fotohobby 14.10.2016 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2016 Ja wiem, chłodnica ze Stara... No, ale to już jest fantazjowanie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 15.10.2016 06:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2016 jak pompa do CWU podgrzeje powietrze ?? Może dodatkowa wężownica owinie jakby kanał nawiewny za reku bo będzie to 45-60* i powietrze przechodząc też się podgrzeje. Na pewno nie podgrzeje się znacząco ale wystarczy ze będzie miało ponad 25* i też będę zadowolony. Pan Maciej http://www.domrzeczywisciepasywny.pl/ jakoś to połączył a z tego co kiedyś barth pisał po rozmowie z nim że za pomocą dodatkowej wężownicy (barth jak źle pamiętam to naprostuj). Nie wiem dokładnie jak to zrobić z szczegółami ale myślę że coś się wymyśli jak przyjdzie na to czas. Wiem że mało się wentyluje i nie liczę że to mi zastąpi ogrzewanie ale na pewno je trochę wspomoże niższym kosztem. Pan Maciej w ten sposób ogrzewa dom i ponoć daje rade ale to dla małego domku i dwóch osób więc może się tam sprawdzać. U mnie też to wspomoże bo promienniki będą utrzymywać temperaturę przegród ale nie zastąpi promienników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname2 15.10.2016 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2016 Kiedyś znalazłem o płytach h-block a Tobie już odesłali odpowiedź ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 15.10.2016 09:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2016 Kiedyś znalazłem o płytach h-block[ATTACH=CONFIG]370216[/ATTACH] a Tobie już odesłali odpowiedź ? W przyszłym tygodniu mam dostać odpowiedź. Słabo widać na tym zdjęciu ale chyba tam ktoś pisze o cenie 200zł/m2 takiej ściany ale nie wiem czy z montażem czy bez. Nawet jak z montażem to według mnie trochę drogo ale zobaczymy co powiedzą. na targach gościu się zarzekał że taniej będzie ściany u niego zamówić niż samemu morować z bloczków. Chyba przez 20min się z nim kłóciłem że to niemożliwe, bo 1m2 bloczków kosztuje średnio 40-50złbrutto za 1m2, licząc klej nadproża, deskowania oraz inne rzeczy myślę że w 100zł się całość zmieści za 1m2 ściany na gotowo i taką cenę można przyjąć za realną. Do tego jeszcze elewacja z ociepleniem i jedynie przy h-blockach pójdzie mniej styro na ściany ale za to trzeba ruszt pod gk zrobić (choć cena za to nie będzie kosmiczna) a przestrzeń można wypełnić wełną. Przy domu murowanym aby osiągnąć podobne U trzeba byłoby dać 30cm styro grafitowego. Zobaczymy co powiedzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname2 15.10.2016 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2016 Sorry za jakość. 200 zł mkw - 100 mmI 320 zł 180 mm to dane z tego screena Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 15.10.2016 11:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2016 Sorry za jakość. 200 zł mkw - 100 mm I 320 zł 180 mm to dane z tego screena Jak takie mi podadzą ceny to ich wyśmieję że wcale tanio to nie jest. Na targach gościu się zarzekał że jest to niedrogie. Tłumaczyłem że sama płyta osb tania nie jest a on na to że mają zupełnie inne ceny od tych co możemy my mieć w sklepie. Ponoć nawet u producentów zamawiają dużo większe wymiary tych płyt niż to co w sklepach mają, pianka u nich to też zupełnie inne koszta niż jak sam sobie opianuję ściany więc powiedziałem ze wyślę mu zapytanie i się zobaczy co z tego wyjdzie. Pewnie w dużej mierze cena zależy od projektu i tego jak będzie skomplikowany. Najzabawniejsze jest to że na wspólnym stoisku była pani z PiBP oraz gościu od stecico a on twierdził że z belek steico dom wyjdzie taniej niż h-block. Jemu też mówię że niemożliwe bo te belki są strasznie drogie ale on swoje że inna cena za belki a inna za domek z tych belek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gambit565 15.10.2016 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2016 W przyszłym tygodniu mam dostać odpowiedź. Słabo widać na tym zdjęciu ale chyba tam ktoś pisze o cenie 200zł/m2 takiej ściany ale nie wiem czy z montażem czy bez. Nawet jak z montażem to według mnie trochę drogo ale zobaczymy co powiedzą. na targach gościu się zarzekał że taniej będzie ściany u niego zamówić niż samemu morować z bloczków. Chyba przez 20min się z nim kłóciłem że to niemożliwe, bo 1m2 bloczków kosztuje średnio 40-50złbrutto za 1m2, licząc klej nadproża, deskowania oraz inne rzeczy myślę że w 100zł się całość zmieści za 1m2 ściany na gotowo i taką cenę można przyjąć za realną. Do tego jeszcze elewacja z ociepleniem i jedynie przy h-blockach pójdzie mniej styro na ściany ale za to trzeba ruszt pod gk zrobić (choć cena za to nie będzie kosmiczna) a przestrzeń można wypełnić wełną. Przy domu murowanym aby osiągnąć podobne U trzeba byłoby dać 30cm styro grafitowego. Zobaczymy co powiedzą. a ile bylo juz jarania sie- buduje z h-block, najlepszy System, tanio sie zrobi itp. liczenia wspolczynnikow. na poczatku nawet ten watek byl smieszny. Teraz juz pozostal tylko zalosny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 15.10.2016 12:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2016 a ile bylo juz jarania sie- buduje z h-block, najlepszy System, tanio sie zrobi itp. liczenia wspolczynnikow. na poczatku nawet ten watek byl smieszny. Teraz juz pozostal tylko zalosny Jest to bardzo dobry system a też wszystko zależy. Jakby patrzeć pod katem że ma Ci budować firma to mimo że za podobne pieniądze masz dom w o wiele lepszej klasie energetyczne to jeszcze jak dobrze pójdzie to po paru tygodniach możesz mieszkać. Tak jest w technologiach prefabrykowanych. h-block różni się tym od szkieletu że ma wypełnienie pianką a nie wełną dzięki czemu już sam moduł jest szczelny a w szkielecie potrzeba paroizolację stosować aby osiągnąć szczelność a ją łatwo uszkodzić a wtedy z szczelności wiele nie zostaje. Temu mnie te h-blocki zainteresowały, właśnie zw względu na szczelność którą łatwiej jest osiągnąć. A że obiecane mi było że to ma być tanie to się zobaczy jak przyjdzie wycena. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 15.10.2016 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2016 Jak takie mi podadzą ceny to ich wyśmieję że wcale tanio to nie jest. Na targach gościu się zarzekał że jest to niedrogie. Tłumaczyłem że sama płyta osb tania nie jest a on na to że mają zupełnie inne ceny od tych co możemy my mieć w sklepie.. I teraz widzisz, ile warte są rozmowy ze sprzedawcami na podrzędnych targach. Jeden mówi, że grzejąc promiennikami będzie taniej, niż pompą ciepła, drugi podaje niestworzone ceny swojego systemu. A niektórzy to łykają.... Tragedia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 15.10.2016 13:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2016 (edytowane) Kiedyś jak koledze pokazałem swój projekt i wizualizacje to mówił ze nie będzie zbyt wygodne aby TV była na środku w takim miejscu bo siedząc w narożniku pod ścianą będzie duży kąt do TV i źle będzie się oglądać. Aby to zmienić to musiałbym wywalić jedne okno aby część południowej ściany była bez okna czyli na drugiej części musiałbym zrobić większe okno więc może takie na 3m gdzie 1,2m okna to fix a 1,8m to otwierane z ruchomym słupkiem i patrząc na wizualizacje to taka opcja też mi się podoba jak wy oceniacie tą zmianę? Edytowane 15 Października 2016 przez kamilb1987b Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 15.10.2016 13:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2016 I teraz widzisz, ile warte są rozmowy ze sprzedawcami na podrzędnych targach. Jeden mówi, że grzejąc promiennikami będzie taniej, niż pompą ciepła, drugi podaje niestworzone ceny swojego systemu. A niektórzy to łykają.... Tragedia... Wiadomo że sprzedawca będzie swoje wychwalać po wsze czasy ale trzeba mieć też swój rozum. Tak jak już wspominałem, ciekawe jest to że nie trzeba stosować paroizolacji do osiągnięcia szczelności bo samem moduły są szczelne. Poczekamy do wyceny i wtedy okaże się na jaką kwotę sobie to cenią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname2 15.10.2016 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2016 Ale nie rozumie dlaczego w przyszłym tygodniu dopiero poznasz cenę. Liczydła maja że im tak długo schodzi.? Dla mnie firma jest niepowazna jak łaskawie trzeba czekać - nie na wycenę domu, tylko na poznanie ceny za mkw. A to że nie podali ceny na targach to już szczyt wszystkiego. Przecież oni to tłuką w km tylko że na Skandynawie z tego co pamiętam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 15.10.2016 16:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2016 Ale nie rozumie dlaczego w przyszłym tygodniu dopiero poznasz cenę. Liczydła maja że im tak długo schodzi.? Dla mnie firma jest niepowazna jak łaskawie trzeba czekać - nie na wycenę domu, tylko na poznanie ceny za mkw. A to że nie podali ceny na targach to już szczyt wszystkiego. Przecież oni to tłuką w km tylko że na Skandynawie z tego co pamiętam. Ciekawe czemu wszyscy przeważnie dużo robią na zachód a u nas niewiele? No ale wiadomo... Też nie rozumiem na co tyle czekać tym bardziej że początkiem tygodnia to wysyłałem. Pewnie mają dużo roboty i nie ma czasu. Mi się z tym nie śpieszy ale zżera ciekawość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 15.10.2016 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2016 Te ścienne/sufitowe panele białe które można pomalować na obraz nie świecą, albo przynajmniej tego nie zauważyłem. Wiem że są i świecące albo przynajmniej świecą na czerwono. Może te ścienne też są czerwone ale przykryte powłoką i przez to tego nie widać. A po co pytasz? Nie wyobrażam sobie świecącego ogrzewania w domu. Sypialnia salon ehh to nie do przyjęcia. Temu pytam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 15.10.2016 17:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2016 (edytowane) Nie wyobrażam sobie świecącego ogrzewania w domu. Sypialnia salon ehh to nie do przyjęcia. Temu pytam. Ja też nie i temu kwok nie zastosuję. Edytowane 15 Października 2016 przez kamilb1987b Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 15.10.2016 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2016 Nie wyobrażam sobie świecącego ogrzewania w domu. Sypialnia salon ehh to nie do przyjęcia. Temu pytam.E tam. Za miesiąc Kamilowi przejdzie i będzie pisał o czymś innym. Oczywiście jak zawsze z pełnym przekonaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 15.10.2016 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2016 Zrobi ktoś reku na jednym wentylu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 16.10.2016 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2016 Zrobi ktoś reku na jednym wentylu?Rekuperator Marley. Kiedyś na ten temat rozmawialiśmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 16.10.2016 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2016 Nie pasuje mi. Wentyl mi zginął i kombinuję co zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 16.10.2016 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2016 Nie pasuje mi. Wentyl mi zginął i kombinuję co zrobić.Jak zrobisz bardzo szczelny dom, to rekuperator wyciągowy teoretycznie wystarczy. Zbilansowanie strumieni może być bardzo trudne ale czy niemożliwe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts