rtpm 12.10.2015 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2015 (edytowane) Dla pewności jeszcze zapytam o schemat zmiany z CRT na OT+. Kabelki z zasilania programatora zostają tak samo, a wypinam T.A. i wpinam OT+ tam gdzie na rysunku? W instrukcji jest coś napisane, by nie wpinać w 230V. Jeszcze jedno pytanie: Co znaczy parametr TSP: 28 (0/1) czas działania na zredukowanej mocy? To moje stare zdjęcie, nie mam tego w tej chwili tak podłączonego. Edytowane 12 Października 2015 przez rtpm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 12.10.2015 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2015 (edytowane) Mam nadzieję, że to zdjęcie nie pokazuje aktualnego podpięcia przewodów? bo jest błędne... bo jeżeli masz tak jak teraz podłączone przewody a sterownik jest w trybie CRT to nie dziwne że kocioł chodzi cały czas, a sterownik niczym nie steruje:) Ale skupmy się na tym co napisałem dwa posty wyżej: czy po rozłączeniu WSZYSTKIEGO (oprócz zasilania) od kotła pompa dalej chodzi? No to mamy dwa wyjścia:- jeśli chodzi tylko pompa (bez startów palnika) to musimy wyłączyć parametr 94- jeśli chodzi pompa i palnik, (czyli kocioł utrzymuje stale jakąś temperaturę wody w obiegu) to musimy wyłączyć parametr 51 Jak to zrobić?W odbiorniku sterownika masz sześć przewodów: - niebieski i brązowy, które muszą być zawsze podłączone bo to zasilanie odbiornika- para czarnych - to jest linia OT, która powinna być podłączona do linii OT kotła jeśli sterownik ma przejąć kontrolę nad kotłem- para czerwonych - to jest linia TA, czyli zwykła linia zwierna bezpotencjałowa, podłączamy ją do linii TA kotła jeśli sterownik ma być tylko termostatem. Nam potrzebny jest OT, więc podłączamy zasilanie i tylko parę CZARNYCH przewodów tylko do linii OT w kotle, nie dotykając TA (ani tym bardziej zwierając!) zarówno po stronie sterownika czy kotła. Następnie wbijamy sie w menu serwisowe>kody TSP>kod 94 (lub 51, w zależności od tego jak kocioł zachowuje się pod zdjęciu zwory z linii TA) i ustawiamy "0".Następnie wyłączamy kocioł, rozłączamy przewody OT (czarne)sterownika z linii OT, i podłączamy przewody czerwone do linii TA. Oczywiście pamietając, aby sterwonik był za każdym razem ustawiony programowo w odpowiednim trybie (OT=REC, TA=CRT) Edytowane 12 Października 2015 przez mistalova Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek6 15.11.2015 17:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2015 I rtpm zniknął ...Czyżby wybuch gazu ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rtpm 15.11.2015 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2015 (edytowane) @Jacek6 Chyba tak źle mi nie życzysz ? (i nikomu innemu) Czekałem, bo obiecałem serwisantowi, że nie będę grzebał w kotle... a na serwis czekałem, bo sezon "rozruchowy". Jak się okazało, kolega @mistalova miał rację, tj. wszystko zależało od parametru 94. Włączyliśmy na chwilę tryb ReC, po czym przepięliśmy ten parametr i włączylismy z powrotem na CRT. Teraz kociołek ładnie się wyłącza, gdy nie ma żądania grzania. Że serwisant do końca nie wiedział, że chodzi o ten parametr to zrozumiem... (serwisuje kilka rodzajów/marek kotłów). Jednak szefowie serwisu Beretty też wybijali mi z głowy jakiekolwiek parametry 51/94 w trybie CRT itd.. i kazali wezwać serwis, bo błędnie podłączona (po wymianie) płyta główna kotła lub uszkodzona.. W notce do Beretty po serwisie wyraźnie wpisaliśmy, że to właśnie te parametry były problemem... Ciężko było, ale się udało. Wiecie jak serwisant reaguje na "Panie.. przeczytałem w internecie, że to może być to.. i to...." Jeszcze raz podziękowania dla @mistalova. Ciepła życzę Edytowane 15 Listopada 2015 przez rtpm Zmiana tonu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek6 15.11.2015 20:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2015 Ani Tobie, ani nikomu innemu nie życze... A mistalova, z jakiegoś powodu , zawsze masz rację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rtpm 15.11.2015 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2015 @Jacek6 Spoko, za poważnie zabrzmiała moja wypowiedź. Poprawiłem trochę. @Mistalova . byłeś może / jesteś serwisantem Beretty? Mój serwisant pytał, że może Ciebie kojarzyć, jak mówiłem mu o moim guru w internecie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 23.11.2015 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2015 Nie, nie mam nic wspólnego z branżą CO, ale z automatyką i elektroniką jestem związany w inny sposób Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek6 24.11.2015 17:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2015 mistalova, czy w tym kociołku można coś doregulować poza wiedzą z instrukcji która dostałem do kotła ? Coś z serwisowki ? Może coś sprawdzić, czy uruchamiacz dobrze wyregulował ? Czy może jakieś inne porady. Mam mały dom i niewielką instalację i mocno mi taktuje ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 24.11.2015 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2015 Sprawdz ile serwisant Ci ustawil mocy minimalnej - czyli obroty wentylatora, tylko teraz nie pamietam ktory to trymer... ale jest opisany w instrukcji. Tylko zostaw go oczywiscie w pozycji ktora byla, bo nie mozna go zmieniac bez regulacji zaworu gazowego. Ps mocno taktuje czyli ile startow na dobe? Bo jak do 100 to mozna to olac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rtpm 24.11.2015 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2015 Potwierdzam słowa @mistalova. U mnie skręcił serwisant moc kotła z 15 do 10 kw i obroty wentylatora. Teraz kociołek startuje cicho a i taktuje na prawdę bardzo mało. W sumie to nie widziałem jeszcze taktowania od tego czasu, gdy bywam w piwnicy. Wcześniej widziałem bardzo często. Mówię o dniach, gdy jeszcze było cieplej - bo teraz, gdy jest ~ 0 st.C mniej kociołek chyba powinien taktować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek6 24.11.2015 21:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2015 mistalova - Obroty mocy minimalnej i maksymalnej ustawiał bo byłem przy tym. I ustawiał zgodnie z papierologią. Ile razy na dobę się włącza, tego nie wiem, bo chyba nie da się tego z kotła odczytać ? Taktowanie mam na myśli start kotła gdy jest w opcji grzanie a dojdzie do temp ustawionej i się wyłączy, włacza się na moment, bo znów uzyskuje temp ustawiona i tak co 6 min, bo co tyle jest fabryczna nastawa przerwy bez względu na to, czy wcześniej spadnie temp poniżej zadanej czy nie. No i tak "co chwile". Tak jakby trzeba mu ustawić niżej moc minimalna ..... Tylko jak .... I czy to w ogóle możliwe ...rtpm - u Ciebie rozumiem instalator ustawił moc max poniżej nominalnej. Tzn, że tak się da.... Rozumiem, że trzeba obniżyć obroty mocy max i do tego doregulować gaz z użyciem analizatora spalin ? Dopuszcza takie rozwiązanie producent ? Czy to taka trochę partyzantka ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rtpm 25.11.2015 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2015 Producent dopuszcza, skoro można to ustawić trymerami. Nie wiem, czy potrzebna do tego analiza spalin. Nie kojarzę, żeby robił serwisant. Wg. mnie to nie partyzantka, ale to niech specjaliści ocenią. Zmieniał obroty i moc kotła.. chyba, że coś przegapiłem, bo też nie stoję cały czas nad głową, bo wiem, że może rozpraszać serwisującego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek6 29.11.2015 20:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2015 rtpm - naciskamy Berette na wymiane Komfort Plusa na REC07 ?Piotrek898 na forum Info-Ogrzewanie pisze, że mu wymienili .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rtpm 30.11.2015 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2015 rtpm - naciskamy Berette na wymiane Komfort Plusa na REC07 ? Piotrek898 na forum Info-Ogrzewanie pisze, że mu wymienili .... U mnie jest sprawa w toku od długiego w sumie czasu. W tym tygodniu spróbuję docisnąć, bo za chwilę gwarancja mi się kończy. Jak coś dam znać. Jak coś rozmawiaj z p. Puszczykowskim (szef serwisu) w Toruniu w Beretta'cie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek6 30.11.2015 08:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2015 No to ja też działam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek6 01.12.2015 05:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2015 Hm, no i - błąd 29 - czujnik spalin. Po odłączeniu czujnika kocioł działa normalnie. Zgłoszone do serwisu ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek6 05.12.2015 22:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2015 Czujnik nadal nie wymieniony.......... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek6 12.12.2015 21:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2015 W końcu czujnik wymieniony.... Po rozmowach z Działem Technicznym beretty sam sobie zmniejszyłem moc maksymalną kotła do 10kW i obniżyłem na tyle na ile można moc startowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemoa 13.12.2015 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2015 Też ma zestaw: Conica 15S e.s.i. zasobnik 100l, pogodówka, sterownik Kompfort Plus i doświadczam problemy opisane tutaj w temacie m.in. bardzo częste wyłączenia i włączenia kotła na np. 6 sekund. W tym roku płyta główna wymieniana 2 razy. Czy możesz zdradzić jak zmniejszyłeś moc kotła? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 13.12.2015 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2015 Zapewne trymerami pod pokretlami na plycie czolowej.Mnie interesuje do ilu serwis zezwolil zejsc z moca startowa? tzn. ile obrotow wentylatora? Fabrycznie jest o ile dobrze pamietam 3400rpm (ok. 5kW)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts