kamilb1987b 21.12.2016 14:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2016 a i te listewki mają trzymać cały strop i później dach.. to dobre na parterówkę ..co ile masz słupek ? Słupki będę z belek 60x140mm w rozstawie co 62,5cm czyli tak jak się robi w szkieletach. Poszycie będzie z płyt o gr.15mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 21.12.2016 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2016 Słupki będę z belek 60x140mm w rozstawie co 62,5cm czyli tak jak się robi w szkieletach. Poszycie będzie z płyt o gr.15mm.Skąd wiesz, że to wystarczy? Wiesz jak wyglądają szczegóły konstrukcyjne w domu szkieletowym? Bajasz, krótko mówiąc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 21.12.2016 15:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2016 Skąd wiesz, że to wystarczy? Wiesz jak wyglądają szczegóły konstrukcyjne w domu szkieletowym? Bajasz, krótko mówiąc. Bo wiem że wystarczy. Rozmawiałem w tej sprawie z paroma firmami i mówią że tak robią. Nie masz co się martwić bo konstrukcja wytrzyma bez problemu. O to jestem spokojny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 21.12.2016 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2016 Bo wiem że wystarczy. Rozmawiałem w tej sprawie z paroma firmami i mówią że tak robią. Nie masz co się martwić bo konstrukcja wytrzyma bez problemu. O to jestem spokojny.Firmy mówiły, nie widząc projektu... Co tu komentować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 21.12.2016 16:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2016 Firmy mówiły, nie widząc projektu... Co tu komentować. Firmy zazwyczaj na poszycie stosują płytę o gr.12mm a ja planuje 15mm od zewnątrz i wewnątrz. Więc mimo belek będą jeszcze płyty. Nie ma też co tu przesadzać bo i masa domku nie będzie zbyt wysoka nie licząc pokrycia dachowego jakby było z dachówki. Oczywiście nie tylko ciężar własny konstrukcja ma wytrzymać bo gorsze są wiatry ale dobrą sztywność zapewnią też działówki i razem będzie się to dobrze trzymać że wiatry mi nie straszne. Tu jeszcze takie wizualizacje jak widać, całość jest solidna i będzie można spać spokojnie. Nie ma się do czego doczepić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayek 21.12.2016 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2016 jak widać, całość jest solidna i będzie można spać spokojnie. Nie ma się do czego doczepić. Jak widać studia, tytuły, uprawnienia nie są potrzebne. Nie ma się do czego doczepić A na serio to jeśli już upierasz się przy budowaniu z płyty, to poczytaj o płytach mfp. Niewiele droższe a dużo lepsze. Polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 21.12.2016 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2016 Jak to mówią, "Polak i na drzwiach od stodoły poleci"....a i we mgle wyląduje..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 21.12.2016 19:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2016 Jak widać studia, tytuły, uprawnienia nie są potrzebne. Nie ma się do czego doczepić A na serio to jeśli już upierasz się przy budowaniu z płyty, to poczytaj o płytach mfp. Niewiele droższe a dużo lepsze. Polecam Płyty mfp na poszycie zewnętrzne na pewno będą lepsze. Do czego byś się chciał przyczepić? Zgodnie z sztuką w szkieletach stosując słupki o grubości 60mm mogą być w rozstawie co 62,5cm. Rozstaw co 40cm jest w przypadku cieńszych słupków czyli o gr.40mm. Więc zrobiłem sobie konstrukcję w rozstawie co 62,5cm i tam gdzie mają być okna wstawiłem potrzebne słupki. Dając pokrycie z zewnątrz i wywnętrz uzyska się odpowiednią nośność konstrukcji. W konstrukcjach lekkich z cienkich słupków daje się je częściej a przy otworach okiennych daje więcej słupków aby cała konstrukcja wytrzymała ale wtedy od środka zazwyczaj potem po daniu wełny i paroizolacji przykręca się płytę gk. W moim przypadku z zewnatrz pójdzie płyta o gr.15mm i wewnątrz po ułożeniu wełny superrock czy coś takiego pójdzie paroizolacja i kolejna płyta o gr.15mm przez co konstrukcja jaką zaprezentowałem wytrzyma bez najmniejszego problemu a konstruktor który to będzie liczył tylko to potwierdzi. W moim przypadku ciężkiego szkieletu są dwie płyty drewnopochodne które są konstrukcyjne a nie jedną jak w typowych kanadyjkach i to jeszcze o gr.12mm tam zazwyczaj dają. Więc jak moje dwie o gr.15mm miałyby nie zapewnić odpowiedniej nośności? Popatrz sobie na belki dwuteowe typu steico czy kronopol. W nich środnik jest o gr. ok.2cm a rozpiętości na tym można uzyskać nawet do 6m bez podparcia. Oczywiście nie mam tytułu inżyniera itp więc z góry zakładacie że to co pisze jest błędne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gambit565 21.12.2016 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2016 Oczywiście nie mam tytułu inżyniera itp więc z góry zakładacie że to co pisze jest błędne. Nie tylko nie masz tytulu inzyniera, nie masz nawet podstawowej wiedzy z mechaniki, wytrzymalosci materialow itp. dziedzin nauki. Nie pisalbys glupot gdybys choc w minimalnym stopniu rozumial jak np. pracuje belka, plyta sandwich itp. W d... byles i g... wiedziales. Wywody o tym jak skleisz sobie element sandwich ze srodnikiem a konstruktor sie pod tym podpisze i bedzie to element nosny sa nawet zabawne ale pokazuja ze kompletnie nie wiesz o czym piszesz "gosciu". Przypomnij prosze jakie juz wersje byly tutaj poruszane i za kazdym razem byly najlepsze, najtansze i w ogole naj. Teraz na tapecie jest SIP, o ktorym wiesz tyle ile ktos na targach wlozyl ci do golwy. A i jesze ten kradziony rosysjski film z natryskiem piany z puszki byl. Jeszcze troche najlepszych technologi przed toba a watek dlugi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 21.12.2016 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2016 A tak w ogóle - czy dopuszczą Ci projekt domu, który będzie miał być zbudowany z własnoręcznie zrobionych "kanapek", które nie mają atestu ITB ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 21.12.2016 21:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2016 Nie tylko nie masz tytulu inzyniera, nie masz nawet podstawowej wiedzy z mechaniki, wytrzymalosci materialow itp. dziedzin nauki. Nie pisalbys glupot gdybys choc w minimalnym stopniu rozumial jak np. pracuje belka, plyta sandwich itp. W d... byles i g... wiedziales. Wywody o tym jak skleisz sobie element sandwich ze srodnikiem a konstruktor sie pod tym podpisze i bedzie to element nosny sa nawet zabawne ale pokazuja ze kompletnie nie wiesz o czym piszesz "gosciu". Przypomnij prosze jakie juz wersje byly tutaj poruszane i za kazdym razem byly najlepsze, najtansze i w ogole naj. Teraz na tapecie jest SIP, o ktorym wiesz tyle ile ktos na targach wlozyl ci do golwy. A i jesze ten kradziony rosysjski film z natryskiem piany z puszki byl. Jeszcze troche najlepszych technologi przed toba a watek dlugi. Wszystko co napisałeś jest prawdą. Poruszałem już wiele różnych opcji które dalej uważam za dobre a wszystko zależy od sytuacji. Dobrym sposobem jest budowa z BK jak i z silki. Nie wiem czemu konkretnie nie trzymam się jednej opcji, może nie zaiskrzyło tak jak trzeba i ciągle szukam i kombinuję. Po co mi wiedzieć jak pracuje belka czy jakikolwiek inny materiał skoro wystarczy zobaczyć do karty katalogowej na zastosowanie? Skoro w panelach SIP stosują styropian z przyklejonymi płytami osb i to nawet bez środników (bo nie widziałem ich tam) to czemu to co ja pokazałem byłoby złe? Według Ciebie złe jest temu bo ja bym sobie to zrobił w garażu a firma jakby to zrobiła na hali produkcyjnej to już byłoby cacy tylko i wyłącznie że oni to zrobią na hali i że jest to jakaś firma. czy uważasz za wielką kopalnie wiedzy w wykonaniu panelu SIP że tylko wybrane jednostki są w stanie to zrobić? Ja muszę skończyć wyższe szkoły i naprodukować sobie różnych tytułów by móc samemu skleić osb do styropianu? Do tej tajemnej wiedzy muszę posiąść wiedzę nawet molekularną poszczególnych elementów? Może za chwilę otworzę laboratorium, zatrudnię ekspertów którzy rozłożą mi to wszystko na czynniki pierwsze i przebadają wnikliwie by mi na koniec powiedzieć że się to nadaje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 21.12.2016 21:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2016 A tak w ogóle - czy dopuszczą Ci projekt domu, który będzie miał być zbudowany z własnoręcznie zrobionych "kanapek", które nie mają atestu ITB ? Nie wiem, myślałem że to będzie na zasadzie jakby projektu konstrukcyjnego w którym będzie opisane jak będzie wyglądać taka ściana bo to konstruktor i tak się pod tym podpisuje. Myślałem że wrzuci w obliczeniach taki panel który mu proponuję i będzie widział czy tak może być czy nie. Na razie jednak trochę wyhamowuję z tym pomysłem bo trochę mnie przeraziła waga takiego jednego modułu oraz to że jako materiał izolujący taniej wypada wełna (w konstrukcji szkieletowej) więc może lepiej jest zrobić typowego szkieleciaka. Pomału szykuję się do opisu tego jakby to sobie wyobrażał więc jak skończę to dam znać do waszej weryfikacji bo z samych wizualizacji niewiele można wywnioskować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 22.12.2016 05:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2016 Po co mi wiedzieć jak pracuje belka czy jakikolwiek inny materiał skoro wystarczy zobaczyć do karty katalogowej na zastosowanie?Po to, by nie planować czegoś co nie ma sensu. Przypomnij sobie murłatę czy też belkę do wzmocnienia ścianki kolankowej, którą planowałeś. Nikt by się pod tym nie podpisał. Skoro w panelach SIP stosują styropian z przyklejonymi płytami osb i to nawet bez środników (bo nie widziałem ich tam) to czemu to co ja pokazałem byłoby złe?Wiesz jakim klejem kleją ten styro? Jak wzmacniają czy gruntują powierzchnię styro, by nie dochodziło do rozwarstwień? Nie wiesz nic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 22.12.2016 06:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2016 Po to, by nie planować czegoś co nie ma sensu. Przypomnij sobie murłatę czy też belkę do wzmocnienia ścianki kolankowej, którą planowałeś. Nikt by się pod tym nie podpisał. Masz rację, źle na to patrzyłem. Wiesz jakim klejem kleją ten styro? Jak wzmacniają czy gruntują powierzchnię styro, by nie dochodziło do rozwarstwień? Nie wiesz nic. Nie wiem jakim klejem to robią ale myślę że musi być taki jak do elewacji co się styro czy xpsa klei więc ja bym użył tytana czy coś podobnego. Wątpię że gruntują styro bo on jest raczej nienasiąkliwy. Raczej stosują twardy EPS podłogowy aby był tez sztywny no chyba że w czasie produkcji dodają coś aby się nie rozwarstwił w czasie ale o to zapytam kiedyś przy okazji jakiejś rozmowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 22.12.2016 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2016 A tak w ogóle - czy dopuszczą Ci projekt domu, który będzie miał być zbudowany z własnoręcznie zrobionych "kanapek", które nie mają atestu ITB ? tak i nie .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chemical 22.12.2016 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2016 Puki co atestów oficjalnie nie wymagają przy odbiorze, a jak zaczną będzie problem, bo z tego co mówił gość od wiązarów w Polsce nie ma producenta elementów konstrukcyjnych z drewna z oznakowaniem CE. Praktycznie większość materiałów np. na więźbe jaką się u nas wykonuje nie odpowiednich "papierów" Kamilu nie idź tą drogą Nietypowe rozwiązania muszą kosztować więcej. Weź pod uwagę też projekt indywidualny, jak już znajdziesz kogoś, kto będzie te Twoje pomysły chciał zweryfikować to słono za to zapłacisz. Lepiej znaleźć typowy projekt, który łatwo adaptujesz do swoich potrzeb za parę zł. Postaw sam ze szagrem z BK (lub silka jak się nie boisz dźwigania ciężarów). to do przyszłego roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 22.12.2016 11:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2016 Z BK czy silki mam to opracowane a zastanawiam się nad innymi opcjami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzes123 22.12.2016 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2016 Najlepiej nie odpisywać na głupie posty Kamila i sam zrezygnuje bo mu się znudzi pisanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 22.12.2016 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2016 Z BK czy silki mam to opracowane a zastanawiam się nad innymi opcjami. Spróbuj z bali słomianych. https://www.google.pl/search?q=straw+bale+house&espv=2&biw=1280&bih=734&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiIsZyZxojRAhWFAcAKHYKzB0oQ_AUIBigB#imgrc=_ A nie, czekaj... masz małą działkę. To wieżę postaw. Tego jeszcze nie było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayek 22.12.2016 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2016 To wieżę postaw. Tego jeszcze nie było. Jak nie:D: http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=366307&d=1472918058 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts