Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

pewnie że tak też szukałem. myślę że z salonu lepiej do łazienki niż z wiatrołapu. ale to jest szczegół. w wiatrołapie będzie chłodniej niż w reszcie domu więc nie wyobrażam sobie wyjść zgrzany po prysznicu do chłodnego wiatrołapu. wiadomo że nie będzie tam 15st tylko ok.19 ale jeżeli w łazience będzie 24st to będzie duża różnica temperatur a jak ktoś w zimie np w tm samym czasie będzie wchodzić do domu itd wole nie myśleć, uważam że z salonu lepiej wchodzić w takim ułożeniu. rysuję właśnie opcję domu jako wielokrotność bloczka i za parę dni wrzucę zdjęcie jak skończę. będzie podobnie tylko szerokość będzie domu mniejsza o 20cm i po długości o 5cm. mogę tak zrobić bo mogę w garażu o 20cm zmniejszyć bo wstępnie liczyłem że ściana ma stać na zew stronie fundamentu a równocześnie może stać na wew i temu o te 20cm mogę zmniejszyć i mi to pasuję bo łatwiej będzie robić i mniej docinek.

• Odpowiedzi 4,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

trochę zmieniam opcję wew domu czyli obok kuchni zrobię spiżarkę i zlikwiduję okna na ścianie wschodniej, tylko w kotłowni jedno zostawię tylko zastanawiam się czy w domu prawie pasywnym muszę mieć wszystkie okna o współczynniku U 0,8 czy jak dałbym w kotłowni małe okienko które będzie miało np U=1 to pogorszy wynik dla domu czy nie przejmować się tym. jakie zrobić najlepiej okienko:

okienka.JPG

którą opcje proponujecie?

siedzę i analizuję swój projekt dalej i pomyślałem zaś o kolejnym ulepszeniu i chyba to chcieliście mi powiedzieć mniej więcej a ja dopiero dziś to widzę.

to co mówiłem że po małych zmianach tak będzie wyglądać:

nowa myśl.jpg

ale teraz mam taką myśl i na jutro może to narysuję dokładniej

PARTER.JPGpoddasze.JPG

co o tym myślicie?

PARTER.JPG

Edytowane przez kamilb1987b
KOREKTA

nie potrzeba na wschodzie okna. od południa oświetli wystarczająco. przez nie więcej strat by było niż korzyści. wszystkie okna by miały nawet poniżej 0,8 tylko im mniejsze tym gorszy współczynnik ale zaryzykuję i w kotłowni dam mniejsze. a co myślisz poza tym o takiej wersji?

tak może być bo z kanalizacja na wschód pójdę do sąsiada bo tam najbliżej żeby się podpiąć więc na wschodniej ścianie będzie pion a na parterze normalnie w ziemi pójdzie kanalizacja na wschód i tyle. z tym nie będzie problemu. na poddaszu jak wsadzę garderoby to pokoje nie będą zbyt duże i nie będę musiał okien dachowych dawać bo wymiary będą ok 3,5x3,5 więc będzie dobrze. a jak położę dachówkę czy blachodachówkę i będzie wydawać mi się ciemno w pokojach to wtedy dopiero pomyślę o oknach dachowych. lub wejście do garderoby zrobię z pokoju w każdym osobno i w ten sposób będzie jeszcze lepiej. coś na tej zasadzie

poddasze1.JPG

a balkony lepiej zrobić na osobnej konstrukcji drewnianej typu

balkon.JPG

czy przy zalewaniu stropu go zrobić jako część stropu?

Osobna konstrukcja, nie pomoże isokobra czy coś.

http://www.mostkicieplne.pl/izokorby.html

Myślę iż pasuje przełamać bryłę dachu czymś takim ... http://www.baubiologie.at/wp/projekt/?pr=366&na=efh_bruckner lukarna jedna gigant ...

hol ładnie doświetlony na górze czy mały salonki na poddaszu do posiedzenia sobie przy kawie.

Balkon wypada dać na 4 słupach. 12x12 plus zastrzaliki.

Edytowane przez מרכבה

dachu nie będę zmieniać. każde przełamanie stwarza miejsce możliwego przecieku a pom drugie nie potrzebne mi to i nie miałbym nawet gdzie tak zrobić bo na środku byłaby garderoba. rysunki projektu robię sobie na A3 a potem je zmniejszam do A4 i mam zmniejszone tylko jak poprawię i obrobię to pokażę ale mój projekt jest bardzo podobny do projektu WEKTO tylko mój mniejszy będzie. przynajmniej mam u kogo pytać o szczegóły bo robota będzie podobna.

Polska nakładka językowa (plik SE2D_ST6pol.exe, ok. 30MB instalator, w którym należy wskazać katalog z zainstalowanym programem) dla "Solid Edge 2D Drafting ST6 V106" dostępna jest do pobrania bezpośrednio z anglojęzycznej strony producenta, firmy Siemens:

http://www.plm.automation.siemens.com/pl_pl/products/velocity/solidedge/forms/so...

lub

http://www.plm.automation.siemens.com/en_us/products/velocity/solidedge/forms/so...

Jest to polska nakładka językowa tylko dla programu "Solid Edge 2D Drafting ST6 V106", bez naleciałości związanych z pełną wersją "Solid Edge ST6".

Oczywiście należy wcześniej zainstalować wersję anglojęzyczną tego program

Program do rysowania ... technicznych rys.

https://www.google.pl/search?q=solid+ege+2+d&oq=solid+ege+2+d&aqs=chrome..69i57j0l5.2884j0j4&sourceid=chrome&espv=210&es_sm=122&ie=UTF-8#q=solid+edge+2d&tbm=vid

będę musiał się pobawić. ale tak na szybko w paintcie lubię pokazać o co mi chodzi, a lepiej widzę coś jak na papierze sobie narysuje w skali 1m-2cm i mniej więcej prawie dokładnie wszystko jest. coś program nie chce się zainstalować. będę musiał pokombinować. w sweet home 3D fajnie mi się wizualizacje robi.

mam parter z wymiarami

parter wymiary (Kopiowanie).jpg

a tu mam poddasze

PODDASZE.TARAS.jpg

jak lepiej skopiuje to wrzucę wyraźniejsze zdjęcie. kusi mnie dać 25cm styro na ocieplenie, różnicy dużej w cenie nie ma a będzie jeszcze cieplej ale tym będę się martwić później. jeszcze myslę o ścianie wew z silki ale nie wiem jak połaczyć taka z ściana zew z BK, różnią się bloczki wysokością o 3cm, chyba że można jakimiś łącznikami łączyć, wiecie coś o tym?

tak by to było i mam nadzieję że już zbliżam się do ostatecznej wersji

parter wymiary zmiana (Kopiowanie).jpg

jak myślicie czy warto na ścianę wew dać cegłę z rozbiórki starego domu? zamiast tynkowania tej ściany i działowa może między kuchnia a salonem też z cegły? tak dekoracyjnie żeby było, uda się czy nie warto?