kamilb1987b 10.12.2016 17:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2016 Dokładnie. Wymyślił Kamil, że to będzie wisiało w powietrzu. Odpowiedz sobie Kamil co ile daje się zakotwienie murłaty opartej na wieńcu z żelbetu. Może to ci rozjaśni w głowie. Gdzie co będzie wisiało w powietrzu? W którym miejscu bo jakoś tego nie widzę. Murłata będzie oparta na ścianie kolankowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 10.12.2016 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2016 Co jest złego w normalnej więźbie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 10.12.2016 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2016 Gdzie co będzie wisiało w powietrzu? W którym miejscu bo jakoś tego nie widzę. Murłata będzie oparta na ścianie kolankowejA ściana kolankowa na czym się oprze? Wiesz czemu, przy murowanej ściance kolankowej daje się żelbetowe słupki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 10.12.2016 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2016 Co jest złego w normalnej więźbie?W normalnej nic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 10.12.2016 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2016 Pewnie że nic, w żadnej niczego nie ma złego. Tylko że to "murłata" będzie trzymać tą ściankę, a nie odwrotnie.. cóż czasem coś się wydaje że jest takie .. a jest inne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 10.12.2016 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2016 ... Tylko że to "murłata" będzie trzymać tą ściankę,..Taka 50x20 cm pewnie będzie w sam raz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 10.12.2016 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2016 Taki sens aby wiedzieć ile to kosztuje i czy ma sens szukać konstruktora i mu płacić za projekt którego nie budowałbym jakby się okazał drogi w wykonaniu. Skoro mam czas to mogę sobie pokombinować i po wyceniać różne opcje abym później tego nie musiał robić. teraz to robię na spokojnie w wolnej chwili więc nie tracę na to specjalnie czasu. Ale Ty nic nie wyceniasz i nic nie wiesz. Wyceniasz SWOJĄ WIZJĘ, która NIJAK ma sie do rzeczywistości, bo nie da się tak zbudować domu. Dojdą dodatkowe belki, elementy nośne, usztywniające, a Ty ? Masz wycenione tylko poszycie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 10.12.2016 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2016 @KamilJak już się nawrócisz na ściany z BK lub silki, to rozważ, zamiast tej więźby dachowej zamawianej w wytwórni i natrysków piany ZK jednak zrobić dach z płyty warstwowej.Moja płyta dachowa ma grubość 160/200 mm PIR i muszę dodać ocieplenia od wewnątrz. Natomiast niedawno rozmawiałem z przedstawicielem polskiego wytwórcy płyt warstwowych, który zapewniał że mogą na zamówienie wykonać płytę 260/300 mm. Przy takiej grubości izolacji, a od spodu masz blachę, można sufit zrobić z byle czego. N/p natrysk tapety. PozdrawiamCezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 10.12.2016 18:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2016 A ściana kolankowa na czym się oprze? Wiesz czemu, przy murowanej ściance kolankowej daje się żelbetowe słupki? Daje się po to aby usztywnic ściankę kolankowa by też ją nie rozpychalo oraz by dobrze połączyć wieniec z stropem. W H-BLOCKu są środniki oraz łączniki które usztywniaja konstrukcję. W szkieletach też nie ma słupków żelbetowych a jakoś konstrukcje stoją i wytrzymują nawet spore wiatry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 10.12.2016 18:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2016 Ale Ty nic nie wyceniasz i nic nie wiesz. Wyceniasz SWOJĄ WIZJĘ, która NIJAK ma sie do rzeczywistości, bo nie da się tak zbudować domu. Dojdą dodatkowe belki, elementy nośne, usztywniające, a Ty ? Masz wycenione tylko poszycie. Ale sam H-BLOCK jest płytą konstytucyjną i nic więcej nie trzeba. Nie dojdzie jakaś konstrukcja itp i to jest w tym dobre. Nie widziałeś jak na moduł wjeżdża wózek widłowy? Trochę sobie waży a pyta ani nie drgnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 10.12.2016 18:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2016 @Kamil Jak już się nawrócisz na ściany z BK lub silki, to rozważ, zamiast tej więźby dachowej zamawianej w wytwórni i natrysków piany ZK jednak zrobić dach z płyty warstwowej. Moja płyta dachowa ma grubość 160/200 mm PIR i muszę dodać ocieplenia od wewnątrz. Natomiast niedawno rozmawiałem z przedstawicielem polskiego wytwórcy płyt warstwowych, który zapewniał że mogą na zamówienie wykonać płytę 260/300 mm. Przy takiej grubości izolacji, a od spodu masz blachę, można sufit zrobić z byle czego. N/p natrysk tapety. Pozdrawiam Cezary Widziałem w jakimś wątku Twój dach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 10.12.2016 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2016 (edytowane) Daje się po to aby usztywnic ściankę kolankowa by też ją nie rozpychalo oraz by dobrze połączyć wieniec z stropem. W H-BLOCKu są środniki oraz łączniki które usztywniaja konstrukcję. W szkieletach też nie ma słupków żelbetowych a jakoś konstrukcje stoją i wytrzymują nawet spore wiatry.ręce i nogi opadają. Postaw sobie pasek papieru na krawędzi. Dmuchniesz to się wygnie. To samo będzie z twoją ścianką kolankową. W domach szkieletowych oczep musi być konstrukcyjnie związany, podobnie jest pewnie z tym h-blockiem. Jeszcze raz. Zastanów się dlaczego murłatę mocuje się co kilkadziesiąt centymetrów a nie tylko na początku i na końcu. Edytowane 10 Grudnia 2016 przez perm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 10.12.2016 18:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2016 ręce i nogi opadają. Postaw sobie pasek papieru na krawędzi. Dmuchniesz to się wygnie. To samo będzie z twoją ścianką kolankową. W domach szkieletowych oczep musi być konstrukcyjnie związany, podobnie jest pewnie z tym h-blockiem. Jeszcze raz. Zastanów się dlaczego murłatę mocuje się co kilkadziesiąt centymetrów a nie tylko na początku i na końcu. Wiem po co ale tu też będzie dobrze zamocowana tak jak trzeba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 10.12.2016 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2016 Ale sam H-BLOCK jest płytą konstytucyjną i nic więcej nie trzeba. Nie dojdzie jakaś konstrukcja itp i to jest w tym dobre. Nie widziałeś jak na moduł wjeżdża wózek widłowy? Trochę sobie waży a pyta ani nie drgnie. Dobra, skoro jesteś taki mocny z Konstytucji, to ja nie będę się spierał Konstruktor też nie będzie sie spierał, tylko wstawi elementy, Ty zapłacisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 10.12.2016 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2016 (edytowane) Wiem po co ale tu też będzie dobrze zamocowana tak jak trzeba [ATTACH=CONFIG]375535[/ATTACH]To nie jest jak trzeba. Kończę rozmowę. Rób jak uważasz. Szkoda mojego czasu. Nawet nie chce ci się zajrzeć do źródła: Rozmiar tej murłaty na niebiesko zależy od długości wolnej/niepodpartej ścianki kolankowej oraz jej wysokości. Przy prawie 5 m jak u ciebie to będzie kawał belki, przy czym ważniejsza jest szerokość a nie wysokość. Edytowane 10 Grudnia 2016 przez perm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 10.12.2016 19:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2016 Dobra, skoro jesteś taki mocny z Konstytucji, to ja nie będę się spierał Konstruktor też nie będzie sie spierał, tylko wstawi elementy, Ty zapłacisz. Pisałem z telefonu i nie zauważyłem ze zasugerował takie słowo. Gdybym się na to zdecydował to oni mają konstruktora który zna dobrze tą technologię i odpowiednio to zaprojektuje. Pisałem z gościem z tej firmy to wiem że nie ma żadnych specjalnych elementów konstrukcyjnych bo sam moduł jest konstrukcyjny i są jeszcze łączniki. To jest ta przewaga takich modułów dzięki pianie ZK. Ja tez się z gościem nie mam zamiaru o to kłócić bo skoro tak robią i nie od wczoraj tzn że się to nadaje. Oprócz tego są jeszcze panele SIP a one zamiast piany mają EPSa i z tego co widzę na necie to między płytami osb jest ten EPS ale bez środników i też domy stoją. W technologi SIP łącznik też nie ma środników więc taka konstrukcja jest słabsza od H-BLOCKów a mimo to też dobra. Widocznie jak się dobrze sklei osb z EPSem to też to stanowi element konstrukcyjny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 10.12.2016 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2016 garbusek11 opróżnij skrzynkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 10.12.2016 20:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2016 To nie jest jak trzeba. Kończę rozmowę. Rób jak uważasz. Szkoda mojego czasu. Nawet nie chce ci się zajrzeć do źródła: [ATTACH=CONFIG]375536[/ATTACH] Rozmiar tej murłaty na niebiesko zależy od długości wolnej/niepodpartej ścianki kolankowej oraz jej wysokości. Przy prawie 5 m jak u ciebie to będzie kawał belki, przy czym ważniejsza jest szerokość a nie wysokość. Teraz już rozumiem o co Ci chodzi z tą murłatą. Faktycznie źle na to patrzyłem i myślałem zupełnie złymi kategoriami. Ja stawiałem prostokąt pionowo a powinien być poziomo bo na pionowy będą działać zbyt duże siły rozpychające. Murłata będzie przylegać idealnie do całej ścianki kolankowej tylko gorzej z płatwiami ale chyba taka 160/260 powinna wystarczy z drewna BSH. Nie wiem i nie będę nad tym myślał bo to jest już kwestia konstruktora jak dokładnie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 10.12.2016 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2016 Wszystko OK, niekonwencjonalne podejście, nowości, podoba mi się. Tylko jaki jest cel? Porobisz samemu dwa lata i postawisz dom za 2tyś/m2, który można ogrzać za 1500zł rocznie. Przyjdzie firma i już taki dom wyjdzie 3tyś/m2, czyli minimum 100tyś drożej, a jak dołożysz pompę ciepła, to 120tyś drożej. Zyskasz 2 lata spokoju, nieco zdrowia, oraz 1tyś rocznie na rachunkach za grzanie. Zakładając, że pożyjesz 60 lat (daj Ci Boże) i nie będziesz brał kredytu (taaa...), to ciągle zostaje 60 tyś, które nie wrócą się nigdy. A jeśli jednak to będzie na kredyt, to dobijesz do 100 tyś. Czy zatem dwa lata względnego spokoju są warte 100 tyś złotych, które będziesz spłacał 10 lat? Próbujesz wychujać system, ale to nie tędy droga. Musiałbyś to wszystko zrobić samemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 10.12.2016 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2016 Próbujesz wychujać system, ale to nie tędy droga. Musiałbyś to wszystko zrobić samemu. aby to zrobić .. to trzeba nieźle się nakombinować. https://www.youtube.com/watch?v=LteI_COWsaw nie wiem jak by było.. dalej jak było ale .. Starajcie się najpierw o królestwo Boże i Jego sprawiedliwość, a to wszystko będzie wam dodane» (Mt 6, 33) .. teraz ateizm w modzie, trochę OT.. ale bardzo praktycznie te sprawy wychodzą, co tu dużo pisać.. Też mnie czeka budowa - tak układam wszystko, aby faktycznie tymi ręcami zbudować .. tak że .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts