Jacek6 01.02.2014 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2014 (edytowane) Planuje zakupic taki kocioł. Prosze o opinię na temat jego ekonomiczności a przede wszystkim niezawodności. Edytowane 1 Lutego 2014 przez Jacek6 Błąd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek6 02.02.2014 19:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2014 Nikt nic nie wie ?Niemozliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 02.02.2014 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2014 U mnie chodzi juz trzeci sezon.Na razie chodzi niezawodnie.Co do ekonomicznosci, to zalezy ona nie od kotla, tylko,od tego ile energii potrzebuje budynek.No i ma duzy plus - jest robiona w polsce, nie w chinach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek6 15.02.2014 13:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2014 mistalova - dzieki za odpowiedz. Rozumiem, ze 3ci sezon bezawaryjnie ?Grzejesz i dom i wode w bojlerze ?Jaka powierzchnie ogrzewasz ?Jakie roczne oplaty za gaz ?Sporo pytan, ale z gory dzieki za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 15.02.2014 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2014 Tak , trzeci sezon bez awarii.Kocioł grzeje zarówno CO jak i 120l zbiornik CWU.Ogrzewam 120m2, i ostatni sezon to faktury za 3100PLN.Co do, zużycia, to akurat nie zależy ono od kotła, tylko od tego ile budynek potrzebuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek6 15.02.2014 14:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2014 Same dobre wiesci.Ja mam 92m2 do ogrzania zasobnik 100l i trzyosobowa rodzina.Powinienem placic mniej.Ty masz nowy (znaczy nowonormatywnie ocieplony dom) ? Ja mam szeregowke sprzed wojny ale wrzucone na sciany 7cm styropianu.Serwis (przeglady) jak czesto i ile kosztuja ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 15.02.2014 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2014 Ocieplenie mam podane w stopce.Przeglądy nie są wymagane do gwarancji, ja zrobiłem pierwszy dopiero w tym sezonie grzewczym, koszt dojazdu, czyszczenia, regulacji to 300pln. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek6 15.02.2014 17:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2014 Ocieplenie masz konkretne Ale ja mam mniejsza powierzchnie i szeregowka. Powinienem sie zmiescic w Twoim zuzyciu. Taryfe masz 3cia czy 2ga ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 15.02.2014 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2014 Teraz niestety skończyłem na 3, bo w poprzednim zuzylem 1250m3 - kuna zrobiła mostek w dachu i nie udało się pozostać w 2 Ale Ty powinieneś zmieścić się w w2, bo z dwóch stron nie będziesz miał praktycznie strat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek6 18.02.2014 07:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2014 Teraz mam kociol na ekogroszek. Grzeje 11,5 miesiaca w roku, bo grzeje nim CWU. Za ten byle jaki sezon zmieszcze sie w 2tonach. Wiec gazu powinienem spalic ....? Nie mam pojecia ile.....Kociolek mam 10 letni wiec pewnie zacznie sie sypac, stad decyzja o przejsciu na gaz (przylacz bedzie wykonany dopiero w maju.Kocioł (jak w tytule) juz zakupiony). Rynek gazowo/częsciowo/przyłączeniowy widze, ze jest chory i to mocno. Zreszta chyba jak kazdy inny.Kocioł zakupiłem sam z VAT 23% taniej niż najtańszy "palant" instalator proponiował mi z VAT 8%.Zapłaciłem 3500 PLN Brutto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek6 05.10.2014 08:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2014 Kociołek uruchomiony 11 dni temu. Grzeje dom i C.W.U.Genialnie cichy, jak dla mnie. mistalova - jaką masz krzywa ustawioną ? U mnie uruchamiajacy nic nie wyliczał, ustawił na 1szą (bo tak wszystkim ustawiamy na instalacji grzejnikowej) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 05.10.2014 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2014 Tak, KG mam 1.0 - najnizsza mozliwa przy trybie grzejnikowym (przy pracy autonomicznej kotla, sterowniki moga ustawic ja mniejsza). Ale instalator sprawdzal CO2 i obroty wentylatora min/max/start? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek6 05.10.2014 19:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2014 Chyba przy ustawionej KG na 1 kociol grzeje dokladnie wg niej, nic sie tam juz samo nie koryguje w gore, w dol ? Tak, tak, ustawiał CO2 wg instrukcji na analizator spalin przy obrotach min i max. Nie wiem czy ustawial obroty przy starcie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 14.10.2014 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2014 Mozesz jeszcze ja obnizyc lub podwyzszyc prawym pokretlem - tzn. zmieniasz jej przesuniecie gora/dol, nachylenie zostaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek6 03.11.2014 12:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2014 Dołozyłem sterownik OMEGA. Hm, prawie wszystko dzial. Prawie. Jak sie ustawi zakres godzinowy grzania CWU to w tym przedziale pracuje rowniez CO.........I Serwis Beretty nie jest w stanie nic z tym zrobic .........PS Na allegro OMEGA jest w super cenie......jesli ktos potrzebuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 03.11.2014 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2014 jednoczesnie grzeje cwu i co czy najpierw cwu a pozniej co Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 03.11.2014 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2014 Ten sterownik jest kiepski, delikatnie mowiac. A jak wyglada instalacja? Grzejniki, OP czy mieszana?Bo tak naprawde ten kociol swietnie sobie radzi bez dodatkowych sterownikow... Zreszta tak jak i 99%innych kondensatow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek6 03.11.2014 20:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2014 jednoczesnie grzeje cwu i co czy najpierw cwu a pozniej co Problem jest wtedy gdy ma nie grzac CWU (w zadanych godzinach), bo wtedy nie grzeje też CO )) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek6 03.11.2014 20:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2014 Ten sterownik jest kiepski, delikatnie mowiac. A jak wyglada instalacja? Grzejniki, OP czy mieszana? Bo tak naprawde ten kociol swietnie sobie radzi bez dodatkowych sterownikow... Zreszta tak jak i 99%innych kondensatow. Tylko grzejniki. Ja uwazam, ze niezbedna jest chocby czasowka, jesli wszyscy wychodza z domu o godzinie x. Ten sterownik to ich (beretty) jedyny sensowny, aczkolwiek, jak widze, kiepski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 05.11.2014 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2014 Obniżanie czasowe, czyli ekonomia ponad komfort. W takim wypadku faktycznie trzeba użyć sterownik omegi, (albo lepiej REC07 ale chyba już nie jest oferowany). Generalnie wszystko się zgadza. Skoro nie potrzebujesz ciepla (czyli temp. obniżona) to i ciepłej wody nie potrzebujesz.Jeśli potrzebujesz ciepła (czyli temp. komfortowa) to zaczyna być aktywne grzanie CWU.Logiczne. Choć dalej nie wiem po co obniżać tempe. w domu - nawet w normowo ocieplonym domu przez parę godzin w mrozy temperatura nie spadnie więcej niż pół stopnia, za to wychłodzi się instalacja i potem trzeba będzie gonić kocioł na większej wydajności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts