Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kocioł gazowy kondensacyjny Beretta Conica Green 15S e.s.i. z zamknieta komora spal.

Jacek6

Recommended Posts

• Odpowiedzi 98
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 2 weeks później...

Teraz mam kociol na ekogroszek. Grzeje 11,5 miesiaca w roku, bo grzeje nim CWU. Za ten byle jaki sezon zmieszcze sie w 2tonach. Wiec gazu powinienem spalic ....? Nie mam pojecia ile.....

Kociolek mam 10 letni wiec pewnie zacznie sie sypac, stad decyzja o przejsciu na gaz (przylacz bedzie wykonany dopiero w maju.

Kocioł (jak w tytule) juz zakupiony). Rynek gazowo/częsciowo/przyłączeniowy widze, ze jest chory i to mocno. Zreszta chyba jak kazdy inny.

Kocioł zakupiłem sam z VAT 23% taniej niż najtańszy "palant" instalator proponiował mi z VAT 8%.

Zapłaciłem 3500 PLN Brutto.

• 7 months później...
  • 2 weeks później...
  • 3 weeks później...
Ten sterownik jest kiepski, delikatnie mowiac.

A jak wyglada instalacja? Grzejniki, OP czy mieszana?

Bo tak naprawde ten kociol swietnie sobie radzi bez dodatkowych sterownikow... Zreszta tak jak i 99%innych kondensatow.

Tylko grzejniki. Ja uwazam, ze niezbedna jest chocby czasowka, jesli wszyscy wychodza z domu o godzinie x.

Ten sterownik to ich (beretty) jedyny sensowny, aczkolwiek, jak widze, kiepski :)

Obniżanie czasowe, czyli ekonomia ponad komfort.

W takim wypadku faktycznie trzeba użyć sterownik omegi, (albo lepiej REC07 ale chyba już nie jest oferowany).

Generalnie wszystko się zgadza. Skoro nie potrzebujesz ciepla (czyli temp. obniżona) to i ciepłej wody nie potrzebujesz.

Jeśli potrzebujesz ciepła (czyli temp. komfortowa) to zaczyna być aktywne grzanie CWU.

Logiczne.

Choć dalej nie wiem po co obniżać tempe. w domu - nawet w normowo ocieplonym domu przez parę godzin w mrozy temperatura nie spadnie więcej niż pół stopnia, za to wychłodzi się instalacja i potem trzeba będzie gonić kocioł na większej wydajności.