Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pełne piętro jest bardzo funkcjonalne. Jednak trzeba zadbać o wygląd bryły budynku.

To prawda ale to już działka architekta aby jakoś to wyglądało. Co myślisz o propozycjach które wcześniej prezentowałem? Jak dla mnie są fajne więc coś w tym stylu bym robił ale niekoniecznie taką kolorystykę.

Szczerze u mnie za bryłę odpowiadał architekt. Ja obawiałem się, że moja chata będzie stodołowata. Jednak on wiedział jak to będzie wyglądać. Jest ok. Nie zawsze co nam się wydaje to jest. Druga sprawa to wtopienie w otoczenie, ekspozycja i takie tam....

Trzeba uważać aby nie wyszedł potworek...

Szczerze u mnie za bryłę odpowiadał architekt. Ja obawiałem się, że moja chata będzie stodołowata. Jednak on wiedział jak to będzie wyglądać. Jest ok. Nie zawsze co nam się wydaje to jest. Druga sprawa to wtopienie w otoczenie, ekspozycja i takie tam....

Trzeba uważać aby nie wyszedł potworek...

Na pewno będzie się wyróżniał no chyba że poszłyby kolory szarości ale to już architekt będzie się o to martwić. Dla mnie jest ważne aby budowa domu do zamieszkania była dosyć prosta abym sobie z tym poradził.

Cały czas pisze że zależy mi na tym aby moja przyszła budowa była prosta ale tak na prawdę wiem że żaden etap nie będzie prosty bo nie ma prostych budów. Wszystko można zepsuć, błąd można popełnić nawet przy najprostszej czynności o której nawet by się nie pomyślało. Każde wbicie gwoździa młotkiem ma znaczenie i czasem może na czymś zaważyć. Na pewno trzeba wszystko robić dokładnie przemyślanie i z odpowiednią dbałością o szczegóły. Nie można sobie wybrać co się zrobi dokładnie a co mniej dokładnie bo wszystko trzeba robić najlepiej jak się da. Ja mam swój pomysł an budowę bo uważam że z tym zrobię to najlepiej jak się da. Pewnie są inne lepsze sposoby i nie oznacza to że moje jest mojsze i najlepsze tylko najlepsze dla mnie. Ogólnie to wiele jest dobrych rozwiązań pod warunkiem ze zrobi się je dobrze. Lepiej jest zrobić coś dobrego z czego czuje się pewnie niż pójść inną drogą i coś zepsuć po drodze. Ja w niczym nie czuję się pewnie bo budowlańcem nie jestem więc będę brał rozwiązania które wydają mi się jak dla mnie proste do wykonania i będę starał się to robić dobrze.

A jaki? Od początku tego wątku zmieniłeś koncepcję kilka razy. Czyżby coś się zmieniło?

Swój czyli nie jakąś nową technologię a konkretne rozwiązania na różnych etapach budowy. Można powiedzieć że mam swoje typy które będą dla mnie dobre i odpowiednie by budowa była nieskomplikowana.

Swój czyli nie jakąś nową technologię a konkretne rozwiązania na różnych etapach budowy. Można powiedzieć że mam swoje typy które będą dla mnie dobre i odpowiednie by budowa była nieskomplikowana.
To już nie chcesz ścian szkieletowych, które zrobisz razem ze szwagrem w wolnym od pracy czasie? Łatwe, szybkie i tanie jak pisałeś?

To już nie chcesz ścian szkieletowych, które zrobisz razem ze szwagrem w wolnym od pracy czasie? Łatwe, szybkie i tanie jak pisałeś?

W domu parterowym tak bym zrobił i jakbym szedł w niskie zap. na ciepło. Ale że możliwości architektoniczne są ograniczone to muszę się zadowolić domem energooszczędnym. Więc będzie murowany z BK termalica.

Czyli tyle bicia piany o szkielecie, czy włąsnoręcznie prefabrykowanych elementach żelbetowych, 50 izolacji z płyt 1x2m, robionych na zamówienie pakietach okiennych, a skończy się tak, jak Ci wszyscy mówili - nie wymyślaj, tylko zbuduj normalny dom na prąd, czy powietrzną ną pompę ciepła....

Czyli tyle bicia piany o szkielecie, czy włąsnoręcznie prefabrykowanych elementach żelbetowych, 50 izolacji z płyt 1x2m, robionych na zamówienie pakietach okiennych, a skończy się tak, jak Ci wszyscy mówili - nie wymyślaj, tylko zbuduj normalny dom na prąd, czy powietrzną ną pompę ciepła....

Myślisz że te pomysły poszły na marne? Zmiana decyzji spowodowana jest dostosowaniem się do działki. Że domek wyjdzie jedynie wąski i długi i nie da rady dłuższej elewacji na południe skierować to nie pójdę w stronę jak najniższego zap. na ciepło bo to się nie uda w tym przypadku.

Skoro nie skorzystałeś z tych pomysłów, to poszły na marne...

Ja nie uważam aby to poszło na marne ale każdy ma swoje zdanie. W każdym bądź razie stanęło na energooszczędnym domu. Obecnie zastanawiam się czy nie lepiej byłoby zrobić dachu płaskiego ale z "tarasem" na dachu. Ocieplić i tak muszę i wydaje mi się że drożej niż wiązary plus wykończenie dachu to nie wyjdzie a dzięki temu byłoby gdzie dać ewentualnie jakieś PV. Niby dachu płaskiego nie można mieć ale chyba jako taras by to przeszło. Wejście bym sobie zrobił od strony północnej z balkonu nad garażem. Co o tym myślicie?

przede wszystkim jak jest zapis blokujacy dach plaski to rozwiazania typu taras na dachu nie przejda i juz. kreatywne interpretace i wlasne wyobrazenia na niewiele sie zdadza.

W tym rzecz że jest zapis mówiący że dach musi być min. dwuspadowy. Temu myślałem że da radę na taras bo jak jest garaż dostawiony do budynku to może być na nim taras i nie musi być dach spadzisty więc może z domem też to przejdzie. Szczerze mówiąc to nigdy o to nie pytałem pod tym względem to nie wiem. Też będę wydzielać działkę i na nią będą nowe warunki zabudowy to może uda się coś z płaskim dachem argumentując że u mnie w najbliższym sąsiedztwie jest większość domów z płaskim dachem więc by to nawiązywało do innych domów. Jak kiedyś będę w gminie to popytam.