tomo244 01.02.2014 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2014 Witam. Trochę szukałem ale nie znalazłem nic podobnego do tego o czym myślę zrobić ale przedtem chciałem się poradzić forumowych speców czy to w ogóle dobry pomysł. Opis sytuacji. Ściana szczytowa w ostrej granicy w której jest zamontowany moduł z luksferów . wymiary 160 cm x 60 cm w poziomie. Luksfery służą jako doświetlenie sporego pokoju na poddaszu.http://images63.fotosik.pl/611/c481695dcc789083m.jpg Jako że luksfery nie należą do zbyt ciepłych chciałem wzmocnić tą przegrodę dodatkowym oknem w środkowej części muru . czy to dobry pomysł ? Czy zakładając że zrobię coś takiego znacząco poprawie termoizolacyjność tego otworu w ścianie?http://images62.fotosik.pl/613/58e1d6d1e2c438bem.jpgI czy nie będzie problemu z wilgocią ? Jak wiadomo luksfery potrafią przemarzać i pojawia się wilgoć na fugach i szkle. Wszelkie uwagi i rady mile widziane. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 01.02.2014 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2014 Jak się zrobi cieplej to wywal te luksfery i zamontuj okno z szybą ornamentową na Ug = 1,1. Doświetli Ci wnętrze lepiej a i z przepisami będziesz na o`k Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomo244 01.02.2014 17:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2014 tak jak pisałem ściana znajduje się w ostrej granicy . Nie za bardzo chciałbym drażnić mojej sąsiadki z którą i tak miałem niezły raban odnośnie tych luksferów i ocieplenia ściany . Musiał ktoś umrzeć żeby zmieniła zdanie. Poza tym te luksfery parę złoty kosztowały i nie chciał bym ich wywalać. Najbardziej chciałbym się dowiedzieć czy zamontowanie tak okna to będzie dobra sprawa odnośnie wzmocnienia termoizolacyjności tej przegrody. Lub doklejenie do luksferów szyby zespolonej dwukomorowej z ciepła ramka gdzie pomiędzy szyba a luksferami normalnie też byśmy zastosowali ramkę dystansowa np 18mm. oczywiście ciepłą. Pracuje przy szybach zespolonych więc tu mam spore możliwości. pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 01.02.2014 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2014 Wg przepisów okno nawet z nieotwierane, z nieprzezierną szybą jest oknem. Luksfery już nie. Także- chcesz mieć spokój od stron sąsiadki - trzymaj się swojej wersji. Tak myślę ze kombinujesz w dobrym kierunku. Faktycznie - zamontowanie okna i zostawienie tam pustki powietrznej może powodować wyraszanie wilgoci i w dłuższej, wieloletniej perspektywie grzyb. Ale... np. jeśli do luksferów dokleiłbyś ramkę od szyby zespolonej, a do tego samą szybę zespoloną... to może powstałoby coś na kształt złożonego pakietu... ?Potraktuj to jako luźny pomysł do dalszej analizy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 01.02.2014 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2014 ...Ale... np. jeśli do luksferów dokleiłbyś ramkę od szyby zespolonej, a do tego samą szybę zespoloną... to może powstałoby coś na kształt złożonego pakietu... ?Potraktuj to jako luźny pomysł do dalszej analizy...chyba już siódmy rok i patent się sprawdza, Użyty uszczelniacz do szyb, taki czarny zajzajer w opakowaniu jak silikon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomo244 01.02.2014 22:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2014 chyba już siódmy rok i patent się sprawdza, Użyty uszczelniacz do szyb, taki czarny zajzajer w opakowaniu jak silikon mógłbyś napisać coś więcej jak masz to zrobione u siebie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 01.02.2014 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2014 nie u mnieZ podobnych powodów jak Twoje, bliska granica, dom już istniejący i zimno w łazience i sąsiednim pomieszczeniuSzyba wymierzona z luzem 5mm na stronę Umyte dokładnie luksfery, ciepło w pomieszczeniu, posmarowane po obwodzie tym czarnym szczeliwem do szyb, podparta podkładkami do szklenia szyba, dosunięta do luksfer, od zewnątrz pokryta akrylem, poszło go sporo. Póki co nic się nie dzieje a w pomieszczeniu ciepło jak trzeba, siedem czy osiem lat temu tak zrobiłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomo244 02.02.2014 12:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2014 od zewnątrz pokryta akrylem, poszło go sporo. mógłbyś wytłumaczyć co to znaczy pokryta akrylem od zewnątrz . szyba ? bo nie za bardzo rozumiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 02.02.2014 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2014 mógłbyś wytłumaczyć co to znaczy pokryta akrylem od zewnątrz . szyba ? bo nie za bardzo rozumiem. Napisales ze robisz przy szybach, o sadziłem że potrafisz złożyć pakiet zespolony - wtedy ta praca jest super oczywista, tylko za pierszą szybę traktujesz luksfery. Jest oczywiste, ze tą szybę doklejoną do luksfer trzeba czym wykończyć - i tu NW napisałe, ze użyto akrylu. Ma to być coś, co spelni role listewek przyszybowych w oknie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomo244 02.02.2014 15:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2014 (edytowane) Napisales ze robisz przy szybach, o sadziłem że potrafisz złożyć pakiet zespolony - wtedy ta praca jest super oczywista, tylko za pierszą szybę traktujesz luksfery. Jest oczywiste, ze tą szybę doklejoną do luksfer trzeba czym wykończyć - i tu NW napisałe, ze użyto akrylu. Ma to być coś, co spelni role listewek przyszybowych w oknie. finlandia tak jak pisałem w pierwszym poście najpierw myślałem o zwykłym oknie które normalnie by się otwierało oczywiście klamka by była na górze skrzydła. właśnie z powodu ryzyka pojawiającego się zawilgocenia tej przestrzeni pomiędzy luksferami a oknem (parę cm) Ale potem przyszedł pomysł z doklejeniem pakiety szybowego do luksferów. Było by to dla mnie tańsze rozwiązanie, praktycznie darmowe, tylko własna praca. Zrobił bym to w następujący sposób . Najpierw dokleił bym zabutylowaną ramkę dystansowa do luksferów a następnie po dokładnym ustawieniu pakietu szybowego na jakichś podkładkach (dystansach) dokleił bym szybę do ramki a następnie za pomocą silikonu do uszczelniania szyb uszczelnił bym za pomocą szpachelek przestrzeń pomiędzy luksferami a pierwszą szybą w pakiecie tak jak jest uszczelniona już szyba zespolona do krawędzi wszystkich szyb w pakiecie. Jestem jeszcze przed tynkami wiec jest 3-4 cm miejsca na taki zabieg . I tu dopiero sie zastanawiam jak uszczelnić juz cały ten zestaw do okoła. Tak jak podczas montażu okna pianką po obwodzie ? a później podczas obrabiania glifów zastosować np listwy przyokienne pcv do szyby co by szyba nie pękła ? Co ty na to? Edytowane 2 Lutego 2014 przez tomo244 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 02.02.2014 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2014 Ja bym to raczje najpierw otynkował, bo później tynk zakryje pakiet i utrudni potencjalną, przyszłą wymianę. A dalej - tak jak napisałeś: dokleić ramkę do luksferów, do tego dokleić pakiet zespolony, uszczelnić, wykończyć możesz - jak wspomniał Nikt Ważny - akrylem (taka odmiana silikonu;) ) albo jak wspomniałem - listewkami, ćwierćwałkiem - czym Ci tam przyjdzie do głowy. Podstawa to zrobić tak, by zespolenie z luksferami było jak najszczelniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 02.02.2014 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2014 ... . Pracuje przy szybach zespolonych więc tu mam spore możliwości. pozdrawiam. O`k - pomysł dobry ale pitolenia sporo. Masz dwa problemy: jak wypełnić butylem fugi luksfer, które sę poniżej powierzchni luksfer. drugi problem to jak ustabilizować szybę do czasu aż silikon UV (jednoskładnikowy ) stwardnieje - chodzi u uszczelnienie ramki 18 mm łączącą szybę z luksferami. Tak z tydzień musisz mieć szybę ustabilizowaną a najlepiej 2 tygodnie. Szybę sobie zrób na ramce 12 mm ale też uszczelnioną silikonem UV. Nie thiokolem czy poliuretanem. Pozostaje kwestia esetyki czyli wyglądu od wewnątrz pomieszczenia. W.g mnie to będzie koszmarek ale jak jakośc obudujesz czarne krawędzie szyby to może coś z tego będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 02.02.2014 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2014 a po cholerę ramka dystansowa? Po co komplikować sobie życie. Otynkowana wnęka okienna, naniesiony elastyczny klej - da dystans ok 1-2 mm do właściwej szyby zespolonej i zadziała jak klej przytrzymując całość do luksfery a reszta to estetycznie zakończenie całości. Na pewno szyba MUSI być dobrze i stabilnie podparta od dołu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 02.02.2014 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2014 a po cholerę ramka dystansowa? Po co komplikować sobie życie. Otynkowana wnęka okienna, naniesiony elastyczny klej - da dystans ok 1-2 mm do właściwej szyby zespolonej i zadziała jak klej przytrzymując całość do luksfery a reszta to estetycznie zakończenie całości. Na pewno szyba MUSI być dobrze i stabilnie podparta od dołu W sumie też tak można - bez ramki. 3 mm silikonu to minimalna warstwa klejąca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 02.02.2014 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2014 a po cholerę ramka dystansowa? Doklejając szybędo luksferów zamknięmy w tej przestrzeni powietrze z jakąś tam wilgocią. Absorbent wilgoci umieszczony w ramce ją pochłonie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 02.02.2014 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2014 dlatego wspomniałem żeby takie prace wykonywać jak jest ciepło i sucho, najlepiej włączyć farelka na czas pracy by zamknąć w zamkniętej powierzchni ciepłe i suche powietrze. Szczeliwo, jeśli jest dobrze wykonane i jest go dużo, zabezpieczy przed dostaniem się wilgociOpisana praca ma już siedem czy więcej lat i nic się nie dzieje i co najważniejsze, jest ciepło a i sąsiad donosów nie pisze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomo244 02.02.2014 17:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2014 Doklejając szybędo luksferów zamknięmy w tej przestrzeni powietrze z jakąś tam wilgocią. Absorbent wilgoci umieszczony w ramce ją pochłonie. dokładnie o tym myślałem że gdyby jednak pojawiła się jakaś wilgoć wewnątrz tej przestrzeni to absorbent wilgoci ja pochłonie. Co do wypełnienia fug luksferów które są poniżej mam jeszcze trochę zaprawy do łączenia pustaków szklanych. Można by zrobić w miejscach w których była by przyklejona ramka take zgrubienie na równą powierzchnie z luksferami resztę załatwił by butyl w większej ilości nałożony na ramkę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 03.02.2014 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 Jeśli dasz radę to do roboty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 03.02.2014 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 (edytowane) Jeśli dasz radę to do roboty Dawno się z Tobą nie zgadzałem. Też mam obawy, bo Tomo za dużo używa tryby przypuszczającego Zamiast "zrobiłbym" użyj "zrobię" albo najlepiej wpadnij jak już będziesz mógl powiedzieć "zrobiłem" Tomo, do dzieła - tylko dobrze zmierz otwór - dokładnie, w killku miejscach szerokość, wysokość i przekątną (bo szyby później nie wygniesz w romb ) Zostaw luzy do 5mm na stronę i działaj. I dopilnuj tynkowania - by było idealnie pod poziomicę. Powodzenia. Przy okazji wyszedł na światło dzienne całkiem fajny pomysł na "ocieplenie" luksfer. Edytowane 3 Lutego 2014 przez finlandia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomo244 03.02.2014 10:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 Tomo, do dzieła dokładnie tak zrobię tylko temat na razie odraczam do trochę cieplejszych temperatur .Tynki mam zaplanowane w pierwszej połowie maja. wtedy temperatury będą wiosenne co by silikon dobrze związał. Po wykonaniu zdam relacje . Pozdrawiam i dziękuje za rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts