kamilb1987b 08.10.2016 06:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2016 W takim przypadku z pewnością nie zużyją mniej prądu od innych urządzeń grzewczych na prąd Tak też myślę ale na targach gościu z tej firmy co niby na piśmie daje gwarancję na niskie rachunki twierdzi że będą niższe niż pompą ciepła jeżeli zbuduje się według ich wytycznych i będzie ogrzewać ich promiennikami. Parę razy mówiłem że to niemożliwe a gość upierał się przy swoim że da na to potwierdzenie na piśmie. Nawet wentylacji z reku nie trzeba dawać w jego opinii a rachunki będą niższe i oni to gwarantują. A skoro gwarantują tzn że w jakiś sposób to jest możliwe bo inaczej by się tak nie chwalili. Temu się też pytam czy to nutę dzięki temu że promiennik od razu grzeje podczerwienia przez co mniej zużywa prądu. Wiem że jak trzeba 3000kWh to tyle na zużyć ale oni twierdzą inaczej i to mnie irytuje z jakim cudem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 08.10.2016 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2016 Dodam swoje 3 grosze do wątku o promiennikach. Jakiś czas temu w pracy miałem (wątpliwą) przyjemność używać takiego promiennika. Był on skierowany na moje stanowisko pracy i póki siedziałem przed komputerem było ok. Ale każde wyjście poza obszar działania promiennika wiązał się z natychmiastowym uczuciem zimna. W życiu nie chciałbym mieszkać w domu tak ogrzewanym. \Kamil To ogrzewanie działa tak, że bardzo szybko odczuwasz jego działanie, lecz równie szybko odczuwasz jego brak. Rozumiesz?Nie, on nie rozumie. Pisano mu o tym klika razy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 08.10.2016 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2016 Tak też myślę ale na targach gościu z tej firmy co niby na piśmie daje gwarancję na niskie rachunki twierdzi że będą niższe niż pompą ciepła jeżeli zbuduje się według ich wytycznych i będzie ogrzewać ich promiennikami. Parę razy mówiłem że to niemożliwe a gość upierał się przy swoim że da na to potwierdzenie na piśmie. Nawet wentylacji z reku nie trzeba dawać w jego opinii a rachunki będą niższe i oni to gwarantują. A skoro gwarantują tzn że w jakiś sposób to jest możliwe bo inaczej by się tak nie chwalili. Temu się też pytam czy to nutę dzięki temu że promiennik od razu grzeje podczerwienia przez co mniej zużywa prądu. Wiem że jak trzeba 3000kWh to tyle na zużyć ale oni twierdzą inaczej i to mnie irytuje z jakim cudem. My tego nie rozumiemy, ty też. Znaczy się - kupuj! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 08.10.2016 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2016 Szczyt abstrakcji. Dyskutować o czymś, czego nikt nie przetestował dla potrzeb domu, którego nie ma nawet an papierze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 08.10.2016 09:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2016 Szczyt abstrakcji. Dyskutować o czymś, czego nikt nie przetestował dla potrzeb domu, którego nie ma nawet an papierze Na targach mieli zdjęcie domu Z7 i koszty ogrzewania podali chyba 800zl że tyle wychodzi i ponoć w takim domu właśnie sa ich panele. Ja tam nie mam złudzeń że w domu ogrzewanym promiennikami będzie tak samo komfortowo jak ogrzewanym kablami. Skoro koszt ogrzewania będzie taki sam to czy warto zależy od ceny i od zużycia. Ja bym tam promienniki nie przekreślał. Myślę że byłyby dobrym połączeniem jako ogrzewanie wspomagające pracę pompy do cwu którą by się podgrzewalo powietrze nawiewne przez WM. Wtedy mamy ciepłe powietrze i ściany i jest ok i niedrogo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 08.10.2016 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2016 Ciekawe, jaki koszt podaliby , gdybyś dostarczył im OZC wyliczone na 3000kWh Daj już spokój. Jak tam wycena tych ścian, co niby mają być tańsze od samodzielnie murowanych ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 08.10.2016 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2016 Oj tam. Promienniki są szybsze, cichsze i kosztują kilkadziesiąt zł. Pozdrawiam Cezary PS.http://allegro.pl/ogrodowy-domowy-promiennik-ciepla-wiszacy-1500w-i6296581698.html I jak ich nie zamontujesz w wersji surround to grzeja ci dupe albo ch..a. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 08.10.2016 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2016 (edytowane) Tak też myślę ale na targach gościu z tej firmy co niby na piśmie daje gwarancję na niskie rachunki twierdzi że będą niższe niż pompą ciepła jeżeli zbuduje się według ich wytycznych i będzie ogrzewać ich promiennikami. Parę razy mówiłem że to niemożliwe a gość upierał się przy swoim że da na to potwierdzenie na piśmie. Nawet wentylacji z reku nie trzeba dawać w jego opinii a rachunki będą niższe i oni to gwarantują. A skoro gwarantują tzn że w jakiś sposób to jest możliwe bo inaczej by się tak nie chwalili. Temu się też pytam czy to nutę dzięki temu że promiennik od razu grzeje podczerwienia przez co mniej zużywa prądu. Wiem że jak trzeba 3000kWh to tyle na zużyć ale oni twierdzą inaczej i to mnie irytuje z jakim cudem. Wez gwarancje na pismie i montuj. A potem pochwal sie jak wyszlo. edit: a jaka jest procedura reklamacji jak producent/sprzedawca rozminie sie z prawda ? Edytowane 8 Października 2016 przez karolek75 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 08.10.2016 12:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2016 Ciekawe, jaki koszt podaliby , gdybyś dostarczył im OZC wyliczone na 3000kWh Daj już spokój. Jak tam wycena tych ścian, co niby mają być tańsze od samodzielnie murowanych ? Jeszcze nie miałem czasu wysłać zapytania. Na razie przygotowałem część zapytania a w przyszłym tygodniu resztę. Najpierw zrobiłem rzuty projektu, wizualizacje, rzuty ścian i jeszcze muszę określić wymiary ścian a to zależy od tego jakie przyjmę ogrzewanie. Na tą wersję muszę jeszcze zrobić OZC i wtedy zdecyduje w którą wersję ogrzewania pójść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 08.10.2016 12:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2016 Wez gwarancje na pismie i montuj. A potem pochwal sie jak wyszlo. edit: a jaka jest procedura reklamacji jak producent/sprzedawca rozminie sie z prawda ? Ale koszt dla domu 120m2 jest w granicach 20k a to nie mało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 08.10.2016 14:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2016 Takie zdjęcia porobiłem przy wirtualnym zwiedzaniu domu. Jak dla mnie domek wprost wspaniały. Wiem że są lepsze projekty gdy nie ogranicza działka ale źle nie ma. Okno w salonie i kuchni typu fix myślę zrobić w wersji pakietu szybowego montowany w XPSie. Myślę że mogę spokojnie z tym zaryzykować a jak nie zda to egzaminu to się założy tradycyjne fixy. Przy okazji barth, jak tam Twoje pakiety się trzymają? Możesz z czystym sumieniem polecić to rozwiązanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 08.10.2016 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2016 Okno w salonie i w kuchni jako pakiety w XPS... A na tej elewacji nie ma już innych okien ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 08.10.2016 16:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2016 Okno w salonie i w kuchni jako pakiety w XPS... A na tej elewacji nie ma już innych okien ? na parterze tylko te i na piętrze w łazience jedno 80x150cm otwierane na wschodniej elewacji. To są takie miejsca gdzie można spróbować z taką kombinacją bo poza tym nie ma gdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 08.10.2016 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2016 Ogólnie rozkład pomieszczeń całkiem sensowny, tylko widzę masz fazę na tą prywatną łazienkę, w dodatku dostępną z garderoby. Moim zdaniem to zbytek, a w dodatku błąd, bo to garderoba powinna być na końcu, ale to Twój dom i twoje ekscesy. Za to okna na północ mocno średnie, no i to jest garaż z domem, a nie dom z garażem. Teraz Ci to może nie przeszkadza bo masz ciśnienie na własny dom, ale jak się przeprowadzisz i ogarniesz, to zacznie Ci wadzić. Radzę Ci ze szczerego serca - załatw sobie w rejonie energetycznym zakopanie tych kabli. Skoro za przyłącze wychodzi 35zł/mb, to w stówce za metr może się zmieścisz, czyli całość za kilka tysięcy. Chyba warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 08.10.2016 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2016 [ATTACH=CONFIG]369687[/ATTACH] na parterze tylko te i na piętrze w łazience jedno 80x150cm otwierane na wschodniej elewacji. To są takie miejsca gdzie można spróbować z taką kombinacją bo poza tym nie ma gdzie. To nie będzie fajnie się komponować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 08.10.2016 18:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2016 Ogólnie rozkład pomieszczeń całkiem sensowny, tylko widzę masz fazę na tą prywatną łazienkę, w dodatku dostępną z garderoby. Moim zdaniem to zbytek, a w dodatku błąd, bo to garderoba powinna być na końcu, ale to Twój dom i twoje ekscesy. Za to okna na północ mocno średnie, no i to jest garaż z domem, a nie dom z garażem. Teraz Ci to może nie przeszkadza bo masz ciśnienie na własny dom, ale jak się przeprowadzisz i ogarniesz, to zacznie Ci wadzić. Radzę Ci ze szczerego serca - załatw sobie w rejonie energetycznym zakopanie tych kabli. Skoro za przyłącze wychodzi 35zł/mb, to w stówce za metr może się zmieścisz, czyli całość za kilka tysięcy. Chyba warto. Ten kawałek z żywopłotem ma wymiary 13m szerokość i 38m długości. Od południa zostawiam do granicy 11m bo tez tyle ma odległość mniej więcej dom teściowej i chce z tym zlicować i daje to dużo miejsca, jak dla mnie wystarczająco. Domek ma ok.11m długości więc zostaje 16m do granicy północnej i w tym miejscu muszę zmieścić garaż. Myślę że garaż zrobię w tej formie co na wizualizacji czyli prostopadle do domu i jak będzie 5m od granicy to będzie ok przy okazji wychodzi idealnie obok kabli na parę centymetrów. Czy ma sens zakopać kable aby przybliżyć się bardziej do granicy na 3m? Dzięki temu zamiast mieć odległość między domem a garażem 6m byłoby 8m wiec walka o 2m. Ty byś robił tyle zachodu o 2m? Też mi się to nie podoba ale nie ma wyjścia a jakiś garaż muszę postawić. Na początku pewnie stanie blaszak ale się zobaczy. Co do projektu i tej łazienki do której jest dojście przez garderobę. W wielu projektach jest takie rozwiązanie więc też nic nowego nie wymyśliłem. W tym akurat przypadku to jest najlepsze rozwiązanie bo raczej chyba bez sensu aby do garderoby przechodzić przez łazienkę, nie uważasz? Robić też wejście bezpośrednio z pokoju też jest nieciekawe bo zablokuje sensowne wykorzystanie całej ściany na takie meble z tv co na wizualizacji bo wtedy nic tam się nie da. Temu właśnie lepiej w tym przypadku tak to zostawić. Myślę że tak jest lepiej niż ta wersja z dużą łazienka i mniejszą sypialnią jak w z38. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 08.10.2016 19:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2016 To nie będzie fajnie się komponować Ogólnie to na wszystkich oknach porobię węgarki które zakryją prawie całą ramę z zewnątrz więc nie powinno odbiegać ale to się zdecyduje jak architekt zrobi dokładniejsze wizualizacje na których to będzie lepiej widać. Otwory pod oka będą jedne i jakby ilość światła będzie ta sama tyle że przy pakietach nie będzie widać ramy no chyba że zrobi się mały myk i będzie tego jakby imitacja. Jak będę w domu to zrobię wizualizacje montażu pakietu w murze który bym zrobił to zobaczysz o co mi chodzi. W poniedziałek powinienem być w domu więc wtedy to wrzucę i pokażę. Krótko mówiąc, frezowany XPS przykleję do połowy w otworze okiennym tworząc ramę. Obwodowo nałoży się silikon na tą ramkę a potem osadzi pakiet. Jak silikon dobrze będzie już trzymał pakiet szybowy to wtedy folie paroizolacyjną przyklei się do szyby a potem do otworu na mur. Dzięki temu będzie szczelnie. Następnie przyklei się od środka ramkę z XPSa i ta ramkę można wykończyć na biało imitując ramę okienną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 08.10.2016 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2016 Myślę że garaż zrobię w tej formie co na wizualizacji czyli prostopadle do domu i jak będzie 5m od granicy to będzie ok przy okazji wychodzi idealnie obok kabli na parę centymetrów. Czy ma sens zakopać kable aby przybliżyć się bardziej do granicy na 3m? Dzięki temu zamiast mieć odległość między domem a garażem 6m byłoby 8m wiec walka o 2m. Ty byś robił tyle zachodu o 2m? Zakop kable i zamień dom z garażem. Dom daj z przodu, a garaż maksymalnie do tyłu. Między domem i garażem zrób ścieżkę i po bokach trawnik, wyjśie z domu zrób do swojej drogi i przeprojektuj parter uwzględniając inne wejście. Też mi się to nie podoba ale nie ma wyjścia a jakiś garaż muszę postawić. Jak Ci się nie podoba własny pomysł, to zapytaj innych. Może być w stylu "Chę postawić dom z garażem na trudnej działce. Czy może ktoś pomóc?". Wtedy ktoś coś napisze, a Ty to będziesz mógł przemyśleć. Zamiast tego myślisz sam, a jak dochodzisz do ściany to przedstawiasz swój pomysł, nazywając go "najlepszym" i "ostatecznym". Który to już raz? Co do projektu i tej łazienki do której jest dojście przez garderobę. W wielu projektach jest takie rozwiązanie więc też nic nowego nie wymyśliłem. W tym akurat przypadku to jest najlepsze rozwiązanie bo raczej chyba bez sensu aby do garderoby przechodzić przez łazienkę, nie uważasz? Nie wiem. Dla mnie w ogóle prywatna łazienka nie ma sensu. Kogo mam się krepować? Dzieci? W majtkach chodzę - taniej na dupę wciągnąć niż trzecią łazienkę robić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 08.10.2016 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2016 Kamil, co do paneli jeszcze, robiłeś kiedyś w nieogrzewanym pomieszczeniu przy halogenach? Bo to tak działa jak panel - jak świeci takie 2x300W to mocno grzeje, ale jak wyłączysz to zęby zgrzytają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 08.10.2016 21:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2016 Kamil, co do paneli jeszcze, robiłeś kiedyś w nieogrzewanym pomieszczeniu przy halogenach? Bo to tak działa jak panel - jak świeci takie 2x300W to mocno grzeje, ale jak wyłączysz to zęby zgrzytają W garażu mam halogeny i faktycznie mocno grzeją. Wiem że promienniki tak będą działać ale pod warunkiem że grzeją wtedy gdy ktoś jest w danym pomieszczeniu. Jeżeli utrzymuje się temperaturę na odpowiednim poziomie to powinno być normalnie. Wszyscy specjaliści od energooszczędności mówią że trzeba otwierać się na słońce ile się da. Po pierwsze darmowe ogrzewanie i po drugie chyba najdrowsze więc promienniki jako imitacja słońca też powinny być dobrym rozwiązaniem jako że ogrzewają tak jak słońce. Czyż nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts