Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kocioł gazowy kondensacyjny Beretta Conica Green 15S e.s.i. z zamknieta komora spal.

Jacek6

Recommended Posts

1. Ponizej 3,5kW nie da sie zejsc.

2. Kociol sie wylaczy.

Wlasciwie to co chcesz zmienic? Bo jedyne co mozna zrobic to dorzucic sonde, wtedy wlaczy sie pogodowka.

Ale jesli chodzi o zuzycie, to nic nie zrobisz - slabe ocieplenie i duzo okien oznacza duze spalanie

Edytowane przez mistalova

• Odpowiedzi 98
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jako, ze dzis na dworze zrobilo sie cieplej, to postanowilem zmniejszyc temp wody na wyjsciu z pieca, ustawilem 55stopni. Dolozylem tez termostat na drabinke w lazience i zauwazylem, ze wreszcie piec co jakis czas sie wylacza. Zastanawiam sie, czy lepiej jest kiedy piec chodzi praktycznie caly czas na mocy minimalnej, czy kiedy podgrzewa w moim przypadku wode do 60-61st i sie wylacza, temp wody na wyjsciu spada po jakims czasie do 50st i piec znowu sie wlacza, podgrzewa wode do 60-61 i znow sie wylacza ? Czy te czeste wlaczenia nie zaszkodza mu jakos ?

Nie. Poza tym kociol jest zabezpieczony przed zbyt czestymi startami (slynne taktowanie).

Teoretycznie idealna sytacja jest wtedy, gdy palnik wlacza sie we wrzesniu a gasnie w maju, czyli jest to nierealne:)

Poza tym mozesz dolozyc najprostrzy termostat dwustanowy ktory bedzie zalaczal kociol tylko wtedy gdy temp. W domu spadnie, ale straci na tym komfort. No i bez schematu Twojej instalacji to troche ciezko cokolwiek powiedziec.

@mistalova planuje zakupic termostaty elektroniczne na wszystkie kaloryfery na gorze, zeby to jakos dokladniej wysterowac. W obecne pogody udalo mi sie zejsc ze zuzyciem gazu do poziomu 10-11m3 na dobe, ale czuje, ze gdybym jeszcze kontrolowal dobowa temp grzejnikow na gorze, daloby sie zejsc delikatnie z tego zuzycie. W domu temp na poziomie 21-22st calodobowo, musze nad tym troche popracowac. Wiem, ze mam za male grzejniki na gorze, bo poprzedni wlasciciel pozakladal grzejniki o mocach ok 600W na pokoj o powierzchni srednio 12-15m2, musze je wymienic na wieksze, tak zeby dla temperatury zasilania 55stopni mialy odpowiednia moc do ogrzania pomieszczen, w ktorych sa zamontowane. Teraz mam wszedzie Purmo CV11 600x1200, ktore przy parametrach 55/45/20 maja moc 620W, a pomieszczenia maja powierzchnie 12-15m2, wiec wg mojej wiedzy na kazdy 1m2 podlogi przy srednio ocieplonym pomieszczeniu potrzeba dostarczyc 100W ciepla. W przyszlym tyg wyrzuce te grzejniki i zamontuje o wiekszej mocy CV 22 600x1200(1400) i dam na stale temp zasilania na 55st. Zobaczymy co z tego wyniknie :) Edytowane przez Lcf

• 6 months później...

U mnie na mazurach full serwis ( czyszczenie z regulacja) to koszt 300pln. Roboty na jakies trzy godziny. Samemu wyczyscic wymiennik dasz rade o ile masz chemie do czyszczenia, niestety do regulacji potrzebny jest czujnik CO, CO2, O2 i lambda.

Ps wez poprawke, ze u mnie (mazury) ceny wszystkich uslug nieco bardziej nowoczesnych sa sporo wyzsze niz w innych regionach - tutaj wiekszosc inwestorow zatrzymala sie na etapie domow "wiadernych" i wungla, a hasla typu kondensat, rekuperacja itp. sa zarezerwowane dla "oszolomow" :)

Edytowane przez mistalova

• 1 month później...
  • 3 weeks później...
  • 1 month później...
  • 3 weeks później...