kamilb1987b 11.10.2016 07:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2016 Możesz rozwinąć myśl? Ktoś już na forum pisał o chyba wentylacji wyporowej czy coś takiego. Z tego co pamiętam to w każdym pomieszczeniu jest nawiew i wywiew ale chyba bez reku ale dobrze nie pamiętam. Wtedy każde pomieszczenie można zrobić szczelniej jeżeli chodzi o drzwi wewnętrzne i przez to by akustyka nie cierpiała. Ja tam myślę ze nie ma co przesadzać. Tragedii nie ma i da się jakoś żyć. Z tego co parę osób pisze to i w domu z silki szału nie ma bo i tak najsłabsze są drzwi. W związku z tym jednak zostanę przy wariancie wszystkich działówek z 5cm wełny i 2płytami gk na stronę. 43dB mi wystarczą. Będzie taniej a też dobrze i wystarczająco. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 11.10.2016 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2016 (edytowane) 43dB mi wystarczą. Będzie taniej a też dobrze i wystarczająco. Tego sie dowiesz jak zamieszkasz. Pamietaj o tym, ze chociaz drzwi to najslabszy punkt jesli chodzi o akustyke, to od drzwi do drzwi mozesz miec kilka dobrych metrow. A halas bezposrednio za sciana to i czasami 0.5m. Do tego wibracje itd itp. Poza tym drzwi łatwo zmienic ( rozwazam taka opcje ), sciany trudniej. Edytowane 11 Października 2016 przez karolek75 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 11.10.2016 11:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2016 Wrzucam aktualne rzuty i wizualizacje tak jak wspominałem działówki będą o gr.10cm i przez to całość troszkę urosła. Tak jak widać to na piętrze zostawiłem jedną łazienkę ale w niej wszystko się zmieści czyli wanna, prysznic, wc, umywalka z lustrem i pralka. Za waszą radą odpuściłem sobie łazienkę w sypialni i szczerze mówiąc nie jest źle. Dzięki za radę. Parter zostawiłem bez zmian tylko przez zmianę działówek na cieńsze niektóre pomieszczenia zyskały trochę większy metraż. Przede wszystkim łazienka może być szersza a dzięki temu zmieszczę tam okienko. Wcześniej też by się zmieściło ale zależało mi na tym aby najmniejsze miało wymiar 80x150cm aby były jednakowe a dzięki temu będzie więcej naturalnego światła. Po tych zmianach zrobię nowe OZC i się zobaczy na wynik jaki wyjdzie. Szacuję że w 20kWh/m2 się zmieści. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 11.10.2016 12:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2016 Tego sie dowiesz jak zamieszkasz. Pamietaj o tym, ze chociaz drzwi to najslabszy punkt jesli chodzi o akustyke, to od drzwi do drzwi mozesz miec kilka dobrych metrow. A halas bezposrednio za sciana to i czasami 0.5m. Do tego wibracje itd itp. Poza tym drzwi łatwo zmienic ( rozwazam taka opcje ), sciany trudniej. Trudniej zmienić ale też nie będę musiał tego robić. Jak będzie faktycznie problem to dokręcę płytę gk która też poprawi akustykę nawet lepiej niż jak dałbym więcej wełny. Mam nadzieję że nie będzie takiej potrzeby. Na pewno szersza działówka będzie lepsza akustycznie i tego nie kwestionuję ale będzie też droższa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 11.10.2016 15:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2016 Robiąc podłogówkę myślałem o tym aby w tych kształtkach poprowadzić rurki http://allegro.pl/styropian-knauf-ogrzewanie-podlogowe-floor-f-035-i6494947921.html i to zalać jastrychem o gr.35mm. Oczywiście dla wzmocnienia pewnie przyda się jakaś siatka. Ktoś z was to stosował? Wiem że tanie to nie jest bo na mój domek koszt tego wyjdzie ok.3k plus reszta ale myślę że warto bo jest to dosyć ciekawe i na pewno duże ułatwienie. Dzięki temu ten kształtowany styro plus jastrych dadzą gr.6cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 11.10.2016 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2016 Na ścianach, na komforcie akustycznym oszczędzasz a na takie bzdety chcesz wydać kasę.Poza tym jeśli taka grubość, to anhydryt, nie jastrych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 11.10.2016 16:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2016 Na ścianach, na komforcie akustycznym oszczędzasz a na takie bzdety chcesz wydać kasę. Poza tym jeśli taka grubość, to anhydryt, nie jastrych Szczerze mówiąc myślałem że to jest to samo. Czemu uważasz że to są bzdety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 11.10.2016 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2016 Szczerze mówiąc myślałem że to jest to samo. Czemu uważasz że to są bzdety Bo ogrzewanie będzie działało równie dobrze, bez tych płyt za 3 tys zł(+dopłata za anhydryt),, a ściany po doinwestowaniu w nie 3 tyś zł będą bardziej komfortowe, jeśli chodzi o akustykę.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 11.10.2016 17:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2016 Bo ogrzewanie będzie działało równie dobrze, bez tych płyt za 3 tys zł(+dopłata za anhydryt),, a ściany po doinwestowaniu w nie 3 tyś zł będą bardziej komfortowe, jeśli chodzi o akustykę.. Podlogowke jakąś trzeba zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 11.10.2016 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2016 No to rób, jak wszyscy, a nie przepłacaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 11.10.2016 18:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2016 No to rób, jak wszyscy, a nie przepłacaj. Co proponujesz na stropie drewnianym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 12.10.2016 05:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2016 Czy przy stropie drewnianym gdzie jest płyta osb trzeba dawać na nią styro pod wylewke jeżeli się robi ogrzewanie podłogowe? No chyba że rurki można położyć bezpośrednio na foli a folia na osb? Tylko czy wtedy płycie osb coś złego by się nie działo od rozgrzanych rurek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 12.10.2016 05:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2016 Daj normalny styropian akustyczny, na to folię, albo styropian z tą ceratą w kratkę i się nie wygłupiaj. Ja za cały styropian na moją podłogę, 128m2, 35cm grubości, dałem 6500zł, a ty chcesz dać 3 tyś za 2,4cm? Ułatwienie... Za cenę tego ułatwienia ktoś by to zrobił od A do Z. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 12.10.2016 08:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2016 Daj normalny styropian akustyczny, na to folię, albo styropian z tą ceratą w kratkę i się nie wygłupiaj. Ja za cały styropian na moją podłogę, 128m2, 35cm grubości, dałem 6500zł, a ty chcesz dać 3 tyś za 2,4cm? Ułatwienie... Za cenę tego ułatwienia ktoś by to zrobił od A do Z. W podłodze masz 35cm styro? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 12.10.2016 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2016 Tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 12.10.2016 10:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2016 Tak. Widzę że nauki TB nie poszły w las:yes: Coś tani ten styropian miałeś, nawet bardzo tani Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 12.10.2016 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2016 Widzę że nauki TB nie poszły w las:yes: Coś tani ten styropian miałeś, nawet bardzo tani Dlatego tyle go dał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 12.10.2016 13:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2016 Dlatego tyle go dał Jak styro ma być pod podłogę to musi być min.EPS100 a nie wiem czy za 118zł można kupić. Na allegro ceny zaczynają się od 170zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 12.10.2016 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2016 EPS80 wystarczy z naddatkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 12.10.2016 14:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2016 EPS80 wystarczy z naddatkiem Czy ja wiem że z naddatkiem a cena i tak od150zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts