Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Pod każdym. Brzydko, drogo i nie energooszczędnie.

Że niezbyt ładnie to wiem ale ma być przede wszystkim tak jak trzeba. Drogo... hmmm... nie jestem pewny że będzie aż tak drogo w porównaniu do domu bez kombinacji z dachem czterospadowym. Ale trzeba z zewnątrz ocieplić i otynkować. W środku też trzeba dać wełnę i przykręcić płyty gk a potem je zaszpachlować. Na podłogę trzeba dać ocieplenie i wylać podłogę z ogrzewaniem bo ogrzewać trzeba. Może nie do takiej temperatury jak reszta ale jednak trzeba. Ale nie pojmuję dlaczego sądzisz że nie będzie energooszczędnie? Przecież im więcej kondygnacji tym lepiej dla energooszczędności.

• Odpowiedzi 4,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Widzę że koncepcja ewoluuje. Po co tyle kondygnacji? Rozumiem, że chodząc po schodach wydziela się ciepło, ale jak ktoś zaniemoże, to będzie nie dość że zimno, to jeszcze ciasno.

Nie chodzi o kondygnacje tylko opcji aby był taras na dachu na którym mogłyby stanąć ewentualne PV. Na dachu czterospadowym zbyt wiele tego nie dam rady zainstalować więc temu myślę na przyszłość aby mieć gdzie je dać. Lepiej byłoby mieć taras na całym dachu ale skoro z tym może być problem to temu pomyślałem o stryszku na części a na drugiej części taras.

Nie chodzi o kondygnacje tylko opcji aby był taras na dachu na którym mogłyby stanąć ewentualne PV. Na dachu czterospadowym zbyt wiele tego nie dam rady zainstalować więc temu myślę na przyszłość aby mieć gdzie je dać. Lepiej byłoby mieć taras na całym dachu ale skoro z tym może być problem to temu pomyślałem o stryszku na części a na drugiej części taras.
Na tym stryszku mógłbyś umieścić parę grzejniczków tj adaptowanych dziecek.

Myślałem o niesymetrycznym dachu dwuspadowym ale głupio by to wyglądało bo dom wąski a długi.

Gorzej nie będzie, spokojnie. Tu masz przykłady:

https://www.google.pl/search?q=saltbox+roof&client=firefox-b&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjsk9um6ujOAhXIjSwKHf5bAP0Q_AUICCgB&biw=1536&bih=755

http://www.thebirdhousebarn.com/11windowsaltboxhouse.jpg

http://www.ashireporter.org/photos/thumbnails/2013_04/Carson-Dunlop-SaltBox.jpg

Edytowane przez Przemek Kardyś

Arka Noego.. hm... ciekawa nazwa ale wygląd niespecjalny. Ciekawe czy dałoby się to tak zrobić aby ładniej wyglądało? Pomysł na wykonanie mam następujący. Na piętrze wymuruje się 11 warstw bloczków co da 275cm. Nad oknami oczywiście zastosuje się kształtki U jako nadproże. Następnie wymuruję kolejną warstwę z bloczka o wysokości 12cm aby móc zrobić sufit podwieszany w którym schowa się kanały wentylacyjne bo gdzieś trzeba szczególnie w pokojach nad którymi będzie taras. Trochę nad tym myślałem i chyba to jedyny sposób. Potem oczywiście pójdą belki stropowe i zamiast szalunku to się wymuruje z bloczka brzegi wieńca (tak jak w przypadku stropu nad parterem) 12.jpg potem bloczki stropowe 12a.jpg. Następnie zaszaluje się schody i wyleje strop 12b.jpg. Po paru dniach przyjdzie czas na ściany strychu i zrobię je tak 13.jpg słupy zrobi się z kształtek U oraz z nich wieniec i nadproże nad oknami aby to tworzyło jednolitą całość przy zalewaniu betonem. Trochę się z tymi kształtkami U narobi ale myślę że warto.

14.jpg

Edytowane przez kamilb1987b

Następnie pójdą murłaty o przekroju 14x20cm i długości 9,08m 14.jpg pewnie na czas krokwi będę je musiał podeprzeć na środku ale się zobaczy. Potem krokwie 15.jpg będą w rozstawie co 1m lub co 90cm w zależności co tam wyjdzie w obliczeniach. Krokwie nie będą długie aby nie tworzyć zbyt długiego okapu który będzie zbędny przy takim domu. Długość murłaty jest taka że pierwsza i ostatnia krokiew będzie oddalona od muru o 20cm czyli tyle miejsca co będzie grubość izolacji. Jak się uda to zamówię na więźbę drewno przynajmniej suszone komorowo i jeżeli się uda to strugane. Pewnie z krokwiami nie będzie problemu ale z murłatą to już problem może być aby się zmieściły w maszynie. To się jeszcze okaże. Na szczęście to tylko strych który będzie robiony na samym końcu to może do tej pory drewno wyschnie. Następnie wymuruję ściany szczytowe oraz murek oporowy z bloczków o mniejszej gęstości aby były lepszym izolatorem czyli gęstość 400 lub nawet 350 by też łatwiej się je formowało/docinało 16.jpg szczególnie przy docinaniu na skosy. Oczywiście nie dojdę do końca z skosem aby zostawić miejsce na styropian by zachować ciągłość izolacji. Myślę że 15cm wystarczy. Krokwie myślę o przekroju 8x17cm więc szczyty wymuruje się tak aby były do spodu krokwi a potem na mur naklei się styropian który będzie dolegał do krokwi skrajnych a będzie to łatwe bo blok styropianu ma szerokość 50cm więc gitara. Jeszcze takie zdjęcia SSO z dachem 16a.jpg16b.jpg front wygląda trochę mało ciekawie i dziwacznie ale myślę że to dość praktyczne rozwiązanie bo będzie strych użytkowy dość spory do dowolnego użytku ale raczej to byłoby pomieszczenie rozrywkowe w którym stanąłby stół do bilarda o ile pójdę w tę stronę. Trochę będzie męczące takie rozwiązanie bo trochę po schodach trzeba ganiać ale coś za coś. Jak nie to, to można pójść w częściowe podpiwniczenie pod salonem i kuchnią co by nie było złym pomysłem ale to chyba byłoby sporo droższe od strychu. Oczywiście to są chęci aby było takie pomieszczenie ale nie jest to konieczne jeżeli koszt takiego pomieszczenia byłby bardzo duży. Wydaje mi się że stryszek cenowo nie będzie wiele odbiegał od tego gdyby go nie było a byłby dach czterospadowy z prefabrykatów. Szacuję że końcowy koszt byłby większy o maks.10-15k.

Nie podoba mi się ta arka. Taki potworek. Konstrukcyjnie raczej przemyślane, ale estetyka... bleeee

Inna sprawa - czy wysokość tego czegoś nie przekracza dozwolonej w MPZP lub odpowiednim dokumencie, dozwolonej wysokości?

Najbardziej nie podobają mi się te tarasy. Spędzisz na nich kilka chwil w roku i... brak praktycznego sensu. Lepiej w tym miejscu mieć pokój.

Nie podoba mi się ta arka. Taki potworek. Konstrukcyjnie raczej przemyślane, ale estetyka... bleeee

Inna sprawa - czy wysokość tego czegoś nie przekracza dozwolonej w MPZP lub odpowiednim dokumencie, dozwolonej wysokości?

Najbardziej nie podobają mi się te tarasy. Spędzisz na nich kilka chwil w roku i... brak praktycznego sensu. Lepiej w tym miejscu mieć pokój.

Nad estetyką trzeba byłoby popracować bo szału nie robi.

Warunki zabudowy mówią że mogą być trzy kondygnacje naziemne i nie określają wysokości. Ja przewiduję parter, piętro i strych więc warunki są spełnione.

Taras nad garażem wyszedł bo musi być gdyż tam pokoju nie potrzebuję. Praktycznie taras tam nie jest mi potrzebny bo faktycznie będzie się z niego rzadko korzystać ale wolę taras niż paski dach aby móc właśnie parę razy w roku z niego skorzystać, choćby czasem pranie dać do suszenia. Taras z wyjściem z stryszku jest po to aby w przyszłości było gdzie dać PV przy okazji będzie stryszek z którego zrobi się "salę rozrywkową".