kamilb1987b 27.12.2017 00:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2017 21) nadproża i reszta normalnych bloczków czyli nad drzwiami będzie nadproże te http://termalica.pl/oferta/nadproza/belka-nadprozowa-tnn-140-20, nad okienkami te na 2m przetnę na pół i takie się da. Na poddaszu będzie jeszcze jedno takie małe okno w łazience więc takie belki stropowe będą dwie na pół. 22-24) nadproża nad większymi oknami okna będą o szerokości 180cm więc nadproże o długości 230cm a w kuchni będzie okno 120cm więc nadproże 170cm będzie tylko jedno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 27.12.2017 00:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2017 25-28.) nad stropem się zastanawiam ale wstępnie myślę o monolicie z wieńcem na wysokość 25cm i 15cm płytą stropową w tym stropie od spodu podwiesi się sufit i schowa kanały od reku bo na poddaszu dałbym tylko 3cm styropianu połogowego pod wylewkę tak żeby tego nie zgrubiać niepotrzebnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 27.12.2017 00:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2017 29) po podlaniu stropu i gdy będzie już czas to pójdzie pierwsza warstwa bloczków pewnie tez na tradycyjnej zaprawie 30-32) następnie kolejne 3 rzędy bloczków zostawiając miejsce na słupy łączące dwa wieńce które zrobię z kształtek U 33) wieniec i słupy z kształtek U zaleje się betonem i zakotwi kotwy pod murłatę 34-36) potem już ściany szczytowe i wewnętrzna nośna z otworami pod okna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 27.12.2017 00:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2017 37) nadproża nad drzwi wewnętrzne pewnie zrobię z kształtek U lub wezmę te na 230cm tylko, że na krańcach będzie miało oparcie 10cm, co być może wystarczy bo na tym nie będzie żadnego obciążenia. Nadproże w oknie w łazience będzie takie jak na parterze 38) nadproża nad oknami 180x150 39-40) potem kolejne ostatnie 2 rzędy bloczków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 27.12.2017 00:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2017 41) następnie czas na murłaty 20x20cm na długość łączną 10m 42) i płatwie 20x20cm na 10m pewnie będzie składane i łączone z dwóch części ze względu na wagę by jakoś to wnieść 43-44) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 27.12.2017 01:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2017 45) potem pójdą krokwie 8x24cm lub 6x24cm co 80cm dach będzie o kacie 45st by się łatwiej robiło oraz by wyszły takie okna w pokojach. Nie będę robił balkonów więc drzwi balkonowych też nie chce na poddaszu. Może i by było to ładne ale łatwiej mi będzie zrezygnować z tego bo prostsza robota w wykonaniu 46-47) między czasie jak robiłem te wizualizacje pomyślałem o tym by wieniec stropu zamiast deskowania zrobić kształtką wieńcową o gr,5cm z zewnątrz co przy okazji odrobinkę zmniejszy mostek cieplny a mi będzie tak łatwiej. Na tych dwóch fotkach już to zmienione i ogólny widok całości z dwóch stron Też sobie zrobię stryszek bo wysokość wyjdzie 190cm od podłogi do łączenia krokwi, trochę mało ale na jakąś graciarnie się nada. Od tego stryszku ścianę szczytowa zrobię z osb z namiastką szkieletu. Ściana szczytowa będzie tez dochodzić do spodu krokwi co pozwoli na danie na nią styropianu o gr.20cm a to będzie się łączyło z ociepleniem skosów między krokwiami 20cm. Krokwie będą na 24cm a wełna na 20cm by zostawić szczelinę wentylacyjną na 4cm. Krokwie na 22cm by starczyły ale wolę mieć większą tą szczelinę wentylacyjną i temu zastosuję wysokość krokwi 24cm. Więc między krokwiami będzie 20cm wełny i pod krokwie drugie tyle lub 15cm czyli łącznie 35-40cm i to wystarczy jak na domek energooszczędny. Nie wiem na jakie działówki się w tym przypadku zdecydować. Wszystko tez zależy od tynku. Najłatwiej byłoby chyba działówki zrobić w suchej zabudowie z podwójnym płytowaniem gk na stronę i zamiast tynku przykleić płyte gk do ściany. Już paru forumowiczów tak robiło i jakoś z tym żyją. To przynajmniej mógłbym sam zrobić w sensie takim że niepotrzebna ekipa do tynków ale jak tynki mieliby w jakiejś dobrej cenie to CW bym zrobił i działówki murowane z BK choć z silki byłoby lepiej ale trudniej w obróbce. Tak więc domek murowany też mi chodzi po głowie ale właśnie w takiej mniej więcej formie jak opisałem. Co o tym myślicie (poza tym że mam dużo czasu na bawienie się w takie wizualizacje, ale robię to w swoim wolnym czasie i z przyjemności więc to moja sprawa jak ten czas spędzam)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 28.12.2017 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2017 Teraz to już ma sens. Pomyśl nad dachem mansardowym. tj do tego co jest zrób dach złamany czyli górną część o nachyleniu np 20st. Do tego skosy lane, izolacja na zewnątrz choćby z płyt obornickich i nie musisz babrać się z więźbą, ocieplaniem skosów itp. Stracisz stryszek, choc jakieś tam miejsce na bambetle bedzie ale taniej już się chyba nie da a będzie ciągłość izolacji, brak problemów z podciekaniem wełny, parą wodną itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 28.12.2017 20:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2017 Szczerze mówiąc płyty obornicki nie za bardzo mi się podobają. Dobre to jest na budowę chłodni, ale na dach w domu nie za bardzo mi się widzi. Dachu lanego na pewno bym nie robił. Już wystarczy zabawy z stropem monolitycznym, choć zastanawiam się też nad gotowymi płytami stropowymi bo dużo by ich nie było i znacznie prace by przyśpieszyło. Z takich płyt by można było też zrobić skosy zamiast lanych. To są już drobne szczegóły do dopracowania, ale chodzi głównie o to że taka wersja budowania też mi się podoba. Najlepiej byłoby zbudować sobie domek najpierw murowany a potem szkieletowy i może tak kiedyś zrobię na starsze lata, typu że jak dzieci będą starsze i któreś by chciało w domu zostać to ja bym sobie mały domek szkieletowy zbudował tego typu https://z500.pl/projekt/465/Z42_D,w-technologii-drewnianej.html lub mniejszy taki do 35m2 pow.zabudowy. Dla dwóch osób to wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 31.12.2017 20:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2017 Opcja murowana z BK jest cały czas przewidywana ale szkielet mnie mimo to cały czas męczy. Niby fajnie byłoby budować domek murowany, ale do szkieletu jakoś mnie tak przyciąga za każdym razem gdy skłaniam się ku wersji murowanej. Ciekawy jest artykuł ten o energooszczędnej konstrukcji drewnianej http://budujzdrewna.pl/aktualnosci/energooszczedna-konstrukcja-szkieletu-drewnianego. W takim wypadku mógłbym bez problemu zrobić tak jak pisze czyli okna mieszczące się w typowym rozstawie słupków ściennych http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=404153 ale ja bym to zrobił częściowo prefabrykowane czyli konstrukcja ściany krótsza na dwa moduły, a dłuższa na trzy. Jakbym to robił na takie moduły to od razu z poszyciem z osb z zewnątrz, wypełnienie wełną, i wewnątrz osb tak by na łączeniu potem przykręcić osb które połączy moduły. Na tym zdjęciu widać gdzie by były łączenia http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=404154. Ściana by miała 301cm wysokości czyli tak jak planowałem przy panelach SIP i belki stropowe dwuteowe by były na strop łączone na wieszakach. Piętro by miało pełną wysokość a dach by zrobił dwuspadowy z połaciami na północ-południe pod ewentualne w przyszłości PV. Oczywiście na czas montażu modułów jakiś mały dźwig będzie trzeba pożyczyć lub jakaś koparko-ładowarka by czymś moduły na dach wnieść jeżeli ręcznie nie da rady. Drewno do tego użyje KVH 4x14cm co 62,6cm a osb o gr.12mm. Do fundamentu przymocuje je kątownikami i śrubami co 62,6cm. Jak wam się widzi? Ps: jak dodać zdjęcie by było duże ale zarazem by w załączniku go nie było i by można było ich dodawać więcej niż 5 na post? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
schizo85 01.01.2018 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2018 Jak wam się widzi? Jakbyś jeszcze nie zauważył to prawie nikt tutaj nie komentuje, więc nie licz na jakiś wysyp odpowiedzi. Z resztą nie ma sensu komentować kolejnych Twoich "genialnych" pomysłów, gdzie planujesz znowu coś a nie masz zielonego pojęcia czy jest to możliwe, czy znajdzie się architekt/konstruktor który się pod tym podpisze, czy są techniczne możliwości wykonania tego. Poświęcasz w cholerę czasu na kreślenie jakichś rysunków i odkrywanie koła na nowo zamiast w tym czasie zrobić cokolwiek konkretnego. Tak jak wszyscy Ci mówią BK/silka + styropian - najprościej, najszybciej, najtaniej. Co do zdjęć to musisz skorzystać z zewnętrznego hostingu jakiegoś i linki stamtąd przekleić tutaj. Niby potrafisz znaleźć jakieś ruskie filmy o robieniu paneli SIP a czegoś tak prostego, jak zdjęcia w postach, już nie. http://bfy.tw/FpGp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 01.01.2018 22:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2018 Jakbyś jeszcze nie zauważył to prawie nikt tutaj nie komentuje, więc nie licz na jakiś wysyp odpowiedzi. Z resztą nie ma sensu komentować kolejnych Twoich "genialnych" pomysłów, gdzie planujesz znowu coś a nie masz zielonego pojęcia czy jest to możliwe, czy znajdzie się architekt/konstruktor który się pod tym podpisze, czy są techniczne możliwości wykonania tego. Poświęcasz w cholerę czasu na kreślenie jakichś rysunków i odkrywanie koła na nowo zamiast w tym czasie zrobić cokolwiek konkretnego. Tak jak wszyscy Ci mówią BK/silka + styropian - najprościej, najszybciej, najtaniej. Co do zdjęć to musisz skorzystać z zewnętrznego hostingu jakiegoś i linki stamtąd przekleić tutaj. Niby potrafisz znaleźć jakieś ruskie filmy o robieniu paneli SIP a czegoś tak prostego, jak zdjęcia w postach, już nie. http://bfy.tw/FpGp Witaj, już myślałem że na forum nie zaglądasz odkąd domek skończony. Nie tęsknisz za budową? Jednak trochę życia Cię to kosztowało a teraz najwyżej drobnice choć pewnie nudzić się nie da. Wiem ze z BK czy silki można i tak też bym chciał ale szkielet też bym chciał. Najłatwiej byłoby składanie domku z paneli SIP. Wyprodukowanie ich byłoby trochę czasochłonne bo pewnie z dwa miechy robiąc tylko popołudniami i w weekendy ale potem montaż byłby ciekawy. Tylko problem z tym że będzie ciężko abym mógł sam te panele zrobić. No chyba że znajdzie się kierbud który nie będzie marudził na to jak sam je zrobię. Jeszcze takiego nie szukałem, ale może jak jakiegoś spotkam (a w mojej okolicy trochę się buduje więc pewnie kiedyś na któregoś trafię) to spytam i będę wiedział. W końcu z tego zrobiłbym tylko (aż) ściany nośne domku bez stropów czy dachu, same ściany. Stropy z belek dwuteowych z kronopolu bo nie takie drogie lub też je sam zrobię. Mam do tego dobry klej do elementów konstrukcyjnych, ale wszystko zależy od kierbuda. Co do rysowania szkieletu to trochę czasu na to schodzi ale to jest czas taki ze zamiast oglądnąć sobie jakiś film czy coś to bawię się z tym więc nie tracę na to czasu który mógłbym spożytkować choćby na jakiejś pracy dorywczej czy coś w tym stylu. Jedni lubią pograć na kompie, inni oglądać tv, inni z kumplami po barach gonić a ja jak mi przyjdzie coś do głowy to lubię sobie projektować. Przeważnie wieczorami gdy dzieci śpią lub jak się razem bawią, a ja je pilnuje by się nie pozabijały. Nie projektuje cały czas tylko też czasem jak mi przyjdzie jakiś pomysł do głowy i nie uważam tego za marnowanie czasu. Może dla innych tak jest ale to jest prywatna sprawa każdego z nas co robi się w swoim wolnym czasie. Przy samym szkielecie stosuje się rozstaw słupków co 40 czy 60cm czy 62,5cm przy poszyciu z osb choć rozstaw nie musi mieć znaczenia bo można łączyć osb klamrami. Słupek konstrukcyjny w szkielecie będzie mostkiem cieplnym więc przez to średnie U przegrody będzie gorsze. Temu właśnie trzeba ograniczyć ilość słupków do minimum więc słupki co 62,5cm i okna najlepiej w typowym rozstawie słupków by ich za dużo nie dawać http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=404212 temu właśnie ja bym to tak zrobił tyle że sprefabrykowałbym ściany do takiej formy że miałyby poszycie zew i wew z osb i wypełnione wełną. Jeden element miałby max 375cm długości by nie był za ciężki do przeniesienia i montowania. Na konstrukcję szkieletową domku powinienem mieć papiery od konstruktora co i jak więc nie powinno być z tym problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 06.01.2018 12:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2018 Ostatnio jak widziałem w jednym dzienniku jak ktoś się przyłączył swoim domkiem do domu sąsiada to pomyślałem że i ja mógłbym zrobić podobnie. Tak na dobra sprawę nie przeszkadzałoby mi to gdybym w takim projekcie https://lipinscy.pl/projekt/belfast-iii garaż dostawił do drugiego domu. Oczywiście garaż na jedno auto bo na dwa całość za szeroka ale by tak mogło być. Tylko zupełnie nie wiem jak w takim przypadku wyglądałyby sprawy formalne i czy by to nie było trudniejsze. Na pewno nie chcę całej budowy robić jakby na wspólny rachunek. Nawet jak się dopisze do wsółwłaścicielstwa całej nieruchomości to i tak przy budowie czy rozbudowie budowana część by wchodziła jako własność wspólna. Dobrze to myślę? Może najpierw zrobić fundament i potem jakoś to dzielić by na resztę wziąć kredyt do dalszej budowy? Taki typ budowy zostawiłby więcej miejsca na działce i garaż by nie zasłaniał domku. Na pewno przy tym w grę wchodziłaby wersja murowana z BK na ławach i fundament tradycyjny pod całością. W garażu od środka oczywiście przykleiło by się styro dla zminimalizowania strat ciepła części mieszkalnej. Piętro zrobiłbym w wersji poddasza użytkowego zamiast pełnego piętra. Dzięki temu połać by wychodziła na południe przez co możliwa byłaby instalacja PV w przyszłości. To tez się wiąże z całkiem nowym projektem bo za dużo zmian jak na adaptację. Na pewno na końcu bym musiał zrobić drenaż wokół całości by nie podtapiało przy większych deszczach tym bardziej że całość by miała ok.30m szerokości. Jak wam się widzi taka wersja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Garażowiec1719514970 07.01.2018 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2018 No co Ty , Kamil , chcesz swoją chałupę do chałupy teściowej przylepić ? Uciekaj od teściowej jak najdalej i duży , wysoki , masywny płot stawiaj , Dobrze tez mieć fosę , kolejne utrudnienie dla zarazy pod nazwą teściowa a i wodę odprowadzi czyli dwa w jednym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 08.01.2018 16:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2018 No co Ty , Kamil , chcesz swoją chałupę do chałupy teściowej przylepić ? Uciekaj od teściowej jak najdalej i duży , wysoki , masywny płot stawiaj , Dobrze tez mieć fosę , kolejne utrudnienie dla zarazy pod nazwą teściowa a i wodę odprowadzi czyli dwa w jednym Domy nie byłyby połączone żadnym wejściem itp tylko częścią garażu bym się dokleił tak że bez problemu się zrobi ogrodzenie itp. Tylko jak temat rozwiązać od strony formalnej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mku7i 26.01.2018 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2018 Nie chcę się wczytywać w cały dziennik. Czy przez te 4 lata cokolwiek na budowie się zadziało ? Jeśli nie to jaka jest tego przyczyna ? Brak koncepcji, czy inne uwarunkowania ? Tak w skrócie jak można. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 27.01.2018 13:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2018 Faktycznie już 4lata minęły jak jeden dzień. Czas leci szybko, aż za szybko. Jak nie wiadomo o co chodzi to zawsze chodzi o pieniądze. Jak już się zamarzyło mieć domek to miało się kredyty. Więc najpierw trzeba pospłacać by móc budować tym bardziej ze też na kredyt to będzie trzeba robić. Tak to w życiu bywa, że bez kredytu raczej ciężko budować. Teoretycznie można ale wtedy sama budowa by trwała pewnie z 10-15lat. Miedzy czasie piec się zepsuł i trzeba było to zrobić porządnie razem z łazienką i innymi drobnymi sprawami ale w sumie trochę kasy na to poszło, oczywiście z kredytu. Na dzień dzisiejszy zostało 4,5roku spłaty po 1700zł. przy okazji spłaca się karty kredytowe i debetowe bo one też zaniżają zdolność kredytową. Na to idzie dodatkowe 500-800zł tak więc 2,5k miesiąc w miesiąc. Ostatnio się dostało podwyżkę w pracy więc te parę groszy więcej można przeznaczyć na spłaty. Przy dobrych wiatrach w 2-3lat powinno się to spłacić no chyba ze wydarzy się coś przez co nie będzie wyjścia i zaś się zadłuży. Na razie wygląda to dobrze. W maju w końcu ma przyjechać ciotka z Niemiec więc będzie można pociągnąć kwestię wydzielenia działki, a ona jest do tego potrzebna. Formalności z działką muszą być skończone na gotowo by potem iść i załatwiać projekt z architektem. Mam już wybranego architekta który będzie mi to robił. Projekt też mam wybrany na podstawie którego zrobi się indywidualny ze względu na zmienione wymiary bryły domu. Myślałem też może o połączeniu się z domem teściowej, ale za bardzo mi nie pasuje potem ustawienie domku względem starego by to ładnie wyglądało. Połączyłbym je garażem nad którym zrobiłbym taras, ale wtedy garaż by musiał być mniej więcej na środku domku przez co domek za bardzo by się zbliżył do granicy od południa przez co byłoby mało miejsca. Od południa wolę mieć więcej miejsca. Projekt bym zrobił mniej więcej ten http://danwoodfamily.pl/pl-PL/konfigurator-domow/Family-104 z poddaszem użytkowym o ściance kolankowej 120cm i kącie dachu 45st przez co wyjdzie mi nieduży stryszek który się przyda. Trochę inaczej bym zrobił okna na parterze czyli jedno tarasowe od południa, a reszta w salonie i kuchni FIXy w taki sposób http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=405862. Poddasze niemal bez zmian bo jest odpowiednie http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=405863 no chyba że jednak zrobię je tak by powiększyć sypialnie a dziecko może mieć trochę mniejszy pokój http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=405864 wolę też by dzieci miały pokoje od południa bo zawsze będą cieplejsze. Specjalnie zostawię okna do samej podłogi bo być możne potem dostawi się jakiś balkonik na osobnej konstrukcji. Z wymiarami mniej więcej tak to sobie widzę http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=405867Ściana zewnętrzna o łącznej grubości 40cm a wewnętrzne o grubości 15cm, domek w szkielecie drewnianym. Tak to zrobiłem bo łatwiej się tak rysowało i mam zamiar porozsyłać do różnych firmy zapytania za ile by mi postawili konstrukcję domku z poszyciem zewnętrznym. Firmy by to robiło z mniejszym VATem i być może mi by się nie opłacało robić tego samemu bo mimo ze samemu to i tak bym musiał zatrudnić przynajmniej jedną czy dwie osoby do tego i robiłoby się to dłużej więc więcej za to ludziom by trzeba było zapłacić. Jakby to jeszcze był domek parterowy to pół biedy ale przy domku piętrowym to trochę tej roboty by było. Tak to zapytam o stan wykończony z zewnątrz i się zobaczy co z tego będzie. Jak widać domek prosty w budowie, bez kominów więc nie powinno być jakoś strasznie drogo. Jak będzie drogo to podziękuję i tyle w temacie. Nie po to chcę budować prosty domek by kasowali za niego jak za jakiegoś dziwoląga z którym by było więcej roboty. Co do formalności to pewnie do końca roku się z tym wyrobię (bo aż tak się nie spieszy bo ma się gdzie mieszkać ale by się chciało na swoim) to być może jak się uda to się zacznie budować w przyszłym roku lub za dwa jak jakiś bank da kredyt na domek tak by zarazem spłacić ten który jeszcze mi pozostanie. Jak w jakimś kiedyś byłem to mówili że nie ma z tym problemu ale to się okaże jak już przyjdzie ten dzień. Tak wiec mam rok do dwóch by załatwić formalności i wybrać konkretny sposób budowy. Już nie raz pisałem że rok czy dwa ale teraz ten termin wydaje się bardziej realny niż kiedyś. Na dom bym chciał wziąć ok.300k kredytu by rata była mniej więcej taka jak obecnie mam bo wiem że z tym da się jakoś żyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 27.01.2018 13:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2018 Z zewnątrz tak bym to zrobił http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=405871 http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=405872 czyli system bez okapowy, z blachą na dachu zachodzącą na ściany poddasza. Blacha myślę na rąbek w kolorze antracyt i okna z zewnątrz też w tym kolorze. Prosta i ładna bryła domku. Przekrój ściany myślałem zrobić taki http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=405873 ale jak się będę pytał po firmach to tak na dobrą sprawę nie ma znaczenia jakie dadzą słupki ścienne byle zachować wymiary zewnętrzne i łączną grubość ocieplenia 35cm. Czy to będzie kantówka 60x160 i 14cm styro na elewacji, czy 50x150, 60x120 itp to nie ma większego znaczenia. Znaczenie ma takie że wolałbym aby słupek konstrukcyjny miał grubość ok.4cm i był w rozstawie co 62,6cm a sam szkielet ma być energooszczędny, czyli tyle drewna ile musi być i nic więcej na zapas. Tak jak na tym obrazku parę postów wcześniej http://forum.muratordom.pl/showthread.php?223824-dom-prawie-pasywny&p=7585576&viewfull=1#post7585576. Patrząc na mój przekrój ściany to celowo od wewnątrz na konstrukcji nie dam osb a folię i łaty na przestrzeń instalacyjna by do łat przykręcić osb a do nich płyty gk. Dzięki temu liczę na większa wytrzymałość ścian na uderzenia itp. Za to z zewnątrz wolę grubsze osb czyli na 15mm, no chyba że konstruktor zapewni że 12mm wystarczy to też nie będę się kłócić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 27.01.2018 18:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2018 Przy tym projekcie mam też w opcji wersję murowaną z drewnianym stropem i działówki w szkielecie. Pierwsza opcja to Murowanie z BK o gr.20cm z ociepleniem o gr.20cm, druga to to samo tylko z silki o gr.18cm lub z silki o gr.15cm plus 25cm ocieplenia. Cenowo BK z ytonga kosztuje 60zł a silka o gr.15cm 65zł więc drogo jak diabli. Myślałem że w 50zł się te ceny mieszczą. Ale też z tej firmy nie są to tanie rzeczy. Jeszcze się zobaczy jak w innych firmach to wygląda. Też zapytam o wersję z keramzytu bo by mi najbardziej odpowiadała. U siebie pytałem w jednej betoniarni co robią wyroby betonowe jak kręgi, bloczki itp o zrobienie ścian z betonu w alternatywie do ścian z keramzytu. Typowo takich rzeczy nie robią i też mówili o tym że trzeba byłoby to certyfikować itd ale też można byłoby to zrobić na podstawie projektu od architekta. Od razu mi się przypomniała opcja z panelami SIP co pisaliście że nie mógłbym sam tego robić, ale zgodnie z tą ustawą można na swojej budowie wprowadzać jakby nietypowe elementy ale na podstawie ustaleń z konstruktorem. Tak więc nawet sam sobie mogę zrobić panele SIP. Nawet z puszek po piwie mogę sobie zrobić domek jeżeli będę miał na to projekt od konstruktora który się pod tym podpisze. Jednym słowem wszystko okaże się w zależności od decyzji konstruktora a raczej od jego możliwości. Patrząc na to że obecnie buduje się najdziwniejsze domy to można być spokojnym że ktoś to zaprojektuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawid blasiak 27.01.2018 23:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2018 Kombinujesz, kombinujesz...Dobrze kombinować, Ja napotkałem na problem w wykonawcach, Miałem projekt, miałem PNB, i co z tego jak nie znalazłem żadnego wykonawcy co by się chciał podjąć budowy nietypowego domu. Ba! nikt nie rzucił nawet ceny w kosmos żebym się odczepił. Odpowiedź była nie nie zabieramy się za takie rzeczy; i już. Na marginesie...dodaj sobie jeszcze trochę ocieplenia, trzymaj się wersji murowanej, no i jakoś mnie osobiście boli strop drewniany w domu piętrowym. Ja bym szedł w żelbet. Żelbet nie pracuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 27.01.2018 23:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2018 (edytowane) Kombinujesz, kombinujesz...Dobrze kombinować, Ja napotkałem na problem w wykonawcach, Miałem projekt, miałem PNB, i co z tego jak nie znalazłem żadnego wykonawcy co by się chciał podjąć budowy nietypowego domu. Ba! nikt nie rzucił nawet ceny w kosmos żebym się odczepił. Odpowiedź była nie nie zabieramy się za takie rzeczy; i już. Słabo szukasz albo po prostu jesteś leniem lub małolatem z obecnego pokolenia Ja miałem ekipę,która do mnie mniala prawie 300km,miałem projekt i wg projektu musiała wykonać prace. Edytowane 27 Stycznia 2018 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts