kamilb1987b 29.08.2016 18:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2016 Pod każdym. Brzydko, drogo i nie energooszczędnie. Że niezbyt ładnie to wiem ale ma być przede wszystkim tak jak trzeba. Drogo... hmmm... nie jestem pewny że będzie aż tak drogo w porównaniu do domu bez kombinacji z dachem czterospadowym. Ale trzeba z zewnątrz ocieplić i otynkować. W środku też trzeba dać wełnę i przykręcić płyty gk a potem je zaszpachlować. Na podłogę trzeba dać ocieplenie i wylać podłogę z ogrzewaniem bo ogrzewać trzeba. Może nie do takiej temperatury jak reszta ale jednak trzeba. Ale nie pojmuję dlaczego sądzisz że nie będzie energooszczędnie? Przecież im więcej kondygnacji tym lepiej dla energooszczędności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 29.08.2016 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2016 Widzę że koncepcja ewoluuje. Po co tyle kondygnacji? Rozumiem, że chodząc po schodach wydziela się ciepło, ale jak ktoś zaniemoże, to będzie nie dość że zimno, to jeszcze ciasno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 29.08.2016 20:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2016 Widzę że koncepcja ewoluuje. Po co tyle kondygnacji? Rozumiem, że chodząc po schodach wydziela się ciepło, ale jak ktoś zaniemoże, to będzie nie dość że zimno, to jeszcze ciasno. Nie chodzi o kondygnacje tylko opcji aby był taras na dachu na którym mogłyby stanąć ewentualne PV. Na dachu czterospadowym zbyt wiele tego nie dam rady zainstalować więc temu myślę na przyszłość aby mieć gdzie je dać. Lepiej byłoby mieć taras na całym dachu ale skoro z tym może być problem to temu pomyślałem o stryszku na części a na drugiej części taras. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 30.08.2016 04:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2016 Nie możesz zrobic dachu dwuspadowego? Jak trzeba to nawet odwrócony o 90 stopni i z polaciami niesymetrycznymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 30.08.2016 04:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2016 Nie chodzi o kondygnacje tylko opcji aby był taras na dachu na którym mogłyby stanąć ewentualne PV. Na dachu czterospadowym zbyt wiele tego nie dam rady zainstalować więc temu myślę na przyszłość aby mieć gdzie je dać. Lepiej byłoby mieć taras na całym dachu ale skoro z tym może być problem to temu pomyślałem o stryszku na części a na drugiej części taras.Na tym stryszku mógłbyś umieścić parę grzejniczków tj adaptowanych dziecek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 30.08.2016 09:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2016 Nie możesz zrobic dachu dwuspadowego? Jak trzeba to nawet odwrócony o 90 stopni i z polaciami niesymetrycznymi. Myślałem o niesymetrycznym dachu dwuspadowym ale głupio by to wyglądało bo dom wąski a długi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 30.08.2016 09:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2016 Na tym stryszku mógłbyś umieścić parę grzejniczków tj adaptowanych dziecek. Od biedy by się nadało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 30.08.2016 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2016 (edytowane) Myślałem o niesymetrycznym dachu dwuspadowym ale głupio by to wyglądało bo dom wąski a długi. Gorzej nie będzie, spokojnie. Tu masz przykłady: https://www.google.pl/search?q=saltbox+roof&client=firefox-b&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjsk9um6ujOAhXIjSwKHf5bAP0Q_AUICCgB&biw=1536&bih=755 http://www.thebirdhousebarn.com/11windowsaltboxhouse.jpg http://www.ashireporter.org/photos/thumbnails/2013_04/Carson-Dunlop-SaltBox.jpg Edytowane 30 Sierpnia 2016 przez Przemek Kardyś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 30.08.2016 12:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2016 No tak ale pod to musi być specjalny projekt aby skosy nie przeszkadzały. Mój w tej wersji nie da rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 30.08.2016 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2016 Trudno. Buduj Arkę Noego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 30.08.2016 16:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2016 Trudno. Buduj Arkę Noego. U mnie w rejonie jedna arka jest więc drugiej stawiać nie będę ale faktycznie tak trochę wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 03.09.2016 15:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2016 (edytowane) Arka Noego.. hm... ciekawa nazwa ale wygląd niespecjalny. Ciekawe czy dałoby się to tak zrobić aby ładniej wyglądało? Pomysł na wykonanie mam następujący. Na piętrze wymuruje się 11 warstw bloczków co da 275cm. Nad oknami oczywiście zastosuje się kształtki U jako nadproże. Następnie wymuruję kolejną warstwę z bloczka o wysokości 12cm aby móc zrobić sufit podwieszany w którym schowa się kanały wentylacyjne bo gdzieś trzeba szczególnie w pokojach nad którymi będzie taras. Trochę nad tym myślałem i chyba to jedyny sposób. Potem oczywiście pójdą belki stropowe i zamiast szalunku to się wymuruje z bloczka brzegi wieńca (tak jak w przypadku stropu nad parterem) potem bloczki stropowe . Następnie zaszaluje się schody i wyleje strop . Po paru dniach przyjdzie czas na ściany strychu i zrobię je tak słupy zrobi się z kształtek U oraz z nich wieniec i nadproże nad oknami aby to tworzyło jednolitą całość przy zalewaniu betonem. Trochę się z tymi kształtkami U narobi ale myślę że warto. Edytowane 3 Września 2016 przez kamilb1987b Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 03.09.2016 16:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2016 Następnie pójdą murłaty o przekroju 14x20cm i długości 9,08m pewnie na czas krokwi będę je musiał podeprzeć na środku ale się zobaczy. Potem krokwie będą w rozstawie co 1m lub co 90cm w zależności co tam wyjdzie w obliczeniach. Krokwie nie będą długie aby nie tworzyć zbyt długiego okapu który będzie zbędny przy takim domu. Długość murłaty jest taka że pierwsza i ostatnia krokiew będzie oddalona od muru o 20cm czyli tyle miejsca co będzie grubość izolacji. Jak się uda to zamówię na więźbę drewno przynajmniej suszone komorowo i jeżeli się uda to strugane. Pewnie z krokwiami nie będzie problemu ale z murłatą to już problem może być aby się zmieściły w maszynie. To się jeszcze okaże. Na szczęście to tylko strych który będzie robiony na samym końcu to może do tej pory drewno wyschnie. Następnie wymuruję ściany szczytowe oraz murek oporowy z bloczków o mniejszej gęstości aby były lepszym izolatorem czyli gęstość 400 lub nawet 350 by też łatwiej się je formowało/docinało szczególnie przy docinaniu na skosy. Oczywiście nie dojdę do końca z skosem aby zostawić miejsce na styropian by zachować ciągłość izolacji. Myślę że 15cm wystarczy. Krokwie myślę o przekroju 8x17cm więc szczyty wymuruje się tak aby były do spodu krokwi a potem na mur naklei się styropian który będzie dolegał do krokwi skrajnych a będzie to łatwe bo blok styropianu ma szerokość 50cm więc gitara. Jeszcze takie zdjęcia SSO z dachem front wygląda trochę mało ciekawie i dziwacznie ale myślę że to dość praktyczne rozwiązanie bo będzie strych użytkowy dość spory do dowolnego użytku ale raczej to byłoby pomieszczenie rozrywkowe w którym stanąłby stół do bilarda o ile pójdę w tę stronę. Trochę będzie męczące takie rozwiązanie bo trochę po schodach trzeba ganiać ale coś za coś. Jak nie to, to można pójść w częściowe podpiwniczenie pod salonem i kuchnią co by nie było złym pomysłem ale to chyba byłoby sporo droższe od strychu. Oczywiście to są chęci aby było takie pomieszczenie ale nie jest to konieczne jeżeli koszt takiego pomieszczenia byłby bardzo duży. Wydaje mi się że stryszek cenowo nie będzie wiele odbiegał od tego gdyby go nie było a byłby dach czterospadowy z prefabrykatów. Szacuję że końcowy koszt byłby większy o maks.10-15k. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 03.09.2016 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2016 ...A gdzie rurki ze złomu po cenie atrakcyjnej? Nie możesz tego domku zrobić trochę wyższego? Chodzenie po schodach rozgrzewa tj dostarcza ciepło, co w takim domu ma znaczenie w bilansie cieplnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzes123 03.09.2016 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2016 Ale kolumbryna wyszła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Antymateria 03.09.2016 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2016 Nie podoba mi się ta arka. Taki potworek. Konstrukcyjnie raczej przemyślane, ale estetyka... bleeee Inna sprawa - czy wysokość tego czegoś nie przekracza dozwolonej w MPZP lub odpowiednim dokumencie, dozwolonej wysokości? Najbardziej nie podobają mi się te tarasy. Spędzisz na nich kilka chwil w roku i... brak praktycznego sensu. Lepiej w tym miejscu mieć pokój. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 04.09.2016 06:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2016 A gdzie rurki ze złomu po cenie atrakcyjnej? Nie możesz tego domku zrobić trochę wyższego? Chodzenie po schodach rozgrzewa tj dostarcza ciepło, co w takim domu ma znaczenie w bilansie cieplnym. Czemu wyższy? Już jest wysoki i tyle wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 04.09.2016 06:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2016 Ale kolumbryna wyszła z lekka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 04.09.2016 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2016 Wydląd ma trochę jak rzeczny holownik do barek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 04.09.2016 06:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2016 Nie podoba mi się ta arka. Taki potworek. Konstrukcyjnie raczej przemyślane, ale estetyka... bleeee Inna sprawa - czy wysokość tego czegoś nie przekracza dozwolonej w MPZP lub odpowiednim dokumencie, dozwolonej wysokości? Najbardziej nie podobają mi się te tarasy. Spędzisz na nich kilka chwil w roku i... brak praktycznego sensu. Lepiej w tym miejscu mieć pokój. Nad estetyką trzeba byłoby popracować bo szału nie robi. Warunki zabudowy mówią że mogą być trzy kondygnacje naziemne i nie określają wysokości. Ja przewiduję parter, piętro i strych więc warunki są spełnione. Taras nad garażem wyszedł bo musi być gdyż tam pokoju nie potrzebuję. Praktycznie taras tam nie jest mi potrzebny bo faktycznie będzie się z niego rzadko korzystać ale wolę taras niż paski dach aby móc właśnie parę razy w roku z niego skorzystać, choćby czasem pranie dać do suszenia. Taras z wyjściem z stryszku jest po to aby w przyszłości było gdzie dać PV przy okazji będzie stryszek z którego zrobi się "salę rozrywkową". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts