kamilb1987b 07.10.2016 14:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2016 Taniej wyjdą kable w podłodze, a na ścianie zostanie miejsce na obraz. Jeszcze się pomyśli. Niczego nie wykluczam, nawet gazu którego bym chciał uniknąć ale jak to będzie najlepsze wyjście to się skorzysta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 07.10.2016 14:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2016 Nie ma zbyt wielu osób, które do domu energooszczędnego czy "somorobnego" wybrały panele. Trzeba się będzie do grubych kapci przyzwyczaić. Może odwiedź dom użytkownika takich paneli, najlepiej w zimie, będzie łatwo na własnej skórze ocenić czy jest tak jak chcesz. Pamietaj tylko, że wybierasz najdroższą możliwą kWh na rynku, ciężko będzie w razie potrzeby podniesienia komfortu (czy wzrostu kosztów energii) trzymać rachunki w ryzach. Prąd jest najdroższy w rachunkach ale inwestycyjne najtańszy temu czy warto zależy od domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 07.10.2016 14:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2016 w poprzednim sezonie budowałem :] i dogrzewałem farelką do kilkunastu st. max z tego co pamiętam taryfę raz w roku można bezkarnie zmienić- więc jaki problem ? korzystasz tak jak Ci się podoba, kiedy na co masz ochotę to włączasz - a i tak ciężko wyjść na tym gorzej niż w G11. Więc dopiero od tego sezonu zobaczysz jak to będzie z ogrzewaniem. Założyłes chociaż osobny licznik na kable by sprawdzać ile zużywają? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chemical 07.10.2016 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2016 mam 8 liczników w każdym pokoju (w termostacie devi jest), jeden zbiorczy przy panelu elektrycznym wspólnie na kable + klima, jeden na podgrzewacz elektrczyny i jeden gratis od znajomego elektryka na bojler - także liczników ci u mnie dostatek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 07.10.2016 15:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2016 mam 8 liczników w każdym pokoju (w termostacie devi jest), jeden zbiorczy przy panelu elektrycznym wspólnie na kable + klima, jeden na podgrzewacz elektrczyny i jeden gratis od znajomego elektryka na bojler - także liczników ci u mnie dostatek Faktycznie trochę tego jest ale chociaż będziesz widział dokładnie zużycie. Z ciekawości, czy już zacząłeś dogrzewać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 07.10.2016 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2016 Barth3z nadrabia ogrzewanie zyskami bytowymi Adoptował drużynę młodzików? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chemical 07.10.2016 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2016 puki co ogrzewanie bezpośrednie - wewnętrzne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 07.10.2016 16:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2016 puki co ogrzewanie bezpośrednie - wewnętrzne C to oznacza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chemical 07.10.2016 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2016 wczoraj otworzyłem sezon na grzańca z sokiem goździkami i imbirem dziś i jutro impreza na wyjeździe więc pewnie dopiero w niedzielę ruszę z podłogówką w łazience i kuchni, doraźnie klimatyzator Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 07.10.2016 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2016 hej, jak znajdziesz to nie zapomnij się podzielić też do łazienki coś chce wstawić czym można szybko podgrzać i ew. wysuszyć ręczniki, tylko nie takie kurtyny bo mnie żona z domu wygoni np. taki: http://www.e-bhu.pl/prod/175/ogrzewacze-powietrza/nicobar-elektryczny-grzejnik-lazienkowy-atlantic-18-kw-211.html a można też taki: http://www.e-bhu.pl/prod/175/ogrzewacze-powietrza/doris-ventilo-elektryczny-grzejnik-lazienkowy-atlantic-175-kw-1183.html Zależy od gustu. Też uważam, że takie naścienne to trochę nie wyglądają ... W leroy jest nieco ładniejszy i tańszy: https://www.leroymerlin.pl/ogrzewanie/ogrzewanie-elektryczne/termowentylatory/opinie-termowentylator-ceramiczny-scienny-kpt-2000b-5208lw,p355369,l1343.html Adoptował drużynę młodzików? Ej, nie jestem księdzem! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 07.10.2016 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2016 (edytowane) Tylko w łazience. Utrzymuje w niej standartowe 22-22.5 oC i mnie to wystarcza. Żona nie. Poczucie super-ciepła jest natychmiastowe. Oj tam. Promienniki są szybsze, cichsze i kosztują kilkadziesiąt zł. Pozdrawiam Cezary PS.http://allegro.pl/ogrodowy-domowy-promiennik-ciepla-wiszacy-1500w-i6296581698.html Edytowane 7 Października 2016 przez cezary.pl ps Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 07.10.2016 19:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2016 Oj tam. Promienniki są szybsze, cichsze i kosztują kilkadziesiąt zł. Pozdrawiam Cezary PS.http://allegro.pl/ogrodowy-domowy-promiennik-ciepla-wiszacy-1500w-i6296581698.html Taki to idealny na taras w chłodne wieczory aby posiedzieć na świeżym powietrzu i nie zmarznąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 07.10.2016 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2016 Oj tam. Promienniki są szybsze, cichsze i kosztują kilkadziesiąt zł. Pozdrawiam Cezary PS.http://allegro.pl/ogrodowy-domowy-promiennik-ciepla-wiszacy-1500w-i6296581698.html czyli podpinasz taki promiennik pod włącznik światła i mimo, że w łazience jest 16oC to po włączeniu promiennika i tak odczuwasz ciepło. I co najważniejsze - nie szumi. Jeśli komuś nie przeszkadza estetyka takiego ustrojstwa to czemu nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 07.10.2016 20:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2016 czyli podpinasz taki promiennik pod włącznik światła i mimo, że w łazience jest 16oC to po włączeniu promiennika i tak odczuwasz ciepło. I co najważniejsze - nie szumi. Jeśli komuś nie przeszkadza estetyka takiego ustrojstwa to czemu nie. Dobry sposób. Swoją drogą w domu można utrzymywać stałą temperaturę włącznie z łazienkami a na czas użytkowania mieć poczucie wyższej temperatury. Jak w OZC ustawi się temperaturę łazienek tak jak reszta to zapotrzebowanie na ciepło i moc grzewcza lecą mocno w dół. Grzejac pompa można użyć urządzenia o niższej mocy a promiennikami dogrzać łazienki w razie potrzeby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayek 07.10.2016 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2016 Dodam swoje 3 grosze do wątku o promiennikach.Jakiś czas temu w pracy miałem (wątpliwą) przyjemność używać takiego promiennika. Był on skierowany na moje stanowisko pracy i póki siedziałem przed komputerem było ok. Ale każde wyjście poza obszar działania promiennika wiązał się z natychmiastowym uczuciem zimna.W życiu nie chciałbym mieszkać w domu tak ogrzewanym.\Kamil To ogrzewanie działa tak, że bardzo szybko odczuwasz jego działanie, lecz równie szybko odczuwasz jego brak. Rozumiesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayek 07.10.2016 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2016 Odnośnie dogrzewania powietrza w łazience myślałem nad umieszczeniem elektrycznej nagrzewnicy kanałowej w przestrzeni nad sufitem. Wpiąłbym to w kanał zasysający powietrze z jednego końca łazienki i dmuchający w drugim. Myślicie że można tak zrobić? Macie pomysł na sterowanie? Timer albo termostat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 07.10.2016 22:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2016 Dodam swoje 3 grosze do wątku o promiennikach. Jakiś czas temu w pracy miałem (wątpliwą) przyjemność używać takiego promiennika. Był on skierowany na moje stanowisko pracy i póki siedziałem przed komputerem było ok. Ale każde wyjście poza obszar działania promiennika wiązał się z natychmiastowym uczuciem zimna. W życiu nie chciałbym mieszkać w domu tak ogrzewanym. \Kamil To ogrzewanie działa tak, że bardzo szybko odczuwasz jego działanie, lecz równie szybko odczuwasz jego brak. Rozumiesz? Dzięki za uwagi. Myślę że w domu gdy promienniki utrzymują stałą temperaturę to też może być inaczej. Oczywiście będzie zawsze czuć różnicę gdy będą chodzić lub nie bo to widać na przykładzie słońca ale jak będziemy mieć w domu stale 21st to zimno nie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayek 07.10.2016 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2016 jak będziemy mieć w domu stale 21st to zimno nie będzie. W takim przypadku z pewnością nie zużyją mniej prądu od innych urządzeń grzewczych na prąd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 08.10.2016 00:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2016 hej, jak znajdziesz to nie zapomnij się podzielić też do łazienki coś chce wstawić czym można szybko podgrzać i ew. wysuszyć ręczniki, tylko nie takie kurtyny bo mnie żona z domu wygoni ehh te zony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 08.10.2016 00:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2016 Oj tam. Promienniki są szybsze, cichsze i kosztują kilkadziesiąt zł. Pozdrawiam Cezary PS.http://allegro.pl/ogrodowy-domowy-promiennik-ciepla-wiszacy-1500w-i6296581698.html Porownywales ? Subiektywnie ? Empirycznie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts