Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

ekipa na dwie warstwy by to musiała kłaść czyli 2 lub 3 razy nawet pewnie drożej za to skasowali.

Oj braki w postawach widzę. Czemu z góry zakładasz iż trzeba ściśle w takt muzyki pasywno- zeroenergetycznej.

Słabo lekcje odrabiasz, wysłałem Ci tu linka z gościem jak robił sam paswynego.

30cm bez niczego dostaniesz płyty. Jak trza jeden telefon i masz 1m płyty. Jeśli nie zaczniesz stawiać sobie wyzwań, zrobisz sobie krzywdę.

Mało sceptycyzmu tam gdzie potrzeba. A tu gdzie Ci ktoś podpowiada ponieważ lubi i przerobił pewne sprawy i może Ci uratować kasy na dobry samochód .który przyda Ci się na budowę to niepokornie błądzisz. Jak będziesz z góry skreślał i odrzucał że coś jest 2-3 x droższe. to wpędzasz się w kozi róg.

• Odpowiedzi 4,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

a więc to ty chcesz zrobić dom zeroenergetyczny. jak nie jesteś bogaty to życzę powodzenia i stawiam zgrzewkę flachy jak Ci się uda. zrobienie domu pasywnego nie jest łatwe i tanie a co dopiero zeroenergetycznego. ka chcę na swoje ściany dać 20cm styro 031 a Ty musiałbyś dać min 40 takiego lub o wiele więcej zwykłego.samo ułożenie tak grubego ocieplenia nie jest łatwe. koszt za kubik w 220 max się zmieści więc można łatwo policzyć ile to będzie kosztować a to tylko cena za materiał. ekipa na dwie warstwy by to musiała kłaść czyli 2 lub 3 razy nawet pewnie drożej za to skasowali. przeszklenia od południa muszą być maksymalne a dom w kształcie prostopadłościanu. z płaskim dachem. tu się nie da wybrać jakiś projekt i go dostosować. jest to do zrobienia ale tylko jak się ma dużo kasy bo podejrzewam że będzie 2 lub 3 razy droższy niż pasywny. więc bajek nie opowiadaj bo albo jesteś bogaty albo marzycielem

Ponieważ się tym zajmuję ( robie instalację w takich domach ), to wiem, że nie ma nic prostszego od budowy domu pasywnego. Nie jest on też droższy od takiego z katalogu.

- 1- szczelny termos 0.08W/m2xk

-2- wentylacja z 90% odzyskiem ciepła

-3- elektryczne ogrzewanie podłogowe

- 4- chłodzenie i dogrzewanie z kanałowej ppci - może być zasilana z PV

- 5- CWU zasobnik z pompą ciepła

Ponieważ się tym zajmuję ( robie instalację w takich domach ), to wiem, że nie ma nic prostszego od budowy domu pasywnego. Nie jest on też droższy od takiego z katalogu.

No i tak to Brzęczkowski ze swoimi chorymi teoriami zaczyna tu na forum dominować. Jest wesoło, być może tylko o to chodzi redakcji tyle, że niedługo nikt normalny nie będzie chciał tu pisać.

Szanowny Panie Tomaszu! Mylić sie ludzka rzecz! Tak, pomyliłem się:eek:Projektant nie musi być myślący! Powinien być przeciętnym polskim architektem z uprawnieniami, klepiacym pieczątki, adaptatujacym gotowe "buble"zwane szumnie w przeważającej większości projektami budowlanymi, który nie chce (nie może) sie rozwijać, doksztalcac, inwestowac w nowoczesne programy warte 10 i wiecej tysiecy złotych! Tak, pomylilem się, bo napisałem, że takiego znalazłem...Przepraszam:DNie interesują mnie Pana spory z moim projektantem.Z pewnością Pan wie, że nie samym projektem "żyje" dom pasywny(.Potrzeba jednych oczu...lecz ich nie ma?) cytując klasyka.;)Nie zasmiecajac wątku autora uciekam szybciutko.Pozdrawiam

Oj braki w postawach widzę. Czemu z góry zakładasz iż trzeba ściśle w takt muzyki pasywno- zeroenergetycznej.

Słabo lekcje odrabiasz, wysłałem Ci tu linka z gościem jak robił sam paswynego.

30cm bez niczego dostaniesz płyty. Jak trza jeden telefon i masz 1m płyty. Jeśli nie zaczniesz stawiać sobie wyzwań, zrobisz sobie krzywdę.

Mało sceptycyzmu tam gdzie potrzeba. A tu gdzie Ci ktoś podpowiada ponieważ lubi i przerobił pewne sprawy i może Ci uratować kasy na dobry samochód .który przyda Ci się na budowę to niepokornie błądzisz. Jak będziesz z góry skreślał i odrzucał że coś jest 2-3 x droższe. to wpędzasz się w kozi róg.

jakie braki? na dom zeroenergetyczny pisałem że pewnie musi być minimum 40cm stro 0,031 a białego więcej. jak niby zamontujesz tyle styropianu żeby to wytrzymało min 25lat bez odpadnięć? skąd kołki na pół metra weźmiesz aby utrzymały to w kupie? chyba że metalowe na zamówienie ale przez nie będą mostki się robiły, nie duże ale niewybaczalne dla takiego domu. skoro wszystkiego musi być o wiele więcej i z najlepszych materiałów i użyte najlepsze nowoczesne systemy itp to całość musi być min 100-200tyś droższe. licząc drożej o 150tyś to ten nakład na 50lat użytkowania to 3000 na rok dopłaty więc jeżeli dom który zbudujesz miałby koszt na rok np.4000 a przy domu zeroenergetycznemu 1000 to za 50lat na 0 się wyjdzie ale do tej pory wiele z użytych cudów techniki parę razy się wymieni więc nie widzę logiki w tym. wszystko taniej wyjdzie jak sam sobie będziesz robić ale i tak o wiele drożej niż np. dom prawie pasywny taki co ja planuje zrobić. mi w moim za okna z roletami w najlepszej firmie z roletami wyszło 30tyś a domu zeroenergetycznym musiałbyś dać 2-3razy więcej okien więc na okna lepiej liczyć min 100tyś. żeby miało sens takie budowanie to metraż musiałby być min pewnie 150-200m2 lub większy żeby to miało sens i w domu lepiej dwie rodziny jakby mieszkały, np. typowa rodzinka 5osób + rodzice czy teściowie. im więcej tym lepiej aby od ludzi użytkujących dom móc wykorzystać sporo energii, bo mała rodzinka 3-4osób w domku 120m2 nie da domu zeroenergetycznego. jak ktoś uważa że można taki konkretny dom zbudować tanio lub trochę drożej niż pasywny to życzę powodzenia i raczej nie ma pojęcia o idei pasywności. ja dużo czytałem o tym i szukałem różnych informacji i wiem że to jest możliwe bo wszystko się da i jest to bardzo fajna sprawa i jak ktoś ma dużo kasy to niech buduje bo ja jakbym miał dużo kasy to bym taki postawił i o tym też myślałem ale trzeba mieć dużo kasy. to by się opłacało jakby państwo dopłacało do takich domów i do fotowoltaiki w przeciwnym razie tylko bogaci ludzie mogą sobie na taki dom pozwolić ale zazwyczaj taki nie zależy na pieniądzach więc nie wiem kto taki mógłby postawić, najwyżej bogaty fanatyk pasywności i wszystkiego eko- . znajomy ma znajomych w Niemczech, co miesięcznie zarabiają 30tyśE i zrobili sobie taki domek ze wszystkimi cudami, nawet taką opcją że solary czy baterie słoneczne mechanicznie ustawiają się do ruchu słońca, normalnie cuda ale kasy mają dużo i chcieli mieć nowoczesny dom.

też uważam że budowa domu typowo pasywnego powinna być prostsza niż zwykłego. ale zawsze będzie droższy niż zwykłego. w zwykłym daje się okna dwuszybowe i mniejsze przeszklenia w pasywnym większe przeszklenia od południa i trzyszybowe najlepsze a one są trzy razy droższe od zwykłych, dodatkowo trzeba dać rolety a to dodatkowy koszt średnio 40% wartości okien(mowa o roletach na sterowanie takie porządne a nie byle co),

ocieplenia trzeba dać dwa razy więcej lub trzy razy, ogrzewanie podłogowe musi być i na to najlepiej specjalna wylewka i na to płytki bo to najlepiej się sprawdza w tym systemie a to już są zaś większe koszta, może płyta fundamentowa wyjdzie podobnie w cenie lub trochę taniej od standardowego fundamentu ale nie jestem pewien, wentylacja musi być z rekuperacją i to z najwyższej półki, jeżeli ktoś chce mieć ogrzewanie na gaz to chyba trzeba robić GWC a to są koszta, można to uniknąć stosując porządną PC ale i tak wyjdzie trochę drożej, w takim domu lepiej mieć system inteligentny dom jakby się coś zapomniało żeby system nam pomógł wszystko usprawnić. jeszcze pewnie wiele detali się znajdzie więc proszę mi wytłumaczyć skąd stwierdzenie że nie jest droższy?

też uważam że budowa domu typowo pasywnego powinna być prostsza niż zwykłego. ale zawsze będzie droższy niż zwykłego. w zwykłym daje się okna dwuszybowe i mniejsze przeszklenia w pasywnym większe przeszklenia od południa i trzyszybowe najlepsze a one są trzy razy droższe od zwykłych, dodatkowo trzeba dać rolety a to dodatkowy koszt średnio 40% wartości okien(mowa o roletach na sterowanie takie porządne a nie byle co),

ocieplenia trzeba dać dwa razy więcej lub trzy razy, ogrzewanie podłogowe musi być i na to najlepiej specjalna wylewka i na to płytki bo to najlepiej się sprawdza w tym systemie a to już są zaś większe koszta, może płyta fundamentowa wyjdzie podobnie w cenie lub trochę taniej od standardowego fundamentu ale nie jestem pewien, wentylacja musi być z rekuperacją i to z najwyższej półki, jeżeli ktoś chce mieć ogrzewanie na gaz to chyba trzeba robić GWC a to są koszta, można to uniknąć stosując porządną PC ale i tak wyjdzie trochę drożej, w takim domu lepiej mieć system inteligentny dom jakby się coś zapomniało żeby system nam pomógł wszystko usprawnić. jeszcze pewnie wiele detali się znajdzie więc proszę mi wytłumaczyć skąd stwierdzenie że nie jest droższy?

Nie da się połączyć domów izolowanych a co dopiero pasywnych z ogrzewaniem gazowym. A co do kosztów... najlepiej je porównywać w złotówkach. Zawsze może Pan porozmawiać o kosztach z projektantem i wtedy Pan porówna dom z gazem i dom do 15kWh/m2.

Nie da się połączyć domów izolowanych a co dopiero pasywnych z ogrzewaniem gazowym
da się czemu Pan kłamie w żywe oczy !!

da się ..

tyle że jaki sens jest robić przyłącz gazu za 4-5 tyś .. ?

Kamil Twoja wiedza jeszcze musi okrzepnąć ... wiem przechodziłem przez ten etap .. miałem różne pomysły, widziałem różne ogrzewania itp...

Ale z Brzęczykowskim raczej nie widzę tu tandemu.

da się czemu Pan kłamie w żywe oczy !!

da się ..

tyle że jaki sens jest robić przyłącz gazu za 4-5 tyś .. ?

Kamil Twoja wiedza jeszcze musi okrzepnąć ... wiem przechodziłem przez ten etap .. miałem różne pomysły, widziałem różne ogrzewania itp...

Ale z Brzęczykowskim raczej nie widzę tu tandemu.

nigdy nie twierdziłem że wiem wszystko ale nikt mi nie wmówi że dom pasywny można wybudować w podobnej cenie co energooszczędny nie wspominając o zwykłym a tym bardziej zero energetyczny zawsze będzie droższy przynajmniej o 30% od pasywnego i nie muszę kończyć wyższych szkół żeby to wiedzieć bo to wie każdy co umie liczyć.

zgadzam się z TB że w pasywnym nie może być gazu. przy instalacji gazowej trzeba robić komin grawitacyjny a dom pasywny musi być jak termos a przez komin nie jest to możliwe. w takim domu nie może być niekontrolowana wymiana powietrza bo wtedy nie da się osiągnąć standardu pasywnego tylko "prawie pasywny a prawie to nie znaczy żywiec". nie trzymam żadnej strony ale jak ktoś ma rację to nie będę gadać głupot że jej nie ma a ludzie tak piszą często o TB a to oni nie maja racji bo myślą że rozumieją ale się mylą i tylko krytykują. powiem to tak jak mówią fachowcy w tej dziedzinie: w domu pasywnym wszystko musi być super szczelne i nie dopuszcza się wyjątków na każdym etapie budowy od fundamentu aż po dach. dlatego pasywne domy trzeba robić na płycie fundamentowej a nie zwykłym fundamencie, czyli żadnych piwnic bo po co to komu. można próbować na zwykłym tylko to za drogo wyjdzie i będzie pogarszało wynik. ewentualnie jak się mylę to proszę wskazać w czym? no ale jak się mylę to mylą się fachowcy od domów pasywnych bo takie informację można znaleźć na stronach o domach typowo pasywnych.

ale na pewno nie znam się typowo na budowie domu bo nigdy nie budowałem i pewnie jedyny jaki zbuduję to własny. najchętniej to już bym budował bo aż mnie nosi każdego dnia ale muszę czekać. jak możecie to proszę o poradę czy można projektować dom jeżeli chodzi o wymiary typowo pod dany bloczek. chodzi o to że chciałbym budować z BK600gr24cm, te bloczki są długie na 60cm, czyli np ściana zachodnia miałaby długość zew 7,8m czyli składałaby się z 13 bloczków, pomiędzy ścianą W i E będzie odległość 9,6m i to jest 16 bloczków. na rysunku mniej więcej tak to wygląda

wymiary.JPG

wtedy można liczyć otwory pod okna jako wielokrotność 1bloczka lub połówki, np 2bloczki 1,2m i zostawia się przestrzeń o długości 1,5bloczka czyli 0,9m na okno itd. można tak, wyjdzie to po mojej myśli?

Edytowane przez kamilb1987b
literówka

TB że w pasywnym nie może być gazu. przy instalacji gazowej trzeba robić komin grawitacyjny
zapomniałeś o piecach zapartą komorą spalania.

czyli żadnych piwnic bo po co to komu
no no ... strasznie chcesz aby coś koniecznie było białe lub koniecznie czarne...

A skala kolorów jest 255 między czarnym a białym.

piece na gaz myślę ze opłaca się dawać kondensacyjne z możliwością grzania wody użytkowej a te muszą mieć komin. taki piec kosztuje ok.6tyś a te inne dobre 2razy więcej lub nawet 3. ale mimo wszystko jak pytałem się ludzi od instalacji i projektantów to przy piecu na gaz musi być komin a jak nie musi to trzeba zapewni dostęp do powietrza z zew do pieca czy coś takiego. ale mimo wszystko licząc podciągnięcie gazu do domu i robót z tym związanych to koszt pewnie byłby zbliżony do PC. jak mowa o domu pasywnym lub prawie pasywnym to nie ma takiej opcji aby sobie wymyślać. niby fachowcy nie zabraniaj piwnicy ale uważam że jest zbędna i szkoda na nią kasy. nie da się z każdego projektu zrobić pasywny. nie można sobie wymyślać że tu będę miał to a tam to itd.projektów domów pasywnych można zrobić parę modeli a reszta jest na ich podstawie i tyle. nawet wielkość minimalna jest ustalona aby mógł być pasywny. na pewno domki do 90m2 nie da się zrobić pasywnych. nie chcę się chwalić ale uważam że domek który chcę budować można by było zrobić jako pasywny ale nie opłaca się na chwilę obecną takie robić ale budowę planuje na dobre zacząć za dwa lata więc do tej pory może się coś zmieni i będzie wszystko w lepszych cenach i korzystniej. z drugiej strony jak będę wysyłać projekt aslotowi to przy okazji zapytam go co mógłbym zmienić czy jak polepszyć aby zrobić pasywny to wtedy porównam cenę i będę wiedział na pewno jak to wygląda. plusem wychodzi mi to że planuję budowę z pomocą rodziny i dzięki temu sporo taniej wyjdzie niż z ekipą. zobaczy się jak to będzie.

ale nie sprzeczajmy się o to bo każdy pewnie ma swoje zdanie na dany temat i każdy ma po części rację.

ponawiam pytanie, czy można projektować dom w których wymiary to wielokrotność bloczka?

ię ludzi od instalacji i projektantów to przy piecu na gaz musi być komin
nie musi ... piec kondensat nie musi mieć komina.

§ 175.

1. Indywidualne koncentryczne przewody powietrzno-spalinowe lub oddzielne przewody powietrzne i spalinowe od urządzeń gazowych z zamkniętą komorą spalania mogą być wyprowadzone przez zewnętrzną ścianę budynku, jeżeli urządzenia te mają nominalną moc cieplną nie większą niż:

1) 21 kW – w wolno stojących budynkach jednorodzinnych, zagrodowych i rekreacji indywidualnej,

2) 5 kW – w pozostałych budynkach mieszkalnych.

2. Wyloty przewodów, o których mowa w ust. 1 pkt 2, powinny znajdować się wyżej niż 2,5 m ponad poziomem terenu. Dopuszcza się sytuowanie tych wylotów poniżej 2,5 m, lecz nie mniej niż 0,5 m ponad poziomem terenu, jeżeli w odległości do 8 m nie znajduje się plac zabaw dla dzieci lub inne miejsca rekreacyjne.

3. Odległość między wylotami przewodów, o których mowa w ust. 1, powinna być nie mniejsza niż 3 m, a odległość tych wylotów od najbliższej krawędzi okien otwieranych i ryzalitów przesłaniających nie mniejsza niż 0,5 m.

4. W budynkach produkcyjnych i magazynowych oraz halach sportowych i widowiskowych nie ogranicza się nominalnej mocy cieplnej urządzeń z zamkniętą komorą spalania, od których indywidualne koncentryczne przewody powietrzno-spalinowe lub oddzielne przewody powietrzne i spalinowe są wyprowadzone przez zewnętrzną ścianę budynku, jeżeli odległość tej ściany od granicy działki budowlanej wynosi co najmniej 8 m, a od ściany innego budynku z oknami nie mniej niż 12 m, a także jeżeli wyloty przewodów znajdują się wyżej niż 3 m ponad poziomem terenu.

http://www.architektura.info/index.php/prawo/warunki_techniczne_budynki/dzial_iv_wyposazenie_techniczne_budynkow/rozdzial_7_instalacja_gazowa_na_paliwa_gazowe

nie da się z każdego projektu zrobić pasywny
ja wiem że tylko fantazja ogranicza jaki to może być dom.

Sypię jak z rękawa ... ale to kosztuje.

. na pewno domki do 90m2 nie da się zrobić pasywnych
no śmiała hipoteza. bardzo śmiała. nawet ciężko skomentować.

Ja się nie sprzeczam, tylko pisze jak jest.

Weź sobie kartkę i napisz ... mam zrobić dom zeroenergetyczny, zacznij grzebać szukać, drążyć. Na razie sobie ustawiasz tylko znaki nakazu lub zakazu.

Bardzo wiele rzeczy z góry zakładasz i odrzucasz kategorycznie. nie masz jednego patrona nad Twoim projektem tylko zbierasz zlepki informacji

i gubisz się.

nie twierdzę że nie da się zrobić takiego domu. pokaż cytat gdzie tak napisałem. twierdzę tylko że jest to bardzo drogie i na chwile obecną nie opłacalne. ty jak się dowiadywałeś to od tylko jednej osoby? to chyba logiczne że w różnych źródłach trzeba szukać. też kiedyś słyszałem że nie przy każdym piecu na gaz trzeba robić komin i szczerze mówiąc na to się nastawiałem. jakiś czas temu jak pytałem paru ludzi czy musi być przy ogrzewaniu gazem komin to twierdzili że musi, nie pytałem typowo czy przy każdym piecu musi być komin tylko ogólnie i odpowiedź była że musi. widzę że przytoczyłeś jakieś przepisy czyli ludzie z którymi rozmawiałem się mylili i tyle a ja się w ten sposób utwierdziłem że nie trzeba komina i tyle i dzięki ci za ta informację bo nikt mi już kitu nie wciśnie. od tego jest forum żeby się czegoś dowiedzieć i wymienić poglądami.

dom zero energetyczny to ulepszona wersja pasywnego, a jak sama nazwa mówi pasywny czyli korzysta z pasywnych źródeł energii, czyli z słońca, od mieszkańców, od gotowania, nawet od tego jak dziecka gonią po całej chłapie i się bawią, od prania czyli od normalnego użytkowania w domu. rodzina 3 osobowa czyli rodzice + dziecko które postawia sobie mały domek do 90m2 nie są w stanie zrobić z niego pasywny, bo za mało ludzi i za mała powierzchnia. najlepiej jak dom ma min 130m2 i zamieszkują go przynajmniej 5 ludzi. a zero energetyczny dodatkowo musi mieć dużo paneli słonecznych, pewnie wiatrak się przyda, o usytuowaniu już nie muszę piać bo to logiczne,może coś jeszcze by się znalazło ale spać mi się już chce i nie chce mi się myśleć.

jak zrobisz taki domek to dobrze i oby ci się udało, trzymam kciuki

w sprawię projektowania proszę o poradzenie czy mogę tak to zrobic

Może źle próbuję trafić do Ciebie ...

w sprawię projektowania proszę o poradzenie czy mogę tak to zrobic
ogólne założenia są poprawne, tylko czy pomyślałeś nad wejściem np do łazienki z salonu, wypadało by inaczej wchodzi do niej.

Może źle się wyraziłem z tymi źródłami, ale szukaj takich gdzie możesz coś sobaczyć, a potem przeczytać. Solar heating, pasiv windos ... itp .

ogólnie google i hasło i grafika ... i wertujesz, wertujesz.