Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

[ATTACH=CONFIG]250833[/ATTACH]

Te same warunki co ostatnia wełna.

Widać jaka różnica .. EPS wygrywa !! ale najlepiej radzić komuś jak się nie rozumie ruchu pary wodnej w przegrodzie.

I odsyłanie gdzieś po wsi za obliczeniami. Ma to za Free.

Witaj,

Kolego czołgisto, albo to robisz nieświadomie jak już poprzednio pisałem, że w tej branży jesteś nie do końca doinformowany, lub robisz to rozmyślnie co stawia Cię w jeszcze gorszej sytuacji. Nie wiem kto Ci to robił, ale są złe dane podstawione i dlatego wychodzą fałszywe parametry. Jeżeli to sam robiłeś to można cię usprawiedliwić że nie jesteś kumaty w języku w którym próbujesz coś wydłubać. Za twoją niewiedze i błędy będzie płacił inwestor. A Świdnica to nie jest wiocha jest piękne miasto.

Pzdr.

Janek

• Odpowiedzi 4,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tak to powiedz jakie to są złe dane ? czekaj czekaj bo stawiasz mi zarzut iż złe dane podstawiłem to mnie oświeć i powiedz jakie dane miał bym podstawić.

Bo widzę że poszukujesz otworu w litej stali.

no czekam

czekam gdzie te złe dane

Edytowane przez מרכבה

Następnie dajesz XPS a na to EPS. grubość jest uzależniona od parametrów jakie chcesz osiągnąć nie miej niż 20 cm. Następnie folia PE ...

To czy da EPS'a na XPS'a zależy od konstruktora. Jeśli EPS "udźwignie dom" to OK. Jeśli stosuje się sam XPS to foli nie ma potrzeby dawać. Praktycznie nic nie daje.

A nie wyjeżdżaj z tekstami że Kolega Barth policzy ... policzyć policzy .. ale pytanie kto dał im bakcyla do obliczeń ? kto ich zachęcał do tego ?

widzisz ... jak ktoś nie trąbi i w fanfarach nie wchodzi na forum jaki to on nie jest ... za je .. nie lubię się puszyć .. swoim potencjałem.

Merkava, prrr. Troszkę się zagalopowałeś. :)

Widzę, że określasz się przodownikiem "obliczeń" i przypisujesz sobie wyłączność jak TB na budownictwo pasywne ;)

A Świdnica to nie jest wiocha jest piękne miasto.

Potwierdzam ;)

Tak to powiedz jakie to są złe dane ? czekaj czekaj bo stawiasz mi zarzut iż złe dane podstawiłem to mnie oświeć i powiedz jakie dane miał bym podstawić.

no czekam

czekam gdzie te złe dane

Czy dobrze widzę tynk paroszczelny (jakiś żywiczny) na wełnie ? Jeśli już to tylko silikatowy (nie mylić z silikonowym).

Poza tym przyjmujesz 20oC i 50% wilgotności dla -10 i 80% na zewnątrz. To nie są realne warunki. Nigdy tak wysokiej wilgotności w domu nie utrzymasz. A wełna na zewnątrz to rzeczywiście problem. Chyba nawet większy w lecie niż w zimie. W szczególności jak używasz klimę.

Merkava, prrr. Troszkę się zagalopowałeś.

Widzę, że określasz się przodownikiem "obliczeń" i przypisujesz sobie wyłączność jak TB na budownictwo pasywne

może poleciałem.

Ale pokazuję dwie wartości ... EPS i Wełnę przy tym samym tynku !!

i pierwszy przypadek przy tynku mineralnym

no czekam

czekam gdzie te złe dane

Witam,

odpowiadam:

1. Potencjalny Twój klient jak wiesz z jego opisu mieszka w III strefie Klimatycznej. Przy projektowaniu należy uwzględnić tęp. dla danej strefy klim. tj okolice Bielsko Biała leży w III strefie klim. przyjmujemy tem. dla III strefy -20oC.

2. Dałeś tynk wewnątrz budynku cementowy!!!.

3. Pomiędzy wełną a następną przegrodą powinna być przerwa min.3cm(Hinterlüftung (Außenluft)

A resztę już znasz.

Teraz zrób zmiany i zobaczysz co ci wyjdzie.

Pzdr.

Janek

Ps. Czasami trzeba starszych wiekiem i stażem posłuchać.

Mogę Ci powiedzieć że to i tak bardzo łagodnie ... 292-293 strona BO TOM II FB ...zobacz i się zdziwisz ... lekko

i petycję do prof Pogorzelskiego.

Ale tam dobrze piszą. Właśnie o tym na co zwróciłem uwagę, czyli "wyprawę zewnętrzną" . Dlatego zwracam uwagę na tynk. Tylko Silikatowy.

To czy da EPS'a na XPS'a zależy od konstruktora. Jeśli EPS "udźwignie dom" to OK. Jeśli stosuje się sam XPS to foli nie ma potrzeby dawać. Praktycznie nic nie daje.

Witam, masz racje konstrukcje stawia się XPS-ach, ale pomiędzy daje się eps. Po prostu źle się wysłowiłem.

Dzięki za korektę.

Pzdr.

Janek

3. Pomiędzy wełną a następną przegrodą powinna być przerwa min.3cm(Hinterlüftung (Außenluft)
Jaś ok ... jak bym dał wełnę na ruszt i osłonił ją płytą lub deskowaniem gdzie przerwa między deskowaniem była by 3-4cm nie było by problemu z wilgocią.

Ale jak już ma tak kombinować to lepiej niech dołoży te cm z pustaków do izolacji.

Zobacz że przy 30cm wełny jest tak .. ale im mniej tym gorzej raz.

Dwa wełna i tynk elewacyjny równa się katastrofa.

Jedyne wyjście wełna w ruszt i przerwa pod deskowaniem .

Ps. Czasami trzeba starszych wiekiem i stażem posłuchać.
a no jak jesteś audytorem i co dziennie liczysz ok ...

Tylko z góry nie zakładaj że nie wiem jak poprawnie coś rozwiązać.

Pokazałem jak w identycznych warunkach sprawuje się wełna i EPS.

Jaś ok ... jak bym dał wełnę na ruszt i osłonił ją płytą lub deskowaniem gdzie przerwa między deskowaniem była by 3-4cm nie było by problemu z wilgocią.

Ale jak już ma tak kombinować to lepiej niech dołoży te cm z pustaków do izolacji.

Zobacz że przy 30cm wełny jest tak .. ale im mniej tym gorzej raz.

Dwa wełna i tynk elewacyjny równa się katastrofa.

Jedyne wyjście wełna w ruszt i przerwa pod deskowaniem .

a no jak jesteś audytorem i co dziennie liczysz ok ...

Tylko z góry nie zakładaj że nie wiem jak poprawnie coś rozwiązać.

Pokazałem jak w identycznych warunkach sprawuje się wełna i EPS.

Ok kolego, ja myślałem że tak proste sprawy nie trzeba poruszać, bo to jest wiadome. Masz rację należy pokazać różne opcję i wtedy widzimy wady i zalety poszczególnych rozwiązań. Proszę Cię popraw wykresy, chociaż kol. kamilb1987b i tak nic nie rozumie. Dla niego jest ważne cena styro, a jakiś punkt się nie liczy. cytat:"dzięki, ale i tak na styro bym się decydował bo jest o wiele tańszy i lepszy. a co punkt w moim przypadku będzie miał za znaczenie skoro jak będę miał tłuczeń ubity na równo z terenem i na to pójdzie styro i płyta to mury będą zaczynać się jakieś 50cm nad ziemią, a od samej ziemi będzie izolacja to co się może stać? ". Tyle energii i na nic. Czasami ręce opadają, a niby tyle czyta.

Pzdr.

Janek

Jaś ... ale to ujawnij się jak masz wiedzę ... w tym zakresie ..

Ja mam trochę dziwne wykształcenie tj. technika zapotrzebowania dla człowieka. przeliczanie strat w przegrodach, konstruowanie klimat. oraz CO dobór materiałów przyjaznych dla człowieka w domu i miejscach pracy to tak z grubsza. Jak widzisz w Polsce nie ma takiego zawodu. W polsce jak bym napisał że ogrzewanie ma więcej wad niż zalet to by mnie zlinczowali, ale do wszystkiego trzeba dorosnąć jak do muzyki poważnej. Tam gdzie pracowałem to już pod koniec lat 90 w biurowcach projektowało się klimę, która przez cały rok tylko chłodziła pomieszczenia. Dziwne ale prawdziwe, a w Polsce borykamy się z innymi problemami.

Pzdr.

Janek

Edytowane przez 17jan

Ok kolego, ja myślałem że tak proste sprawy nie trzeba poruszać, bo to jest wiadome. Masz rację należy pokazać różne opcję i wtedy widzimy wady i zalety poszczególnych rozwiązań. Proszę Cię popraw wykresy, chociaż kol. kamilb1987b i tak nic nie rozumie. Dla niego jest ważne cena styro, a jakiś punkt się nie liczy. cytat:"dzięki, ale i tak na styro bym się decydował bo jest o wiele tańszy i lepszy. a co punkt w moim przypadku będzie miał za znaczenie skoro jak będę miał tłuczeń ubity na równo z terenem i na to pójdzie styro i płyta to mury będą zaczynać się jakieś 50cm nad ziemią, a od samej ziemi będzie izolacja to co się może stać? ". Tyle energii i na nic. Czasami ręce opadają, a niby tyle czyta.

Pzdr.

Janek

ale jesteś mądry, tego nikt nie zaprzeczy. ja się nie znam na fizyce budowlanej i tak szczerz to nie muszę. od takich czy innych spraw mam architekta który będzie robił projekt. ja mu przedstawie moje myśli w tej sprawie co i jak bym chciał a on zrobi tak żeby było dobrze. wełny nie chcę bo nie jest łatwo tym ocieplić a jak się będzie miało pecha i w trakcie układania wełny zacznie lać lub zamoczy się wełnę to traci swoje właściwości. a Ty swój dom ocieplałeś wełną?

Oczywiście ... na mur ... Kamil nie będziesz się bawił z izolacją termiczną z wełny na ruszcie.

Bo znowu po raz enty jak w szkielecie trzeba będzie udowadniać ... i wkładać kij w mrowisko.

Chodzi mnie o to iż EPS ... sam w sobie jest i izolacją i paroizolacją .. a przy grubości 30cm ... na pewno.

I nie będę się przekomarzał ... w tym względzie.

Wełna jest materiałem wymagającym wiedzy jak jej użyć aby nie skraplała się w niej wilgoć.

Wełna nie stanowi dla prawy wodnej żadnego oporu i tyle ile obetnie tynk i pustak ... o tyle mniej będzie przez nią przechodzić.

Pod zabudowę lekką suchą ok ..

Pod tynk elewacyjny to zakała.

No spoko ... to związane z inż ..?

Na zachodzie struktury są inaczej niż w Polsce budowane. Tam architekt zbiera informacje od inwestora o inwestycji i prywatne o rodzinie. To przekazuje do działu statyki i działu techniki zapotrzebowania. Przykładowo młoda rodzina ma małe dzieci to w toalecie muszę zaprojektować muszlę sedesową z półką. Bo jak dziecko jest chore matka musi zobaczyć jak wygląda kał. Czasami lekarz się pyta rodzaj kału. A u nas pokaż kto tak ma zrobione? Zobacz w przedszkolach jak toaleta wygląda. Zobacz na stacjach paliw tam czasami są prawdziwki. Często wadliwie wiszą suszarki, ale już dużo się poprawiło. Pomimo to daleko nam do krajów zachodnich. Aha tam architekt jest kir. budowy on nadzoruje przebieg budowy.

ale się rozpisałem.

Pzdr.

Janek