Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jeszcze Cię proszę o opinię na ten temat porównanie kosztów.jpg

w przypadku terivy odliczę od tej kwoty jakiś 1tyś bo w większości sam zrobię ale na pewno do zalewania czy grubszych robót będzie potrzebna pomoc więc koszty a w przypadku monolitu myślę że przy deskach zamiast płyt osb byłbym w stanie sam to zrobić więc od tej kwoty odejmę robociznę, deski też bo na strych wykorzystam, ocieplenie też odejmę bo i tak bym je robił mimo terivy czy monolitu. Więc koszt jakieś 16k bo do zalewania też ktoś będzie potrzebny aby równać i pomoc jakaś się pewnie przyda. Więc różnica w cenie to jakieś 40% z korzyścią na terive. Konstrukcję będę miał raczej prosta pod terive wiec Twoim zdaniem warto się bawić w monolit?

Pierwszy słyszę żeby teriva była tańsza niż monolit.

Zlecając firmie zrobienie stropu to według tych danych monolit jest dwa razy droższy.

Ale jak tak sobie policzę u siebie to zakładając że siatkę zrobi się z prętów fi12 bo mówiłeś że takie są najczęściej to w moim projekcie SAMOGRZEJNY.PARTER.poprawiony.jpg nie licząc styropianu konstrukcja z silki ma wymiar po zewnątrz 8,2m na 11m. Licząc siatkę o oczku 10x10 to na 1m wychodzi 10prętów długich na 11m więc 10x8x11=880m.Metr pręta waży 0,888kg wiec 880x0,888=871kg. a to wszystko mnożymy razy dwa na druga stronę i mamy 1742kg. Jeszcze dojdzie górne zbrojenie więc do tych 2t powinno dobić bez problemu. Tona kosztuje średnio 3k więc na samo zbrojenie pójdzie 6k. Wiem że można taniej w zależności od rejonu ale jeszcze jest transport itd itp więc myślę że tyle można przyjąć no chyba że zaniżyłem. Do tego beton i tu w zależności od grubości ale jak będę miał 15cm w domu (nie w garażu) to 8,2x11x0,15=13,5m3. Kubik kosztuje z pompa jakieś 230zł więc mamy kwotę 3110zł. Na razie łącznie jakieś 9k się uzbierało. Przy terivie betonu wyjdzie 3 razy mniej więc kwota jakieś 1k a za belki i pustaki to mi wyjdzie ok.5k wiec w 6k się zmieści. Nie liczę wieńców czy podciągów bo i tak muszą być niezależnie od stropu. Stempli też nie liczę bo odkupię od kogoś i będzie taniej a i tak je dam teściowej na opał a deski do szalunków to też na opał lub na podłogę strychu. Robota własna wiec tu koszty też dla mnie nie ważne. Licząc na szybko jak byk wychodzi różnica jakieś 2k-3k na korzyść terivy. Teraz terivę na nowo rozważam bo wcześniej planowałem silke na ścianach działowych w całym domu ale teraz chcę silke dać od południowej strony więc na piętrze tylko dwie ściany wiec pod nie pewnie i tak muszę zrobić jakiś podciąg a pod resztę już normalnie bo nie będzie obciążeń. Przy terivie dam dwie lub trzy belki pod ścianą z silki, na to dodatkowe zbrojenie i będzie git. Jak to liczyłeś że Tobie monolit wychodzi taniej? Nawet w garażu monolit mi się nie będzie opłacać. W najlepszy wypadku wyjdzie ten sam pieniądz za jedno i drugie a patrząc na robotę własną to teriva wygrywa bo szybciej się zrobi i będzie z tym mniej problemów. Szkoda że wcześniej o tym nie pomyślałem i nie policzyłem.

...Kamil ta wycena monolitu jest z czapy ;) beton 180zł/m3, stal 2zł/kg, szalunki stropowe kompletne 32zł/m2 robocizna 1000zł/t tak jak zauważyłeś na terive również byś wykonał posadzkę ze styro

Pisałem o cenach brutto a Ty chyba o netto. Wiem jakie ceny są mniej więcej u mnie.

Nie wiem jaki nawiedzony robi gwoździami .. no ale.. ta wycena jest z czapy ...

średnio relacja ilości zbrojenia w betonie to jest 100-120 kg/m3 betonu .. a tu wychodzi 170 .. ot taki marketing..

czemu dali żebra rozdzielcze w takiej ilości tylko na strop rozpięty na 5,4m z belkami potrzeba tych belek 370mm rozstaw stąd 14,59 ..czeski błąd .. osiowo jest 450mm co daje 12 belek równo

nad jednym pomieszczeniem ...i 335 pustaków stropowych .. mamy tylko jedno pomieszczenie 5,4 x 5,4 .. no ale

OBCIĄŻENIA

ciężar własny konstrukcji: 3,38 KN

warstwy wykończeniowe: 1,58 KN

ścianki działowe: 0,75 KN

zmienne technologiczne: 1,5 KN

:lol:

http://www.stropex.com.pl/stropy_teriva_i_bis.php

liczenie desek do stropu .. cóż ..:D

to nie guma że zużyta nie nadaje się już ..

Jakoś moi rodzice wykonali trzy płyt żelbetowe w domu ..

A Ty też nie masz jednej płyt tylko później jeszcze drugą ..deski spokojnie spożytkuję na wiele sposobów...

Edytowane przez מרכבה

Praktycznie to masz racje bo najpierw zrobię parter domu z stropem i schodami a potem zabiorę się za garaż lub nawet odwrotnie czyli najpierw garaż a potem dom bo garaż chyba szybciej pójdzie i będzie można w nim już coś schować a na nim potem też można położyć jakieś palety z bloczkami do murowania piętra żeby za bardzo świeżego stropu domu nie męczyć. Nad kolejnością trzeba się będzie zastanowić. A tak z ciekawości to czy na stropie z terivy można dać palety z bloczkami z silki? Czy to wytrzyma?

W monolicie jakie robi się oczko w stropie? Pisałem o 10x10 ale nie jest za gęste? Bo jak mniejsze mogą być to mniej stali wejdzie. Praktycznie od oczka i grubości płyty zależy jaka będzie jego cena. Więc jak wiesz może to proszę Cię o opinie jakie u mnie może być oczko i przy rozpiętości w domu 433cm jak gruby strop musi być. Przy garażu już mówiłeś że 13cm strop musi być ale jakie oczko to nie wspominałeś.

W monolicie jakie robi się oczko w stropie? Pisałem o 10x10 ale nie jest za gęste? Bo jak mniejsze mogą być to mniej stali wejdzie. Praktycznie od oczka i grubości płyty zależy jaka będzie jego cena.
może być 10x10 lub większe .. też średnica pręta.

#grubość przy 4,33m = ~13cm.. teriva z tego zestawienia ma obciążenie dop 2,25 kN/m2

ja stawiam na monolit.

może być 10x10 lub większe .. też średnica pręta.

#grubość przy 4,33m = ~13cm.. teriva z tego zestawienia ma obciążenie dop 2,25 kN/m2

ja stawiam na monolit.

Czyli dobrze przypuszczałem o oczku 10x10 a pręty to chyba fi12 więc wyjdzie mi na sam strop jakieś 2t tych prętów więc sporo. Za to co pójdzie na pręty to kupie belki stropowe z terivy, pustaki i może nawet na nadbeton starczy a terive samemu szybciej zrobię bo w weekend z pomocą braci położnym belki a potem w tygodniu po pracy będę mógł sobie jechać z pustakami. Nawet jak monolit wyjdzie w podobnych pieniądzach to terive szybciej się zrobi albo chociaż tak mi się wydaje. Ja nie potrzebuję olbrzymiej wytrzymałości stropu bo basenu nie potrzebuję robić na pietrze.

nie koniecznie musi być fi 12 . bo 10x 10 to już jest ...gęsto

ale

ZUŻYCIE PRODUKTÓW

Zużycie betonu klasy B-20 na 100 m2 stropu wynosi 8 m3 - nie wliczając wieńców

Zużycie pustaków: 9,2 szt./1 m2 stropu

Zużycie belek: 2,22 mb/1 m2 stropu

Zużycie stali: od 4,03 do 11,19 kg/1 m2 stropu

to liczmy ile tego wyjdzie na 150m2 stropu...

belek 333 mb

pustaków 1380 st

zużycie stali 7kg x 150 = 1050 kg ..

a jest to z przedziału jak wyżej ..

Edytowane przez מרכבה

Przy stropie z terivy tak by mi to wyglądało STROP.TERIVA.jpg więc w porównaniu do monolitu zwiększy mi się grubość o 10cm a jak to się zwiększy to automatycznie po obwodzie więcej styropianu zewnętrznego trzeba, schody też muszą to przewidzieć że będzie inaczej z wysokością. Od strony garażu zaznaczyłem belkę 25x50 z 4 prętami fi16 góra i dół i to mi starczy abym słupa na środku nie dawał od strony domu?

...ja bym położył xps na najniższej warstwie do samej podmurówki garażu i zamienił pierwszą warstwę pionową eps na xps od strony podmurówki, a płyta całość w jednym poziomie bez tej belki pod silką

Z tym XPSem o to Ci chodzi? płyta z fund.kolor.1.1.jpg przez tą belkę pod silką chcę jakby uniknąć XPSa w trzech warstwach bo jednak jego cena jest wysoka. Z tego co widziałem to santosz ma też podobnie zrobione i nawet kierbud mu pozwolił na nierobienie siatki do płyty czyli ma tylko zbrojenie pod ściany nośne http://forum.muratordom.pl/showthread.php?214869-Z183-prawie-metoda-gospodarcza ale tak jak pisał wstępnie miało być zbrojenie rozproszone. Więc skoro tak można i będzie dobrze to po co robić siatkę w płycie? Też myślałem tak zrobić ale w wątku o płytach pisali że nie łączy się zbrojenia w taki sposób a niedawno to zobaczyłem u santosza. Jeżeli tak można to zrobię jak on czyli strzemiono 25x25 i 4 pręty górą i dołem ale ja użyje zbrojenie rozproszone do tego nawet jak kierbud powie że nie trzeba. Dla mnie to będzie super sprawa bo będzie znacznie szybciej.