fotohobby 21.11.2016 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2016 Ja przykładowo słyszałem że ściany murowane z ytonga lubią pękać tzn że nie warto z tego robić? Oczywiście, że z Ytonga nie warto Nie warto budować z pianki. Czy tu PUR, czy to betonowej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 21.11.2016 19:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2016 I jak to cenowo wygląda , budowa domu w tym systemie .Wiesz już coś .? Nie jeszcze. Jeszcze jedna rzecz mnie natchnęła przy okazji wizualizacji etapów pracy składania domu z modułów i na razie to wyjaśniam. O co chodzi? O dach a dokładniej mówiąc o moduły dachowe. Pisałem tu że dach można zrobić od razu z płyt thexpan http://www.solcraft.pl/thexpan i będzie załatwione pokrycie dachowe tyle że wtedy cała połać dachu jest z pianą a piana sama w sobie tania nie jest więc aby obniżyć tu koszty pomyślałem o tym aby tylko część połaci było z modułu ale H-BLOCKplus a szczyty z takiego jakby wiązara w rozstawie co 62,5cm. Wtedy ten wiązar byłby z belek 60x140mm i pokryłoby się je płytą OSB dzięki czemu ładnie się zepnie wszystko w całość. Następnie normalnie membrana dachowa, łaty, kontrłaty i pokrycie z dachówki lub blacho-dachówki. Ściany szczytowe z h-blocka też by się zrobiło tylko na wysokość do sufitu a reszta w szkielecie bo po co mi na strychu akurat ocieplone ściany za które trzeba zapłacić? Więc zobaczę co z tego wyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 21.11.2016 19:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2016 Oczywiście, że z Ytonga nie warto Nie warto budować z pianki. Czy tu PUR, czy to betonowej... Nie warto bo najlepsza jest cegła więc wszyscy specjaliści w tych dziedzinach wciskają ludziom kit aby to kupowali a i tak nie warto. No ciekawe... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 21.11.2016 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2016 Jacy specjaliści ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 21.11.2016 22:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2016 Jacy specjaliści ? Tacy którzy opracowali inne technologię niż cegła, które też są dobre ale według Ciebie nie są dobre i zupełnie niepotrzebne bo jak nie są dobre to potrzebne też nie są. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 21.11.2016 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2016 Po prostu w sytuacji, kiedy robocizna jest jeszcze w PL relatywnie tania, to murowane maja sens.Jak zdrożeje, to domy z pianki i wiórów być może staną się bardziej atrakcyjne cenowo. I jeden minus im odpadnie.A póki co muszą je wciskać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 22.11.2016 17:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2016 Po prostu w sytuacji, kiedy robocizna jest jeszcze w PL relatywnie tania, to murowane maja sens. Jak zdrożeje, to domy z pianki i wiórów być może staną się bardziej atrakcyjne cenowo. I jeden minus im odpadnie. A póki co muszą je wciskać. Pewnie i masz rację ale zobaczy się... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 25.11.2016 18:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2016 Wiecie może czy są jakieś przeciwwskazania do tego aby robiąc deskowanie dachu z płyt osb, na to łaty i kontrłaty to aby dać łatę szeroką na 40mm i wysoką na 60mm z drewna KVH w rozstawie co 54cm i na osb przykleić 5cm styropianu i to jeszcze nie na całą połać a na część dachu gdzie jest część jakby mieszkalna a nie na całości?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 28.11.2016 21:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2016 Przygotowałem wizualizację swojej koncepcji domku z wykorzystaniem modułów h-block. Jakby kto się zobaczyć to zapraszam na filmik trochę kiepska jakość tam wyszła na tym ale nie wiem czemu. Jak sobie na kompie odtwarzam to jest lepiej. Tak jak pisałem to jest koncepcja. Wolałem taki filmik zrobić niż zawalać was obrazkami po kolei bo wyszło tego 250 zdjęć. Z tych najważniejszych to jest tak, na początku zdjęcie humusu jakieś 30cm, następnie na szerokość łyżki 40cm (pod ściany zewnętrzne a pod wew. na szerokość 30-35cm) wykopie się rowy na jakieś 40-50cm głębokości i do tego wsadzę zbrojenie i zaleję betonem B20. Następnie zrobi się szalunki na wysokość 80cm czyli 50cm ponad poziom terenu. Pod zewnętrzne ściany domu zrobi się ściany fundamentowe o szer.17cm a pod wewnętrzne nośne 13cm. Jak do tego będzie trzeba zrobić jakieś zbrojenie to się zrobi. Potem jak będzie pora to się je pomaluje dysperbitem. Następnie przyjdzie czas na zasyp piachem czy pospółką, rozłoży się potrzebne rury i to co trzeba przed chudziakiem. W garażu nie będzie ogrzewania więc piachu będzie tyle aby potem wylać 15cm betonu zazbrojonego siatką i by było na równo z ścianą fundamentową a po resztą piach będzie się kończył na 35cm przed posadzką by wylać 10cm chudziaka bo na niego potem pójdzie 20cm EPSa i 5cm wylewki. Następnie przyjdzie czas na montaż paneli h-block itd. Co o tym myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 29.11.2016 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2016 Przygotowałem wizualizację swojej koncepcji domku z wykorzystaniem modułów h-block. Jakby kto się zobaczyć to zapraszam na filmik trochę kiepska jakość tam wyszła na tym ale nie wiem czemu. Jak sobie na kompie odtwarzam to jest lepiej. Tak jak pisałem to jest koncepcja. Wolałem taki filmik zrobić niż zawalać was obrazkami po kolei bo wyszło tego 250 zdjęć. Z tych najważniejszych to jest tak, na początku zdjęcie humusu jakieś 30cm, następnie na szerokość łyżki 40cm (pod ściany zewnętrzne a pod wew. na szerokość 30-35cm) wykopie się rowy na jakieś 40-50cm głębokości i do tego wsadzę zbrojenie i zaleję betonem B20. Następnie zrobi się szalunki na wysokość 80cm czyli 50cm ponad poziom terenu. Pod zewnętrzne ściany domu zrobi się ściany fundamentowe o szer.17cm a pod wewnętrzne nośne 13cm. Jak do tego będzie trzeba zrobić jakieś zbrojenie to się zrobi. Potem jak będzie pora to się je pomaluje dysperbitem. Następnie przyjdzie czas na zasyp piachem czy pospółką, rozłoży się potrzebne rury i to co trzeba przed chudziakiem. W garażu nie będzie ogrzewania więc piachu będzie tyle aby potem wylać 15cm betonu zazbrojonego siatką i by było na równo z ścianą fundamentową a po resztą piach będzie się kończył na 35cm przed posadzką by wylać 10cm chudziaka bo na niego potem pójdzie 20cm EPSa i 5cm wylewki. Następnie przyjdzie czas na montaż paneli h-block itd. Co o tym myślicie? Powyższy post z punktu widzenia inwestora powinien wyglądać tak: Dom posadowiony na ławach fundamentowych. I koniec. Ściany grubości 13 i 17 cm? Nośna wewnętrzna 13 cm? Czy musisz na siłę wymyślać i robić wszystko, żeby na końcu przez "nietypowość" dopłacić do interesu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 29.11.2016 19:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2016 Powyższy post z punktu widzenia inwestora powinien wyglądać tak: Dom posadowiony na ławach fundamentowych. I koniec. Ściany grubości 13 i 17 cm? Nośna wewnętrzna 13 cm? Czy musisz na siłę wymyślać i robić wszystko, żeby na końcu przez "nietypowość" dopłacić do interesu? Nośna ściana zewnętrzna w h-blocku jest o gr.17cm a wew o gr.13cm więc tak samo o tych grubościach mogą być ściany fundamentowe bo po co grubsze pod lekką konstrukcję domu? Tak na dobrą sprawę można byłoby zrobić fundament coś na ten wzór i też by było bez problemu ale skoro będzie garaż to wolałbym jednak aby to była ściana fundamentowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 30.11.2016 05:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2016 ...Co o tym myślicie?Niezłe jaja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 30.11.2016 07:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2016 Niezłe jaja. Do świąt Wielkanocnych jeszcze daleko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 30.11.2016 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2016 Nośna ściana zewnętrzna w h-blocku jest o gr.17cm a wew o gr.13cm więc tak samo o tych grubościach mogą być ściany fundamentowe bo po co grubsze pod lekką konstrukcję domu? Tak na dobrą sprawę można byłoby zrobić fundament coś na ten wzór i też by było bez problemu ale skoro będzie garaż to wolałbym jednak aby to była ściana fundamentowa. Tylko czy zdajesz sobie sprawę, że wtedy kwestia technologi murowania jest już zamknięta? Jeśli będzie trzeba jednak dać YTONG czy silikat to od nowa będziesz projektował całą konstrukcję domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 30.11.2016 10:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2016 Tylko czy zdajesz sobie sprawę, że wtedy kwestia technologi murowania jest już zamknięta? Jeśli będzie trzeba jednak dać YTONG czy silikat to od nowa będziesz projektował całą konstrukcję domu? Nie po to się idzie w lekką konstrukcję by potem robić jednak ciężka. Aby to mało sens ekonomiczny to tam gdzie się da trzeba zrobić cieniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 01.12.2016 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2016 Nie po to się idzie w lekką konstrukcję by potem robić jednak ciężka. Aby to mało sens ekonomiczny to tam gdzie się da trzeba zrobić cieniej. Ale jak zrobić ściany fundamentowe 17 cm grube? To tylko szalunek, a to nie jest tanio. Zostawiłbyś te 24 cm i mógłbyś to zrobić czym popadnie. Za wszystko co nietypowe będziesz musiał zapłacić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 01.12.2016 10:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2016 Ale jak zrobić ściany fundamentowe 17 cm grube? To tylko szalunek, a to nie jest tanio. Zostawiłbyś te 24 cm i mógłbyś to zrobić czym popadnie. Za wszystko co nietypowe będziesz musiał zapłacić. Normalnie zrobisz tak jak o gr.24cm czyli szalunek z desek. Oszczędzisz 7cm na grubości betonu no chyba że będzie konieczna siatka zbrojeniowa dla wzmocnienia to wtedy kozy będą podobne. Tu mam jeszcze inny powód dla którego chciałbym takie a nie inne grubości. Robiąc podłogę parteru na zagęszczony piach wyleje 10cm chudziaka więc jak ściana fund będzie o tej samej grubości co ściana z h-blocku to wtedy robiąc ruszt pod przestrzeń instalacyjną dojde nim do chudziaka dzięki czemu wełna będzie ścianie fund. Potem da się płytę gk i będzie można układać styro pod końcową wylewke. Jeszcze pójdzie 10cm styro brzegowego i odetnie się jeszcze bardziej mostki cieplne mimo że byłby minimalny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 02.12.2016 17:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2016 Tak bym to chciał wykończyć wewnątrz temu wolałbym aby ściana fundamentowa nie była grubsza od ściany nośnej domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 04.12.2016 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2016 Nie jeszcze. Jeszcze jedna rzecz mnie natchnęła przy okazji wizualizacji etapów pracy składania domu z modułów i na razie to wyjaśniam. O co chodzi? O dach a dokładniej mówiąc o moduły dachowe. Pisałem tu że dach można zrobić od razu z płyt thexpan http://www.solcraft.pl/thexpan i będzie załatwione pokrycie dachowe tyle że wtedy cała połać dachu jest z pianą a piana sama w sobie tania nie jest więc aby obniżyć tu koszty pomyślałem o tym aby tylko część połaci było z modułu ale H-BLOCKplus [ATTACH=CONFIG]373898[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]373899[/ATTACH] a szczyty z takiego jakby wiązara [ATTACH=CONFIG]373900[/ATTACH] w rozstawie co 62,5cm. Wtedy ten wiązar byłby z belek 60x140mm i pokryłoby się je płytą OSB dzięki czemu ładnie się zepnie wszystko w całość. Następnie normalnie membrana dachowa, łaty, kontrłaty i pokrycie z dachówki lub blacho-dachówki. Ściany szczytowe z h-blocka też by się zrobiło tylko na wysokość do sufitu a reszta w szkielecie bo po co mi na strychu akurat ocieplone ściany za które trzeba zapłacić? Więc zobaczę co z tego wyjdzie. coś Ty wymyślił .. przecież to statycznie niewyznaczalyj schemat .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 04.12.2016 11:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2016 Tu mam bardziej szczegółowo co do dachu chodzi o to aby moduły h-block spierały się na płatwiach i były tylko w tej części gdzie tak naprawdę są potrzebne a reszta z belek KVH może być. W ten sposób zamiast modułu na dach o długości 5,5m będzie o długości 227cm więc koszt dwa razy mniejszy za to a też będzie dobrze. dziwne że ta firma ogólnie w taki sposób tego nie praktykuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts