dgcracker 07.02.2014 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2014 Witam,od około 3 miesięcy walczę z problemem głośnych kaloryferów. Sytuacja wygląda następująco - jeśli pompa od ogrzewania nie pracuje kilka godzin(np. w nocy kiedy mam ustawioną obniżoną temperaturę) to rano w chwili kiedy startuje piec i pompa strasznie hałasują kaloryfery. Odgłosy są takie jakby cienkim strumieniem do kaloryferów dolewano wody, równocześnie z głośnym bulgotaniem. Na ucho wygląda to tak jakby po przestoju ogrzewania w kaloryferach obniżał się poziom wody i w chwili kiedy znowu startuje pompa ta woda była dolewana. Obieg mam zamknięty, piec vaillant ze zbiornikiem wyrównawczym (chyba 6l). System ogrzewania to 7 grzejników(purmo) w tym 2 łazienkowe + podłogówka na około 70m2. Myślałem, że chodzi tylko o zapowietrzenie ale od 3 miesięcy już z tym walczę nic nie robię tylko odpowietrzam kaloryfery(przy odpowietrzaniu nie widać już powietrza) i nie widzę żadnej różnicy. Po każdej dłużej przerwie w pracy ogrzewania(takiej żeby woda wystygła) kaloryfery znowu hałasują. Ciśnienie w instalacji 1,4 (jeśli piec nie pracuje) 1,8 w trakcie grzania. Ciśnienie nie zmienia się więc układ jest raczej szczelny. Zaczynam się zastanawiać czy problem nie bierze się ze zbyt małego/źle pracującego zbiornika wyrównawczego w piecu. Czy do takiego układu (7 grzejników, 70m2 podłogówki) nie powinien być większy zbiornik wyrównawczy niż ten przy piecu? Czy możliwe, żeby przez 3 miesiące nie udało się odpowietrzyć instalacji(robiąc to raz na 2-3 dni - różne sposoby odpowietrzania opisywane na forum i nie tylko znam i stosowałem)? Może ktoś podpowie jak rozwiązać ten problem bo aktualnie grzejniki są tak głośnie, że wszystkich budzą przy stracie ogrzewania.Pozdrawiam,D.C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 07.02.2014 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2014 Jak słychać przelewanie w grzejniku to jest powietrze. Czy grzejniki masz w poziomie? Naczynie na pewno jest wystarczające, Może być bez poduszki powietrznej, albo za mało powietrza w naczyniu.. Musisz to sprawdzić. Postaraj się odpowietrzyć grzejniki po nocy jak kocioł się jeszcze nie załączył. Odpowietrzaj przy wyłączonym kotle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zioberek 07.02.2014 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2014 jak dla mnie to normalna sytuacja, kiedy kocioł się wyłącza i nie grzejesz pomieszczeń to się one wychładzają. Po włączeniu, aby dogrzać pomieszczenie głowice termostatyczne na grzejnikach się otwierają i słychać przepływ wody. Pewnie wraz z upływem czasu gdy temperatura zbliża się do zadanej głowica się przymyka i jużnie słychać przepływu wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 07.02.2014 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2014 zapowietrzone grzejniki odpowietrzaj jak gorsik napisał, albo po prostu zakręć głowicę na grzejniku, odczekaj 10-15sek i odpowietrzaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 07.02.2014 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2014 a ja z inej beczki zapytam:pompa na którym biegu ustawiona?może zbyt duży przepływ i stąd hałasy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dgcracker 07.02.2014 17:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2014 Dzięki za wszystkie informacje. Co do odpowietrzania to od trzech miesięcy kombinuję jak koń pod górę i praktycznie co 2-3 dni odpowietrzam grzejniki na różne sposoby(przy zakręconych głowicach, przy odkręconych, zakręcałem wszystkie grzejniki zostawiając tylko jeden - żeby pompa tylko w jednym kręciła i po jakimś czasie odpowietrzałem go i tak po kolei każdy) ale efektów jakby kompletnie nie widać. O ile na początku to jeszcze może jakieś powietrze uchodziło z grzejników tak od jakiegoś czasu leci jedynie woda a grzejniki jak hałasowały tak hałasują.Co do pytania o ustawienie pompy - nie znam się dokładnie na tym ale jeśli dobrze zrozumiałem speca to pompa od grzejników jest przy piecu (do podłogówki jest na 100% oddzielnie domyślnie ustawiona na 2 bieg) i nie mam pojęcia jak ją ustawić bo jeśli jest to w ogóle możliwe to z poziomu menu instalatora na piecu (vaillant 246/5-5). Przynajmniej tak mi powiedziano. Co do poziomu grzejników to zamocowane w poziomie, no może minimalnie wyżej strona z odpowietrznikiem. ad. gersik - czy mógłbyś napisać coś więcej o tym naczyniu przeponowym? Zdjąłem obudowę z pieca i widzę naczynie(płaski zbiorniczek z wentylem) i na tym się moja wiedza kończy? Jak je sprawdzić? Co z nim zrobić? Pozdrawiam,D.C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 07.02.2014 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2014 Podlaczyc manometr, czesto sie zdarza ze powietrze schodzi z naczynia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 07.02.2014 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2014 Podlaczyc manometr, czesto sie zdarza ze powietrze schodzi z naczynia. gdyby to było takie proste wiesz że to troszkę inna procedura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 08.02.2014 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2014 (edytowane) Zamknąć zawory pod kotłem, wypuścić wodę z kotła, sprawdzić ciśnienie w naczyniu( może być pompka do kół z manometrem). Czy mógłbyś narysować schemat jak to wszystko masz podłączone i zrobić zdjęcia. Wracając do naczynia to naciśnij wentyl i zobacz czy syknie powietrze tak jak w kole. Edytowane 8 Lutego 2014 przez gersik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 08.02.2014 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2014 Dupiaty monter, wyrzucić kryzy na grzejnikach i zmienić bieg pompy na 1 bieg na kotle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 09.02.2014 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2014 dgcracker odbierz PW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dgcracker 13.02.2014 08:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2014 Na początek ustawiłem na sztywno moc pompy w piecu - było na auto, ustawiłem na próbę 2 60% (w skali 1-5) i zobaczę czy są jakiekolwiek zmiany.D.C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Św.Mikołaj 16.05.2015 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2015 Witam, od około 3 miesięcy walczę z problemem głośnych kaloryferów. Sytuacja wygląda następująco - jeśli pompa od ogrzewania nie pracuje kilka godzin(np. w nocy kiedy mam ustawioną obniżoną temperaturę) to rano w chwili kiedy startuje piec i pompa strasznie hałasują kaloryfery. Odgłosy są takie jakby cienkim strumieniem do kaloryferów dolewano wody, równocześnie z głośnym bulgotaniem. Na ucho wygląda to tak jakby po przestoju ogrzewania w kaloryferach obniżał się poziom wody i w chwili kiedy znowu startuje pompa ta woda była dolewana. Obieg mam zamknięty, piec vaillant ze zbiornikiem wyrównawczym (chyba 6l). System ogrzewania to 7 grzejników(purmo) w tym 2 łazienkowe + podłogówka na około 70m2. Myślałem, że chodzi tylko o zapowietrzenie ale od 3 miesięcy już z tym walczę nic nie robię tylko odpowietrzam kaloryfery(przy odpowietrzaniu nie widać już powietrza) i nie widzę żadnej różnicy. Po każdej dłużej przerwie w pracy ogrzewania(takiej żeby woda wystygła) kaloryfery znowu hałasują. Ciśnienie w instalacji 1,4 (jeśli piec nie pracuje) 1,8 w trakcie grzania. Ciśnienie nie zmienia się więc układ jest raczej szczelny. Zaczynam się zastanawiać czy problem nie bierze się ze zbyt małego/źle pracującego zbiornika wyrównawczego w piecu. Czy do takiego układu (7 grzejników, 70m2 podłogówki) nie powinien być większy zbiornik wyrównawczy niż ten przy piecu? Czy możliwe, żeby przez 3 miesiące nie udało się odpowietrzyć instalacji(robiąc to raz na 2-3 dni - różne sposoby odpowietrzania opisywane na forum i nie tylko znam i stosowałem)? Może ktoś podpowie jak rozwiązać ten problem bo aktualnie grzejniki są tak głośnie, że wszystkich budzą przy stracie ogrzewania. Pozdrawiam, D.C. Jezeli na rosdzieleczach masz wolne choc jedno miejsce wkrec na gore sztycy odpowietrznik autonatyczny afriso Kosztuje ok 25 zl. Jak nie masz to w najwyzszym grzejniku. Wykrec odpowietrznik i zrob przedluzke, albo wkrec kolanko nyplowe i w nie odpowietrznik automatyczny, Ewentualnie w grzejnik najmniej widoczny , gdyz taki odpowietrznik nie wyglada za elegancko. Jezeli masz odpowietrzniki automatyczne, a powinienes miec na rozdzielaczach, to popus te czarne pokretelka na gorze odpowietrznika by byly lekko odkrecone. Zasady odpowietrznika automatycznego z plywakiem w srrodku chyba nie musze tlumaczyc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 16.05.2015 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2015 święty patrz na daty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts