Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piec kondensacyjny połąćzony z podłogówką i grzejnikami

Wujek_Samo_Dobro

Recommended Posts

Tak szukam i czytam o tych kotłach i ich parametrach i w zasadzie taki pewnie by wystarczał ? Vaillant VC 146/5-5 + zasobnik 120l + regulator CM

Zakres mocy c.o. (przy 50/30ºC) 3,3-14,9 kW Moc maksymalna dla zasobnika c.w.u. 16 kW

Więc chyba nawet spoko bo do podłogówki nie będę potrzebował dużej mocy kotła a jak będzie zasobnik to spokojnie jedna osoba weźmie prysznic.

Do tego ma wbudowaną pompkę obiegową i już nie trzeba by było nic dokładać żeby ciepła woda była od razu? Do tego regulator pogodowyy i to by było dobre? A podzielilibyście się rachunkami za gaz ? Bo ja mam jeszcze wybór hyhy

Zużycie gazu nie zależy od producenta kotła, ale od zapotrzebowania domu na ciepło. Porównywanie z innymi, mającymi zupełnie inne domy, a tym samym zapotrzebowania, nic Ci nie da.

Moc kotła dopiera się do zapotrzebowania. Zrób OZC i będziesz wiedział jakiej mocy kocioł potrzebujesz..

OZC jakbym zrobił i zapłacił za to , głowę daję żona by mnie z domu wyrzuciła :lol2: Mój projekt nie jest jakiś strasznie skomplikowany , Parterówka o normalnych wymiarach która będzie w miarę ocieplona więc takej średniej wiedzy instalator ogrzewania powinien wiedzieć mniej więcej jaki piec dobrać tak mi się wydaję przynajmniej. Ok zostawmy sprawę pieca i skupmy się na podłogówce. Sugerujecie by była podłogówka w całym domu bez żadnych grzejników? I spokojnie powinna dać radę ogrzać komfortowo dom ? Panele na podłodze przystosowane do ogrzewania podłogowego nie zwiększą jakoś zapotrzebowania na moc co skutkowałoby większymi rachunkami za gaz? Z punktu widzenia przyszłych rachunków za gaz również lepiej zastosować podłogówkę w całym domu a niżeli dzielić instalację i montować normalne grzejniki prócz podłogówki w łazienkach?

Chcę się upewnić co będzie bardziej ekonomiczne w przyszłym użytkowaniu i chyba to będzie na tyle w temacie

Kocioł kondensacyjny ma sens jeśli zapewni mu się niską temperaturę powrotu 30 - 50 C. Taka temperaturę daje ogrzewanie podłogowe. Czym mniej tym lepiej. Można też podłączyć przewymiarowane grzejniki, ale trochę komplikujesz sobie instalację. Np. salon, kuchnia, łazienki, korytarze - podłogówka, pokoje - grzejniki. Ogrzewanie podłogowe umożliwia sterowanie temperaturą w pomieszczeniach.

W sprawie paneli na podłogówce, chyba ktoś Ci wcześniej odpowiadał.

W sprawie OZC skontaktuj się np. z Asoltem piszącym na FM. Nie jest to duży wydatek, będziesz wiedział na czym siedzisz, a małżonkę przekonaj ;).

Jak chcesz wiedzieć więcej o podłogówce wpisz - podłogówka - do wyszukiwarki FM.

Albo robic na dzikusa (bez OZC, bez projektu, kociol z zamkn. komora plus wszedzie grzejniki na 100W/m2), albo "jak Bog przykazal", czyli najpierw OZC, potem projekt OP po calosci plus kondensat.

W drugim przypadku koszta eksploatacji minimalnie mniejsze, z 5 do 10%.

Decyzja nalezy do Ciebie (lub Twojej malzonki, zalezy kto nosi spodnie).

OZC jakbym zrobił i zapłacił za to , głowę daję żona by mnie z domu wyrzuciła....Sugerujecie by była podłogówka w całym domu bez żadnych grzejników? I spokojnie powinna dać radę ogrzać komfortowo dom ?

To sobie sam oszacuj ozc, w sieci jest dostępne darmowe oprogramowanie do liczenia ozc. Warto to zrobić, będziesz miał rozeznanie. Co do podłogówki, to podłogówka bez grzejników jest najlepszym rozwiązaniem i bez problemów ogrzeje Twoją chatę. Oczywiście w łazienkach warto powiesić drabinki i podpiąć je tak jak kolejne pętle podłogówki. Łączenie podłogówki z grzejnikami jest bez sensu, sam tak mam i to był największy mój błąd na budowie.

Już zakminiłem że nie ma co mieszać podłogówki z grzejnikami co najwyżej jak napisałeś podpiąć drabinkę w łazience pod ogrzewanie podłogowe. Jedyny minus że drabinka pewnie będzie miała maks temp 40 C albo i mniej ale to nie jest żaden problem , to nie jest priorytet. A co do OZC to poczekam z tymi obliczeniami jak będzie wszystko ocieplone jak należy .kropka . Jeśli ma ktoś jeszcze jakieś pomysły i dobre rady to proszę pisać śmiało .

Drabinka nie służy do ogrzewania, tylko do suszenia, więc nawet 30* wystarczy. Ozc warto zrobić przed, bo po to już musztarda po obiedzie. Zrobić to nie znaczy policzyć i mieć, tylko pokombinować co poprawić - stąd samodzielne wyliczenia i eksperymenty są bardzo wskazane przed, a nie po ocieplaniu.

Dobrze się przygotuj do ocieplania, żeby zrobić jak najmniej głupich błędów. Poczytaj o tym sporo na forum i nie daj się wpuścić w uproszczenia. Dokładność niewiele kosztuje, a później bardzo często nie da się pewnych rzeczy poprawić. Zadbaj o szczelność domu, tzn. o uszczelnienia wszystkich łączeń folia paraizolacyjna ściana, krokwie, okna, parapety-ściana itp., dokładnie pozaklejaj wszystkie dziury. Posklejaj też folię paraprzepuszczalną, wiatry będą mniej przewietrzać ocieplenie dachu. Zadbaj o ciągłość izolacji ściana-dach. Jeśli masz balkony, to je zaizoluj od góry, od dołu i z boków. Nie wiem, czy jeszcze możesz, ale wypuść okna, żeby były w warstwie izolacji. Odizoluj parapety. Odizoluj schody zewnętrzne, czy inne lane zewnętrzne elementy. Oczywiście ta lista nie wyczerpuje tematu, z zwłaszcza szczegółów wykonania.

Andrzeju, mądrze piszesz z jednym zastrzeżeniem - kotły 1-funkcyjne są 1 funkcyjne -grzeją tylko wodę CO, z tym, że mogą mieć 2 obiegi - ogrzewanie budynku i zbiornika z CWU (wężownica, płaszcz itp - zawsze jest to woda CO). CWU to woda, która wypływa z baterii (czyli ta, którą używamy) a ta nie jest bezpośrednio ogrzewana przez kocioł.

W 2-funkcynym woda CWU jest ogrzewana przepływowo w kotle i z niego płynie do baterii.

Pozdrawiam

Kotly 1-funkcyjne grzeją dom ( np. do 22 st.C) i przełaczają się( czasowo ) na grzanie CWU ( do np. 48 st.C). do kotła 1-funkcyjnego potrzeba montowac zbiorbik CWU ( np. 300l )

Już zakminiłem że nie ma co mieszać podłogówki z grzejnikami co najwyżej jak napisałeś podpiąć drabinkę w łazience pod ogrzewanie podłogowe. Jedyny minus że drabinka pewnie będzie miała maks temp 40 C albo i mniej ale to nie jest żaden problem , to nie jest priorytet. A co do OZC to poczekam z tymi obliczeniami jak będzie wszystko ocieplone jak należy .kropka . Jeśli ma ktoś jeszcze jakieś pomysły i dobre rady to proszę pisać śmiało .

Bez OZC możesz przyjąć że Twój dom nie bedzie potrzebował więcej niż 60- 80 W/m2 pomieszczeń. Przy domu 130m2 o zapotrzebowaniu 80W/m2 na 1m2 wychodzi moc max. = 10400 W. Górna granca mocy 10,4 kW, ważniejsza jest minimalna moc kotła ( np. 2 kW ) aby kocioł nie " taktował".

To dobór kotła o max. mocy : xxx m2 X 80W/m2

Czy zdecydujesz się na 1-funkcyjn czy 2-funkcyjny zależy tylko o d oległości kotła od łazienek ( punkt poboru ciepłej wody)

ja mam Junkwersa Cerasmart 14 KW o ograniczonej max mocy do 11 KW , dom 134m2 podłogówki , zużycie 6500m3 gazu ziemnego GZ50 za 4lata użytkowania.

Bez OZC możesz przyjąć że Twój dom nie bedzie potrzebował więcej niż 60- 80 W/m2 pomieszczeń. Przy domu 130m2 o zapotrzebowaniu 80W/m2 na 1m2 wychodzi moc max. = 10400 W. Górna granca mocy 10,4 kW, ważniejsza jest minimalna moc kotła ( np. 2 kW ) aby kocioł nie " taktował".

To dobór kotła o max. mocy : xxx m2 X 80W/m2

Czy zdecydujesz się na 1-funkcyjn czy 2-funkcyjny zależy tylko o d oległości kotła od łazienek ( punkt poboru ciepłej wody)

ja mam Junkwersa Cerasmart 14 KW o ograniczonej max mocy do 11 KW , dom 134m2 podłogówki , zużycie 6500m3 gazu ziemnego GZ50 za 4lata użytkowania.

Marian, jaki masz tam prog startowy kotla?

• 1 month później...
A dlaczego złe rozwiązanie podłogówka + grzejniki? Toleruje podłogowe łazienka,kuchnia, korytarz, ale nie w salonie,czy pokojach!

bo musisz grzać temp. jak na grzejniki a żeby dać niższą temp. na podłogowkę musisz użyć zaworu trójdrogowego + dodatkowa pompa a jak dobrze pójdzie to jeszcze sprzęgło hydrauliczne. przy kotle kondensacyjnym im niższa temp. tym wyższa sprawność a jak jest sprzęglo to może sie podnieśc temp. powrotu kotła. automatyka tania nie jest w szczególności że jest to wyposażenie dodatkowe za które trzeba przepłacić