Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

też tak myślę, ale wiesz ... :lol2:

poza tym na pięterku muszą takie być ;) no bo myć jakoś trza

Rozumiem za duża płaszczyzna do mycia. Oj leniuszek przez Ciebie przemawia.

A co mają powiedzieć mieszkańcy Dubaju? tam jest co myć.

"trzeba jakoś rozruszać gospodarkę"

nie rozumiem tego zwrotu możesz bardziej szczegółowo wyjaśnić.

Edytowane przez 17jan

• Odpowiedzi 4,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Janie kiepskie są bo mają około Uw 0,8 może lepiej ... ja tu mówię o oknie U0,1 0,3 zależy do konfiguracji.

Niestety ale przyjmowanie papierków bo już coś się łapie na pasywność, do niej nie prowadzi.

Portfel na pewno z tej pasywności zadowolony nie będzie.

Kami poszalał z oknami, wielkimi oknami .. gdzie same szyby są kosmiczne drogie .. bo muszą wytrzymać itp stąd cena.

Dodać jeszcze zaplątanie się w kilka systemów ogrzewania .. i zamiast domu tańszego niż jakiś szaraczek wychodzi snobistyczna inwestycja.

Jan bardzo dobrze skierował trop na kominek ... ponieważ ludziom włożono iż pasywny równa się bez kominkowy .. błąd ..

To jest tylko nowe wyzwanie nic więcej.

już od razu poszalał. duże okna od południa w pasywnym muszą być. można w pasywnym dać komin ale go termicznie trzeba oddzielić od domu a i tak przez szybkę będzie uciekać ciepło bo nie wierzę że cały dzień ktoś w nim by palił. ja po prostu nie widzę potrzeby kominka, bo po co mi on? co masz na myśli "kilka systemów ogrzewania"?

już od razu poszalał. duże okna od południa w pasywnym muszą być. można w pasywnym dać komin ale go termicznie trzeba oddzielić od domu a i tak przez szybkę będzie uciekać ciepło bo nie wierzę że cały dzień ktoś w nim by palił. ja po prostu nie widzę potrzeby kominka, bo po co mi on? co masz na myśli "kilka systemów ogrzewania"?

Wstawisz sobie w kominek szybkę o merkavy ;)

Markava, z tym snobem to trochę za brutalnie. Wiem, że chcesz wyeksponować swoja ideę i swoje superokna, ale można spokojniej.

Co do kominka to mam inne zdanie. W pasywnym nie jest to "opłacalne" rozwiązanie. Można taniej i lepiej ogrzewać taki dom.

już od razu poszalał. duże okna od południa w pasywnym muszą być.
ależ ja to wiem. Tylko Ci daję do myślenia.

Tyle ile piszę o niektórych pomysłach .. to jest szczyt góry lodowej .. reszta jest ukryta.

Oczywiście że okno z papierem ... i parametrem 0,8 wbudowane takie ma być .. to jest blisko 8x gorzej jak reszta ścian.

Kontrast termiczny itp

Janie kiepskie są bo mają około Uw 0,8 może lepiej ... ja tu mówię o oknie U0,1 0,3 zależy do konfiguracji.

Kolego źle przeczytałeś lub zrozumiałeś. Tam jest wyraźnie napisane, że: izolacja całego budynku musi być poniżej 0,12 W/m2K.

Jan bardzo dobrze skierował trop na kominek ... ponieważ ludziom włożono iż pasywny równa się bez kominkowy .. błąd ..

To jest tylko nowe wyzwanie nic więcej.

Tam jest pokazany piecyk na pellet, który ma zapalnik elektroniczny. Piszą, że ok 20% mocy jest przekazywana na pokój w którym jest zainstalowany a pozostała energia przekazywana jest na ogrzewanie ścienne i do zasobnika wody ciepłej.

Kolego źle przeczytałeś lub zrozumiałeś. Tam jest wyraźnie napisane, że: izolacja całego budynku musi być poniżej 0,12 W/m2K.

całego tylko nie okien, okno wbudowane ma 0,8.. nie okno z katalogu, a już umieszczone w elewacji.

a to jest koło 8x więcej niż przegrody inne jak okna. Tu jest poważny problem.

Może nie poważny, ale broni przed prawdziwą paswynością, czyli wyłączenie grzania.

wiadomo że okno jest gorsze od ściany ale w pasywnym duże okna od południa maja przynosić większe zyski niż straty cieplne więc temu muszą być aby było pasywnie. ja w salonie będę miał dwa o szerokości 240cm wiec słonko powinno fajnie dogrzewać. jak myślicie czy wiatrołap w moim projekcie będzie się liczyć do OZC?

img008parter.wym.jpg

bo ogólnie myślę aby dać tam grzejnik i dogrzewać do np. 17st, wiatrołap będzie też przejściem do garażu i na tej ścianie nie będzie izolacji lub jakieś 5cm od środka ale drzwi do garażu dałbym zwykłe chyba że też pasywne muszą być. nie wiem jak ugryźć ten temat aby było dobrze bo to chyba najsłabszy punkt w całym domu będzie.

zastanawiam się nad stropem. myślałem że teriva jest dobrym rozwiązaniem ale chciałem sprawdzić zwykły żelbetowy i dotarłem do tej strony i mam teraz wątpliwość. http://www.stropy.oleksiak.com.pl/porownanie.php?s%3D10 co o tym myślicie?

sporo tam zawyżyli ceny stali i betonu. nie wiem jak w Twojej okolicy i jak teraz ceny, ale ja za stal 14 miesięcy temu płaciłem 2,6 zł / kg, za beton niecały rok temu z pompą i transportem 203 zł / m3 (B30), ale w mojej okolicy generalnie beton bardzo tani jest.

myślałem o terivie, ale naczytałem się o klawiszowaniu. jest żelbetowy, szczególnie że nad garażem na tym stropie ma być możliwość zrobienia zielonego dachu albo żwiru i płyt chodnikowych

to już nie ważne że zawyżyli bo to wiem. ale ilość materiałów jaką trzeba użyć do tego mniej więcej rozpisali dobrze więc łatwy kalkulator jest do policzenia swojego stropu. ale i tak lany strop wyjdzie prawie dwa razy drożej.

piszesz o lanym stropie nad garażem. ja myślę o tarasie nad garażem czyli po Twojej wypowiedzi wnioskuję że do tego będzie najlepszy lany strop, fajnie, człowiek mądrzejszy

dziś gadałem z gościem koparkowym i pozytywnie mnie nastawił na przyszłość. planowałem rozbierać sobie sam stary dom ale chyba nie będę się z tym bawić bo ponoć kopara sama to usunie w dzień i nawet z starymi fundamentami, bomba i w max 2-3tyś się za to zmieści z wywózką. na pewno jak najwięcej drzewa spróbuję odzyskać z starej więźby i z podłóg i gdzie się jeszcze da. z więźby rusztowanie sobie zrobię, na stemple może też się uda, z podłogi deski do szalunków może się nadadzą, jak dobrze pójdzie to na pierdoły nie będzie trzeba desek, co prawda to nie są drogie rzeczy ale jak się uda wykorzystać to będzie dobrze i się nie zmarnuje. skoro usunięcie starego domu to nie będą duże koszta to usunę też fundamenty. w planach miałem na starym fundamencie postawić garaż ale skoro to mnie nie będzie ograniczać to nie będę musiał go robić aż tak szeroki ale się jeszcze zobaczy. za starym domem jest ogródek i w nim rosły jabłonki kiedyś ale je wycięliśmy i zostały tylko korzenie, jakiś płotek stary jest ale koparkowy wszystko usunie bez problemu i wykopie dziurę pod płytę fundamentową. działka jeszcze tam z tyłu bardziej się ciągnie więc będzie co z nadmiarem ziemi zrobić, ogólnie nie będzie najgorzej. tym bardziej już bym chciał zacząć.

jeszcze drobne klocki z autem się mi przytrafiły. przez rdze oderwało się mocowanie amora z konstrukcją samochodu i wiadomo poza sprężyną nie ma co trzymać auta w kupie i pod każdą nierównością amor wchodził głęboko do auta, normalnie cuda, ale na szczęście auto dziś zostawiłem u blacharza i na jutro mi to pospawa aby się trzymało, ponoć corsy tak mają i trudno, trzeba się pomęczyć z tym jakiś czas. na razie nie ma co inwestować w auto bo na dom trzeba zbierać. jutro mam wolne więc chyba do architekta się wybiorę popytać o parę szczegółów "co on o tym myśli i czy tak może być". jak mi z autem szybko blacharz zrobi to moze pojadę gdzie trzeba zapytać czy mi pozwolą dom postawić tam gdzie chce. jak dzień wolnego to trzeba to wykorzystać. w weekend u mnie są targi więc przed przyjazdem ciotki to będą chyba już ostatnie targi w okolicy i trzeba od miejscowych oferty pozbierać na elementy do domu które będę chciał użyć przy wyposażeniu.

a robił sobie może ktoś z was solary domowej roboty do podgrzewania wody? chodzi mi coś w stylu takim że można jako panel wykorzystać stary grzejnik ten płaski, na to można kupić sobie mocniejsze szkło aby bardziej grzało i rurki normalnie do zbiornika podłączyć i mieć z tego ciepłą wodę, taka partyzantka. próbował ktoś z was taki sposób mniej więcej?

A cegły i z muru ? weź sobie młoto-wiertarkę.

Pierwsze zgłoszenie rozbiórki ! podstawa.

http://www.leroymerlin.pl/elektronarzedzia/wiertarki-wkretarki-mloty-udarowe/mlotowiertarki-mloty-udarowe/mlot-udarowo-obrotowy-ic1500eh-dexter-power,p139384,l166.html#opis mam taką m-w tyle co śrub korpusu trzeba pilnować i dać je na kleju.

ponoć corsy tak mają i trudno
to co piszesz z autem, to wynik no krótko, zaniedbania. Edytowane przez מרכבה

cegły też postaram się odzyskać tyle ile się da ale z drugiej strony jeszcze zastanawiam się czy się przydadzą, bo muruje się z cegły długo i tylko na parterze na jakieś działówki może się przydadzą, jeszcze się zobaczy.

ja to auto kupiłem rok temu i już było w nieciekawym stanie ale chciałem kupić coś tanio i na gaz i nic innego nie było. już podłogę połatałem bo były dziury a teraz mocowanie do amoru to już spawacz musi zrobić. jak se dom będę budować i garaż to kanał obowiązkowo bo fajnie jest też sobie podziubać coś z autem

w LM mają szare bloczki na P+W i są teraz w promocji i kosztują poniżej 6zł i przy kwocie zamówienia ponad 5tys to jeszcze rabat 5% mozna dostać czy nawet 10% jak się będzie zaopatrzyć u nich, nawet transport może być darmowy bo mogą od producenta prosto puścić tylko rozładunek jakąś koparką na miejscu trzeba sobie załatwić. jakbym miał kasę to chyba bym kupił na zapas. z cegły murować na pewno nie będę a po drugie aż tyle tej cegły nie będzie z rozbiórki bo dom jest ze szlaki i cegły tam może jest 30% na cały dom. podobają mi się bloczki na cienką spoinę i takie chce a po drugie nie chce rok murować ściany. a co słychać u Ciebie? kiedy coś już zaczynasz budować? ciekawi mnie Twój projekt.

U mnie sprawa jest rozwleczona, ponieważ idzie rozgraniczenie, a pierwsze trzeba z drogą załatwić sprawę, państwo drogę w latach 60 sobie robiło z gruntu mojego dziadka i wujka, nie pytając nikogo i tak powstała droga gminna, która trzeba uwłaszczyć.

Rozgraniczenie, po to aby się wymienić gruntem, ja dam pas tu, a dostanę pod domem. Granicę mam 4-5m od ścian.

będzie 7m. Za mnie przemówi projekt dla inwestora tak że całość ekspresji projektowej chwilowo przejdzie do inwestora.

A mój dom liczę że wystartuję pewnie gdzieś we wrześniu, może później ... papiery :( .

Muszę też wyrobić sobie zdolność kredytową :( już to co mam mogę przerobić na pasywniaka, ale uznałem to za mało ambitne.

to masz ambitny plan i na bank trzeba zrobić skok bo kasy dużo trzeba, pewnie dwa razy więcej niż na pasywny ale warto spróbować. jakby państwo dopłacało do każdego domu pasywnego 50k czy zeroenergetycznego np.100k niezależnie od tego czy robi się go na kredyt czy za gotówkę i nie robiliby pod górę każdemu co chce to zrobić to może by to ludzie budowali. chyba że nie masz zamiaru bawić się w papiery to może nie będzie tak drogo. ja teraz myślę o prawie pasywnym ale do pasywnego tak daleko nie jest. myślę że projekt mam dobry i nadający się na pasywny tylko zobaczy się na ile starczy funduszy aby to osiągnąć. jak będę miał za mało to nie zrobię pasywny za każdą cenę. ale z tego co pamiętam to projekt który tworzyłeś to max na pasywny może się nadać. na zeroenergetyczny jakiś inny wymyślisz?