מרכבה 04.12.2016 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2016 Kamil to się nie trzyma .. zrób model tego i przyłóż łapki .. zobaczysz jak to pracuje.Chcesz rozwijać taka konstrukcję ? lub coś w tym stylu ? to nie będzie dobrze pracować na wytrzymałość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 04.12.2016 12:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2016 Kamil to się nie trzyma .. zrób model tego i przyłóż łapki .. zobaczysz jak to pracuje. Chcesz rozwijać taka konstrukcję ? lub coś w tym stylu ? to nie będzie dobrze pracować na wytrzymałość. A tak dokładniej w czym widzisz problem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 04.12.2016 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2016 Jak przeniesiesz siłę rozporu ...na ścianę kolankową... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 04.12.2016 15:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2016 Jak przeniesiesz siłę rozporu ...na ścianę kolankową... Będą dwie wewnętrzne ściany nośne na poddaszu które zepną dwie najdłuższe ściany i na nich będą spierały się płatwie. Następnie do płatwii przyjmocuje się belki 6x14cm bo do nich będą mocowane moduły H-BLOCKplus i wtedy się to razem zepnie. Na ściankę kolankowa nie będą działać takie siły które by ją rozpychaly. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 04.12.2016 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2016 Na ściankę kolankowa nie będą działać takie siły które by ją rozpychaly. myślisz to Ty. Radził bym pierwsze ten pomysł przeanalizować konstrukcyjnie- aby dom nie był nadziany mostkami termicznymi ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 04.12.2016 16:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2016 myślisz to Ty. Radził bym pierwsze ten pomysł przeanalizować konstrukcyjnie- aby dom nie był nadziany mostkami termicznymi ! Nie będzie mostków bo moduły składają się przeważnie z piany a do tego z zewnątrz będzie 5-10cm styro a od wewnątrz przestrzeń instalacyjna wypełniona izolacją. Tak jak widać na zdjęciach to moduły będą przymocowane do płatwii przyciętej na kształt trapezu prostokątnego. Dzięki temu moduł będzie dokładnie przylegał do płatwii i łatwo się go z nią połączy śrubami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 04.12.2016 17:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2016 Tak jak widać na tych wizualizacji to jest dobrze zabezpieczone aby nie rozpychało ścianki kolankowej merkava, według Ciebie to za mało? Wtedy wszystkie domy a szczególnie o konstrukcji drewnianej miałyby z tym największy problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 06.12.2016 20:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2016 Rzucie okiem na to coś dość ciekawy sposób na zrobienie sobie samemu modułów. Co o tym myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 08.12.2016 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2016 Te moduły z pianką .. to naprawdę mega opłacalne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 08.12.2016 23:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2016 Te moduły z pianką .. to naprawdę mega opłacalne... Piana ZK jest dość droga i to wiem ale taki moduł zachowuje swoje właściwości na cały okres użytkowania domu i co najważniejsze zachowuje szczelność i jedynie to mnie jakoś przekonuje no chyba ze m2 wyjdzie za 300zł to wtedy będzie trzeba olać tą szczelność bo się nie opłaci. Za parę dni będę znał dokładną cenę tych modułów. Między czasie chodzi mi po głowie ten sposób z filmiku do którego podałem link. Jest to dość ciekawy sposób na własne wykonanie takich paneli ale nie z piany a styropianu. Gościu ten pistolet który widać na filmiku sprzedaje za 450zł. Jak dla mnie trochę przesadził ale to jego sprawa. Chodzi tu o sam sposób nanoszenia piany czy kleju w pianie. Kiedyś będę musiał sobie na próbę zrobić takich parę paneli i zobaczyć jak to się będzie trzymać. Mam już też swoje przemyślenia odnośnie takich paneli ale i tak w ostatecznym rozrachunku jakiś kumaty konstruktor by to musiał policzyć aby się chałupa nie zawaliła. Ale skoro domy typu M3system stoją to myślę że o takie panele mogę być spokojny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 09.12.2016 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2016 Grzanie domu to 1500 zł. Ile warto dopłacić, zeby zejść do 500? Może zrób normalny domek i dokup pompę ciepla? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 09.12.2016 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2016 Grzanie domu to 1500 zł. Ile warto dopłacić, zeby zejść do 500? Może zrób normalny domek i dokup pompę ciepla? Do 500 można zejść, ale trzeba wydać z 20 000 zł no i nie może być tak, że małżonka wietrzy dom otwierając okna, bo wtedy będzie i tak 1500 Na tak trudnej działce, przy niskim budżecie to nic tylko zapakować kabelki, ocieplić wg norm na 2021 rok i mieć wszystko w d... . Jeśli byłoby ciężko można wstawić klimę a kabe odpalić w połowie listopada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzes123 09.12.2016 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2016 Piana ZK jest dość droga i to wiem ale taki moduł zachowuje swoje właściwości na cały okres użytkowania domu i co najważniejsze zachowuje szczelność i jedynie to mnie jakoś przekonuje no chyba ze m2 wyjdzie za 300zł to wtedy będzie trzeba olać tą szczelność bo się nie opłaci. Za parę dni będę znał dokładną cenę tych modułów.. co Ci po dużej szczelności paneli jak po latach będziesz miał nieszczelności na uszczelkach okien i drzwi. A pamiętaj, że żona i dzieci wchodzą i wychodzą czesto z domu nawet w zimie i przez pewien czas powstaje wielka nieszczelność o powierzchni prawie 2m2. Na Twoim miejscu zamiast szukać drogich ścian zrobiłbym ściany 2W z najtańszą warstwa nośną (pustak żużlowy itp) i grubym ociepleniem tanim styropianem (zamawiając dużo styro masz darmową dostawę i duże rabaty) a skupił się najbardziej na wentylacji i odzysku ciepła z powietrza wyrzucanego o czym pisałem Ci już wcześniej. Na tym są największe straty ciepła w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 09.12.2016 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2016 Tak jak widać na tych wizualizacji to jest dobrze zabezpieczone aby nie rozpychało ścianki kolankowej [ATTACH=CONFIG]374966[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]374967[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]374968[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]374969[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]374970[/ATTACH] merkava, według Ciebie to za mało? Wtedy wszystkie domy a szczególnie o konstrukcji drewnianej miałyby z tym największy problem.Będzie piękna katastrofa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 09.12.2016 16:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2016 Będzie piękna katastrofa. Będzie miło jak wyjaśnisz dlaczego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 09.12.2016 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2016 Kamil, szarpiesz się bez sensu. Co chcesz osiągnąć wyszukując coraz to bardziej wymyślne rozwiązania do swojego domu? Czy nie zadowala Cię rachunek za ogrzewanie rzędu 1000 zł/sezon? Jaki masz cel? Jaki budżet? Jak szybko chcesz się wybudować? Kiedy możesz zaczynać? Czy odpowiedź na któreś z pytań spowoduje, że nie możesz wybrać czegoś łatwo dostępnego, sprawdzonego, wygodnego i polecanego przez forumowiczów już mieszkających? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 09.12.2016 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2016 Cały ten wątek to takie beztroskie bujanie w obłokach.I tak okaże się, (jak ta budowa wreszcie ruszy), że skończyło się na BK i 20cm styropianu..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzes123 09.12.2016 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2016 Ten wątek to taki zabijacz czasu dla wszystkich biorących udział w dyskusji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 09.12.2016 17:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2016 Kamil, szarpiesz się bez sensu. Co chcesz osiągnąć wyszukując coraz to bardziej wymyślne rozwiązania do swojego domu? Czy nie zadowala Cię rachunek za ogrzewanie rzędu 1000 zł/sezon? Jaki masz cel? Jaki budżet? Jak szybko chcesz się wybudować? Kiedy możesz zaczynać? Czy odpowiedź na któreś z pytań spowoduje, że nie możesz wybrać czegoś łatwo dostępnego, sprawdzonego, wygodnego i polecanego przez forumowiczów już mieszkających? Ale ja mam przecież opracowaną wersję tego projektu z BK i PC. Mam czas więc sprawdzam różne opcje. Jak pewnie zauważyliście od jakiegoś czasu mam dwie wersje projektu, dom z garażem w bryle i dom bez garażu w bryle. Rozważam tylko te dwie opcje bo obie mi się podobają. Na targach poznałem gościa z firmy solcraft i technologię z modułów H-BLOCK. Trochę z nim pogadałem i postanowiłem sprawdzić czy u mnie się to sprawdzi. Temu to analizuję. Jedni lubią rozwiązywać krzyżówki, inni czytają książki a ja lubię kombinować z projektem na różne sposoby. Czy jest w tym coś złego? Po to jest też forum aby było gdzie pisać różne swoje przemyślenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 09.12.2016 17:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2016 Ten wątek to taki zabijacz czasu dla wszystkich biorących udział w dyskusji Trochę tak ale nie piszemy o pierdołach więc nie widzę w tym nic złego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts