dav998 07.02.2014 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2014 Witam!!!Prosze bardzo o wytłumaczenie nastepującego problemu . Mianowicie gdy planyjemy budowe systemem gospodarczym to i tak pomaga nam wujek ojciec teściu Mietek Wiesiek itd ale oczywiście trzeba im i tak coś zapłacić i moje pytanie brzmi czy kredyt lub kosztorys przewiduje takie koszty ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yendrek3 07.02.2014 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2014 Witam!!! Prosze bardzo o wytłumaczenie nastepującego problemu . Mianowicie gdy planyjemy budowe systemem gospodarczym to i tak pomaga nam wujek ojciec teściu Mietek Wiesiek itd ale oczywiście trzeba im i tak coś zapłacić i moje pytanie brzmi czy kredyt lub kosztorys przewiduje takie koszty ??? tak w koszttorysie do kredytu wpisujesz ze masz wykonawcow do pewnych etapow. Nie pisz nic o wujku Mietku. Bank to ch.. obchodzi kto to bedzie budowac. Mozesz tez zawyzyc koszt materialow zeby wyszlo ci dla wyjka Mietka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kondziu87r 08.02.2014 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2014 zależy też w jakim banku bierzesz kredyt i na jakich zasadach będziesz go rozliczał. w jednym banku dostaniesz np transzę 50 00 zł i na 50 000 zł będziesz musiał mieć faktury (tak miał mój kolega) ja brałem kredyt w ING i było tak że dostałem transzę i banku nie interesowało żadne faktury, wykonawcy, wujki, ciotki czy niewolnicy. warunek był taki że miałem zrobić etap za tą kasę. po zakończonym etapie robiłem zdjęcia, poszedłem do banku, rozliczyłem transzę (bank wycenia to na podstawie zdjęć) dwa dni i dostałem następną kasę. Takich rzeczy musisz dowiadywać się w bankach a nie na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yendrek3 08.02.2014 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2014 sluszna racja, co bank to obyczaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz Zalewski 09.02.2014 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2014 Witam!!! Prosze bardzo o wytłumaczenie nastepującego problemu . Mianowicie gdy planyjemy budowe systemem gospodarczym to i tak pomaga nam wujek ojciec teściu Mietek Wiesiek itd ale oczywiście trzeba im i tak coś zapłacić i moje pytanie brzmi czy kredyt lub kosztorys przewiduje takie koszty ??? Kosztorysy nie są rozbite na koszt materiału i koszt robocizny. Wymagane jest podanie łącznego kosztu danego elementu. Koszt ten ma uwzględniać zarówno materiały jak i robociznę. zależy też w jakim banku bierzesz kredyt i na jakich zasadach będziesz go rozliczał. w jednym banku dostaniesz np transzę 50 00 zł i na 50 000 zł będziesz musiał mieć faktury (tak miał mój kolega) ja brałem kredyt w ING i było tak że dostałem transzę i banku nie interesowało żadne faktury, wykonawcy, wujki, ciotki czy niewolnicy. warunek był taki że miałem zrobić etap za tą kasę. po zakończonym etapie robiłem zdjęcia, poszedłem do banku, rozliczyłem transzę (bank wycenia to na podstawie zdjęć) dwa dni i dostałem następną kasę. Takich rzeczy musisz dowiadywać się w bankach a nie na forum. Żaden bank nie wymaga obecnie, aby posiadać faktury na 100% wydatków. O ile się nie mylę tylko dwa banki wymagają, aby przedstawić faktury na przynajmniej 50% wydatków. W pozostałych bankach weryfikacja postępu prac odbywa się poprzez fotoinspekcję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kondziu87r 09.02.2014 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2014 OBECNIE może i nie ale w lipcu zeszłego roku jeszcze wymagał np Bank Milenium. może nie mieli chętnych i trochę spuścili z tonu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz Zalewski 09.02.2014 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2014 Odkąd zajmuję się doradztwem kredytowym, to nie pamiętam, aby Millennium wymagał jakichkolwiek faktur przy budowie domu lub remoncie/wykończeniu. Bank ten opiera się na fotoinspekcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kondziu87r 10.02.2014 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2014 no to właśnie widać jakim jesteś doradcą kredytowym.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz Zalewski 10.02.2014 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2014 no to właśnie widać jakim jesteś doradcą kredytowym.... Wyciąg z instrukcji bankowej Banku Millennium: "4. Kontrola inwestycji dokonywana jest w oparciu o zaakceptowany przez Kredytobiorcę oraz rzeczoznawcę majątkowego Kosztorys (przyjęty do podjęcia decyzji kredytowej), dziennik budowy, zapłacone faktury za materiały i wykonane prace oraz następującą dokumentację fotograficzną dostarczoną przez Kredytobiorcę: 1) zdjęcie budynku z zewnątrz, klatki schodowej oraz wszystkich pomieszczeń wewnątrz lokalu – w przypadku kredytu na remont, modernizację, wykończenie lub rozbudowę lokalu, 2) zdjęcia wszystkich elewacji, pomieszczeń wewnętrznych – w przypadku kredytu na budowę domu systemem gospodarczym." Tylko w jednym przypadku Millennium żądało od mojego klienta faktur. Była to budowa domu szkieletowego przez generalnego wykonawcę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.05.2014 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2014 (edytowane) OBECNIE może i nie ale w lipcu zeszłego roku jeszcze wymagał np Bank Milenium. może nie mieli chętnych i trochę spuścili z tonu... U nas zmieniali zdanie - raz zdjęcia, raz faktury, a potem i tak odmawiali wypłaty transzy, bo stwierdzali nagle, że np. na zdjęciach nie ma tynku a ich zdaniem powinen się pojawić przed instalacją elektryczną . Albo, że faktury nie odzwierciedlają ilości wydanych pieniędzy (placilismy wykonawcy za robociznę transzami, a dopiero na koniec miała być faktura). W kazdym razie robili wszytsko, by wydłużyć czas budowy - gdyby transze były wypłacane w terminie, budowała trwałaby ROK krócej i była tańsza o kilka tyś. A tak o mały włos byśmy nie zdązyli w terminie przewidzianym umowa, , a kazano nam zapłacić za zmianę umowy (NIE Z NASZEJ WINY) NIE BIERZCIE KREDYTU W MILLENNIUM. To cwaniacy od wyłudzania dodatkowych opłat. Edytowane 16 Maja 2014 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Murator FINANSE 21.05.2014 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2014 Jeśli poruszamy tutaj wątek "rozliczania transz" - to obecnie tylko Alior Bank wymaga wykazania rozliczenia kredytu w 50% fakturami. Reszta banków rozlicza transze zakresem wykonania prac, dokumentacją fotograficzną i inspekcją rzeczoznawcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts