BCS 29.03.2014 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2014 Była by to prawda przy mniejszej grubości styropianu, ponieważ początek wnikania pary wodnej w styropian był by w miejscu gdzie jest "zimno" pod 20-30cm izolacji jest na tyle ciepło że nie ma problemu. Wełna natomiast, to co jest na krawędzi muru i wełny ... nic nie jest blokowane aby doszło pod tynk. Styropian rozmienia do dojście na drobne. czytam twoje posty i staram się je rozumieć, ale tego jakoś nie ogarniam, domniemam że piszesz o ścianie pionowej w trzech ociepleniach/opcjach, na paro przepuszczalnym murze wersja z cienkim styro, -przepuści, wersja z z epsem ponad 20cm- "rozmieni to przejście na drobne"-nie przepuści wilgoci, wersja z wełną elewacyjną-przepuści, czy dobrze zrozumiałem. Jeśli tak, to wracam od pytania z mojego postu "czy już obłożenie muru grubym epsem, nie jest worem" i tu poprawka nie z cienką , ale grubą warstwą paroizolacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 29.03.2014 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2014 mam poddasze [ATTACH=CONFIG]251687[/ATTACH] dzięki garderobie trochę się zmniejsza pokoje i nie muszę dawać okien dachowych, fajnie. budowa zapowiada się prosta i szybka. nie mogę się doczekać. Kamil, proponuję zamienić na parterze pom. gospodarcze z łazienką. Dzięki temu wszystkie instalacje będziesz miał w miarę blisko siebie, bo łazienka na piętrze będzie nad łazienką na parterze. No i kuchnia też blisko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 29.03.2014 21:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2014 mam jeszcze takie zdjęcie całości myślałem o opcji zmiany pom.gosp. z łazienka i tego nie wykluczam tylko wtedy aby iść zrobić siku to trzeba przez salon wejść i wszyscy to będą widzieć i będzie dalej. a tak to jak w garażu auto będę sobie naprawiać to blisko pod prysznic i dodatkowo od zachodu lepsze słońce popołudniu bo od wschodu do sąsiada domu jest jakieś 10m i nie musi widzieć że ktoś w łazience siedzi a od zachodu nie ma widoku na żaden dom więc temu myślę o tej wersji ale niczego nie wykluczam. poza tym jak na chwilę obecna to nigdzie nie zlazłem podobnego projektu aby adaptować więc będzie indywidualny. architekt będzie miał proste zadanie bo wymiary mu podam jakie chcę a on zrobi tylko to fachowo i konstrukcyjnie aby to wytrzymało długie lata. a domek będę miał idealny dla siebie i swojej rodziny. już widzę ten stół do bilarda w salonie..... pomarzyć zawsze można Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawelarak 29.03.2014 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2014 Była by to prawda przy mniejszej grubości styropianu, ponieważ początek wnikania pary wodnej w styropian był by w miejscu gdzie jest "zimno" pod 20-30cm izolacji jest na tyle ciepło że nie ma problemu. Wełna natomiast, to co jest na krawędzi muru i wełny ... nic nie jest blokowane aby doszło pod tynk. Styropian rozmienia do dojście na drobne. Witam. Wraz z żoną szukamy na forach odpowiedzi ile mniej więcej kosztowała by budowa domu przy migdałowej. Na jakim etapie pan jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 30.03.2014 09:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2014 jeszcze zastanawiam się czy nie zlikwidować okna w pom.gosp. i chyba na to się zdecyduję ale to się okaże po OZC czy takie okienko pogorszy wynik czy nie.a łazienkę raczej zostawię tam gdzie jest bo powierzchnia jest większa. BK z termalicy ma wysokość 25cm czyli ściana będzie się składać z 11 bloczków czyli 275cm wysokości, na to bym chciał dać kształtki L a na nie belki z terivy i wtedy na mur wsunę jakieś 8-10cm aby zbrojenie wieńca pod belkę weszło i w ten sposób strop z wieńcem się solidnie połączą. zastanawia mnie czy nie robić otwory pod rury od rekuperacji już na etapie układania pustaków stropowych. jak myślicie? bo jak się zaleje betonem to nie będzie widać w którym miejscu się przebijać aby nie trafić na belkę stropową, no chyba że myślicie że łatwiej jest przygotować otwory w stropie żelbetowym lub nie ma to wielkiego znaczenie. też pod kanalizację otwory można przygotować, mniej roboty później by było, jak poradzicie w tej sprawie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 31.03.2014 19:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2014 kurcze niepokoi mnie okno w pom.gosp. nie chce dawać tam dużego okna a małe ma współczynnik U prawie 1. chyba lepiej będzie bez tego okna. robił ktoś z was może strop drewniany? bo myślę o takim w garażu. dałbym 9 bloczków czyli wysokość 2,25m, na to zrobiłbym wieniec i z niego wypuścił szpilki pod murłaty i na to dałbym belki w rozstawie co metr i na nie płyty OSB. miedzy belkami dałbym wełnę. a na dachu zrobiłbym taras. jak myślicie nada się tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 01.04.2014 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2014 Kamil lubię czytać Twoją walkę z oknami ... na razie słabo odrabiasz lekcje okna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 01.04.2014 18:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2014 co masz na myśli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 01.04.2014 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2014 A no to że na rynku szyby są ... okien nie ma !! wyjdź z takiego założenia. Dużo na tym zyskasz.Trochę to jak puzzle, ale cała układanka da się ułożyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 01.04.2014 20:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2014 dopiero teraz przejrzałem Twój wątek jak pisałeś o szybach w XPSie. ciekawy sposób i mocno się nad tym zastanawiam. nurtują mnie tylko rolety, bo w przypadku montażu szyby w ociepleniu to jak zamontować roletę? czy po prostu dać roletę od środka i ona też wystarczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 04.04.2014 21:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2014 zastanawia mnie sprawa z ogrzewaniem. przypuśćmy mamy dom 2 litrowy 150m2. patrząc na to daje wynik na ogrzewanie 3000kWh na rok. w domu montuję pompę ciepła to czy faktycznie taki wynik się osiągnie czy nie? bo w takim domu powinno być ogrzewanie podłogowe i pompa musi chodzić cały czas aby utrzymać dana temperaturę czyli cały czas pobiera prąd, wiec to wyjdzie dużo więcej niż zapotrzebowanie na ciepło. jak to z tym jest? bo trochę tego nie rozumiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 04.04.2014 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2014 No dobrze że jesteś świadom ze nie rozumiesz dobry znak. Jak masz Eu 20kWh /m^2 rok ... to pompa ciepła da radę przepędzić ten wynik .. do 5 kWh ... tyle zje energii elektrycznej ... x 3 to da 15 kWh pierwotnej ... A poczytaj o pompach ciepła, bo wspak zrozumiałeś zasadę działania tego urządzenia ... bo jest tak .. pobiera x prądu i daje np 3x ciepła ... tyle wystarczy ... Można dzięki temu pudrować trupy z lat 70 .. dając gruntową pompę ciepła .. z 300 kWh robi się 100 kWh .. ale to jest samo oszustwo. Ponieważ nie da się oszukać tego że ściany w takim układzie są mocno wychłodzone... mimo ostrego grzania. Kontrast termiczny, braki w ogrzewaniu... pieronem się uwidaczniają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 04.04.2014 23:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2014 nie wiem czy dobrze rozumiem ale popraw mnie jak się mylę. czyli pompa aby dać 15kWh energii cieplnej potrzebuje do tego 5kWh energii elektrycznej? tak to mam rozumieć? pompy powietrzne są sporo tańsze od gruntowych a czy ma sens stosować gruntowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BCS 05.04.2014 05:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2014 ....., to wracam od pytania z mojego postu "czy już obłożenie muru grubym epsem, nie jest worem" i tu poprawka nie z cienką , ale grubą warstwą paroizolacji. Do מרכבה ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 05.04.2014 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2014 nie wiem czy dobrze rozumiem ale popraw mnie jak się mylę. czyli pompa aby dać 15kWh energii cieplnej potrzebuje do tego 5kWh energii elektrycznej? tak to mam rozumieć? pompy powietrzne są sporo tańsze od gruntowych a czy ma sens stosować gruntowe? dobrze rozumiesz. generalnie grzejesz podłogówką w taniej taryfie za pomocą pompy, w drogiej pompa odpoczywa. tyle tylko że dom dwulitrowy nie tak łatwo wybudować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 05.04.2014 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2014 dobrze rozumiesz. generalnie grzejesz podłogówką w taniej taryfie za pomocą pompy, w drogiej pompa odpoczywa. tyle tylko że dom dwulitrowy nie tak łatwo wybudować A jaki problem? To najprostsze i tanie budownictwo. Domy izolowane kończą się na 30kWh/m2 - ale czy jest sens tak mało izolować? Kolejna kwestia - nie roni się ogrzewania akumulacyjnego w domach izolowanych - a co dopiero w przyzwoicie izolowanych. Na II taryfie przy 1000-2000kWh zużycia - nic się nie zaoszczędzi a ucierpi komfort. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 05.04.2014 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2014 A jaki problem? To najprostsze i tanie budownictwo. Domy izolowane kończą się na 30kWh/m2 - ale czy jest sens tak mało izolować? Kolejna kwestia - nie roni się ogrzewania akumulacyjnego w domach izolowanych - a co dopiero w przyzwoicie izolowanych. Na II taryfie przy 1000-2000kWh zużycia - nic się nie zaoszczędzi a ucierpi komfort.Jeżeli to nie jest problem, to dlaczego przez 25 lat Pan żadnego takiego domu nie wybudował ? Mam propozycję. Wspominał Pan o domu 170m2, który zużyje na ogrzewanie 1700kWh energii. Jeżeli Pan taki dom wybuduje i udowodni przez rok jego użytkowania, że dom nie zużywa na ten cel więcej energii (w domu przez cały czas ma być temperatura w zakresie od 20 do23 st. C, zaś całkowite roczne zużycie energii nie może przekraczać 6800kWh), to wykonam Panu gratis instalację grzewczą do tego domu, dla której koszty ogrzewania nie przekroczą 400zł rocznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 05.04.2014 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2014 Jeżeli to nie jest problem, to dlaczego przez 25 lat Pan żadnego takiego domu nie wybudował ? Mam propozycję. Wspominał Pan o domu 170m2, który zużyje na ogrzewanie 1700kWh energii. Jeżeli Pan taki dom wybuduje i udowodni przez rok jego użytkowania, że dom nie zużywa na ten cel więcej energii (w domu przez cały czas ma być temperatura w zakresie od 20 do23 st. C, zaś całkowite roczne zużycie energii nie może przekraczać 6800kWh), to wykonam Panu gratis instalację grzewczą do tego domu, dla której koszty ogrzewania nie przekroczą 400zł rocznie. Bo ja robię instalacje do domów izolowanych, nie domy. Z domami dopiero zaczynam i to z zeroenergetycznymi - 15kWh/m2 - już spowszedniało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 05.04.2014 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2014 Bo ja robię instalacje do domów izolowanych, nie domy. Z domami dopiero zaczynam i to z zeroenergetycznymi - 15kWh/m2 - już spowszedniało.Przecież wybudowanie takiego domu, to nie problem. Proszę więc go wybudować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 05.04.2014 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2014 Przecież wybudowanie takiego domu, to nie problem. Proszę więc go wybudować. Pan nie rozumie przenośni, czy kontekstów. W tym miejscu i kontekście "nie problem" oznacza, że budowa domu pasywnego nie jest większym problemem i kosztem niż realizacja katalogowego projektu. Skróty myślowe, są Panu obce, czy tylko zwykłe czepianie się? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts