, co masz zrobić masz dosłownie jak "na tacy"!! I odpowiadaj na pytania, a nie tylko swoje "w kółko Macieju"! Edytowane 1 Lutego 2014 przez Konto usunięte_12* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciekchn 02.02.2014 08:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2014 Błagam!! Przeczytaj powyższe JESZCZE RAZ - ze zrozumieniem!! Przecież wszystko, co masz zrobić masz dosłownie jak "na tacy"!! I odpowiadaj na pytania, a nie tylko swoje "w kółko Macieju"! Tzn ze mam rozszczelnic okna? zima ? i siedziec w kurtce? ... moze zrobic okienko w lazience i je rozszczelnic. Sory jestem nowy tu , nie mam doswiadczenia w pisaniu forum troszke sie pogubilem ,mozesz pomoc ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noc 02.02.2014 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2014 Zrób nawet zetke w łazience. Uchylone okno.Cokolwiek!I to niezwłocznie!Już jutro takiej szansy możesz nie mieć.Dla nas słuchających wiadomości, to tylko czarne statystyki bezlitosnej zimy. Dla najbliższych może być ogromna tragedia. Wystarczy nawet kilka otworów wywierconych w ścianie na wylot.Do tego dogrzewaj sobie łazienkę, nawet farelką jak trzeba.Następnie na spokojnie zapoznaj się z tematem wentylacji i ogarnij temat w domu.Najprawdopodobniej powinny wystarczyć nawietrzaki w oknach.Bez powietrza to żyją tylko bakterie beztlenowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 02.02.2014 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2014 (edytowane) Tzn ze mam rozszczelnic okna? zima ? i siedziec w kurtce? Skoro już masz tę termę z otwartą komorą spalania, to dla jakiego/takiego "komfortu" możesz zamontować tego typu nawietrzak (z podgrzewaniem): http://www.darco.com.pl/aktualnosci/art,33,24,nawietrzak-z-grzalka-110mm.html Do wszystkich czytających: nie instalujcie w mieszkaniach odbiorników (piecyków) z otwartą komorą spalania, bo mają same wady (ciągną z kratek zimno i stwarzają niebezpieczeństwo zaczadzenia)!! A swoją drogą w łazience, gdzie jest ta terma, musisz mieć kratkę wentylacyjną wywiewną. Jaki kominiarz to widział i cię nie "ochrzanił" Edytowane 2 Lutego 2014 przez Konto usunięte_12* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 02.02.2014 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2014 (edytowane) Tzn ze mam rozszczelnic okna? zima ? i siedziec w kurtce? ... moze zrobic okienko w lazience i je rozszczelnic Niestety tak. Wszyscy piszący Cię ostrzegają, nie ignoruj tego. Kocił gazowy z otwartą komorą spalania MUSI mieć napływ świeżego powietrza z zewnątrz. Jest to kwestia bezpieczeństwa Twojego i Twojej rodziny. Jeśli dopływu świeżego powietrza nie będzie miał, to możesz się po prostu zaczadzić. Nie ufaj też czujnikom czadu, bo one są takie jakie są, mogą się zepsuć, rozkalibrować, bateria może się skończyć itp. Czujnik czadu to nie jest zabezpieczenie, tylko urządzenie pomocnicze. Podstawa to sprawna wentylacja. Jeśli czujniki dały Ci sygnał, że coś jest nie tak, to go nie lekceważ, tylko napraw wentylację - czyli zrób nawiewy z zewnątrz. Masz szczelne okna i wentylację grawitacyjną. W takim przypadku jedynym rozwiązaniem jest zrobienie jakichś dziur rozszczelniających mieszkanie, w ścianie, oknach (nawiewniki to właśnie dziury w oknach), drzwiach, czy w czymkolwiek innym. Edytowane 2 Lutego 2014 przez rwxw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciekchn 03.02.2014 08:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 Puki nie zrobię to nie używam termy , A zrobię okno w łazience 50cm x 50cm podczas kąpieli gdzie terma będzie działać będzie uchylone lub otwarte a tak to rozszczelnione okno zostawię w pokojach tez rozszczelniłem klamka okna ,Puki co terma odłączona a wyciąg z termy zaślepiony by nie wiało Terma ta już była jak kupowałem dom, w obecnych czasach i kredytem na 30 lat zmiana termy to wydatek niemożliwy.Latem mysle ze nie bedzie problemu bo nie będę palił w CO a w łazience i pokojach okno otwarte nie będzie problemem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciekchn 03.02.2014 08:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 Podejrzewam ze czujnik pikam bo nie miałem dziur w drzwiach , a przebicie z łazienki do przedpokoju było zaślepione i tlen w łazience się wypalił jak terma działała , teraz mam dziury w drzwiach i od góry od ślepione przebicie wiec pewnie już by nie pikał.Pozostaje mi zrobić to okienko i wyciorem wyczyścić komin, dziwi mnie ze niema czyścika w tym od termy na dole Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finf 03.02.2014 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 (edytowane) hmmm.... skoro mówisz, że wentylacja w kuchni jest bardzo dobra, a więc wentylacja działa to wstrzymałbym się z psuciem okien, przewiercaniem się przez ściany i inne tego typu gadżety, gdyż brak powietrza w łazience może być bardziej prozaiczny.. Po pierwsze zaproś kominiarza i niech sprawdzi te ciągi zarówno przy zamkniętych jak i otwartych drzwiach, a może się okazać, że wystarczy zwiększyć powierzchnię otworów w drzwiach łazienkowych lub podciąć je od dołu. Brak ciągu tylko w jednym kominie może oznaczać ZATKANIE tego komina, a nie problem z dostarczeniem odpowiedniej ilości powietrza i psucie okien oraz ścian nic nie zmieni. Jeżeli tak jest zainwestuj przynajmniej końcówki obrotowe do kominów, gdyż uchroni cię to w przyszłości przed zatkaniem komina, który przytkany nie działa... Co do montowania okna i nawiewników.. Dla mnie jest to niezrozumiałe... Wymieniam okna, stare dziurawe, na nowe szczelne (w końcu powinno przestać wiać i zrobić się ciepło tylko po to aby wywalić w oknie dziurę pod nawiewnik za który dodatkowo muszę załacić po to aby nawiewało zimne powietrze. Paradoksalnie nawiewane jest ono w zbyt dużych ilościach w zimie i niezbyt dużych w lecie, a odatkowo zamontowanie jednego dziurawego okna nie koniecznie może przynieść oczekiwany efekt, a dziurawienie kilku okien to już paradoks Jak już pomyślimy, podliczymy to okaże się, że zestaw okno 50x50 + nawiewnik to wydatek ok. 500 zł... Co ciekawe wspominasz, że chcesz zamontować okno z nawiewnikiem, gdzie koszt wybicia dziury w ścianie wraz z montażem nadproża/podciągu i wzmocnieniem ściany pod montowanym oknem stanowczo przekroczy 1 tyś złoty, a mówisz, że wymiana termy na termę z zamkniętą komorą spalania i wymiana komina na podwójny powietrzno-spalinowych nie wchodzi w grę ze względu na cenę. Jest to niezrozumiałe, gdyż NOWA terma TURBO w zależności od producenta i mocy będzie kosztować ok. 1,5 tyś, a za starą sprzedaną na allegro spokojnie sfinansujesz wymianę komina, a przy okazji nie zmarzniesz podczas prysznica Dom to znacznie większy wydatek niż zakup samochodu... Już nauczyliśmy się sprawdzać przynajmniej w podstawowym zakresie samochody tuż przed sfinalizowaniem umowy, a więc tym bardziej zastanawia mnie fakt, dlaczego nadal ludzie tak mało korzystają z usług firm, które tak jak w przypadku samochodów - przyjadą, obejrzą na zimno, bez emocji, sprawdzą podstawowe systemy oraz w przypadku wątpliwości zlecą sprawdzenie przez ekspertów (np. kominiarzy, gazowników). Takie sprawdzenie kosztuje w zależności od obiektu od kilkuset złotych do ok. 2-3 tysięcy. Edytowane 3 Lutego 2014 przez finf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 03.02.2014 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 a co do wentylacji jest tylko w kuchni Więc co - w łazience nie masz kratki Jeśli tak, to życzę miłego samobójstwa (także latem ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciekchn 03.02.2014 18:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 Okienko montować będę sam , mam takie okienko pcv 50cm x 50cm ,wywalić dziurę mogę samemu, obwierce do około kwadratowa "dziurkę" i młotkiem wybije ,wzmocnienie od góry zrobię z płyty OSB, okienko będzie rozszczelnione, a podczas działania termy uchylane czy tez otwierane, jak zrobię okienko to sprawdzę czy się polepszyło metoda świeczki, bo teraz świeczka gaśnie tak wieje do środka.Jedynie polepsza się jak otworze na szerz wszystkie okna, rozszczelnienie nic nie daje,Ten komin od termu to z wylotem z boku,spróbuje wyciora wsadzić i go troszkę obczyscic drapakiem. Co do sprawdzenia domu masz racje ze bardziej patrzy się na auta, ja patrzyłem ściany dach podłogi itd tyle co sam się znam.Co do wentylacji nie sprawdzałem, z terma pierwszy raz mam styczność,paradoksalnie babka(znajoma) co tam mieszkała nie miała ani dziur w drzwiach , ani kratki w ścianie , ani czujnika i tak mieszkała x lat... jedyne co ja chroniło to nieszczelne,stare okna, ale jak to powietrze wpadało do szczelnie zamkniętej łazienki ? A co do kratki w łazience nie było,ale juz jest kratka z łazienki do przedpokoju 15cm x 20cm , dziur w drzwiach tez nie było a już są 40x 15 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciekchn 03.02.2014 19:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 dziś czytałem pół dnia o wentylacji i zaczynam rozumieć temat wentylacji u mnie jest wentylacja grawitacyjna zasysa powietrze z zewnątrz a wypycha kominami tzn w moim przypadku kratka w kuchni i terma By prawidłowo to działało musi być zasys powietrza zewnątrz , np dziurawe okna , Wpadłem na pomysł by zrobię przebicia w każdym pokoju pod parapetem kolo grzejnika, jeśli zimno na dworu powietrze będzie wlatywać koło grzejnika przez co się będzie troszkę ogrzewać, w każdych drzwiach(oprócz wejściowych) kratki od dołu Czy dobrze rozumiem ? i dobry mam pomysł? jak duże te dziury maja być ? myślałem ze 2-3 wiertłem 14 i jakieś ładne krateczki dosztukować Moje mieszkanko ma 60m/2 wygląda tak : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 03.02.2014 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 jest kratka z łazienki do przedpokoju 15cm x 20cm , Fajnie Gdy się pojawi czad, to pójdzie nie na zewnątrz, tylko do przedpokoju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 03.02.2014 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 dziś czytałem pół dnia o wentylacji i zaczynam rozumieć temat wentylacji u mnie jest wentylacja grawitacyjna zasysa powietrze z zewnątrz a wypycha kominami tzn w moim przypadku kratka w kuchni i terma By prawidłowo to działało musi być zasys powietrza zewnątrz , np dziurawe okna , Wpadłem na pomysł by zrobię przebicia w każdym pokoju pod parapetem kolo grzejnika, jeśli zimno na dworu powietrze będzie wlatywać koło grzejnika przez co się będzie troszkę ogrzewać, w każdych drzwiach(oprócz wejściowych) kratki od dołu Czy dobrze rozumiem ? i dobry mam pomysł? jak duże te dziury maja być ? myślałem ze 2-3 wiertłem 14 i jakieś ładne krateczki dosztukować Moje mieszkanko ma 60m/2 wygląda tak : [ATTACH=CONFIG]240461[/ATTACH] no nareszcie coś załapałeś widmo rychłego zejścia oddalone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts