Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

To, że za 20 będzie komplet to jedyna prawdziwa informacja, jaką napisałeś. Bo to :

Za 15 tyś gazową podłogówkę można zrobić - 2 tyś przyłącze, 4 tyś kocioł, 2 tyś komin, i zostaje 7 tyś na rurki i robociznę
.

Nie jest prawda.

Bo ktoś mógłby pomyśleć, że do powyższego wystarczy dokupić 100l zasobnik za 900zł (bo po co wydawać 5tys ?) i mieć kompletny system grzewczy na gazie za 16 tyś zł.

Rozumiesz ?

Raczej bliżej 20, niż 15tys.

Ja zmieściłam się w 20tyś, z podłogówką po 65zł/m2.

Jedyne, co mógłbym zrobić sam, to rozłożyć podłogówkę, ale wtedy oszczędziłbym 2300zł

Innych oszczędności nie widzę, bo kocioł to jeden z najtańszych kondensatów.

Znajdż kocioł dwufunkcyjny, startujący od 2kW

Cyrkulację mam, nie stosuję. Dlaczego ?

Bo mam blisko punkty poboru. (umywalka 1.5m, prysznic 3m, umywalka w WC 7m na gałązce z kuchnią)

Jedynie kuchnia jest dalej (12m) ale jakoś żona nie narzeka, że musi czekać.

Najprawdopodobniej dlatego, że kuchnia i WC to wspólna rura, w ciągu dnia, jak nie w jednym puncie, to w drugim regularnie używa się ciepłej wody.

Edytowane przez fotohobby

Jest nad czym myśleć.

Ostatnio gadałem z sąsiadem który się buduje właśnie i zauważyłem że jemu przez działkę biegną takie same kable z prądem jak u mnie. Z tego co mówił to są kable niskiego napięcia i nie trzeba zachowywać do nich odległości jak w przypadku kabli średniego czy wysokiego napięcia. Jednym słowem tymi kablami nie muszę się przejmować. Teraz wiem że jak miałbym domek bez garażu w bryle to garaż bez problemu mogę później postawić i kablami nie będę musiał się przejmować. Jak bumerang wrócił mi na myśl ten projekt Z38.północ.jpgZ38.południe.b.jpgZ38.parter.jpgZ38.piętro.jpg i nad nim myślę w wersji takiej http://www.solcraft.pl/h-block zna ktoś może to? Ja bym sobie zamówił ściany nośne z stropem. Od zewnątrz dam 10cm styro grafitowy lub zwykły (bo też i nie trzeba szaleć) a od środka zrobię przestrzeń instalacyjna w której pociągnie się instalacje i przykryje się to płytami gk w dwóch warstwach a przestrzeń instalacyjną wypełnię wełną drzewną dla trochę bardziej zwiększonej akumulacji. Wiem ze szału nie ma ale tyle wystarczy. Ściany wewnętrzne będą też na podwójnym płytowaniu gk z jednej strony a szerokość rusztu 10cm więc grubość 15cm. Oczywiście dach z wiązarów ale już zostawię dwuspadowy. Tu mam rzuty rzuty.jpg. Według obliczeń w OZC wychodzi zap. na ciepło 22kWh/m2 przy zyskach bytowych 3W/m2. Jak były te co program z automatu narzucał to wychodziło 10kWh/m2 więc tak na dobra sprawę niewiadomo ile to będzie. Wszystko zależy od zysków bytowych. W tym przypadku do ogrzewania promienniki ciepła a do cwu pompa ciepła a ją tak połączę z rekuperatorem aby trochę bardziej podgrzewała powietrze nawiewane by to było częściowe ogrzewanie. Na pewno nie będzie drogo ale to jak będzie to się okaże po wycenie w tej firmie co te ściany będzie robić. Na targach gość twierdził że jego ściana jest tańsza niż taka którą sam bym sobie wymurował więc się przekonamy po wycenie jak to będzie.

i wziąć architekta?

Jakby architekt miał za każdym razem spełniać moje zachcianki to tanie by to nie było. Wątpię czy nawet najlepszy architekt na świecie dałby radę zrobić tak abym był w pełni zadowolony. Ja analizuję projekty na różne sposoby aby mieć pewność że w ostatecznym dniu będzie to najlepsza możliwa decyzja. Myślę że mam dwa projekty które są najlepsze na moją działkę i będzie się trzeba na któryś zdecydować. Jeden jest z garażem w bryle domu a drugi bez garażu. Wersja bez garażu jest najtańszą wersją pod każdym względem czyli dom tani i prosty w budowie i tani w utrzymaniu. Mały metraż a mieści się wszystko to co trzeba. Garaż mogę sobie postawić zawsze potem na zgłoszenie jako budynek gospodarczy lub od razu go się umieści w PnB a zrobię go w wersji szkieletu drewnianego o pow.zab. 35m2. Na pewno nie będę musiał się przejmować że będzie trochę pod kablami bo tak może być.

Nie śpieszy mi się więc na spokojnie się dowiaduję. Mam WZ.ale w nich nie widać jakie kable biegną mi przez działkę.

Skoro nie widać, to pewnie nie powodują ograniczeń. Poza tym kable można zakopać - mój szef tak zrobił, zwalił jeden słup ŚN, zakopał 200m kabla i postawił halę. Tylko że on najpierw chciał coś zrobić, a potem poszukał sposobu jak to osiągnąć. I osiągnął.

A ty Kamil czego chcesz? Wiesz Ty w ogóle? Może żony zapytaj, albo dzieci.

Skoro nie widać, to pewnie nie powodują ograniczeń. Poza tym kable można zakopać - mój szef tak zrobił, zwalił jeden słup ŚN, zakopał 200m kabla i postawił halę. Tylko że on najpierw chciał coś zrobić, a potem poszukał sposobu jak to osiągnąć. I osiągnął.

A ty Kamil czego chcesz? Wiesz Ty w ogóle? Może żony zapytaj, albo dzieci.

Wiem co chcę ale też wiele rzeczy się podobają. Na razie poczekam na ofertę na ściany z tych h-blocków. Wtedy ocenię co dalej i czy warto iść w tym kierunku. Na razie to mi się podoba. Myślę też że może w tym przypadku zrobię inny fundament czyli może tradycyjny z wylewanych ścian fund w szalunkach a na nim zrobię strop drewniany a w środku nie będę zasypywał tylko zostanie pustka. Już chyba jakiś forumowicz mi wspominał o tym ze tak ma i że go to wyniosło sporo taniej niż płyta mostka i tak się unika. Jest to dobre bo można później spokojnie zrobić sobie kanalizacje od spodu a tam zrobię wejście od pom.gosp. Trochę na szczelności się straci ale nic nie szkodzi. Dobre to będzie miejsce na jakąś spiżarkę na warzywa, a jak ściany zrobi się wylewane to będzie to szczelna wanna i woda się tam nie wleje (nie licząc tego co od strony gruntu się dostanie no chyba że chudziaka się wyleje na folii). Warto się nad tym zastanowić. Na stropię będę przewidywał dodatkową wylewkę. Na targach jakiś gościu miał ciekawy system wodnej podłogówki bo rurki w jakiś kształtkach styropianowych o gr.25mm i na to wystarczy 35mm jastrychu i coś takiego zrobię na stropach. Na ścianach jak dam 5cm styro i to jeszcze białego to zap. wyjdzie 30kWh/m2 więc śmiało pompą ciepła można grzać i będzie tanio a pompa jakaś PW o mocy 3-5kW (może uśmiechnę się na próbę do juli??) się zobaczy.

Jakby architekt miał za każdym razem spełniać moje zachcianki to tanie by to nie było. Wątpię czy nawet najlepszy architekt na świecie dałby radę zrobić tak abym był w pełni zadowolony. Ja analizuję projekty na różne sposoby aby mieć pewność że w ostatecznym dniu będzie to najlepsza możliwa decyzja. Myślę że mam dwa projekty które są najlepsze na moją działkę i będzie się trzeba na któryś zdecydować. Jeden jest z garażem w bryle domu a drugi bez garażu. Wersja bez garażu jest najtańszą wersją pod każdym względem czyli dom tani i prosty w budowie i tani w utrzymaniu. Mały metraż a mieści się wszystko to co trzeba. Garaż mogę sobie postawić zawsze potem na zgłoszenie jako budynek gospodarczy lub od razu go się umieści w PnB a zrobię go w wersji szkieletu drewnianego o pow.zab. 35m2. Na pewno nie będę musiał się przejmować że będzie trochę pod kablami bo tak może być.

Podczas naszego projektowania usłyszałem od architekta, że lepiej jakbyśmy nie oglądali tych projektów. Jednak one ukierunkowują. Czysty umysł jest jak czysta kartka.

Właśnie Kamil - ograniczasz się do tego co uważasz za słuszne, a doświadczenie masz mizerne, więc i percepcję masz słabą. Zaręczam, że gdybyś porobił chwilę w temacie, to połowy swoich pomysłów nawwet byś nie wymyślił. Męczysz się sam ze swoimi rojeniami, a tak na prawdę nawet nie wiesz na co możesz sobie pozwolić. Zaręczam ci, że dobry projekt, nawet za 15 tyś, może szybko się odkupić - wystarczy mniej zbrojenia o tonę, betonu o 5cm i wychodzi na to samo, tylko roboty mniej.

Właśnie Kamil - ograniczasz się do tego co uważasz za słuszne, a doświadczenie masz mizerne, więc i percepcję masz słabą. Zaręczam, że gdybyś porobił chwilę w temacie, to połowy swoich pomysłów nawwet byś nie wymyślił. Męczysz się sam ze swoimi rojeniami, a tak na prawdę nawet nie wiesz na co możesz sobie pozwolić. Zaręczam ci, że dobry projekt, nawet za 15 tyś, może szybko się odkupić - wystarczy mniej zbrojenia o tonę, betonu o 5cm i wychodzi na to samo, tylko roboty mniej.

Kto powiedział że się męczę? Dla mnie to przyjemność pomyśleć nad projektem. Jedni wolą iść do baru na piwo, inni oglądać tv, inni chodzić po górach a ja lubię projektować swój przyszły dom. Wielu jest takich na forum co zanim zaczęli budować to od zamysłu minęło parę dobrych lat. Ja różnie się tym że jak o tym pomyślałem to założyłem swój wątek na fm i od początku zamieszczam swoje myśli. Czasem dziwne, czasem szalone ale takie życie.

Podczas naszego projektowania usłyszałem od architekta, że lepiej jakbyśmy nie oglądali tych projektów. Jednak one ukierunkowują. Czysty umysł jest jak czysta kartka.

Z drugiej strony łatwiej by mu było manipulować bo byście nie protestowali a łykali wszystko jak niemowlę. Potem wychodzą takie cuda jak jeden forumowicz co mu na poddaszu w pokojach na środku konstruktor słupy dał lub inny co mu w salonie na środku słupa zaprojektował. Ja tam wolę sam się zastanowić jak zrobić aby mi było łatwiej a nie architektowi.