Jacek6 05.11.2014 20:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2014 Hm, no niekoniecznie ekonomia ponad komfort, bo, jak dla mojej rodziny, temperatura komfortowa gdy nie spimy, to 21-21,5 st a wtedy gdy spimy to 20 st jest temp komfortowa. Twoja teoria ekonomiczno-komfortowa wiec niebardzo sie sprawdza w naszym przypadku........... Logika nie grzanie CO wtedy gdy nie potrzebuje CWU tez jest baaaaaaaaardzo krucha. Gdy spie potrzebuje 20 stopni a nie potrzebuje wody ......... U mnie temperatura przy ostatnich nocnych "mrozach" (minus dwa) spadała o 1,5 stopnia, wiec jednak nie ma to nic wspolnego z 0,5 stopnia..... Jak sie ma Twoje pierwsze zdanie do ostatniego .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 05.11.2014 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2014 tez uwazam ze komfortowo to nie cała doba tak samopotwierdzam że są sterowniki, które w czasie obniżenia nie przygotowują cwu, pewnie założenie że jak śpimy albo nas nie ma to nie potrzebujemy cwu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek6 05.11.2014 21:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2014 tez uwazam ze komfortowo to nie cała doba tak samo potwierdzam że są sterowniki, które w czasie obniżenia nie przygotowują cwu, pewnie założenie że jak śpimy albo nas nie ma to nie potrzebujemy cwu W tym sterowniku beretty jest odwrotnie. Wtedy gdy nie potrzebujemy CWU to sterownik twierdzi, ze nie potrzebujemy tez CO ))) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 05.11.2014 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2014 może inaczej to ujeli, ogólnie o tej firmie to cieżko cos dobrego usłyszeć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 06.11.2014 05:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2014 Czyli nie dziala CO poza godzinami CWU?A to faktycznie dziwne. A jaki status ma parametr 25 (ale w omedze, nie TSP)? Co do obnizania na noc - jesli przy -2 spada Ci temperatura po nocy o 1.5'C to przyjrzyj sie domowi - toc to durszlak, gdzies musi miec spory mostek termiczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek6 06.11.2014 20:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2014 Czyli nie dziala CO poza godzinami CWU? A to faktycznie dziwne. A jaki status ma parametr 25 (ale w omedze, nie TSP)? Co do obnizania na noc - jesli przy -2 spada Ci temperatura po nocy o 1.5'C to przyjrzyj sie domowi - toc to durszlak, gdzies musi miec spory mostek termiczny. Chodzi Ci zapewne o 24.........na ON dziala tak jak napisałem, na OF nie dziala, jak sama nazwa wskazuje wcale (funkcja jest nie aktywna). Stara poniemiecka szeregowka, cudow z niej nie wykrzesam (( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek6 03.05.2015 19:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2015 Jest i pierwsza awaria. Nie odpala ... (( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 03.05.2015 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2015 pewnie będzie jakiś drobiazgrozmawiałem z klientem który ma berettę i stwierdził ze po 6 latach od nowości tylko obudowa została, resztę wymieniali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 04.05.2015 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2015 A u mnie 4 lata, jakieś 5000h pracy, startów pewnie ze 20 000 i jak na razie odpukać, nic się nie dzieje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek6 27.05.2015 19:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2015 Padła płyta główna (na gwarancji), podobno załatwia ją na cacy ich sterownik (ten droższy) i jest wiele takich przypadków w Polsce..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 28.05.2015 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2015 Hmmm... dziwne, ten sterownik chodzi po OpenThermie, nie mam pojęcia jak miałby on zniszczyć płytę. Nawet robiąc zwarcie na linii OT nie ma szans na posadzenie płyty. Chociaz mówią, że są na tym świecie rzeczy o których filozofom się nie śniło.... Tak czy owak - zawsze mówiłem, że żaden sterownik nie jest potrzebny - czysta pogodówka z kotła i jazda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek6 30.06.2015 20:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2015 Ten sterownik nie jest podłączany w to miejsce w które jest podłączany dwustanowy. Dobra wiadomość, w najbliższym czasie ma wejść nowy sterownik i wymienia mi za darmoszke ten stary na nowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 01.07.2015 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2015 Dlatego piszę o zwarciu linii OT, nie TA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek6 22.08.2015 17:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2015 Niestety. Nowego sterownika jeszcze nie ma i w tym roku nie będzie. Starego już nie ma ... (( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 22.08.2015 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2015 To pogon ich w diably, niech Ci oddadza pieniadze za sterownik, a zamiast niego kup zwyklego eurostera, auratona lub cos podobnego i olej protokol OT. Taki zwyczajnyneuroster Ci wystarczy - ma rozne temperatury dla roznych stref czasowych - np 22'C od 15 do 22 a 20'C w pozostalych - generalnie spelni Twoje zalozenia z pierwszego postu.Zaawansowane sterowniki OT sa przydatne przy OP a dla grzejnikow wystarczy zwykly termostat dwustanowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rtpm 06.10.2015 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2015 To pogon ich w diably, niech Ci oddadza pieniadze za sterownik, a zamiast niego kup zwyklego eurostera, auratona lub cos podobnego i olej protokol OT. Taki zwyczajnyneuroster Ci wystarczy - ma rozne temperatury dla roznych stref czasowych - np 22'C od 15 do 22 a 20'C w pozostalych - generalnie spelni Twoje zalozenia z pierwszego postu. Zaawansowane sterowniki OT sa przydatne przy OP a dla grzejnikow wystarczy zwykly termostat dwustanowy. Potwierdzam wszystko co napisane. Moje boje z programatorem Beretta Komfort Plus bezprzewodowe opisywałem na forach. Tak samo zgłaszałem fakt, że godziny grzania CWU wpływają na godziny grzania CO.. Wysyłałem programator do Beretty, bo nie wierzyli - i jak się okazało miałem rację. W trybie ReC padła mi płyta główna 2 razy (wymienione na gwarancji). Teraz działa w trybie ON/OFF. Trochę denerwuje mnie ciągle pracująca pompa CO w kotle, nawet gdy nie grzeje (płomień) przez wiele godzin, bo w domu jest nagrzane... w trybie ReC pompę chyba wyłączał (bodajże 3 minuty po zakończeniu grzania). Też informowano mnie o nowym programatorze, ale widzę, że jednak się nie uda. Pozostaje pogonić ten programator i kupić np. Auratona. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rtpm 10.10.2015 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2015 Jak się okazuje, to nie tylko pompa chodzi, ale co chwila się załącza na 2-3 sekundy, gdy temperatura w obiegu spada do 30st.C (przy skali komfort "0" na pokrętle na kotle). Bardzo niedobrze. Czy u Was też tak jest? Pytanie drugie:W moim nieszczęsnym programatorze Beretta Komfort Plus (wireless) jest tryb CRT CrS i ReC.W kotle podłączone mam już sterownik jako On/OFF. Czym różnią się tryby CrT i CrS ? W instrukcji sterownika jest napisane, że można używać tego trybu w kotle, który występuje tryb stałego przepływu pompy. (nie wiem co to znaczy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 10.10.2015 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2015 (edytowane) Tryb stalego przeplywu ustawia sie w kodzie 94 (TSP), w praktyce nie jest on uzyteczny. Tzn. Stala praca pompy wymagana jest tylko przy pracy w trybie pogodowym (czyli bez termostatu lub z wylaczonym wplywem pomieszczenia w sterowniku. Co sie wlacza na dwie sekundy? Palnik? Jesli tak to faktycznie niedobrze. Opisz dokladnie swoja instalacje i co sie dokladnie dzieje z kotlem. ps ciagla praca pompy moze byc spowodowana ustawieniem parametru 51 na I - potrzebny tylko dla pracy pogodowej z obnizeniem nocnym temperatury - czyli w praktyce nieuzyteczne dla OP Edytowane 10 Października 2015 przez mistalova Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rtpm 10.10.2015 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2015 (edytowane) Pierw opiszę sytuację, gdy nie ma żądania grzania ze sterownika pokojowego. Pompka ciągle chodzi, więc woda się powoli schładza. Część termostatów w domu zamknięta (nie mam ogrzewania podłogowego), część pewnie nie. Temperatura powoli spada w obiegu, co widać na wyświetlaczu kotła. Gdy spadnie do 30 st. C załącza się palnik na 2-3s. w tym czasie temperatura się podwyższa na około 40 parę stopni, i znowu przy wyłączonym palniku opada. Podobna sytuacja przy grzaniu, gdy część grzejników jest zamknięta przez termostaty - ale to pewnie może wynikać ze zbyt małego zapotrzebowania na moc i kocioł tak nisko nie może modulować mocy w dół. Trochę niepokojące jest, że przy odpalaniu palnika tak mocno na te kilka sekund tą wodę podgrzewa, no ale to tak chyba ma działać. Mój programator w tej chwili działa w trybie CrS(albo 5). W trybie CRT jakby nie chciał się załączyć z kotłem. Będę próbował później jeszcze raz, bo zdaje mi się, że wcześniej tak działał - może kocioł potrzebuje restart zasilania? (wiem, że to śmieszne ...) Parametry w programatorze mam następujące. Nie mam niestety dostępnego parametru 94/51. One były dostępne w trybie ReC z tego co pamiętam, ale ten tryb jak wiemy "rozwala płyty główne". 01 c4113 21.414 016 03.017 st. c18 0.119 0.220 5.0 st c Sprawdziłem też programator w trybie CRT. Też ma te same opcje, o ile mówimy o kodach, do których dostajemy się przez ustawienia->PL->(wybranie liczby 53). Tryby zmieniam w ustawienia->type(ReC/CRT/CrS).Kocił ma podłączony fabryczny czujnik pogodowy. Edytowane: w trybie CRT też już działa (identycznie jak CrS). Edytowane 10 Października 2015 przez rtpm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 12.10.2015 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2015 Zakłądam, że sterownik w trybie crt podpięty jest pod linię TA? No to teraz mmusimy określić co powoduje ciągłą pracę pompy. Generalnie są to trzy rzeczy: - zwarta linia TA (do pracy w 100% pogodówce) - parametr 94 na on (stały przepływ do niczego nie potrzebny) - parametr 51 na on (czyli po rozłączeniu styków termostatu kocioł nie wyłącza się, tylko przesuwa KG w dół o bodajże 4'K. Czyli co robić? Odepnij termostat i zobacz czy nadal pompa chodzi. Jeśli tak, to podepnij termostat na chwilę w trybie REC i wyłącz parametry 94 i/lub 51. Sterownik oczywiście podepnij pod pod linię OT. Następnie sterownik ustaw w tryb termostatu (crt) i podepnij z powrotem pod TA. Musi zadziałać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts