Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

...Naprawdę nie widzę niczego co bardziej by mnie miało przekonać do domku parterowego (poza tym że nie chodziłoby się po schodach.
Salon z kuchnia w tym projekcie to około 35m2, po zmniejszeniu zostanie jeszcze 30m2 Poza tym cena, Kamil, cena! Stopy fundamentowe, to już oszczędność, Szkielet i to bardzo oszczędny, dach płaski. Taniej domu nie zbudujesz a do tego wszystko praktycznie możesz zrobić sam. Projekt też będzie prostszy Edytowane przez perm

Salon z kuchnia w tym projekcie to około 35m2, po zmniejszeniu zostanie jeszcze 30m2 Poza tym cena, Kamil, cena! Stopy fundamentowe, to już oszczędność, Szkielet i to bardzo oszczędny, dach płaski. Taniej domu nie zbudujesz a do tego wszystko praktycznie możesz zrobić sam. Projekt też będzie prostszy

A co jest trudnego w tym piętrowym? Dachu płaskiego mieć nie mogę. W piętrowym szkieletowym też mogę zrobić stopy fundamentowe ale wątpię by to było taniej. Na pewno łatwiej szkodniki miałyby się dostać do domku od spodu. Chcesz mikrą łazienkę zmniejszyć na jeszcze bardziej mikrą? Już teraz to co zrobiłeś to jest ok by było w miarę komfortowo.

Mam wymiary dla wersji murowanej z silki+20cm styro więc ściana zew. gr.40cm, wew.nośna 20cm, działowa 14cm i przy schodach do spiżarki 10cm. Liczę w tym grubość tynku 1cm na stronę rzuty.silka.jpg

A co jest trudnego w tym piętrowym?...
Jest piętrowy. Trzeba to uwzględnić w konstrukcji, skośny dach również. Porównaj cenę dachu płaskiego krytego zwykłą papą do jakiegokolwiek innego.

Próbuję Kamil zasugerować ci najtańszy sposób budowy, do tego umożliwiający zrobienie bardzo wielu rzeczy we własnym zakresie. Takie zdaje się masz preferencje. Jak najwięcej sam i, by było tanio. Takiego domu jak ci narysowałem nic cenowo nie przebije a przyznasz, że komfort jest w nim zachowany. Nie ma w nim też nic czego nie zrobiłbyś sam a cały czas podkreślasz, że chcesz jak najwięcej. Warunkiem niskiej ceny jest jednak, miedzy innymi płaski dach czy te fundamenty. Jeżeli miałby być z silikatów, to już fundament zwykły i podłoga na gruncie albo płyta. To zmienia cenę domu, podobnie jak dach skośny jak i zmniejsza znacznie możliwości wykonania go własnymi rękami. Twój wybór. Albo robisz sam i wtedy ta najtańsza wersja jest najbardziej optymalna albo płacisz. Jeżeli płacisz, to silikaty a nie szkielet.

Jest piętrowy. Trzeba to uwzględnić w konstrukcji, skośny dach również. Porównaj cenę dachu płaskiego krytego zwykłą papą do jakiegokolwiek innego.

Próbuję Kamil zasugerować ci najtańszy sposób budowy, do tego umożliwiający zrobienie bardzo wielu rzeczy we własnym zakresie. Takie zdaje się masz preferencje. Jak najwięcej sam i, by było tanio. Takiego domu jak ci narysowałem nic cenowo nie przebije a przyznasz, że komfort jest w nim zachowany. Nie ma w nim też nic czego nie zrobiłbyś sam a cały czas podkreślasz, że chcesz jak najwięcej. Warunkiem niskiej ceny jest jednak, miedzy innymi płaski dach czy te fundamenty. Jeżeli miałby być z silikatów, to już fundament zwykły i podłoga na gruncie albo płyta. To zmienia cenę domu, podobnie jak dach skośny jak i zmniejsza znacznie możliwości wykonania go własnymi rękami. Twój wybór. Albo robisz sam i wtedy ta najtańsza wersja jest najbardziej optymalna albo płacisz. Jeżeli płacisz, to silikaty a nie szkielet.

Nie mogę mieć dachu płaskiego. Jakbym mógł to w piętrowym bym go sobie zrobił.

A dlaczego nie możesz? Ja nie mogłem mieć garażu o szerokości powyżej 11m, ale poprosiłem o zmianę decyzji i już mogę. Aż tak strasznie u was sypie? Nikt nie ma płaskiego dachu w okolicy?

Płaskie to tylko stare kostki (między innymi dom teściowej w którym mieszkam) a wszystkie nowe mają mieć dach spadziste. Dach płaski też sobie poradzi z śniegiem jak się go do tego zaprojektuje ale nic nie poradzę ze sobie tak to wymyślili. Mi mówili że się zmienić nie da tego ale niewiadomo co zrobią jak na piśmie poproszę o zmianę WZ. Może to będzie inaczej wyglądało, ale się nie nastawiam że coś się załatwi. Trzeba się z tym pogodzić i tyle.

Złóż lepiej wniosek. Jeśli odmówią poproś o uzasadnienie i odwołaj się od tej decyzji, argumentując, że twój dom nie będzie wyjątkowy, spełni wymagane przepisy budowlane, a płaski dach umożliwi ci zamontowanie jakiegoś eko badziewia, oraz że płaski dach jest warunkiem koniecznym podjęcia się przez ciebie budowy na tej trudnej działce, bo inaczej poszukasz sobie nowej i już masz nawet upatrzoną, w innej gminie.

Albo pogadaj dobrze z urzędnikiem, wybadaj czy ma możliwość jakiejkolwiek ingerencji w WZ i ile by go to kosztowało. Takie WZ to najczęściej widzimisie, więc dużo tam można załatwić.

Złóż lepiej wniosek. Jeśli odmówią poproś o uzasadnienie i odwołaj się od tej decyzji, argumentując, że twój dom nie będzie wyjątkowy, spełni wymagane przepisy budowlane, a płaski dach umożliwi ci zamontowanie jakiegoś eko badziewia, oraz że płaski dach jest warunkiem koniecznym podjęcia się przez ciebie budowy na tej trudnej działce, bo inaczej poszukasz sobie nowej i już masz nawet upatrzoną, w innej gminie.

Albo pogadaj dobrze z urzędnikiem, wybadaj czy ma możliwość jakiejkolwiek ingerencji w WZ i ile by go to kosztowało. Takie WZ to najczęściej widzimisie, więc dużo tam można załatwić.

Warto spróbować. Akurat dach płaski byłby tyle lepszy bo przynajmniej byłoby gdzie dać w przyszłości panele PV jakby była na nie fajna cena. Spróbować zawsze można. Bardziej chodzi o to że jak się nie uda to też nic złego się nie stanie.

Powołaj się na to, że w sąsiedztwie i to bliskim jest dom z płaskim dachem. Jest na to jakiś przepis, ale jaki to musisz zajrzeć do działu prawnego zdaje się. Kiedyś tam o tym dyskutowano.

Jest w WZ zapis, że dom ma jakoś nawiązywać do sąsiednich domów, a że sąsiednie to dosłownie dom teściowej, a po drugiej stronie dom sąsiadów (który też ma płaski dach) to mój by się nie wyróżniał. Mój by zasłonił dom sąsiada (tego który ma dojazd przez działkę) ale on tam nie mieszka na stałe i ma dach dwuspadowy ale to jeden a dwa sąsiednie domki mają plaski. Kiedyś jak gadałem z innym gościem z mojej wioski to mówił że taki jest zapis na ten teren a jak wspomniałem że u mnie w sąsiedztwie jest więcej domów z płaskim dachem niż z spadzistym (bo stare kostki) to mówił że nieważne.

Jeszcze mi temat SIP zupełnie nie przeszedł mimo że już nie jestem na 100% przekonany czy to zrobię. Ostatnio gadałem z tym gościem z filmiku na YT i potwierdził że ta jego praska ma małą siłę nacisku bo jakieś 2t. Gościu mówił tak jak ja myślałem czyli że wystarczy aby elementy dobrze do siebie przylegały i że nie jest konieczna duża siła docisku. Mówiłem mu że jak to ma być panel konstrukcyjny SIP to potrzeba dobrze to skleić dużą siłą nacisku jakieś 100t. Oczywiście do tego nadaje się tylko i wyłącznie prasa hydrauliczna. Znalazłem taką http://sprzedajemy.pl/prasa-hydrauliczna-polkowa-joos-25-000-zl-nr653144 ale że tanie to nie jest (ale jakoś kosmicznie drogo też nie) więc musiałbym sobie coś podobnego zrobić ale nie wiem czy miałoby to sens i czy by się coś oszczędziło. Koszt prasy nie mógłby mnie wynieść więcej jak 10k a mam wątpliwości czy by się to udało. Kupowanie prasy za 25k by sobie zrobić jeden domek też lekko mija się z celem bo oprócz samej prasy to jeszcze trzeba byłoby wykonać panele SIP. Jak już iść w ta stronę czyli w panele SIP to lepiej chyba je sobie zamówić i tyle. Nawet już belki stropowe nie muszę robić sam a też je kupić bo też masakrycznie drogo to nie kosztuje a i tak taniej niż strop monolityczny. Trudna jest to decyzja i będę musiał się nad tym zastanowić. Wiem że domek murowany to jest solidna i pewna konstrukcja ale wewnętrznie czuję że bliżej mi do paneli SIP i bardziej do tego mnie ciągnie.

Kolego. Pamiętam, że kiedyś gmina ustami jednego ze swoich pracowników wezwała mnie do załatwienia jakiegoś durnego wymogu, potem ustami innego pracownika skierowała mnie do pokoju w którym pracował jakiś młody, przystojny, dobrze ubrany, ale widocznie niedoświadczony mężczyzna, potem dyktowałem mu treść oficjalnego pisma do mnie, a na końcu latałem jak głupi za wójtem, który "ostatnio był widziany z panią XYZ w pobliżu swojego samochodu".

Znalazłem gościa. Podpisał.

Tą prasą to nas wszystkich rozśmieszasz. W cenie prasy można mieć materiał na ściany i większość stropu. Co ty w ogóle odpierdzielasz?

Kolego. Pamiętam, że kiedyś gmina ustami jednego ze swoich pracowników wezwała mnie do załatwienia jakiegoś durnego wymogu, potem ustami innego pracownika skierowała mnie do pokoju w którym pracował jakiś młody, przystojny, dobrze ubrany, ale widocznie niedoświadczony mężczyzna, potem dyktowałem mu treść oficjalnego pisma do mnie, a na końcu latałem jak głupi za wójtem, który "ostatnio był widziany z panią XYZ w pobliżu swojego samochodu".

Znalazłem gościa. Podpisał.

Tą prasą to nas wszystkich rozśmieszasz. W cenie prasy można mieć materiał na ściany i większość stropu. Co ty w ogóle odpierdzielasz?

Nic, znalazłem na razie jak ma taka prasa wyglądać. Wiem że nie opłaca się tego kupować na jeden domek i bym nie kupił bo jak sam zauważyłeś to za tyle materiały na dom murowany bym miał. Chyba będzie trzeba zrobić jak perm radził czyli skombinować jakiegoś murarza, zostać jego pomocnikiem i jechać z koksem. Chyba nic mądrzejszego się nie wymyśli.

Nic, znalazłem na razie jak ma taka prasa wyglądać. Wiem że nie opłaca się tego kupować na jeden domek i bym nie kupił bo jak sam zauważyłeś to za tyle materiały na dom murowany bym miał. Chyba będzie trzeba zrobić jak perm radził czyli skombinować jakiegoś murarza, zostać jego pomocnikiem i jechać z koksem. Chyba nic mądrzejszego się nie wymyśli.

I to Ci każdy próbuje wtłoczyć od bardzo dawna. A co do murarza to niekoniecznie Ci on jest potrzebny. Beton komórkowy czy silka bardzo prosto się muruje zaprawą na cienką spoinę tudzież chyba nawet są teraz kleje(pianki) poliuretanowe do murowania tegoż. Sam zabierałeś się za robienie paneli SIP, składanie szkieletora i inne dziwactwa a do murowania potrzebny Ci murarz?

I to Ci każdy próbuje wtłoczyć od bardzo dawna. A co do murarza to niekoniecznie Ci on jest potrzebny. Beton komórkowy czy silka bardzo prosto się muruje zaprawą na cienką spoinę tudzież chyba nawet są teraz kleje(pianki) poliuretanowe do murowania tegoż. Sam zabierałeś się za robienie paneli SIP, składanie szkieletora i inne dziwactwa a do murowania potrzebny Ci murarz?

Bardziej chodzi o to że będzie mi potrzebna druga osoba a jakby się trafił jakiś murarz to będzie ok.

Jeżeli Kamil nigdy nie murowałeś to się za to nie bierz. Tym bardziej na cienką spoinę. Do tego trzeba trochę doświadczenia. Bloczki trzeba dobijać i wyrównywać. jeżeli nigdy tego nie robiłeś to nie wiesz na ile dokładnie trzeba je ustawiać. Albo będziesz to robił milion lat albo, okaże się przy kolejnej warstwie, że coś nie pasuje i klops.

Jeżeli Kamil nigdy nie murowałeś to się za to nie bierz. Tym bardziej na cienką spoinę. Do tego trzeba trochę doświadczenia. Bloczki trzeba dobijać i wyrównywać. jeżeli nigdy tego nie robiłeś to nie wiesz na ile dokładnie trzeba je ustawiać. Albo będziesz to robił milion lat albo, okaże się przy kolejnej warstwie, że coś nie pasuje i klops.

Dobrze piszesz, tylko Kamil chwilę temu chciał wykonywać samodzielni prefabrykaty z betonu czy też drewna o panelach sip nie wspomnę. hehe.

Znajdziesz w okolicy murarza za 13 zł na godzinę. Będziesz miał z niego więcej pożytku niż z pomocnika za 10 zł za godzinę do noszenia pustaków. W efekcie zapłacisz mniej bo czas się skróci