kamilb1987b 03.05.2016 20:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2016 Projekt już przerysowałeś, a nawet nie wiesz, ile to będzie kosztowało i czt w ogóle da sie to zamówić.... Kolejna ślepa uliczka.... Mam trochę czasu to mogę sobie rysować do woli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 03.05.2016 20:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2016 Policzmy; 2 - 3 godziny pracy dla 2-3 robotników [ mogą być niewykwalifikowani bo taniej ] ...... Ile planujesz zapłacić za godzinę pracy ? Nie wiem. Jak to miałby być montaż ścian to myślę że robocizna powinna kosztować jakieś 1-2k. Jak za parę godzin pracy to i tak sporo. Nie wiem ile może kosztować taki montaż. Zapytam to się dowiem. Może jutro się dowiem, zależy czy będę miał czas się spotkać i czy będzie z kim o tym pogadać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 03.05.2016 20:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2016 W programie trochę podzióbałem i taki efekt nawet kolor szarości nie jest taki zły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 03.05.2016 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2016 Jeśli ściany z betonu, to kiedyś widziałem program w TV na ten temat, kilkanaście lat temu. Autor pomysłu zainspirowany przyrodą, a konkretnie niedźwiedziem polarnym, którego skóra jest czarna i sierść biała, t/z włosy bez pigmentu. Sierść niedźwiedzia przepuszcza promieniowanie ze Słońca, które pochłaniane jest przez jego czarną skórę. Wspomniany autor, zbudował dom ze ścianą wylaną z betonu, wystawioną na operację słoneczną i pomalowaną na czarno. Ściana na zewnątrz została osłonięta szybą, tak aby utworzyć pustą przestrzeń. Taką kilka cm. Tą pustą przestrzeń wypełnił w uporządkowany sposób szklanymi rurkami o średnicy kilku milimetrów. Wszystkie rurki prostopadle do szyby i ściany. W zamyśle czarna ściana miała akumulować zimowe ciepło słoneczne, a następnie powoli przekazywać je do wnętrza domu. Letnie, wysokie słońce, miało nie docierać do tak zbudowanej czarnej ściany. Pozdrawiam Cezary PS. Jeśli odgrzewam starego kotleta, to z góry przepraszam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 04.05.2016 14:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2016 Jestem po wstępnej rozmowie z firmą praefa. Z tego co się dowiedziałem to można bezpośrednio u nich zamówić same elementy ścian. Z tymi ścianami jest dołączony projekt montażu więc można do zamontowania zatrudnić dowolną ekipę w miarę kumatą. Dzięki temu jest jakaś alternatywa. Prześlę projekt i moje założenia to zobaczy się co powiedzą pod względem konstrukcyjnym a potem na ile to wycenią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 04.05.2016 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2016 Nie wiem. Jak to miałby być montaż ścian to myślę że robocizna powinna kosztować jakieś 1-2k. Jak za parę godzin pracy to i tak sporo. Ciekawe ile godzin traw zalewanie stropu ? Jak oceniasz czy też starczy za robotę 1-2 k ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 04.05.2016 16:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2016 Ciekawe ile godzin traw zalewanie stropu ? Jak oceniasz czy też starczy za robotę 1-2 k ? Nie wiem ile trwa zalewanie stropu. Pewnie maks 1h tyle że ekipa nie przyjeżdża na samo zalanie stropu a robi ogólnie strop i zamawia się beton i między czasie przyjeżdża i się zalewa. Przy montażu ścian ekipa przyjechałaby tylko na jego montaż bo podłoże byłoby już przygotowane. sam zadbam o to aby wszystko było odpowiednio równe albo jak najbliższe równości (z odchyłką maks 1cm). Myślę że 1-2k za montaż ścian jednej kondygnacji mojego przyszłego domu byłoby odpowiednią ceną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 04.05.2016 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2016 Chyba, jak znajdziesz ludzi pod budka z piwem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 04.05.2016 21:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2016 Chyba, jak znajdziesz ludzi pod budka z piwem... Dla takich to by po stówie na łepka by starczyło i by się cieszyli ze mają za co pić dalej. Według Ciebie ile może kosztować zamontowanie takich paneli ściennych? Tym bardziej że dużo tego nie będzie na jedna kondygnację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 05.05.2016 06:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2016 A jak sie je montuje ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 05.05.2016 15:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2016 A jak sie je montuje ? tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 05.05.2016 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2016 I myślisz, że znajdziesz zgraną, kumatą ekipę pięciu chłopa, którzy za 1500zł to zrobią ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawid blasiak 05.05.2016 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2016 A ile kosztują takie ściany i ich montaż ? mnie w podobnej technologii montaż parteru łącznie 11 ścian 2050 zł, montaż piętra łącznie 10 ścian 2102 zł. Parter 5 osób w 8 godzin piętro 3 osoby w 11 godzin najdroższy był dźwig Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbloch 06.05.2016 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2016 Jestem po wstępnej rozmowie z firmą praefa. Z tego co się dowiedziałem to można bezpośrednio u nich zamówić same elementy ścian. Z tymi ścianami jest dołączony projekt montażu więc można do zamontowania zatrudnić dowolną ekipę w miarę kumatą. Dzięki temu jest jakaś alternatywa. Prześlę projekt i moje założenia to zobaczy się co powiedzą pod względem konstrukcyjnym a potem na ile to wycenią. Kamil po co Tobie taki system budowy ?Zawzięcie zwalczasz akumulacyjność ścian zewnętrznych , to nie lepiej postawić te ściany z pustaków styropianowych , zalewanych betonem ? Taniej wyjdzie niż taki system . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 06.05.2016 16:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2016 Kamil po co Tobie taki system budowy ?Zawzięcie zwalczasz akumulacyjność ścian zewnętrznych , to nie lepiej postawić te ściany z pustaków styropianowych , zalewanych betonem ? Taniej wyjdzie niż taki system . Ja nie zwalczam akumulacji tylko uważam że zbyt gruby mur nośny a dodatkowo masywny nie ma sensu w domu pasywnym. Może być masywny ale nie gruby bo zbyt gruby będzie przeszkadzać i przez to trudno o pasywnosc. Idealnie byłoby gdyby miał 10-12cm ale wątpię aby to przeszło. Na pewno 15cm jest lepsze niż 24cm. Rozumiem że czasem konstrukcja jest taka a nie inna i musi być gruba ale nikt nie powiedział że każdy dom może być pasywny. Nie bez powodu trzeba projektować typowo pod dom pasywny, ma on pewne ograniczenia konstytucyjne i nic na to się nie poradzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 06.05.2016 16:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2016 Klocki styropianowe są bardzo drogie a i styro od środka do mnie nie przemawia. Jak za prefabrykaty krzykną dużą kwotę to im podziękuje i tyle i zrobię je sobie sam na budowie. No chyba że konstruktor pozwoli murowac z silki o gr.15cm to wtedy z tego zrobię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 07.05.2016 05:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2016 A widziales jakie sito te keramzytowe produkty ? Szczelnosc moze szwankowac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 07.05.2016 06:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2016 A widziales jakie sito te keramzytowe produkty ? Szczelnosc moze szwankowac. Bloczki z keramzytu to owszem, może jest sito, ale nie lane ściany. Na razie poczekam na ofertę, ale najpierw ją muszę przygotować i wysłać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawid blasiak 07.05.2016 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2016 Klocki styropianowe są bardzo drogie a i styro od środka do mnie nie przemawia. Jak za prefabrykaty krzykną dużą kwotę to im podziękuje i tyle i zrobię je sobie sam na budowie. No chyba że konstruktor pozwoli murowac z silki o gr.15cm to wtedy z tego zrobię. Jeśli tak rozpatrujesz budowę, to zastanów się nad betonową konstrukcją szkieletową. Jeśli znajdziesz konstruktora co będzie się chciał nad tym pochylić i policzyć. Wylejesz wtedy z betonu około 14-16 filarków 25x25 cm, i resztę uzupełnisz czymkolwiek, nawet silką 12 cm...czy nawet 6 cm. Masz wtedy stosunkowo cienki mur z tego co do ciebie przemawia. Piętro do wykonania analogicznie. Uważam że może wyjść nawet dosyć tanio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbloch 07.05.2016 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2016 Klocki styropianowe są bardzo drogie a i styro od środka do mnie nie przemawia. Jak za prefabrykaty krzykną dużą kwotę to im podziękuje i tyle i zrobię je sobie sam na budowie. No chyba że konstruktor pozwoli murowac z silki o gr.15cm to wtedy z tego zrobię. To tylko tak pozornie wygląda że drogie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts