Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przeróbka chlewu ze stodołą na dom

Czamp

Recommended Posts

Mam pomysł przerobić chlew połączony ze stodołą. Budynek był wybudowany w latach 80. Cały budynek na fundamentach w stanie dobrym (fundamenty głębokie). Stodoła jest zbudowana tak - filary z pustaków,. ściany z desek drewnianych, pokrycie dachu eternit (do wymiany). Szerokość budynku 9m, długość 18 metrów, wysokie poddasze do adaptacji. Czy będzie to opłacalne czy lepiej wybudować nowy dom (chodzi o koszty). Wiem że formalności są takie same w obu przypadkach.

Działka na której mieści się stodoła jest w pięknej okolicy niedaleko Zwardonia.

Proszę o pomoc ludzi doświadczonych w tym temacie

jak na mój gust to stodoła to jedno a dom to drugie. mając taki wybór to tylko nowy dom ale czy uda się w miejscu stodoły? to nie wiem, zależy od tego czy chcesz mieć dom parterowy czy z poddaszem. bo jak parterowy to fajny domek z tego może wyjść a jak chcesz poddasze użytkowe to będzie bardzo duży dom, a jak duży to też drogi, jeżeli byłbyś bogaty to byś nie rozważał takiej opcji a skoro rozważasz tzn że jesteś przeciętnym zjadaczem chleba który chce mieć swój domek. wyjścia w tej sytuacji widzę dwa: 1) jeżeli chcesz to mieć w miejscu stodoły to myślę że parterówka z garażem i kotłownia będzie b.dobra, zmieścisz tam 3sypialnie (niemałe), salon z kuchnia i dwie łazienki. jak zrobisz rzut orientacyjny stodoły z ścianami jak mniej więcej wyglądają to będzie więcej można powiedzieć na ten temat. 2) jeżeli wolisz z poddaszem użytkowym to lepiej nie wykorzystywać całej zabudowy stodoły tylko zwęzić np do 13m i fajnie urządzić (chyba że masz 5 dzieci i chcesz dać każdemu niemały pokój to jak najbardziej miejsca będziesz potrzebować tyle ile się da ale za to to byłoby bardzo drogie). przelicznik za dom możesz sobie obliczyć mniej więcej bo z tego co się orientowałem średnio za stan deweloperski od firm trzeba liczyć 2500zł/m2 więc przypuszczając że robiłbyś parterówkę w miejscy stodoły to gdzieś 120-130m2 miałbyś pow.całkowita razy 2500=325000zł + wykończenie, reasumując jak byś sam wykańczał to może w ok.450tyś byś się zmieścił przy dobrych wiatrach. jak się gdzieś pomyliłem to mnie poprawcie, pozdrawiam i mam nadzieję że pomogłem choć trochę