Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Rozsuń maksymalnie dom i garaż. Będziesz miał miejsce z tyłu domu, to co za garażem to i tak nie wykorzystasz ciekawie, a dodatkowo garaż nie będzie zacieniał okien, co jest ważne szczególnie w zimie.

Garaż jest od północy wiec nic nie zacieni a szerzej nie zrobię bo jakaś odległość do płotu też musi być (tu zostałem 5m) a po drugie pod kablami bezpośrednio garażu nie chce mieć. Przy okazji mam 5m miejsca na bramę przesuwna a za garażem mogę trzymać worki z skoszona trawą i kompostownik bo tez będzie wymagany aby mieć niższe opłaty za śmieci, chyba z 2m3 musi być z tego co teściowa mówiła.

Garaż jest od północy (...)

To znaczy, że te te cztery wielkie okna masz od północy, 3 okna od wschodu i tylko jedno malutkie od zachodu? Będzie na pewno "prawie pasywnie".

Ja ci gościu radzę przejedź się do jakiegoś rejonu energetycznego, pogadaj jaką masz sytuację i zapytaj ile by kosztowało przestawienie słupów, albo puszczenie kabli pod ziemią. Dodatkowo popatrz dokładnie w WZ ile musisz dom od drogi (tej swojej, wewnętrznej) odsunąć, bo to wcale nie musi być 4m, a dodatkowo można wnosić o zmniejszenie tej odległości. Porozpychaj się trochę najpierw. Skoro są wydane WZ, to można wnioskować i ich zmianę.

Odpuścił bym sobie iście w "pasywność" i szukanie zysków z okien - na rzecz zysków bytowych :)

To jest teraz bardzo ważny etap, bo napalisz się na dom, a później lipa.

Nie uda się takiego postawić, jak chcesz. Jeszcze linie zabudowy, czy są ?

Np nieprzekraczalna, czy nakazana linia zabudowy. Prawo jest tak zrobione - że nawet jeśli dom sąsiada nie ma okien, to

nie wyklucza się - że takie może mieć.

Nie lepiej było by wydzielić parcelę za starym domem ? Pokazywałeś ten budynek na początku pisania na forum.

Koniecznie chcesz się ukisić jak ogórek?

Aż się pofatygowałem na GO portki i sprawdziłem .. ~24-26 m szeroka działka -

operacja południowa - w sam raz na przyzwoity domek.

Edytowane przez מרכבה

To znaczy, że te te cztery wielkie okna masz od północy, 3 okna od wschodu i tylko jedno malutkie od zachodu? Będzie na pewno "prawie pasywnie".

Ja ci gościu radzę przejedź się do jakiegoś rejonu energetycznego, pogadaj jaką masz sytuację i zapytaj ile by kosztowało przestawienie słupów, albo puszczenie kabli pod ziemią. Dodatkowo popatrz dokładnie w WZ ile musisz dom od drogi (tej swojej, wewnętrznej) odsunąć, bo to wcale nie musi być 4m, a dodatkowo można wnosić o zmniejszenie tej odległości. Porozpychaj się trochę najpierw. Skoro są wydane WZ, to można wnioskować i ich zmianę.

Tak, 4 wielkie okna mam od północy. Nie da się aby były od zachodu bo tam 3m a pokoje takie same i by nie robić że jeden ma okno od północy a drugi od wschodu to oba mają okna od północy. Tak jak już też wspominałem, na tej działce nie postawie domu pasywnego i się z tym liczę. Energooszczędny 30kWh/m2 już da się zrobić nawet z oknami od północy pod warunkiem że będą to okna 3szybowe o Uw=0,8 i g=53%. Jedynie pasywny ma olbrzymie rygory co do wszystkiego bo trzeba schodzić z zapotrzebowaniem bardzo nisko.

Co do drogi wewnętrznej to dom mogę postawić zaraz obok, nie ma ograniczenia z tego co mówił architekt. Ale ja chcę do tej drogi też zachować odstęp aby się odgrodzić i by szło konkretnie obok przejść. WZ jest na całą działkę a po podziale będą nowe. Podejrzewam że będą podobne.

Odpuścił bym sobie iście w "pasywność" i szukanie zysków z okien - na rzecz zysków bytowych :)

To jest teraz bardzo ważny etap, bo napalisz się na dom, a później lipa.

Nie uda się takiego postawić, jak chcesz. Jeszcze linie zabudowy, czy są ?

Np nieprzekraczalna, czy nakazana linia zabudowy. Prawo jest tak zrobione - że nawet jeśli dom sąsiada nie ma okien, to

nie wyklucza się - że takie może mieć.

U geodety byłem i pytałem to mówił że jak nie ma okien to granica może być na 3m. Myślisz że mimo 3m do granicy bez okien będę musiał zachować 8m między budynkami? To chcesz mi powiedzieć?

Nie lepiej było by wydzielić parcelę za starym domem ? Pokazywałeś ten budynek na początku pisania na forum.

Koniecznie chcesz się ukisić jak ogórek?

Aż się pofatygowałem na GO portki i sprawdziłem .. ~24-26 m szeroka działka -

operacja południowa - w sam raz na przyzwoity domek.

Pierwotnie myślałem właśnie o tym miejscu ale nie bardzo mi się to widzi bo nie ma tam dogodnego dojazdu. To co myślałem że mogło być na dojazd to niby mogłoby być ale praktycznie równa się temu że wiecznie dosłownie obok domu teściowej by się przechodziło czy przejeżdżało i myślę że na dłuższą metę byłoby to niewygodne. Temu pomyślałem o tej wąskiej działce do której jest dogodniejszy dojazd. Niestety wiąże się to z małą działką ale coś za coś. Tyle to jestem w stanie przełknąć.

Chłopaki macie zdrowie, gratuluję!!!!

Teraz wbijacie jeszcze jeden znak zapytania, tego już nikt nie ogranie. Będziemy mieć teraz wybór idealnej lokalizacji, wiecie co Wy robicie? Dacie gościowi dowolność w kształtowaniu bryły itd. Wyczuwam, że to będzie najdłuższy wątek na forum!

Nie przesadzaj. Ale fakt że wtedy możliwości byłyby olbrzymie.

Zapytam przewrotnie ile jest warta taka działka?

Sama taka wąska działka pewnie nie byłaby wiele warta bo mocno ogranicza możliwości projektowania. Myślę że z domem już zbudowanym będzie miała zupełnie inne oblicze. W moich okolicach 1m2 działki kosztuje średnio 70-100zł bo rejony wypoczynkowe itp.

Pierwotnie myślałem właśnie o tym miejscu ale nie bardzo mi się to widzi bo nie ma tam dogodnego dojazdu. To co myślałem że mogło być na dojazd to niby mogłoby być ale praktycznie równa się temu że wiecznie dosłownie obok domu teściowej by się przechodziło czy przejeżdżało i myślę że na dłuższą metę byłoby to niewygodne. Temu pomyślałem o tej wąskiej działce do której jest dogodniejszy dojazd. Niestety wiąże się to z małą działką ale coś za coś. Tyle to jestem w stanie przełknąć.

Ja tego nie kumam do końca, dojazd sobie zrobisz, to nie problem, przecież i tak mieszkał byś praktycznie okno w okno z

teściową, to jaki problem jest przechodzić "obok" dojazd sobie zrobisz ten sam - tam gdzie pisze żółte 18m - zrobisz załamanie na drodze pod działkę sąsiada i masz wyprowadzoną drogę na "tył" działki. szeroko - dom postawisz w dobrej orientacji.

Ja tego nie kumam do końca, dojazd sobie zrobisz, to nie problem, przecież i tak mieszkał byś praktycznie okno w okno z

teściową, to jaki problem jest przechodzić "obok" dojazd sobie zrobisz ten sam - tam gdzie pisze żółte 18m - zrobisz załamanie na drodze pod działkę sąsiada i masz wyprowadzoną drogę na "tył" działki. szeroko - dom postawisz w dobrej orientacji.

Dałoby się tak (teoretycznie) ale tam jest studnia i jej nie ma gdzie zrobić bo o tym tez już myślałem.

Domy będą co prawda ściana obok ściany ale wejście zrobię z innej strony i praktycznie teściowej ani nie będę widział (oczywiście aż tuje czy coś w tym stylu zarosną na odpowiednią wysokość tak jak na wizualizacji. Jakby dom budował z tyłu działki to dzień w dzień przechodziłbym obok i nawet jakbym chciał się schlać w barze to wracając musiałbym obserwować jej krzywe spojrzenie bo w drzwiach by siedziała i marudziła że się jest pijanym. A tak to wejdę sobie z drugiej strony i nawet jej nie zobaczę. Jest to olbrzymia różnica. A nie mogę tylko patrzeć na to że ja tam będę dojeżdżać bo jeszcze jacyś goście, inne sytuacje itp. Wszystko musi mieć ręce i nogi. Naprawdę dobrze to przemyślałem i doszedłem do wniosku że lepiej mieć obok małą działkę z osobnym wejściem niż do końca życia męczyć się z tyłu.