Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Stara wylewka a ogrzewanie podłogowe

KASSIOPEA

Recommended Posts

Witam,

chcę zrobić remont w starym domu i założyć m.in. ogrzewanie podłogowe. W tym momencie mam starą wylewkę na to folia, 5cm supremy i znów 5 cm wylewki, wysokość pomieszczenia to 2,6m. Mam jednak dylemat czy powinnam to wszystko skuć i robić wszystko od nowa czy może kłaść styropian na tym co jest. Jeśli bym wszystko usuwała to tego styropianu dałabym ze 12cm a jeśli nie to weszło by mi tylko 7cm i obawiam się czy to jednak nie za mało pod podłogówkę.

Jeszcze jest opcja taka, że dasz mniejszą ilość tego styropianu ale lepszej jakości (mniejsze lambda)

Przykładowo

7 cm styropianu o lambda 0,030 to taki sam efekt jak 9 cm styropianu o lambda 0,038

Możesz skuwać i dawać więcej izolacji ale to tylko zależy wyłącznie od ciebie jak bardzo ogrzewanie podłogowe ma być oszczędne.

ja bym jednak raczej kul wszystko, jesli jest folia to latwo sie bedzie kuc do folii. Latwo mam na mysli bez mlota z udarem to nawet nie podchodz. Troche bedzie roboty ale efekt lepszy.

Styro daj minimum 12cm przy podlogowce. Mowie dlatego ze przy podlogowce ucieka wiecej ciepla w grunt z racji tego ze wyzsza jest delta T. Dlatego musi byc min 12cm. remont jak remont ale jak sie bawic to na calego

• 4 years później...

Odkopię wątek bo stoję przed podobnym dylematem. Zastanawiam się nad położeniem ogrzewania podłogowego w całej powierzchni domu.

Dom z lat 70 - tych, piętrówka z piwnicami pod całym budynkiem.

Wg projektu: strop 23 cm, płyta pilśniowa 2,5 cm, papa na zakładki 0,3 cm, jastrych gipsowy 3,9 cm, parkiet.

Z racji tego, że parkiet był klejony na subicie planowałem wyfrezować posadzkę aby się go pozbyć. Wiem, że układanie podłogówki w istniejącym budynku nie jest łatwe, zwłaszcza jeśli nie chce się podnosić podłóg.

Pomyślałem więc czy może zamiast frezować podłogę w celu pozbycia się subitu, co będzie swoje kosztować, skuć od razu całą posadzkę i zrobić nowe podłoże pod ogrzewanie podłogowe.

Wg projektu od płyty do górnej warstwy parkietu jest jakieś 8 cm. Czy to nie będzie za mało na ułożenie ogrzewania podłogowego?

Jest sens w to iść czy lepiej zostać przy istniejącym ogrzewaniu grzejnikami?

Niezależnie od wybranego sposobu ogrzewania domu i tak chciałem zaizolować płytę styropianem od strony piwnicy.

Instalacji w podłodze nie ma.

Wolałbym aby piwnica pozostała nieogrzewana. Nie upieram się przy tym sposobie ogrzewania. Pomyślałem, że gdyby się dało to technicznie poprawnie wykonać z takim samym efektem jak w przypadku instalowania podłogówki w nowo budowanych domu (bez nadmiernych strat, np. do piwnicy) to dlaczego nie? Ale jeśli faktycznie będzie tak jak piszesz i będę tracił spore ilości nas grzanie piwnicy to dam sobie spokój.