Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dawno nie pisałem ale tradycyjnie coś tam knuję sobie po cichu. Wspominałem wam o tym pistolecie do natrysku piany/kleju jako ciekawy sposób na zrobienie sobie samemu panelu SIP. W tym największy problem to styropian aby miał odpowiednią formę a dokładniej odpowiedni wymiar. Dzwoniłem do producenta z firmy PANELTECH i gościu mówił że blok ma wymiary 100x120x450cm więc teoretycznie mógłby mi pociąć bloki o szerokości 120cm i długość 450cm by została a grubość taką jaką potrzebowałbym czyli 14cm. Z jednego bloku wyszłoby mi tego 7szt. Więc teoretycznie samemu mogę sobie takie coś zrobić. Ale z teorii do praktyki jeszcze daleka jest droga. Patrząc na ten projekt 20.jpg to mógłbym zrobić sobie właśnie moduł o długości 450cm który byłby od razu ścianką kolankową poddasza. Najgorzej byłoby z płytą osb o takiej długości bo standardowa ma wymiary 125x250cm ale pomyślałem jeszcze o takiej opcji 01.jpg02.jpg03.jpg04.jpg jednym słowem chodzi o to aby korzystając z płyt o gr.8mm posklejać je razem. Wtedy daję jedną płytę na stół i obok niej na długości drugą o dł.2m, potem nanoszę klej i kładę druga warstwę płyt. Płyty lekkie nie są więc może i obejdzie się bez praski na zasadzie położenia na nich jakiś cięższych bloczków. Dzięki temu porobię sobie płyty o gr.16mm o pożądanych wymiarach.

takich płyt bym sobie porobił tyle ile potrzebuję. Można na jednym stole kłaść płyty na płytę i wtedy własnym ciężarem będą się dobrze dociskać. Jak macie jakiś pomysł jaki do tego najlepiej użyć klej to będę wdzięczny za info.

Jak już będę miał płyty to przyjdzie czas na tworzenie modułów 04.jpg05.jpg06.jpg07.jpg na płycie oczywiście zaznaczę w którym miejscu ma iść styropian i przymocuję chwilowe dystanse aby był tam gdzie trzeba. Styropian sobie przytnę na wymiar 108x433cm. Z szerokości 120cm zostanie odpad 12cm który nie będzie odpadem bo się go wykorzysta na zrobienie łącznika który maiłby długość właśnie 12cm. Jedynie będzie trzeba go przyciąć ale przyrząd się zrobi z drutu oporowego do cięcia więc to nie będzie problem. Do tego użyłby ten styropian http://www.paneltech.pl/styropian_eps_033_parking_super.php bo ma wytrzymałość najbardziej zbliżoną do piany PUR a to chyba jedyna możliwość aby można byłoby go użyć do takiej konstrukcji. Po obliczeniach przez konstruktora będzie to na pewno bardziej jasne ale wolę taki przyjąć przy wycenianiu sobie tego systemu. Tak jak na tym filmie było pokazane to na styropian pistoletem naniesie się warstwę kleju (jakiś tytan czy coś takiego), potem położy się go na płytę osb i naniesie się kolejną warstwę kleju do przyklejenie górnej płyty osb. Potem będzie trzeba przykleić płytę osb na środnik. Do tego wezmę płytę o gr.25mm więc potnę paski o szer.14cm i z jednej płyty wyjdą takie 8szt o dł. 250cm. Oczywiście dodatkowo wkrętami do drewna od góry i dołu modułu poskręcam płyty do środnika. Przy okazji będą też wkrętami przymocowane sklejone płyty osb o gr. 8mm więc nie tylko samym klejem będą przymocowane ze sobą ale też i wkrętami.

Tam gdzie miejsce na otwór okienny to sobie w takiej formie przygotuję płytę czyli wytnę wcięcia i tyle. Zanim skrytykujecie tak jak zawsze to co myślicie o samym pomyśle zrobienia sobie samemu (oczywiście z pomocą jednej czy dwóch osób bo samem tego nie przeniosę ale rozważam na czas przeniesienia montaż kółek które się przykręci a potem odkręci od modułu) takich modułów? Jak widzicie to pod względem technicznym i praktycznym?

Dawno nie pisałem ale tradycyjnie coś tam knuję sobie po cichu. Wspominałem wam o tym pistolecie do natrysku piany/kleju jako ciekawy sposób na zrobienie sobie samemu panelu SIP. W tym największy problem to styropian aby miał odpowiednią formę a dokładniej odpowiedni wymiar. Dzwoniłem do producenta z firmy PANELTECH i gościu mówił że blok ma wymiary 100x120x450cm więc teoretycznie mógłby mi pociąć bloki o szerokości 120cm i długość 450cm by została a grubość taką jaką potrzebowałbym czyli 14cm. Z jednego bloku wyszłoby mi tego 7szt. Więc teoretycznie samemu mogę sobie takie coś zrobić. Ale z teorii do praktyki jeszcze daleka jest droga. Patrząc na ten projekt [ATTACH=CONFIG]376319[/ATTACH] to mógłbym zrobić sobie właśnie moduł o długości 450cm który byłby od razu ścianką kolankową poddasza. Najgorzej byłoby z płytą osb o takiej długości bo standardowa ma wymiary 125x250cm ale pomyślałem jeszcze o takiej opcji [ATTACH=CONFIG]376315[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]376316[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]376317[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]376318[/ATTACH] jednym słowem chodzi o to aby korzystając z płyt o gr.8mm posklejać je razem. Wtedy daję jedną płytę na stół i obok niej na długości drugą o dł.2m, potem nanoszę klej i kładę druga warstwę płyt. Płyty lekkie nie są więc może i obejdzie się bez praski na zasadzie położenia na nich jakiś cięższych bloczków. Dzięki temu porobię sobie płyty o gr.16mm o pożądanych wymiarach.
To chyba najgorszy z twoich dziwnych pomysłów. Policz ile wyjdzie metr kwadratowy takiej ściany, w końcu z wiórów i powietrza. Do tego pracochłonność, czy ten "stół" -skąd go weźmiesz? Pogięło cię?

Weź jako pewnik, że koszt materiałów na ściany, niezależnie od tego z czego są zrobione jest bardzo podobny niezależnie od technologii i jest trudny do osiągnięcia metodami chałupniczymi. W całościowym koszcie budowy ta różnica jest tak nikła, że praktycznie nie ma sensu kierować się ceną a tylko i wyłącznie właściwościami. Tu gdzie zaoszczędzisz na materiale dołożysz na robociźnie. Nie pisz, że sam zrobisz i to będzie za darmo bo sam nie zrobisz. Kuzyn za piwko popracuje dzień dwa, nie dłużej. Będziesz musiał kogoś wynająć. Nic na tym nie oszczędzisz, robota będzie trwała wieki a efekt będzie bardzo mizerny.

Edytowane przez perm

Wiele razy pisałem że mówiąc sam mam na myśli siebie i kogoś wynajętego do pomocy. Przy domu murowanym też bym kogoś wynajął.

Stół zrobiłbym sobie w garażu. Garaż ma wymiary 4,6x7m więc zmieści się stół 2,5x5m. O dłuższe płyty OSB wysłałem już zapytanie czy nie zrobią więc czekam na odpowiedź. Jeżeli nie zrobią mi płyty o dł.4,5m i gr.15mm to ją zrobię sobie z dwóch płyt o gr.8mm. Jedna taka płyta to koszt ok.13zł za 1m2 więc 1m2 4płyt wyjdzie 52zł. Ja to porównuje cenowo do modułu H-BLOCK (na który jeszcze nie dostałem oferty ale szacuje że koszt nie będzie niższy jak 200zł brutto za 1m2) więc tu się oszczędza głównie na materiale izolującym. Oczywiście lambda leci w dół bo styro ma 0,033 a piana 0,024 ale najwyżej 5cm więcej styro pójdzie na ściany elewacji i będzie efekt taki sam.

Policz jeszcze ile takie coś będzie ważyć. Zastanów się dobrze nad montażem takich elementów, gdzie będziesz je składować

Same płyty osb będą ważyć 120kg plus styro i płyty na środniki. Razem 140kg nie przekroczy ale mało to nie jest. Temu pisałem że pewnie do transportu przykrece jakieś kółka. Składowac to będę na polu i przykryje się elementy plandeka.

Wiele razy pisałem że mówiąc sam mam na myśli siebie i kogoś wynajętego do pomocy. Przy domu murowanym też bym kogoś wynajął.

Stół zrobiłbym sobie w garażu. Garaż ma wymiary 4,6x7m więc zmieści się stół 2,5x5m. O dłuższe płyty OSB wysłałem już zapytanie czy nie zrobią więc czekam na odpowiedź. Jeżeli nie zrobią mi płyty o dł.4,5m i gr.15mm to ją zrobię sobie z dwóch płyt o gr.8mm. Jedna taka płyta to koszt ok.13zł za 1m2 więc 1m2 4płyt wyjdzie 52zł. Ja to porównuje cenowo do modułu H-BLOCK (na który jeszcze nie dostałem oferty ale szacuje że koszt nie będzie niższy jak 200zł brutto za 1m2) więc tu się oszczędza głównie na materiale izolującym. Oczywiście lambda leci w dół bo styro ma 0,033 a piana 0,024 ale najwyżej 5cm więcej styro pójdzie na ściany elewacji i będzie efekt taki sam.

60 zł płyta (dolicz łączniki), 30 zł styro, klej, folia., pracownik, może w 120 się zmieścisz ale wątpię. Masz za to ścianę z wiórów i powietrza o takiej sobie lambdzie za to wymagającej wykończenia i od wewnątrz i z zewnątrz. Za tę cenę spokojnie zrobisz ścianę z silikatów. Gdzie sens, gdzie logika?

Dawno nie pisałem ale tradycyjnie coś tam knuję sobie po cichu. Wspominałem wam o tym pistolecie do natrysku piany/kleju jako ciekawy sposób na zrobienie sobie samemu panelu SIP. W tym największy problem to styropian aby miał odpowiednią formę a dokładniej odpowiedni wymiar. Dzwoniłem do producenta z firmy PANELTECH i gościu mówi...

Dla mnie szokujące jest to, ilu Ty ludziom dupę zawracasz, a i tak nic z tego nie ma....

:lol:

60 zł płyta (dolicz łączniki), 30 zł styro, klej, folia., pracownik, może w 120 się zmieścisz ale wątpię. Masz za to ścianę z wiórów i powietrza o takiej sobie lambdzie za to wymagającej wykończenia i od wewnątrz i z zewnątrz. Za tę cenę spokojnie zrobisz ścianę z silikatów. Gdzie sens, gdzie logika?

Styro nawet i 35zł mi wychodzi że by kosztował. Dziwnę, bo jak patrzę się na ceny wełny to przykładowo tu http://allegro.pl/rockwool-superrock-welna-mineralna-150-mm-19-30-zl-i6643769604.html za gr.15cm cena nie przekracza 20zł. Więc wełna wychodzi dużo taniej niż styropian a nawet jakby liczyć to w cenie styro 150zł to i tak wyjdzie drożej niż wełna. Pewnie temu że wełna w konstrukcjach szkieletowych jest tańsza a drożej wychodzi tylko wełna elewacyjna ze względu na zastosowanie. Przez to mogę wnioskować że bardziej chyba będzie się opłacać zrobić konstrukcję szkieletową domu i dać wełnę w szkielecie. Tak jak już wspominałem mam kontakt z jedną firmą na drewno KVH i oni też mogą zrobić taką konstrukcję szkieletową u siebie w fabryce więc mogę pójść jeszcze w tą stronę. Oczywiście na taką konstrukcję też mam pomysł ale on będzie lepszy dla wersji z pełnym piętrem więc może być ten długi z garażem i pełnym piętrem lub ta wersja bez garażu w bryle też z dwoma pełnymi piętrami szkielet.2.rzuty.jpgszkielet.2.meble.garaż.1.7.jpgszkielet.2.meble.garaż.1.6.jpg i garażem osobno szkielet.2.meble.garaż.1.4.jpgszkielet.2.meble.garaż.1.2.jpg. Trochę wymiary będą inne ale to jest tam kwestia paru centymetrów by pasowało pod długość płyty osb ale to będzie odrobinę mniejsze. Też przemyślałem kwestię działówek i za waszymi radami zrobię je o najlepszej możliwej akustyce czyli 10cm wełny i po 2płyty gk na stronę. Oczywiście w łazienkach jak będą płytki to będzie jedna płyta gk ale to szczegół. Później wam pokażę tą konstrukcję drewnianą jaką mam na myśli.

Dla mnie szokujące jest to, ilu Ty ludziom dupę zawracasz, a i tak nic z tego nie ma....

:lol:

Coś tam będzie i nie zawracym dupy tylko pytam. Zawszę zaznaczam ze nie śpieszy mi się na odpowiedź bo na spokojnie szukam informacji więc potem nie raz długo czekam na różne wyceny czy odpowiedzi a że się nie śpieszy to nie poganiam.

Tak jak tez już wspominałem z niektórymi sprawami czekałem na informację jak tam będzie wyglądać sprawa żłobków od żony to już wiem że będzie miała te dofinansowanie które miała mieć więc po nowym roku będę załatwiał sprawy formalne z podziałem działki i jej przepisaniem by ta jedna kwestia była już zamknięta. też to będę robił na spokojnie więc trochę z tym zejdzie. Jak już formalnie będzie przepisana i wszystko umocnione prawnie to dalsza część zabawy czyli projekt.

Przez to mogę wnioskować że bardziej chyba będzie się opłacać zrobić konstrukcję szkieletową domu i dać wełnę w szkielecie.

Wyobraź sobie Kamil świat, w którym ludzie w ciągu 45-ciu lat pracy zawodowej, zmieniają zatrudnienie średnio 10 razy. Świat, w którym odległości są duże, a paliwo tanie. Świat, w którym specjalizacja jest posunięta najdalej, jak to tylko możliwe, konkurencja ogromna, a każdy stara się robić tylko to, w czym jest naprawdę dobry. Świat, w którym odległość 500km to niewiele, a do rodziny na święta lata się samolotem. Świat, w którym każdy chce zarobić dużo, więc pracodawca wymaga od niego jeszcze więcej.

W takim świecie murowanie domu "na lata" kosztuje krocie, bo trwa bardzo długo, a poza tym nie jest taki dom potrzebny, bo zmiana pracy często wiąże się z przeprowadzką. W takim świecie stawia się więc domy jak najtańsze, prefabrykowane, produkowane w warunkach wysokiej specjalizacji, z wysoką wydajnością. Wtedy to ma sens, ale u nas? U nas siedzi się na dupie całe życie, więc trzeba coś trwałego. Poza tym wyrzeźbienie domu z silikatów, czy z kantówek trwa podobnie krótko, a cała reszta to wykończenie... trwające podobnie długo. Serio - nie ma sensu robić drewnianki.

A jeśli chodzi o energooszczędność, to wstaw pompę ciepła i się nie przejmuj. Dzisiaj sam bym tak zrobił.

Wyobraź sobie Kamil świat, w którym ludzie w ciągu 45-ciu lat pracy zawodowej, zmieniają zatrudnienie średnio 10 razy. Świat, w którym odległości są duże, a paliwo tanie. Świat, w którym specjalizacja jest posunięta najdalej, jak to tylko możliwe, konkurencja ogromna, a każdy stara się robić tylko to, w czym jest naprawdę dobry. Świat, w którym odległość 500km to niewiele, a do rodziny na święta lata się samolotem. Świat, w którym każdy chce zarobić dużo, więc pracodawca wymaga od niego jeszcze więcej.

W takim świecie murowanie domu "na lata" kosztuje krocie, bo trwa bardzo długo, a poza tym nie jest taki dom potrzebny, bo zmiana pracy często wiąże się z przeprowadzką. W takim świecie stawia się więc domy jak najtańsze, prefabrykowane, produkowane w warunkach wysokiej specjalizacji, z wysoką wydajnością. Wtedy to ma sens, ale u nas? U nas siedzi się na dupie całe życie, więc trzeba coś trwałego. Poza tym wyrzeźbienie domu z silikatów, czy z kantówek trwa podobnie krótko, a cała reszta to wykończenie... trwające podobnie długo. Serio - nie ma sensu robić drewnianki.

A jeśli chodzi o energooszczędność, to wstaw pompę ciepła i się nie przejmuj. Dzisiaj sam bym tak zrobił.

Mimo wszystko nie wykluczyłem pompy ciepła a nawet przewiduję wodną podłogówkę więc pompę można wpiąć jak będzie w dobrej cenie.

Zwróć uwagę na to że domy szkieletowe są tak samo trwałe jak murowane. Nawet jak to na zachodzie jest dużo tańsze i ludzie z tych względów które opisujesz budują takie domy to nawet jak się przeprowadzają to też kupują domy i są to domy drewniane a niektóre mają ponad 50lat. To jest tylko taki mit że trwały oznacza murowany. Jeżeli chodzi o szybkość budowy domu z pełnym piętrem to o wiele szybciej pójdzie w szkielecie niż w murowanym i to pod każdym względem do stanu deweloperskiego. Oczywiście wykończeniówka w obu przypadkach raczej podobnie wyjdzie.

Ja rozważam opcję taką że zamawiam szkielet domu z montażem (aby było na VAT 8%). Resztę mogę zrobić sam z pomocą kogoś wynajętego na miejscu i szukać po miejscowych specjalistach niektórych robót których nie będę w stanie zrobić sam.

Taka byłaby konstrukcja szkieletowa domu [ATTACH=CONFIG]376422[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]376423[/ATTACH]. Szczegółowo innym razem to opiszę. Dach chyba jednak 4-spadowy aby potem nie kichać się z skosami. Z szwagrem kiedyś pogadam o dachu czym go pokryć aby było dobre i w dobrej cenie.
Jaka konstrukcja??? To rysunki pod tytułem "jak wyobrażam sobie dom szkieletowy" Nic tu nie ma o konstrukcji.

Jaka konstrukcja??? To rysunki pod tytułem "jak wyobrażam sobie dom szkieletowy" Nic tu nie ma o konstrukcji.

Bo na razie mam wizualizacje i będę robił bardziej szczegółowe z wymiarami. Długość konstrukcji będzie 10625mm a szerokość 6875mm. Dłuższe ściany będą w trzech jakby kawałkach a krótsze w 2 kawałkach bo nie zrobią w całości a to mi nie przeszkadza.

Taka byłaby konstrukcja szkieletowa domu [ATTACH=CONFIG]376422[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]376423[/ATTACH]. Szczegółowo innym razem to opiszę. Dach chyba jednak 4-spadowy aby potem nie kichać się z skosami. Z szwagrem kiedyś pogadam o dachu czym go pokryć aby było dobre i w dobrej cenie.

a i te listewki mają trzymać cały strop i później dach.. to dobre na parterówkę ..co ile masz słupek ?