fotohobby 27.03.2016 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2016 Zdziwiony ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzes123 27.03.2016 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2016 Kamil, co do okien to są tabele typowych okien u producentów i według tego projektuj otwory pod okna. A reku to najlepiej zrób sam. Póki masz jeszcze czas przed budową to zacznij go składać, żeby potem ułożyć tylko przewody wentylacyjne i zamontować gotową centralę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 28.03.2016 05:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2016 Kamil, co do okien to są tabele typowych okien u producentów i według tego projektuj otwory pod okna. A reku to najlepiej zrób sam. Póki masz jeszcze czas przed budową to zacznij go składać, żeby potem ułożyć tylko przewody wentylacyjne i zamontować gotową centralę. Jak masz gdzieś jakiś schemat jak zrobić reku to pieski podeslij. Jaką sprawność może mieć taki ręcznie zrobiony reku? Od czego to zależy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 28.03.2016 05:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2016 Zdziwiony ? Nie zdziwiony tylko że jak kiedyś pisałem o pompach ciepła że markowe dobre dużo kosztują to wiele osób posyłało linki do pomp tańszych że niby też dobre i że niby w mrozy z dobrym COPem mogą pracować a teraz piszesz że reku markowe może dac jedynie gwarancję że sprawność bedzie wysoka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzes123 28.03.2016 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2016 w wątku "rekuperator tymi ręcami" i "wentylacja hybrydowa WMG" jest wszystko opisane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chemical 03.04.2016 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2016 Szacunek dla osób którzy potrafią zrobić wszystko sami, ale z drugiej strony jak ktoś nie jest typem majsterkowicza i nie posiada odpowiednich narzędzi to skórka nie jest warta za wyprawkę Trzeba sobie zdać sprawę, że własna robota to też duży koszt, bo zjada nasz czas (a jak się to robi pierszy raz to idzie tego sporo). Za 5600 nabyłem onyx passiv 350 (słynny TB wołał 8tys.), za 4000 kupisz już coś przyzwoitego - pomyśl Kamil ile się będziesz musiał napracować aby zaoszczędzić 2000zł robiąc to samemu ? Kupując mądrze (porównywanie i negocjacje) i przez internet co się da, na cały dom można zoszczędzić nawet kilkanaście %. Przez neta możesz bezkarnie oddać towar do 14 dni bez podania przyczyny. Za instalację monterzy krzyknęli 5000-7000 bez materiałów - i to dzięki koledze fotohobby zrobiłem z ojcem w parę dni + trochę studiowania forum i rozmowy telefoniczne z termokontrol. Ruszyło po włączeniu wtyczki i naciśnięciu guzika, a działa dużo sprawniej niż u kumpla, któremu robili tkz. fachofcy i wydał na komplet z montażem 22000zł ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 06.04.2016 16:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2016 Szacunek dla osób którzy potrafią zrobić wszystko sami, ale z drugiej strony jak ktoś nie jest typem majsterkowicza i nie posiada odpowiednich narzędzi to skórka nie jest warta za wyprawkę Trzeba sobie zdać sprawę, że własna robota to też duży koszt, bo zjada nasz czas (a jak się to robi pierszy raz to idzie tego sporo). Za 5600 nabyłem onyx passiv 350 (słynny TB wołał 8tys.), za 4000 kupisz już coś przyzwoitego - pomyśl Kamil ile się będziesz musiał napracować aby zaoszczędzić 2000zł robiąc to samemu ? Kupując mądrze (porównywanie i negocjacje) i przez internet co się da, na cały dom można zoszczędzić nawet kilkanaście %. Przez neta możesz bezkarnie oddać towar do 14 dni bez podania przyczyny. Za instalację monterzy krzyknęli 5000-7000 bez materiałów - i to dzięki koledze fotohobby zrobiłem z ojcem w parę dni + trochę studiowania forum i rozmowy telefoniczne z termokontrol. Ruszyło po włączeniu wtyczki i naciśnięciu guzika, a działa dużo sprawniej niż u kumpla, któremu robili tkz. fachofcy i wydał na komplet z montażem 22000zł ! Nie zgłębiałem jeszcze temat rekuperatora aby robić go samemu więc ciężko jest się mi do tego odnieść. Na dzień dzisiejszy raczej kupie jednostkę i sobie zamontuję i tyle. Ile zrobię sam przy budowie (z pomocą przynajmniej jednej osoby) to czas pokaże. Chciałbym wszystko bo by to była wielka satysfakcja ale wielu tak chciało a wyszło jak zwykle. Tu też karty będzie rozdawać czas bo nie każdą robotę można ciągnąc przez wiele dni. Wiem że własny czas tez jest cenny a czas się nie cofa do tyłu i każdego dnia mamy go coraz mniej ale moim celem jest sprostać budowie i zrobię to z przyjemnością. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 06.04.2016 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2016 . Za instalację monterzy krzyknęli 5000-7000 bez materiałów - i to dzięki koledze fotohobby zrobiłem z ojcem w parę dni + trochę studiowania forum i rozmowy telefoniczne z termokontrol. Ruszyło po włączeniu wtyczki i naciśnięciu guzika, a działa dużo sprawniej niż u kumpla, któremu robili tkz. fachofcy i wydał na komplet z montażem 22000zł ! Cieszę się, że wszystko działa, jak naleźy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 09.04.2016 14:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2016 Ciągle męczy mnie temat piwnicy. Wersja garażu w piwnicy wychodzi dość drogo więc może piwnica bez garażu na -2,5m? Obliczylem że na ocieplenie zewnętrzne i hydro izolację typu ciężko pójdzie jakieś 15k. Do tego bloczki fund za jakieś 7k, płyta fund o gr. jakieś 30cm z tradycyjnym zbrojeniem, 10cm XPSa pod i do 20cm EPSa na z wylewką i ogrzewaniem podłogowym za jakieś 40k. Do tego trzeba doliczyć strop i schody które byłyby z płyt osb a na to jakaś wykładzina aby nie robić zbyt dużych kosztów. Myślę że w 10k za to się zmieści. Razem w 80k powinien wyjść koszt takiej piwnicy. W porównaniu do domu bez piwnicy to dopłata wyniesie jakieś 40-50k. Wtedy nie robilbym strychu na stryszek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 10.04.2016 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2016 Spokojnie Kamil jeszcze 100 razy zmieni Ci się koncepcja . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajnel 14.04.2016 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2016 Podziwiam was, że macie dalej chęć z Kamilem dyskutować.Parę miesięcy temu jak przebąknął pierwszy raz o piwnicy to ktoś mu napisał ile to wyjdzie hehe po paru miesiącach i tysiącach pustych postów w końcu zrozumiał.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 15.04.2016 20:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2016 Podziwiam was, że macie dalej chęć z Kamilem dyskutować. Parę miesięcy temu jak przebąknął pierwszy raz o piwnicy to ktoś mu napisał ile to wyjdzie hehe po paru miesiącach i tysiącach pustych postów w końcu zrozumiał.... Tak jak pisałem wyżej przy piwnicy całkiem zrezygnowałbym z stryszku więc zrobiłbym minimalny kąt dachu. Dzięki temu liczę na niższy koszt całego dachu a przez to koszt piwnicy nie byłby tak wiele większy. Może nawet przy dobrych wiatrach koszt domu z piwnicą ale bez stryszku wyjdzie drożej o 30k a to mogłoby być nawet akceptowalne. Czy waszym zdaniem dobrze kalkuluje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 17.04.2016 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2016 Nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 03.05.2016 12:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2016 (edytowane) W wątku o komforcie w domu pasywnym W trakcie dyskusji pomyślałem o tym aby ściany domu zrobić z keramzytu gdyż można byłoby zrobić cieńszy mur nośny do 15cm. Działówki robią o gr.10 lub 12cm ale 10cm myślę że wystarczy. Na ten cel przerobiłem trochę rzuty i trochę zmniejszyłem tu i tam dzięki czemu domek będzie miał powierzchnię niecałe 130m2. Mnie będzie interesowało zamówienie samych ścian(być może z montażem) na przygotowanej płycie fund. Więc ściany parteru i piętra Edytowane 3 Maja 2016 przez kamilb1987b Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 03.05.2016 13:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2016 Jak się ociepli ściany, założy okna i zrobi wylewki to w środku tak to będzie wyraźnie widać grubość izolacji. Tu przewidziałem 35cm a reszta to tak jak wcześniej. Tak jak widać to będą 2 okna 180x230, 5- 180x145 i 4- 60x145. Dla tych założeń OZC pokazuje zap. 20,9kW/m2 i obciążenie 22,6W/m2 a zap. na chłodzenie 8,4kWh/m2. Dając tylko 25cm styropianu zap. na ciepło wynosi 25kW/m2 więc niewiele więcej i też to biorę pod uwagę. Aby zejść poniżej 15kWh/m2 to trzeba kombinować z oknami. Jednym słowem nieważne jak szczelny jest dom i jak dobrze ocieplony bo jak się chce mieć niski wynik to trzeba dać więcej okien od południa o wyższym współczynniku g=63%. Wtedy zap. na ciepło może wyjść nawet 13,9kWh/m2 więc o 7kWh/m2 mniej ale za to zap. na chłód rośnie do 26,2kWh/m2 więc ponad 3 krotnie. Jednym słowem zejście do standardu pasywnego jest możliwe tylko dzięki oknom. Jeżeli ktoś z góry przewiduje jako standard dużo okien od południa to można mierzyć w pasywność ale jak ktoś chce można powiedzieć normalne (nie za duże) rozmiary okien (tak jak ja) to niżej jak 2l się nie zejdzie z zapotrzebowaniem. Więc teraz pozostaje zastanowić się co wybrać do ogrzewania. Rozsądna byłaby pompa ciepła tyle że jak byłaby to ta gruntowa to brutto min. 30k trzeba liczyć plus wodna podłogówka 3-10k w zależności czy samemu czy firma. W najgorszym wypadku trzeba liczyć te 40k za ogrzewanie domu i cwu a to sporo. Więc PC PW wydaje się rozsądniejsza o ile jej koszt zmieści się w 15k za jakąś dobrą. Myślę że byłbym skłonny spróbować z pompą jula ze względu na niską cenę i liczyć że za parę lat jak skończy swój żywot to pojawi się więcej tanich lepszych urządzeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 03.05.2016 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2016 W wątku o komforcie w domu pasywnym W trakcie dyskusji pomyślałem o tym aby ściany domu zrobić z keramzytu gdyż można byłoby zrobić cieńszy mur nośny do 15cm. A ile kosztują takie ściany i ich montaż ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 03.05.2016 14:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2016 Szczerze mówiąc to pod schodami przewidziałem spiżarkę bo to idealne miejsce tyle że zaznaczyłem w niej temperaturę 10* i stąd te wyniki co podałem. Jeżeli zmieniłem temperaturę do 20* to wtedy moc grzewcza spadła o 5W/m2 a zap. na ciepło o 4kWh/m2. Zaznaczenie że będzie to miejsce bez ogrzewania pokazuje że będzie tam 19* mimo braku ogrzewania ale za to zap. na ciepło zostaje na tym samym poziomie a w spiżarce musi być wentylacja naturalna w tym wypadku. Ciekawe jak? Jednym słowem, nie będzie możliwe aby spiżarka w takim domu mocno energooszczędnym nadawała się na spiżarkę z tak wysoką temperaturą. No chyba że nie będzie się tam trzymać na zapas rzeczy które się zepsują przez to że nie będzie chłodno. Może być to najwyżej jakiś schowek i nic poza tym. Na jakieś warzywa itp to by trzeba było mieć chyba piwniczkę poza domem. A jak wy macie rozwiązany problem z spiżarką aby było w niej chłodno? Można byłoby kleić styro na ściany ale wtedy zrobiłoby się za wąsko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 03.05.2016 14:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2016 A ile kosztują takie ściany i ich montaż ? Będę o to dopiero pytać dokładniej bo sam nie wiem. Nie ma nigdzie takich informacji. Abakon na swojej stronie ma ceny ale za min. SSO a mi nie o to chodzi. Kiedyś mówili coś że min. tyle robią aby dać jakąś gwarancję ale muszę bardziej zgłębić temat. W końcu produkcja prefabrykatów jest niezależna od ekip montujących i powinno się dać zamówić same ściany a ekipa przyjechałaby tylko na budowę aby je ustawić tak jak trzeba. Ponoć to w jeden dzień robi się domek parterowy a że mój montaż byłby podzielony ze względu na piętro to w parę godzin powinni się wyrobić w max 2-3 chłopa. Będę musiał dopytać o parę szczegółów i się zobaczy. Będę coś wiedział więcej to dam znać. Niewątpliwie koszty mają duże znaczenie bo jak to ma być 5x droższe od tradycyjnego murowania to im podziękuję. Cenowo nie powinno to być drogie bo szybko się to zrobi a ceny za materiał będą mieli o wiele atrakcyjniejsze. No chyba że będą chcieli na tym zarobić Bóg wie ile to myślałem o tym aby samemu zrobić sobie takie panele na przygotowanej płycie fund. lub o ile konstruktor to podpisze, murować z silki o gr.15cm. Mam prosty projekt, bez udziwnień, narożnych okien itp więc wydaje mi się że powinno to być możliwe. Mam trochę czasu więc mogę sprawdzać każdą opcję aby w dniu budowy być pewnym że dokonałem słusznego wyboru bo drugiego domu budować nie będę. Wiec musi być pierwszy i najlepszy jaki będę w stanie zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 03.05.2016 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2016 Projekt już przerysowałeś, a nawet nie wiesz, ile to będzie kosztowało i czt w ogóle da sie to zamówić....Kolejna ślepa uliczka.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 03.05.2016 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2016 . W końcu produkcja prefabrykatów jest niezależna od ekip montujących i powinno się dać zamówić same ściany a ekipa przyjechałaby tylko na budowę aby je ustawić tak jak trzeba. Ponoć to w jeden dzień robi się domek parterowy a że mój montaż byłby podzielony ze względu na piętro to w parę godzin powinni się wyrobić w max 2-3 chłopa. . Policzmy; 2 - 3 godziny pracy dla 2-3 robotników [ mogą być niewykwalifikowani bo taniej ] ...... Ile planujesz zapłacić za godzinę pracy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts