Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Czy istnieje coś takiego jak drzwi metalowe o innym kolorze z zewnątrz i innym od wewnątrz domu? Chcę mieć białe od środka i złoty dąb z drugiej strony. I pan w sklepie powiedział mi, że nikt takich nie robi ze względu na sposób produkcji. Drzwi PCV lub drewniane, proszę bardzo, ale metalowe już nie.

Może ktoś jednak wie coś na ten temat?

Ooo, a jaka to firma? Swoją drogą piękne drzwi, choć tylko do kotłowni.

mały lokalny producent drzwi metalowych nazwał bym go garażowcem. Wiem bo byłem na warsztacie. Firma TJ DOOR z Józefowa . Tamte są do kotłowni a w tym linku są frontowe wejściowe. http://www.tommar.mojabudowa.pl/?id=118791

Drzwi robione na zamówienie pod wymiar.

Da się, ale nie każde. Ślusarze swoje drzwi malują pistoletem, wiec dla nich to żaden problem.

Duże firmy - mają trudniej, szczególnie na ościeżnicach - bo to zwykle jeden kawał oklejonej wcześniej i odpowiedni ukształtowanej stali.

Trzeba również patrzeć na to jakie wykończenia chce się połączyć, mówię o okleinach i lakierach.

Nieraz producenci nie chcą łączyć lakieru z okleiną, szczególnie w ościeżnicach, o których pisał wyżej Finlandia.

Kolejną rzeczą jest estetyka połączenia, a raczej to gdzie wypada miejsce styku 2 kolorów. Chyba wszyscy zgodzą się, że najlepiej wygląda to pod uszczelką, czyli tam gdzie tego nie widać.

P.S. gro producentów zaopatruje się w ościeżnice w firmach zewnętrznych, które są już przysyłane w "gotowej wersji" do takiego producenta. Wtedy nie ma możliwości 2-kolorowej ościeżnicy lub kosztuje to majątek. Warto jest też przedzwonić do producenta i dopytać (jeśli nie mają tego w katalogu) czy robią sami ościeżnice i czy mogą ją pomalować na 2 kolory. Choćby Porta, która zrobi prawie wszystko za odpowiednią dopłatą.

Drzwi stalowe dwukolorowe ma w swojej ofercie na pewno firma PTZ (grupa Stalprodukt). Można zrobić skrzydło o różnej kolorystyce i różnym wzorze (np. od wewnątrz gładkie, od zewnątrz tłoczone). Ościeżnica jednak jest w jednym kolorze. Gerda też wybrane modele może zrobić dwukolorowe. W Porcie można pytać przez Dział Kontraktów.

Zapewne z drzwiami dwukolorowymi jest więcej zachodu przy produkcji więc niektóre firmy nie chcą się w to bawić.

Do tego czas oczekiwania może być dłuższy o tydzień lub dwa w porównaniu do "standardowej" oferty z katalogu.

Czy warto bawić się w drzwi dwukolorowe? Jeśli producent zrobi je estetycznie to zdecydowanie TAK. Ostatnio miałem przyjemność oglądać drzwi 2-kolorowe u jednego z producentów i wyglądają na prawdę elegancko. Tyle, że jako jeden z nielicznych dokłada starań aby jedna i druga strona były w 100% OK oraz pasowały do siebie wzajemnie (optycznie).