grzehoo 03.02.2014 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 Witam Proszę o opinie na temat poniższej aranżacji mieszkania wg planu dewelopera i ewentualne propozycje zmian. W mieszkaniu nie ma jeszcze ścian działowych i mogę dokonać zmian wg własnego projektu. Nie podoba mi się wąski salon z aneksem kuchennym i wąskie przejście do niego ale tutaj chyba niewiele da się zrobić (po dwóch stronach wejścia są kominy czy też kanały wentylacyjne). Raczej nie chciałbym przenosić pokoju dziennego na drugą stronę, gdzie co prawda jest ładny widok na park ale będzie niewiele słońca (północno-wschodnia strona). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joliska 04.02.2014 05:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2014 A dla ilu osób to mieszkanie? O jakich potrzebach życiowo-pracowo-towarzyskich? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kinka 04.02.2014 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2014 (edytowane) Ja bym tutaj nic nie zmieniała,jedynie w łazience dodała prysznic bo jest spora.Pokoju nie poszerzysz a przenieś nie chcesz,więc jedynie można modyfikować z układem kuchni czy zmniejszyć łazienkę i powiększyć pokój.http://imageshack.com/a/img690/1644/vqqf.jpg Edytowane 4 Lutego 2014 przez kinka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzehoo 04.02.2014 17:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2014 Na chwilę obecną mieszkanie będzie dla 1 osoby ale przyszłościowo dla 3. Pójdę chyba za radą i nie będę nic zmieniał. Prysznic na pewno będzie, bardziej zastanawiam się czy wstawiać wannę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzehoo 04.02.2014 19:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2014 (edytowane) Sypialnie zrobiłbym w pokoju po prawej stronie i chciałbym tam zmieścić szafę. Ze względu na drzwi tarasowe otwierane do środka chyba konieczne będzie poszerzenie sypialni kosztem łazienki? Pomyślałem żeby zrównać ściankę z wysokością drzwi, łazienka miałaby wtedy 236x230. Czy nie będzie za mała? Zrezygnowałbym wtedy z wanny ale za bardzo nie mam pojęcia jak najlepiej byłoby wtedy rozplanować łazienkę. Czy przesuwać w takim wypadku do góry także drzwi do łazienki żeby była bardziej ustawna? Dodam że planowałem kwadratową kabinę prysznicową z drzwiczkami na zawiasach otwieranymi na zewnątrz przynajmniej z jednej strony ale nie będę się przy tym upierał jeżeli utrudni to optymalną aranżację. Tak by to mniej więcej wyglądało: http://imagizer.imageshack.us/v2/xq90/802/wm9d.jpg Zastanawiam się czy nie lepiej byłoby dać umywalkę nie na wprost drzwi tylko na bocznej ścianie razem z meblami łazienkowymi (byłby swobodniejszy dostęp do kabiny)? Nie wiem też gdzie dać pralkę żeby najmniej rzucała się w oczy? Edytowane 4 Lutego 2014 przez grzehoo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kinka 05.02.2014 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2014 Można ukryć pralkę pod blatem,lub zabudować ją po sam sufit.http://imageshack.com/a/img802/7823/u45x.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzehoo 05.02.2014 08:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2014 Dzięki za dotychczasową pomoc. Właśnie dowiedziałem się że WC ze względu na grubość odpływu musi być na tej grubszej ścianie, gdzie jest pion kanalizacyjny. W związku z tym WC umieściłbym chyba w prawym górnym rogu żeby nie był na pierwszym planie po wejściu do łazienki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akpuroks 12.02.2014 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2014 Mam właściwie identyczny rozkład mieszkania - tez z tarasem i balkonem:) I tez oddanie w grudniu tego roku. Jak będziesz miał jakieś swoje wizualizacje, to dawaj znać)) Skąd jesteś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzehoo 28.02.2014 19:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2014 (edytowane) Łazienkę już rozplanowałem, teraz największy problem mam z aneksem, na który niestety nie mam za dużo miejsca. Wstępnie mam 2 koncepcje (nie zwracajcie uwagi na kolory, chodzi mi o ogólną koncepcje zagospodarowania przestrzeni i rozmieszczenia sprzętów): 1. Zabudowanie krótkiej ściany (wnęka o szerokości 230 cm) po sam sufit aby maksymalnie wykorzystać przestrzeń i optycznie skrócić pomieszczenie a tym samym jak najmniej zagracić dłuższą ścianę (chciałbym z tej strony całkowicie zrezygnować z górnej zabudowy ewentualnie powiesić jakieś lekkie poziome półki). Dodatkowo 20-25cm nad zmywarką o szerokości 60cm chciałbym przymocować do ściany barek ale nie wiem czy to dobry pomysł? Nie chciałbym za bardzo gimnastykować się przy wkładaniu naczyń do zmywarki. Myślałem też ewentualnie nad wstawieniem zmywarki 45cm i postawieniu obok półki na wino 20cm, wówczas tylko połowa zmywarki byłaby pod barkiem. 2. Koncepcja druga, chyba mniej mi się podoba i byłaby nieco bardziej kłopotliwa ze względu na umiejscowienie pionu wodno-kanalizacyjnego na dłuższej ścianie i otworu wentylacyjnego nad lodówką aczkolwiek możliwa. Tutaj też planuje barek, który odgradzałby aneks od pokoju dziennego. Proszę o opinie który układ byłby lepszy w takim wąskim pomieszczeniu i ewentualnie jakieś własne sugestie/propozycje. Dodam że nie będę w tym aneksie wiele gotował Mam jeszcze 2-3 tygodnie na rozplanowanie sprzętów zanim budowlańcy wezmą się za układanie instalacji. P.S. Mieszkam pod Wałbrzychem Edytowane 28 Lutego 2014 przez grzehoo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzehoo 08.05.2014 18:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2014 Witam po przerwie i proszę o opinie. Mam dwie koncepcje rozmieszczenia sypialni i nie jestem pewien na którą się zdecydować. Pierwotnie planowałem sypialnie umieścić w większym pomieszczeniu w prawym dolnym rogu ale teraz skłaniam się ku temu by zrobić mniejszą sypialnie i troszkę większy pokój. Od lewej strony za ścianą jest klatka schodowa więc teoretycznie w sypialni powinno być ciszej, dodatkowo usytuowanie łóżka po drugiej stronie powinno też ograniczyć w lecie ewentualną dokuczliwość porannego słońca, jednak przede wszystkim zyskałbym większy pokój, z którego myślę że będę sporo korzystał. Obawiam się jedynie czy nie za ciasna będzie sypialnia? Odległość między łóżkiem a ścianą będzie wynosić 60-70cm, między szafą a łóżkiem 65 cm, podobnie między łóżkiem a ścianą zewnętrzną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kinka 08.05.2014 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2014 Obie wersje są ok,to zależy od ciebie do czego ci będzie potrzebny ten drugi pokój,w sypialni będziesz jedynie w nocy,więc może być mniejsza.Dla 1 osoby ok,ale dla 2-3 chyba nie wystarczy jedna taka szafa na ubrania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 08.05.2014 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2014 a ja bym dała łóżko wezgłowiem na przeciwległej ścianie w wiekszym pokoju i wówczas szafę na wprost łóżka, na całą ścianę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts