Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Między 40 a 45dB to nie jest 10% różnicy a ponad 200% różnicy. Wewnątrz domy postawiłem jedną ścianę z silikatu 18cm (pełnego) tylko po to, by oddzielić sypialnie od reszty domu.

Oczywiście drzwi też muszą być wówczas trochę wyższej klasy, niż marketówki z dykty.

Kilka decybeli to dwa razy głośniej. Nie rozumiesz widzę.

A piszę jak jest, bo mam złe doświadczenia i się nimi dzielę. Możesz skorzystać. I mam czyste sumienie.

I chwała Ci za to. Byłem na paru budowach z BK i tam ludzie działówki robią albo z BK o gr.12cm plus tynk albo z płyt gk ale po jednej na stronie. Na stronie budujemydom.pl poddają izolacyjność akustyczną działówek różnego typu i nawet polecana silka o gr.12cm ma 45dB a ja mówię o 43dB. Nie powiecie mi że te 2dB w porównaniu do silki zrobią kosmiczną różnicę. Jest to i tak o niebo lepiej od ścian z jedną płyta gk na stronę, lepiej od działówek z BK oraz porothermu a z tego najczęściej ludzie robią. Wiem że lepiej byłoby dać szerszy profil aby 10cm wełny weszło ale czy naprawdę warto tyle za to dopłacać? Pytam pod tym względem. I tak głośnej muzyki się nie wygłuszy a do normalnego używania i 40dB wystarczy.

Między 40 a 45dB to nie jest 10% różnicy a ponad 200% różnicy. Wewnątrz domy postawiłem jedną ścianę z silikatu 18cm (pełnego) tylko po to, by oddzielić sypialnie od reszty domu.

Oczywiście drzwi też muszą być wówczas trochę wyższej klasy, niż marketówki z dykty.

O tym nie pomyślałem ale czy przy drzwiach wew poddają ich akustyke?

Ja nie kupilem marketowek. Sredniej klasy jednego ze znanych producentow. LADNIE WYGLADALY w katalogu to zona wybrala. Ku...wa dykta o grubosci 5mm. Sciany przestaly miec znaczenie :(

Inna sprawa to to ze jak masz ciche drzwi to znaczy ze wentylacja g..no dziala. Bo ciche to takze bez szczeliny wentyacyjnej.

Ja nie kupilem marketowek. Sredniej klasy jednego ze znanych producentow. LADNIE WYGLADALY w katalogu to zona wybrala. Ku...wa dykta o grubosci 5mm. Sciany przestaly miec znaczenie :(

Inna sprawa to to ze jak masz ciche drzwi to znaczy ze wentylacja g..no dziala. Bo ciche to takze bez szczeliny wentyacyjnej.

O to właśnie też miałem was pytać, o tą szczelinę wentylacyjną. Ma się rozumieć że wszystkie niby lepsze (droższe) drzwi nie mają szczeliny wentylacyjnej? Jak nie mają to trzeba ją sobie samemu zrobić? A jak się zrobi to co z akustyką? W tym przypadku aż sie prosi aby mieć nawiewy i wywiewy w tym samym pomieszczeniu, może po przekątnej ale wtedy nic się nie odzyska i reku nie ma sensu.

O to właśnie też miałem was pytać, o tą szczelinę wentylacyjną. Ma się rozumieć że wszystkie niby lepsze (droższe) drzwi nie mają szczeliny wentylacyjnej? Jak nie mają to trzeba ją sobie samemu zrobić? A jak się zrobi to co z akustyką? W tym przypadku aż sie prosi aby mieć nawiewy i wywiewy w tym samym pomieszczeniu, może po przekątnej ale wtedy nic się nie odzyska i reku nie ma sensu.

Mam Polskone Sempre Lux. Drzwi maja "standardowa" szczelina na szerokosci calego skrzydla o wys na oko 1-1.5cm !. (o tym nie wiedzialem)

Dodatkowo, zeby zapewnic prawidlowa wentylacje we wszystkich zamowilem szczelina wentylacyjan czyli dodatkowe wciecie. To w polaczeniu z cienka plyta zlikwidowalo skutecznie izolacje akustyczna.

Jak to się nie odzyska ??

Mam Polskone Sempre Lux. Drzwi maja "standardowa" szczelina na szerokosci calego skrzydla o wys na oko 1-1.5cm !. (o tym nie wiedzialem)

Dodatkowo, zeby zapewnic prawidlowa wentylacje we wszystkich zamowilem szczelina wentylacyjan czyli dodatkowe wciecie. To w polaczeniu z cienka plyta zlikwidowalo skutecznie izolacje akustyczna.

Mimo wszystko jednak "słyszę" różnicę tłumienia w pomieszczeniach, które są oddzielone od pomieszczenia technicznego (pralka, kocioł kondensacyjny) ścianą 12cm, a 18cm.

Ja podobnie. Między pom. technicznym, a sypialnią nie mam drzwi, a pralkę słychać.

Odnośnie tej szczeliny, to powiększoną warto dać tylko w WC i łazience. Standardowy anemostat fi 125 ma powierzchnię 122cm2, a już jest przewymiarowany, bo dwie doprowadzające rury fi75/63 mają łączną powierzchnię 62cm2. Wystarczy więc pod drzwiami o szerokości 80cm zostawić 8mm szczeliny i wyjdzie na to samo. W łazience podcięcie nie będzie przeszkadzać, a tam pasuje jednak większy otwór, bo się schodzi kilka strumieni z pokojów.

Ja podobnie. Między pom. technicznym, a sypialnią nie mam drzwi, a pralkę słychać.

Uroki ścianek o słabej akustyce ale nie myślałem że będzie aż tak źle. A między pokojami też masz taką działówkę i jak tam z akustyką?

Odnośnie tej szczeliny, to powiększoną warto dać tylko w WC i łazience. Standardowy anemostat fi 125 ma powierzchnię 122cm2, a już jest przewymiarowany, bo dwie doprowadzające rury fi75/63 mają łączną powierzchnię 62cm2. Wystarczy więc pod drzwiami o szerokości 80cm zostawić 8mm szczeliny i wyjdzie na to samo. W łazience podcięcie nie będzie przeszkadzać, a tam pasuje jednak większy otwór, bo się schodzi kilka strumieni z pokojów.

Nie wiem czy drzwi mają czy nie mają szczeliny wentylacyjnej ale nawet jak jej nie ma to wystarczy otwór na drzwi przewidzieć o 1cm wyższy i po sprawie.

Czyli Ty masz dobre drzwi które mają szczelinę wentylacyjną ale przez nie akustyka cierpi?

Pralka i suszarka zamknięta w łaziece i w szafie jest ledwo słyszalna - w nocy nie przeszkada

TV z salonu na 'normalnej' głośności już przeszkada w sypialni, TV w trybie 'cichym', tak aby dało się słuchać i oglądać, w sypialni jest już niesłyszalny, między sypialnią a salonem jest bariera jednych drzwi,

Klima z salonu na najwolniejszych obrotach - jest ledwie słyszalna w sypialni - nie przeszkadza, na wyższych już tak.

Sprawdziłem i zatykając otwory wentylacyjne, uzyskuje się lekką poprawę akustyki.

Jeśli chodzi o akustykę to podobno trochę lepsze są drzwi przylgowe, ja natomiast ze względów estetycznych wziąłem bezprzylgowe (schowane zawiasy).

Akustyka słaba, ale da sie żyć.

Chyba wszyscy co robią takie działówki tak mówią, że jakoś to będzie. A działówka w suchej zabudowie z 2płytami gk na stronę i 5cm wełny ma lepszą akustykę od BK i taką samą co silka o gr.8cm plus tynk. Skoro mówisz ze przy Twoich działówkach da się żyć to przy tych co ja myślę też się przeżyje i nawet będzie lepiej. Barth z tego co wspominał też wybrał silkę gr.8cm. Ciekawe jak mu się to sprawuje? Jak to będzie czytał to mam nadzieję że się pochwali przeżyciami.

A drzwi mają futryny i tych nie podniesiesz o 1cm nad podłogę bo będzie brzydka szpara. Możesz obciąć samo skrzydło, ale to trzeba jakiś porządny sprzęt, a nie wyzynarke.

No tak, z futrynami się nie pokombinuje. W takim razie kupując trzeba zwrócić na to uwagę aby taka szczelina była. Swoją drogą to powinno być w normie że robią szczeliny.

Pralka i suszarka zamknięta w łaziece i w szafie jest ledwo słyszalna - w nocy nie przeszkada

TV z salonu na 'normalnej' głośności już przeszkada w sypialni, TV w trybie 'cichym', tak aby dało się słuchać i oglądać, w sypialni jest już niesłyszalny, między sypialnią a salonem jest bariera jednych drzwi,

Klima z salonu na najwolniejszych obrotach - jest ledwie słyszalna w sypialni - nie przeszkadza, na wyższych już tak.

Sprawdziłem i zatykając otwory wentylacyjne, uzyskuje się lekką poprawę akustyki.

Jeśli chodzi o akustykę to podobno trochę lepsze są drzwi przylgowe, ja natomiast ze względów estetycznych wziąłem bezprzylgowe (schowane zawiasy).

Skoro w Twoim domu z silki głośniejsze TV jest słyszalne to nic się na to nie poradzi. Mieszkańcy domów piętrowych nie powinni mieć tych problemów bo sypialnie są na piętrze. Jest to jeden z plusów domów piętrowych.