Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wysokość 250 trochę mało. Ja mam na gotowo 2,57 i uważam to za optymalne. Z kolei w obecnym domu przejściowym mam na piętrze 2,45 i uważam, że to zdecydowanie zbyt nisko. Tak więc moim zdaniem minimum to 2,55 a optymalnie to 2,60 na gotowo.

Na parterze będzie murowane 11 warstw bloczków BK termalica a to da wys.275cm. Na to pójdą belki stropowe więc ta wysokość zostanie. Odejdzie jeszcze 15cm na styro i wylewke więc bedzie 260cm. W salonie sufit się otynkuje plus parkiet da wys. pomieszczenia ok.257cm. Ale w pozostałych pomieszczeniach parteru będę chciał zrobić oświetlenie ledowe więc muszę obniżyć sufit o te 7cm więc bedzie 250cm. Ja mam tyle w łazience a teściowa w swoim pokoju i szczerze mówiąc nie widzę różnicy między moim pokojem w którym mam 260cm. Te 10cm wielkiej różnicy nie robi na niedużych powierzchniach. Co innego jak ktoś ma salon 50m2 bo wtedy jak jest za nisko to może przytłaczać. Na piętrze wymuruje się 10 warstw bloczków i da to 250cm a wieniec zrobię z kształtek U i wtedy też będzie 275cm a dach z wiązarów. Na podłogę też pójdzie styro i wylewka więc 15cm a sufit mogę obniżyć dowolnie bo ledy i tak się zmieszczą więc w pokojach mogę zrobić sobie wys.255cm a w łazienkach 250cm. To się potem zobaczy.

Może nie doczytałeś ale nie planuję rozpiętości 20m a byłoby 5,52m licząc do wieńca od środka więc co się ma rozejść? Przy tym co na zdjęciu to rozumiem że taki kształt ale na domek wąski nie ma co przesadzać. Konstruktor z fusów sobie tego nie wziął tylko z obliczeń w programie [ATTACH=CONFIG]365147[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]365148[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]365149[/ATTACH] jak chcesz to Ci to maila wyślę bo lepiej widać niż taka kopiowana wersja.
A gdzie masz podpis tego "konstruktora"? Jeszcze raz. To nie jest dach na ściankę kolankową przy rozpiętości ponad 10m. W tym przypadku jętka będzie działała na rozciąganie co jest błędem. Przyzwyczaiłem się już, że różne bzdury wypisujesz ale to już jest niebezpieczne!

A gdzie masz podpis tego "konstruktora"? Jeszcze raz. To nie jest dach na ściankę kolankową przy rozpiętości ponad 10m. W tym przypadku jętka będzie działała na rozciąganie co jest błędem. Przyzwyczaiłem się już, że różne bzdury wypisujesz ale to już jest niebezpieczne!

Rozpiętość byłaby 5,52m a nie ponad 10m. Dobrze na to patrzysz?

OK, na tym rysunku jest 5,5m. Nie zwróciłem uwagi ale co to za dom o takiej szerokości??? Co ty chcesz tam zmieścić? Rysowałeś wcześniej jakiś rozkład pomieszczeń. W domu o szerokości 5,5m?

Tak i to nie raz. Popatrz w poprzednich postach. Projekt oryginalny termomini ma szer.5,42m a ja bym to przerobil na 5,52m w wersji z dachem dwuspadowym i ścianką kolankowa na 160cm. Lub zrobię szerzej o 60cm i pełne piętro. Wtedy też powierzchnia rośnie ale według mnie jest praktyczniej. Cenowo nie byłoby najgorzej bo b prostsza forma.

Dlaczego szerokość domu to 7m, a odległość pomiędzy podporami wiązara to 5,5 m ?

Przy 7m szerokości w środku będzie 6,12m i pełne piętro tak jak na wizualizacjach poprzednich. Szerokość w środku 5,52m byłaby w wersji domu z ścianką kolankowa i dachem dwuspadowym z wiązarów o których pisałem permowi. Takie wiązary na dach dwuspadowy cenowo wychodzą 18k netto a wiązary na dach czterospadowy 15k brutto. Temu myślę że lepiej zrobić szerzej a z pełnym piętrem.

Ni to po co zamieszczasz tu te wiązary na dach dwuspadowy ?

Tak mieszasz, że można stracić kontrole co Ty chesz w końcu budować.

Zamieściłem je jak pisałem o wersji domu z dachem dwuspadowym. Jak dostałem ofertę na te wiązary to mi przeszła już na to ochota. Myślałem że jak zrobię węższą wersję domu i z dachem dwuspadowym to będzie sporo taniej a tak raczej nie wyjdzie. Różnice będą minimalne a więcej zabawy.

Zamieściłem je jak pisałem o wersji domu z dachem dwuspadowym. Jak dostałem ofertę na te wiązary to mi przeszła już na to ochota. Myślałem że jak zrobię węższą wersję domu i z dachem dwuspadowym to będzie sporo taniej a tak raczej nie wyjdzie. Różnice będą minimalne a więcej zabawy.
Niedługo nikt poważny nie będzie ci odpowiadał. Zmieniasz pomysły jak rękawiczki a za każdym razem to jest najlepsze, przemyślane itp.

Chłopak do 10M rozpiętości stropu to możesz zastosować sobie więźbę krokwiowo jętkową. Żadne dźwigary nie są potrzebne. Pytałem o strop nad poddaszem bo i tak go musisz zrobić A z tymi wiązarami to kupę dodatkowej ko strukcji
Ale on ma rozstaw murłat 5,52m. :) Tak sobie palnął te 11m.

Padam, wstaje. Nie wiem to chyba już ostatni raz jak coś piszę w tym wątku. Mimo szczerych chęci. Po co tutaj dźwigary? Najprostszy dach jaki może być. WTF?

Nawet jakbym robił najprostszy dach to nie z tradycyjnej więźby z tartaku tylko odpowiednio wysuszone drewno konstrukcyjne. Nie mam zamiaru czekać parę lat aż drewno wyschnie by spokojnie ocieplić. Po drugie mokra tarcica jak schnie to się krzywi, skręca i dzieją cuda. Jak nie wyschnie a się ociepli i uszczelni to też nie będzie za dobrze. Więc najlepiej jak drewno na dach będzie odpowiednie. W tym przypadku konkretnym jest jeszcze jeden problem, murłata. Według obliczeń ma wymiary 20x20cm i musiałaby być z tartaku więc tak na dobrą sprawę skoro murłata musi być z tartaku to po co mi wiązary? Nie po to się spinam z wiązarami by murłatę mieć z tartaku. Niby rok wystarczy na schnięcie ale jakoś w to mi się wierzyć nie chce. A jak na murłatę rok starczy to na tradycyjną więźbę też powinno starczyć. Tu chodzi o to że ja sobie tego jakoś nie wyobrażam jak taką więźbę zrobić bez dźwigaru. Niby na czym oprzeć krokwie? A jeszcze wtedy bym chciał by dach wystawał poza mur o prawie 1m więc krokwie też by musiały być tak jak na zdjęciu więźba1a.jpg jak bez dźwigarów to zrobić? Niestety cena takich wiązarów nie jest niska ale temu bo muszą być gęściej oraz z grubszego drewna. Więc temu myślę że lepiej zrobić szerzej (na tyle ile się da czyli po zewnątrz te 7m) i pełne piętro z dachem czterospadowym. Będzie to na pewno prostsze w wykonaniu jak dla mnie a ja wolę proste rozwiązania które nawet małpa po krótkim przeszkoleniu wykona. Temu właśnie ta wersja z pełnym dachem bo wydaje mi się to proste w wykonaniu. To że proste nie oznacza że bardzo szybko się zrobi a szczególnie w moim wykonaniu:no: ale źle też nie będzie.

Niedługo nikt poważny nie będzie ci odpowiadał. Zmieniasz pomysły jak rękawiczki a za każdym razem to jest najlepsze, przemyślane itp.

Każdy z moich pomysłów na projekt jest bardzo dobry ale sęk w tym aby wybrać taki by nawet za 30lat stwierdzić że dokonało się słusznego wyboru a nie pluć sobie w brodę że można było inaczej. Pewnie też masz trochę na myśli ten projekt domu bez garażu o którym pisałem ze z keramzytu bym go postawił. Ten projekt też jest fajny i o nim nie zapomniałem ale w sumie jest szerszy od tego z garażem w bryle oraz mógłby być problem z postawieniem garażu osobno. A skoro i tak garaż będę chciał mieć to lepiej go zrobić w bryle bo też w sumie mniej miejsca to zajmie na działce i lepie będzie można to zagospodarować. Nic nie poradzę że często wpadnie mi coś w oko i chce to tu napisać. Po to mam ten wątek aby sobie to pisać i nie zaśmiecam czyiś wątków. Pisanie tu na forum wiele mi dało bo przynajmniej wiem co i jak bym chciał zrobić a czego nie robić.

Nawet jakbym robił najprostszy dach to nie z tradycyjnej więźby z tartaku tylko odpowiednio wysuszone drewno konstrukcyjne. Nie mam zamiaru czekać parę lat aż drewno wyschnie by spokojnie ocieplić. Po drugie mokra tarcica jak schnie to się krzywi, skręca i dzieją cuda. Jak nie wyschnie a się ociepli i uszczelni to też nie będzie za dobrze. Więc najlepiej jak drewno na dach będzie odpowiednie. W tym przypadku konkretnym jest jeszcze jeden problem, murłata. Według obliczeń ma wymiary 20x20cm i musiałaby być z tartaku więc tak na dobrą sprawę skoro murłata musi być z tartaku to po co mi wiązary? Nie po to się spinam z wiązarami by murłatę mieć z tartaku. Niby rok wystarczy na schnięcie ale jakoś w to mi się wierzyć nie chce. A jak na murłatę rok starczy to na tradycyjną więźbę też powinno starczyć. Tu chodzi o to że ja sobie tego jakoś nie wyobrażam jak taką więźbę zrobić bez dźwigaru. Niby na czym oprzeć krokwie? A jeszcze wtedy bym chciał by dach wystawał poza mur o prawie 1m więc krokwie też by musiały być tak jak na zdjęciu [ATTACH=CONFIG]365280[/ATTACH] jak bez dźwigarów to zrobić? Niestety cena takich wiązarów nie jest niska ale temu bo muszą być gęściej oraz z grubszego drewna. Więc temu myślę że lepiej zrobić szerzej (na tyle ile się da czyli po zewnątrz te 7m) i pełne piętro z dachem czterospadowym. Będzie to na pewno prostsze w wykonaniu jak dla mnie a ja wolę proste rozwiązania które nawet małpa po krótkim przeszkoleniu wykona. Temu właśnie ta wersja z pełnym dachem bo wydaje mi się to proste w wykonaniu. To że proste nie oznacza że bardzo szybko się zrobi a szczególnie w moim wykonaniu:no: ale źle też nie będzie.

Kto Ci pisze o mokrej. Tylko suszone z ciśnieniową impregnacją. Kupisz sam z tartaku gdzie suszą i impregnują zapłacisz więcej ale będzie pewna.

Podobno masz dużo czasu to czytaj o rodzajach więźby dachowej.

Wydaję mi się że właśnie tutaj możesz zarobić. Składanie więźby zostaw fachowcom.