Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kocioł gazowy kondensacyjny Beretta Conica Green 15S e.s.i. z zamknieta komora spal.

Jacek6

Recommended Posts

Hm, no niekoniecznie ekonomia ponad komfort, bo, jak dla mojej rodziny, temperatura komfortowa gdy nie spimy, to 21-21,5 st a wtedy gdy spimy to 20 st jest temp komfortowa. Twoja teoria ekonomiczno-komfortowa wiec niebardzo sie sprawdza w naszym przypadku...........

Logika nie grzanie CO wtedy gdy nie potrzebuje CWU tez jest baaaaaaaaardzo krucha. Gdy spie potrzebuje 20 stopni a nie potrzebuje wody .........

U mnie temperatura przy ostatnich nocnych "mrozach" (minus dwa) spadała o 1,5 stopnia, wiec jednak nie ma to nic wspolnego z 0,5 stopnia.....

Jak sie ma Twoje pierwsze zdanie do ostatniego ....

• Odpowiedzi 98
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

tez uwazam ze komfortowo to nie cała doba tak samo

potwierdzam że są sterowniki, które w czasie obniżenia nie przygotowują cwu, pewnie założenie że jak śpimy albo nas nie ma to nie potrzebujemy cwu

W tym sterowniku beretty jest odwrotnie. Wtedy gdy nie potrzebujemy CWU to sterownik twierdzi, ze nie potrzebujemy tez CO :))))

Czyli nie dziala CO poza godzinami CWU?

A to faktycznie dziwne. A jaki status ma parametr 25 (ale w omedze, nie TSP)?

Co do obnizania na noc - jesli przy -2 spada Ci temperatura po nocy o 1.5'C to przyjrzyj sie domowi - toc to durszlak, gdzies musi miec spory mostek termiczny.

Chodzi Ci zapewne o 24.........na ON dziala tak jak napisałem, na OF nie dziala, jak sama nazwa wskazuje wcale (funkcja jest nie aktywna).

Stara poniemiecka szeregowka, cudow z niej nie wykrzesam :(((

• 5 months później...
  • 4 weeks później...

Hmmm... dziwne, ten sterownik chodzi po OpenThermie, nie mam pojęcia jak miałby on zniszczyć płytę. Nawet robiąc zwarcie na linii OT nie ma szans na posadzenie płyty.

Chociaz mówią, że są na tym świecie rzeczy o których filozofom się nie śniło.... ;)

Tak czy owak - zawsze mówiłem, że żaden sterownik nie jest potrzebny - czysta pogodówka z kotła i jazda :)

• 1 month później...
  • 1 month później...

To pogon ich w diably, niech Ci oddadza pieniadze za sterownik, a zamiast niego kup zwyklego eurostera, auratona lub cos podobnego i olej protokol OT. Taki zwyczajnyneuroster Ci wystarczy - ma rozne temperatury dla roznych stref czasowych - np 22'C od 15 do 22 a 20'C w pozostalych - generalnie spelni Twoje zalozenia z pierwszego postu.

Zaawansowane sterowniki OT sa przydatne przy OP a dla grzejnikow wystarczy zwykly termostat dwustanowy.

• 1 month później...
To pogon ich w diably, niech Ci oddadza pieniadze za sterownik, a zamiast niego kup zwyklego eurostera, auratona lub cos podobnego i olej protokol OT. Taki zwyczajnyneuroster Ci wystarczy - ma rozne temperatury dla roznych stref czasowych - np 22'C od 15 do 22 a 20'C w pozostalych - generalnie spelni Twoje zalozenia z pierwszego postu.

Zaawansowane sterowniki OT sa przydatne przy OP a dla grzejnikow wystarczy zwykly termostat dwustanowy.

Potwierdzam wszystko co napisane.

Moje boje z programatorem Beretta Komfort Plus bezprzewodowe opisywałem na forach.

Tak samo zgłaszałem fakt, że godziny grzania CWU wpływają na godziny grzania CO..

Wysyłałem programator do Beretty, bo nie wierzyli - i jak się okazało miałem rację.

W trybie ReC padła mi płyta główna 2 razy (wymienione na gwarancji).

Teraz działa w trybie ON/OFF.

Trochę denerwuje mnie ciągle pracująca pompa CO w kotle, nawet gdy nie grzeje (płomień) przez wiele godzin,

bo w domu jest nagrzane... w trybie ReC pompę chyba wyłączał (bodajże 3 minuty po zakończeniu grzania).

Też informowano mnie o nowym programatorze, ale widzę, że jednak się nie uda.

Pozostaje pogonić ten programator i kupić np. Auratona.

Pozdrawiam

Jak się okazuje, to nie tylko pompa chodzi, ale co chwila się załącza na 2-3 sekundy, gdy temperatura w obiegu spada do 30st.C (przy skali komfort "0" na pokrętle na kotle). Bardzo niedobrze. Czy u Was też tak jest?

Pytanie drugie:

W moim nieszczęsnym programatorze Beretta Komfort Plus (wireless) jest tryb CRT CrS i ReC.

W kotle podłączone mam już sterownik jako On/OFF. Czym różnią się tryby CrT i CrS ? W instrukcji sterownika jest napisane, że można używać tego trybu w kotle, który występuje tryb stałego przepływu pompy. (nie wiem co to znaczy).

Tryb stalego przeplywu ustawia sie w kodzie 94 (TSP), w praktyce nie jest on uzyteczny. Tzn. Stala praca pompy wymagana jest tylko przy pracy w trybie pogodowym (czyli bez termostatu lub z wylaczonym wplywem pomieszczenia w sterowniku.

Co sie wlacza na dwie sekundy? Palnik? Jesli tak to faktycznie niedobrze. Opisz dokladnie swoja instalacje i co sie dokladnie dzieje z kotlem.

ps ciagla praca pompy moze byc spowodowana ustawieniem parametru 51 na I - potrzebny tylko dla pracy pogodowej z obnizeniem nocnym temperatury - czyli w praktyce nieuzyteczne dla OP

Edytowane przez mistalova

Pierw opiszę sytuację, gdy nie ma żądania grzania ze sterownika pokojowego. Pompka ciągle chodzi, więc woda się powoli schładza. Część termostatów w domu zamknięta (nie mam ogrzewania podłogowego), część pewnie nie. Temperatura powoli spada w obiegu, co widać na wyświetlaczu kotła. Gdy spadnie do 30 st. C załącza się palnik na 2-3s. w tym czasie temperatura się podwyższa na około 40 parę stopni, i znowu przy wyłączonym palniku opada.

Podobna sytuacja przy grzaniu, gdy część grzejników jest zamknięta przez termostaty - ale to pewnie może wynikać ze zbyt małego zapotrzebowania na moc i kocioł tak nisko nie może modulować mocy w dół. Trochę niepokojące jest, że przy odpalaniu palnika tak mocno na te kilka sekund tą wodę podgrzewa, no ale to tak chyba ma działać.

Mój programator w tej chwili działa w trybie CrS(albo 5). W trybie CRT jakby nie chciał się załączyć z kotłem. Będę próbował później jeszcze raz, bo zdaje mi się, że wcześniej tak działał - może kocioł potrzebuje restart zasilania? (wiem, że to śmieszne ...)

Parametry w programatorze mam następujące. Nie mam niestety dostępnego parametru 94/51. One były dostępne w trybie ReC z tego co pamiętam, ale ten tryb jak wiemy "rozwala płyty główne".

01 c41

13 21.4

14 0

16 03.0

17 st. c

18 0.1

19 0.2

20 5.0 st c

Sprawdziłem też programator w trybie CRT. Też ma te same opcje, o ile mówimy o kodach, do których dostajemy się przez ustawienia->PL->(wybranie liczby 53).

Tryby zmieniam w ustawienia->type(ReC/CRT/CrS).

Kocił ma podłączony fabryczny czujnik pogodowy.

Edytowane: w trybie CRT też już działa (identycznie jak CrS).

Edytowane przez rtpm

Zakłądam, że sterownik w trybie crt podpięty jest pod linię TA?

No to teraz mmusimy określić co powoduje ciągłą pracę pompy.

Generalnie są to trzy rzeczy:

- zwarta linia TA (do pracy w 100% pogodówce)

- parametr 94 na on (stały przepływ do niczego nie potrzebny)

- parametr 51 na on (czyli po rozłączeniu styków termostatu kocioł nie wyłącza się, tylko przesuwa KG w dół o bodajże 4'K.

Czyli co robić?

Odepnij termostat i zobacz czy nadal pompa chodzi.

Jeśli tak, to podepnij termostat na chwilę w trybie REC i wyłącz parametry 94 i/lub 51. Sterownik oczywiście podepnij pod pod linię OT.

Następnie sterownik ustaw w tryb termostatu (crt) i podepnij z powrotem pod TA.

Musi zadziałać :)