HenoK 05.04.2014 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2014 Pan nie rozumie przenośni, czy kontekstów. W tym miejscu i kontekście "nie problem" oznacza, że budowa domu pasywnego nie jest większym problemem i kosztem niż realizacja katalogowego projektu. Skróty myślowe, są Panu obce, czy tylko zwykłe czepianie się?Z tego co wiem, jest to jedynie Pana zdanie. Nie spotkałem nikogo innego, kto by coś takiego twierdził, a budową domów, w tym domów energooszczędnych i pasywnych zajmuję się już dosyć długo. W takiej sytuacji jedyną metodą na udowodnienie, że ma Pan rację, jest wybudowanie i pokazanie takiego domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 05.04.2014 12:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2014 TB wszyscy wiedzą że wiesz o co chodzi z domami pasywnymi ale nie zgodzę się z stwierdzeniem Ze taki dom nie jest wiele droższy od zwykłego. jeżeli porówna się ten sam dom jeżeli chodzi o wygląd i metraż to nie da się w podobnej cenie wybudować pasywny i zwykły. proszę bajek nie opowiadać. a wiem że się nie da bo jestem teraz na etapie sprawdzania cen i są to znaczne różnice, ale da się to ugryźć. dla mnie ważne jest aby dom był ciepły i tani w utrzymaniu. nawet jak się to zwróci dopiero za 20 lub nawet 30 lat lub na starość to nie jest źle. wiem ze zrobienie domu 2litrowego nie jest proste ale da się zrobić bo mam dobrze usytuowany budynek na działce i tak rozmieszczone pomieszczenia aby było jak najlepiej. dodatkowo dobrze ocieplić i starannie zbudować i to powinno wystarczyć. w domu nie planuje okien dachowych i kominów więc nie będzie najgorzej. orientujecie się może jakie są koszty miesięczne rekuperacji? bo wiadomo dmucha i wyciąga cały czas więc prąd cały czas pobiera i ile tego? czyli pompa ciepła po prostu nie chodzi cały czas? czyli nie musi cały czas grzać podłogówki do jej temperatury? bo myślałem że cały czas musi chodzić i grzać tylko że jak raz nagrzeje dobrze to potem tylko chodzi ale słabiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 05.04.2014 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2014 TB wszyscy wiedzą że wiesz o co chodzi z domami pasywnymi ale nie zgodzę się z stwierdzeniem Ze taki dom nie jest wiele droższy od zwykłego. jeżeli porówna się ten sam dom jeżeli chodzi o wygląd i metraż to nie da się w podobnej cenie wybudować pasywny i zwykły. proszę bajek nie opowiadać. a wiem że się nie da bo jestem teraz na etapie sprawdzania cen i są to znaczne różnice, ale da się to ugryźć. dla mnie ważne jest aby dom był ciepły i tani w utrzymaniu. nawet jak się to zwróci dopiero za 20 lub nawet 30 lat lub na starość to nie jest źle. wiem ze zrobienie domu 2litrowego nie jest proste ale da się zrobić bo mam dobrze usytuowany budynek na działce i tak rozmieszczone pomieszczenia aby było jak najlepiej. dodatkowo dobrze ocieplić i starannie zbudować i to powinno wystarczyć. w domu nie planuje okien dachowych i kominów więc nie będzie najgorzej. orientujecie się może jakie są koszty miesięczne rekuperacji? bo wiadomo dmucha i wyciąga cały czas więc prąd cały czas pobiera i ile tego? czyli pompa ciepła po prostu nie chodzi cały czas? czyli nie musi cały czas grzać podłogówki do jej temperatury? bo myślałem że cały czas musi chodzić i grzać tylko że jak raz nagrzeje dobrze to potem tylko chodzi ale słabiej. większość użytkowników PC grzeje tylko w taniej taryfie. jaki w ogóle masz pomysł na ogrzewanie? u mnie będzie zbiornik z wodą i grzałką + pompa obiegowa. nagrzewanie w taniej taryfie. wszędzie podłogówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 05.04.2014 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2014 TB wszyscy wiedzą że wiesz o co chodzi z domami pasywnymi ... No tu akurat bym się spierał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 05.04.2014 16:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2014 brak wiedzy nie można zarzucić. ogrzewanie to podłogówka w całym domu, zbiornik wody też się przyda ale zastanawiam się jak tu zrobić aby było dobrze, bo np. ustawi się aby woda miała 40st to pompa będzie cały czas ogrzewać wodę do tej temperatury czy przy okazji grzania domu będzie grzać wodę i specjalnie na to nie będzie brać prąd, no chyba że można ustawić aby grzało wodę rano i dopiero popołudniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 05.04.2014 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2014 brak wiedzy nie można zarzucić. ... A jednak mimo wszystko podtrzymuję co napisałem wcześniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 06.04.2014 07:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 A jednak mimo wszystko podtrzymuję co napisałem wcześniej nie ma co być złośliwym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yendrek3 06.04.2014 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 Pan nie rozumie przenośni, czy kontekstów. W tym miejscu i kontekście "nie problem" oznacza, że budowa domu pasywnego nie jest większym problemem i kosztem niż realizacja katalogowego projektu. Skróty myślowe, są Panu obce, czy tylko zwykłe czepianie się? Panie TB, dla mnie kalkulacja jest prosta i tu prosty przyklad dom katalogowy - x ilozacji = x koszt dom pasywany - 2x izolacji = 2x koszt oczywsicie dom paywny to nie tylko izolacja ale i rekuperatory, PC, cieplejsze okna itd. Tak naprawde wszystko co duzo kosztuje a czego czesto sie nie stosuje w domach zwyklych wiec naprawde nie zgodze sie rowniez ze ''pasiaka'' pan wybuduje w cenie zwyklaka , sorry ale taka jest prawda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 06.04.2014 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 Tak naprawde wszystko co duzo kosztuje a czego czesto sie nie stosuje w domach zwyklych wiec naprawde nie zgodze sie rowniez ze ''pasiaka'' pan wybuduje w cenie zwyklaka , sorry ale taka jest prawda sorry ale poleciałaś ... właśnie to w "zwykłych" domach stosuje się masę różnych udziwnień. Pasywny winien mało skomplikowany. WM plus nagrzewnica kanałowa i tyle i aż tyle. Zapominasz że koszt 10cm izolacji a koszt 30cm izolacji ... mniejszy koszt jest 30cm ... choć papierowo tak nie jest na pierwszy rzut ... wiesz czemu ? ponieważ przy 30cm izolacji jest więcej treści ... czyli izolacji .. ekipa za położenie 1m^2 nie patrzy czy to jest 5cm czy 30cm .. bierze równo To co najważniejsze zwiększa udział. W twoim awatarku ... jest domek .. samo wykonanie balkonu to parę m3 EPS gratis Jak będziesz szukał tylko świstków z nazwą pasywne to daleko nie zajedziesz i w tedy dom wyjdzie faktycznie drożej. Ja już wiem że mi potrzeba izolacji i okien ... plus ogrzewanie wody do łap. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
17jan 06.04.2014 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 Witam, ............ http://www.passivhauskreis.de/das-passivhaus/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 06.04.2014 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 Witam, ............ http://www.passivhauskreis.de/das-passivhaus/ Ciekawe jak wykonani detal - połączenie ściany fundamentowej z podłogą parteru. Na rysunku jest ciągłość izolacji, jak przy płycie fundamentowej, a w rzeczywistości jest to niewykonalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 06.04.2014 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 Sorry ale w tych domach ... okna są kiepskie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 06.04.2014 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 Ciekawe jak wykonani detal - połączenie ściany fundamentowej z podłogą parteru. Na rysunku jest ciągłość izolacji, jak przy płycie fundamentowej, a w rzeczywistości jest to niewykonalne.W technologii szkieletu drewnianego, przy stropie drewnianym, jak najbardziej wykonalne. Oczywiście niewielki mostek tam będzie, ale nie wpływający w sposób istotny na izolacyjność całości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 06.04.2014 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 nie ma co być złośliwym. ani mi to w głowie, tyle tylko że ON wie że dzwoni, nie wie niestety w którym kościele Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 06.04.2014 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 ... czyli izolacji .. ekipa za położenie 1m^2 nie patrzy czy to jest 5cm czy 30cm .. bierze równo Jak weźmiesz byle jaką ekipę, to może nie będą na to patrzyli, ale efekty ich pracy mogą proporcjonalne do ceny jaką za tą robotę wezmą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 06.04.2014 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 Ciekawe jak wykonani detal - połączenie ściany fundamentowej z podłogą parteru. Na rysunku jest ciągłość izolacji, jak przy płycie fundamentowej, a w rzeczywistości jest to niewykonalne. co ważniejsze w/g kierownika-obrońcy kszhu oddychają "BEŁTAMI" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 06.04.2014 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 Jak weźmiesz byle jaką ekipę, to może nie będą na to patrzyli, ale efekty ich pracy mogą proporcjonalne do ceny jaką za tą robotę wezmą. trzeba niestety pilnować, ale to dotyczy każdego etapu budowy i cena za robociznę nie jest w żadnym wypadku gwarancją dobrej jakości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
17jan 06.04.2014 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 Sorry ale w tych domach ... okna są kiepskie Dlaczego są kiepskie? Pzdr. janek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 06.04.2014 14:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 jeżeli chodzi o cenę za dom pasywny to nigdy nie będzie w tej samej co zwykły, nawet za 100lat. tylko do tej pory pewnie standard to będzie dom zeroenergetyczny plus ale pożyjemy zobaczymy. ja szacuję że jak za zwykły dom trzeba dać np 300k to za pasywny to powinno być jakieś 50-80tyś więcej lub nawet 100k więcej czyli jakieś 20 do 30%. jak ktoś sam sobie buduje to może taniej to będzie ale zawsze więcej tylko lepiej nie patrzeć na to że coś kosztuje więcej tylko że ma się lepszy dom. ja to wolę porównać do samochodu. nie każdy kupuje najtańsze auta tylko każdy chce jeździć porządna bryka. ale wiadomo każdy jeździ tym na co go stać i każdy buduje to na co go stać ale patrząc w przyszłość to uważam że pasywny będzie tańszy jeżeli weźmiemy pod uwagę budowę i utrzymanie od zwykłych. jeżeli weźmiemy pod uwagę to że za parę lat wszystkie domy będą musiały być pasywne to co w tym czasie z zwykłymi? będzie trzeba je przerabiać? a jak kogoś nie będzie na to stać to będzie płacić większe podatki za taki dom? albo będą sprzedawać węgiel za 2000zł za tonę i wtedy ludzie będą cienko piszczeć ale nie będzie wyboru. lepiej od razu taki dom wybudować i mieć spokój. ja bym chciał zero energetyczny ale jak nie ma dopłat do baterii słonecznych i prawo temu nie sprzyja to trzeba poczekać. ja zrobię sobie dach dwuspadowy z połacią idealnie na południe i jak coś się zmieni i będą dopłaty do tego to sobie je na cała jedna stronę położę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 06.04.2014 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 Sorry ale w tych domach ... okna są kiepskie też tak myślę, ale wiesz ... trzeba jakoś rozruszać gospodarkę poza tym na pięterku muszą takie być no bo myć jakoś trza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts