kamilb1987b 04.02.2015 18:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2015 3 lata temu wykonałem coś takiego, że przewody wentylacji prowadziłem w pustakach stropu (to akurat nie była teriva tylko RECTOR - ale to nic nie zmienia). Nie wiem czy odgrzebię zdjęcia, ale uważam to za bardzo dobre rozwiązanie. Tam w tych pustakach, jest bardzo dużo miejsca na te rury. Czyli pod tym względem teriva nie jest złym pomysłem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 04.02.2015 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2015 W narożniku trza to umieścić i po problemie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 04.02.2015 19:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2015 W narożniku trza to umieścić i po problemie. Ale jak w narożniku? Nie rozumiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macki12 04.02.2015 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2015 można wykuć bruzdy w ścianach i tam ukryć rury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vega1 04.02.2015 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2015 Czyli pod tym względem teriva nie jest złym pomysłem? teriva i Rector - niby stropy podobne - ale jednak sporo ich różni. Pustaki terivy potrafią rozlecieć się w rękach. Pustaki Rector - można po nich skakać i nic się im nie stanie. Do czego zmierzam? Prowadzenie rur od wentylacji w pustakach, które nie trzymają sie kupy będzie trudne. Bo pustaki trzeba czasem podkuć, przebić itd. One tego raczej nie wytrzymają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 05.02.2015 18:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2015 można wykuć bruzdy w ścianach i tam ukryć rury Bruzdy w ścianach pod rury fi 125??? Ciekawy masz pomysł ale co to da? Kanały muszą być jak najkrótsze się da a ciągnięcie po kątach, w rogach, po ścianach je tylko wydłuży więc to jest bezsensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 05.02.2015 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2015 Jest w normie murowej jak głębokie mogą być bruzdy, jeśli zrobisz pod fi 125 ... to lepiej zrób podciąg nad. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 05.02.2015 20:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2015 teriva i Rector - niby stropy podobne - ale jednak sporo ich różni. Pustaki terivy potrafią rozlecieć się w rękach. Pustaki Rector - można po nich skakać i nic się im nie stanie. Do czego zmierzam? Prowadzenie rur od wentylacji w pustakach, które nie trzymają sie kupy będzie trudne. Bo pustaki trzeba czasem podkuć, przebić itd. One tego raczej nie wytrzymają. Szczerze mówiąc to nie słyszałem o pustakach rector. Myślałem że jest tylko teriva. Wiem że porotherm też ma czy pustaki stropowe i jeszcze jakieś inne też są takie chyba pełne jakby z BK czy cos takiego ale pustaki stropowe takie z komorami to teriva. Nie miałem pojęcia że są jakieś inne, lepsze też z komorami i nawet nie wiedziałem że teriva jest taka zła. Wiem że nie jest super mocna i lepiej na nią mocniej nie stanąć bo pęknie ale po zalaniu betonem myślałem że jest wszystko ok. Pewnie masz doświadczenie z tym stropem to powiedz czy na mój strop pustak 16cm wystarczy czy musi być większy i jak cenowo do terivy wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 05.02.2015 20:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2015 Jest w normie murowej jak głębokie mogą być bruzdy, jeśli zrobisz pod fi 125 ... to lepiej zrób podciąg nad. Ale ja tak nie chcę zrobić i nawet sobie tego nie wyobrażam. Tylko w suficie podwieszanym lub w podłodze biorę pod uwagę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzes124 04.04.2015 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2015 Tak zapytam, co wam przeszkadza prowadzenie kanałów wentylacyjnych pod wylewką?Albo inaczej jakie są minusy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 08.04.2015 20:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2015 Tak zapytam, co wam przeszkadza prowadzenie kanałów wentylacyjnych pod wylewką? Albo inaczej jakie są minusy? Szczerze mówiąc to też nie wiem. Jedni robią tak, drudzy tak a trzeci jeszcze inaczej. Ale każdy chwali swoje jako najlepsze. I skąd można wiedzieć kto ma rację? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 08.04.2015 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2015 Tak zapytam, co wam przeszkadza prowadzenie kanałów wentylacyjnych pod wylewką? Albo inaczej jakie są minusy? Masz na myśli nieizolowane ? To chyba jasne jakie są minusy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 09.04.2015 15:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2015 Masz na myśli nieizolowane ? To chyba jasne jakie są minusy. Czemu twierdzisz że kanał pod wylewką byłby nieizolowany? Pod wylewką zazwyczaj jest styropian więc kanały byłyby opatulone styropianem. No chyba że nie byłoby izolacji lub izolacja byłaby za cienka. Jakie Ty będziesz dawać u siebie kanały? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 09.04.2015 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2015 Czemu twierdzisz że kanał pod wylewką byłby nieizolowany? Pod wylewką zazwyczaj jest styropian więc kanały byłyby opatulone styropianem. No chyba że nie byłoby izolacji lub izolacja byłaby za cienka. Jakie Ty będziesz dawać u siebie kanały? No tak, kanały powinny być pod wylewką w warstwie izolacji. Ja u siebie spróbuje nie robić kanałów, tylko wytnę kanały w 30cm warstwie styro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 09.04.2015 21:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2015 No tak, kanały powinny być pod wylewką w warstwie izolacji. Ja u siebie spróbuje nie robić kanałów, tylko wytnę kanały w 30cm warstwie styro. masz na to jakiś schemat bo ciężko sobie to wyobrazić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 10.04.2015 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2015 masz na to jakiś schemat bo ciężko sobie to wyobrazić? Coś takiego: Jest to przekrój kanału pod ewentualną klimę, ale kanały pod wentylację chcę zrobić w ten sam sposób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 10.04.2015 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2015 Czemu twierdzisz że kanał pod wylewką byłby nieizolowany? Pod wylewką zazwyczaj jest styropian więc kanały byłyby opatulone styropianem. No chyba że nie byłoby izolacji lub izolacja byłaby za cienka. Dokladnie tak planuje u siebie: 5/5/5 = 15 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 10.04.2015 15:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2015 Coś takiego: [ATTACH=CONFIG]312402[/ATTACH] Jest to przekrój kanału pod ewentualną klimę, ale kanały pod wentylację chcę zrobić w ten sam sposób. Nie wiem czy to dobry pomysł. Kto tak ma zrobione i jak wygląda sprawa z szczelnością? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 10.04.2015 16:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2015 Dokladnie tak planuje u siebie: 5/5/5 = 15 cm 15cm styropianu w trzech warstwach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzes124 10.04.2015 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2015 Masz na myśli nieizolowane ? To chyba jasne jakie są minusy. Wywiewne nawet niezaizolowane, jeśli są w strefie ogrzewanej budynku, mogą być. Popraw mnie jeśli błądzę. Przy nawiewnych też bym się jakoś nie spinał, ale na pewno ma to większy sens. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts