kamilb1987b 10.12.2016 20:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2016 Wszystko OK, niekonwencjonalne podejście, nowości, podoba mi się. Tylko jaki jest cel? Porobisz samemu dwa lata i postawisz dom za 2tyś/m2, który można ogrzać za 1500zł rocznie. Przyjdzie firma i już taki dom wyjdzie 3tyś/m2, czyli minimum 100tyś drożej, a jak dołożysz pompę ciepła, to 120tyś drożej. Zyskasz 2 lata spokoju, nieco zdrowia, oraz 1tyś rocznie na rachunkach za grzanie. Zakładając, że pożyjesz 60 lat (daj Ci Boże) i nie będziesz brał kredytu (taaa...), to ciągle zostaje 60 tyś, które nie wrócą się nigdy. A jeśli jednak to będzie na kredyt, to dobijesz do 100 tyś. Czy zatem dwa lata względnego spokoju są warte 100 tyś złotych, które będziesz spłacał 10 lat? Próbujesz wychujać system, ale to nie tędy droga. Musiałbyś to wszystko zrobić samemu. Jak za H-BLOCKi będzie cena z kosmosu to można samemu zrobić panele SIP z środnikami. Za ponad 3mln lat dzień będzie dłuższy o 1min więc więcej się zrobi http://wiadomosci.onet.pl/swiat/dni-staja-sie-dluzsze-wolniej-niz-myslano/14mxbqv :lol2::lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 10.12.2016 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2016 Trochę ślepa droga .. bo i technologia z "wyższej" pułki .. a dwuteowe przekroje są wredne.. do samodzielnej budowy.To jest ok, jeśli ma się taśmę, za dużo można zepsuć. Przaśne belki itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 10.12.2016 21:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2016 Trochę ślepa droga .. bo i technologia z "wyższej" pułki .. a dwuteowe przekroje są wredne.. do samodzielnej budowy. To jest ok, jeśli ma się taśmę, za dużo można zepsuć. Przaśne belki itp. Chodzi mi o coś takiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 10.12.2016 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2016 Rozumie Cie Kamil ale pianki z puszki - dobrej jakości kosztują swoje. Miałem taką po 15 zł puszka.. szkoda stosować .. masę pustego miejsca.Akurat główną konstrukcję wnętrza domu mam, tyle że trzeba wyczyścić - uzupełnić braki w drewnie. Pamiętaj litego drewna nic nie zastąpi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 10.12.2016 22:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2016 Rozumie Cie Kamil ale pianki z puszki - dobrej jakości kosztują swoje. Miałem taką po 15 zł puszka.. szkoda stosować .. masę pustego miejsca. Akurat główną konstrukcję wnętrza domu mam, tyle że trzeba wyczyścić - uzupełnić braki w drewnie. Pamiętaj litego drewna nic nie zastąpi. o jakich brakach w drewnie KVH mówisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 10.12.2016 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2016 Nie mówię o KVH czy BSH .. bo to "lite" a o H profilach, czy OSB łączonej pianką.Widzisz dom masz ciekawy i prosty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 10.12.2016 22:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2016 Nie mówię o KVH czy BSH .. bo to "lite" a o H profilach, czy OSB łączonej pianką. Widzisz dom masz ciekawy i prosty To gdzie będą w nich braki w drewnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 10.12.2016 23:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2016 Płyta OSB, czy inne płyty - jest bardziej wrażliwa na zmiany wilgotności niż drewno lite.Środnik belki H to trzeba połączyć dobrze, w domowych warunkach trudniejsze, niż obróbka litego drewna.Kolejna sprawa, zachowanie się profilu H i konieczność jego podparcia bocznego przez sztywne "łaty" I takich niuansów się nazbiera. Też knułem z płytkami kolczastymi - aby wystartować z home made systemem.Ale znowu - drewno czysto lite, jest złe. Słuszny kierunek obrałeś na KVH / czy BSH.BSH bym przeliczył po cenie ~2,5 kzł brutto m3 i tak jest to przyzwoicie jak - ogarniesz jedną belką cały dom.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 11.12.2016 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2016 Teraz już rozumiem o co Ci chodzi z tą murłatą. Faktycznie źle na to patrzyłem i myślałem zupełnie złymi kategoriami. Ja stawiałem prostokąt pionowo a powinien być poziomo bo na pionowy będą działać zbyt duże siły rozpychające. Murłata będzie przylegać idealnie do całej ścianki kolankowej tylko gorzej z płatwiami ale chyba taka 160/260 powinna wystarczy z drewna BSH. Nie wiem i nie będę nad tym myślał bo to jest już kwestia konstruktora jak dokładnie będzie.Dobrze, że coś w końcu dotarło. Policzyć to musi konstruktor. Patrząc na jeden z tych filmików bardziej prawdopodobna jest wersja o której pisałem 50x20. Odnosząc się do całej budowy. I tak dojdziesz do wersji 18 cm silikaty, płyta fundamentowa, bez ścianek kolankowych, z drewnianym stropem. Dom na planie kwadratu lub zbliżony, poddasze użytkowe, dach dwuspadowy, ściany szczytowe drewniane. Najłatwiej, najsolidniej, najtaniej. Zapomnij o tych H-blockach, bo to drogi wynalazek a dom masz z powietrza i wiórów. Zostaw, to co do tej pory wymyśliłeś i zacznij od silikatów. Nie myśl więcej o akumulacyjności ścian zewnętrznych, w stosunku do wewnętrznych, bo to nie warta uwagi pierdoła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 11.12.2016 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2016 Zobacz ten projekt:GładkiMożna pewnie znaleźć podobny z drewnianym stropem choć akurat, moim zdaniem strop lepiej mieć solidny. Tani i wygodny dom. Sypialnie nie sąsiadujące ze sobą. Nie ma ścianek kolankowych, można zrobić stryszek nad sypialniami na górze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 11.12.2016 17:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2016 Znam ten projekt domu gładki. U mnie przede wszystkim najlepiej się spiszą projekty o szerokościach ok.7m. na to mam dwa projekty, dom z garażem w bryle i dom bez garażu który może być w dwóch wariantach taki lub taki . Ten bez garażu w bryle lepiej by pasował w szkielecie drewnianym z dwoma pełnymi piętrami aby przy cienkiej przegrodzie mieć jej dobry współczynnik by też z zewnątrz nie był za duży a zarazem by wewnątrz nie była za mały. Tak jak jest na rzutach jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 11.12.2016 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2016 Znam ten projekt domu gładki. U mnie przede wszystkim najlepiej się spiszą projekty o szerokościach ok.7m. na to mam dwa projekty, dom z garażem w bryle i dom bez garażu który może być w dwóch wariantach taki [ATTACH=CONFIG]375601[/ATTACH] lub taki [ATTACH=CONFIG]375602[/ATTACH]. Ten bez garażu w bryle lepiej by pasował w szkielecie drewnianym z dwoma pełnymi piętrami aby przy cienkiej przegrodzie mieć jej dobry współczynnik by też z zewnątrz nie był za duży a zarazem by wewnątrz nie była za mały. Tak jak jest na rzutach jest ok.Potrzebujesz czterech sypialni? Poza tym. Coś się uparł z tym szkieletem? Ani dobrze ani tanio. Garaż w bryle domu może i jest dobry w dużym domu (powyżej 150m2 powierzchni parteru) ale w małym to nieporozumienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 11.12.2016 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2016 Faktycznie, te sypialnie... Mam dwie córki i na razie starczają nam dwie sypialnie, a niedługo wykończę trzecią. Nawet trójka dzieci spokojnie pomieści się w dwóch pokojach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 12.12.2016 15:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2016 Potrzebujesz czterech sypialni? Poza tym. Coś się uparł z tym szkieletem? Ani dobrze ani tanio. Garaż w bryle domu może i jest dobry w dużym domu (powyżej 150m2 powierzchni parteru) ale w małym to nieporozumienie. Nie potrzebuję 4 ale potrzebuję 3 na piętrze. Na parterze po prostu udało się wygospodarować te parę metrów na mały pokoik który będzie pokojem gościnnym czy coś w tym stylu. Pewnie skończy jako graciarnia na początku ale trudno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 12.12.2016 16:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2016 Faktycznie, te sypialnie... Mam dwie córki i na razie starczają nam dwie sypialnie, a niedługo wykończę trzecią. Nawet trójka dzieci spokojnie pomieści się w dwóch pokojach. Pewnie że się pomieści. Ja jak byłem młody to w pokoju spałem z czterema braćmi i jakoś się dało a dwie siostry razem. Nie mówię że się nie da i pewnie podobnie jak Ty nie od razu zrobię całość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 13.12.2016 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2016 Odnosząc się do całej budowy. I tak dojdziesz do wersji 18 cm silikaty, płyta fundamentowa, bez ścianek kolankowych, z drewnianym stropem. Dom na planie kwadratu lub zbliżony, poddasze użytkowe, dach dwuspadowy, ściany szczytowe drewniane. Najłatwiej, najsolidniej, najtaniej. A po co te poddasze użytkowe ? Bez ścianek kolankowych to można tam jedynie graciarnie zrobić. Resztę potwierdzam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 13.12.2016 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2016 Odnosząc się do całej budowy. I tak dojdziesz do wersji 18 cm silikaty, płyta fundamentowa, bez ścianek kolankowych, z drewnianym stropem. Dom na planie kwadratu lub zbliżony, poddasze użytkowe, dach dwuspadowy, ściany szczytowe drewniane. Najłatwiej, najsolidniej, najtaniej. być może .. już dawno by budował - lub zaczął budowę .. kiedy nie knuł by sam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 13.12.2016 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2016 Odnosząc się do całej budowy. I tak dojdziesz do wersji 18 cm silikaty, płyta fundamentowa, bez ścianek kolankowych, z drewnianym stropem. Dom na planie kwadratu lub zbliżony, poddasze użytkowe, dach dwuspadowy, ściany szczytowe drewniane. Najłatwiej, najsolidniej, najtaniej. być może .. już dawno by budował - lub zaczął budowę .. kiedy nie knuł by sam wolę cegłę pełną - lepiej mi się muruje nią. Kładę nadmiar zaprawy, kładę cegły - młotek gumowy i wibracje od młotka - które powodują wyciskanie zaprawy - szczelnie i pancernie .. zaprawa tylko i wyłącznie cementowa. To jest mój typ na murowańca .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayek 13.12.2016 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2016 A po co te poddasze użytkowe ? Bez ścianek kolankowych to można tam jedynie graciarnie zrobić. Resztę potwierdzam. On chyba nie odpisze bo ma (nomen omen) perma. Za co swoją drogą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 16.12.2016 05:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2016 On chyba nie odpisze bo ma (nomen omen) perma. Za co swoją drogą?Perma nie dostałem, bo juz bym tu nie pisał. jest tu na forum ruski troll. Jedyne co robi to krytykuje Niemcy i Unię. Napisałem, że troll i dostałem bana. Obraziłem go Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts