Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ty tak myślisz, ale myszom to nie przeszkadza :)

W takim razie nie wiedziałem że myszy umią się wspinać po ścianach ale nie możliwe aby wlazły ponad 6m do góry. W takim razie każdy może mieć problemy z myszami i w murowanych domach również bo bardzo często na poddaszach robi się stelaż i z płyt gk ścianki kolankowe (tak jak w projekcie gładki) a myszy po ścianach mogą wleźć. Więc to nie jest problem tylko i wyłącznie domów szkieletowych.

• Odpowiedzi 4,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Kamil , musisz przyjąć jedną ważną rzec , zagrożenie ze stroy gryzoni , i robactwa jest o wiele większe w drewniaku niż w murowanym .Owszem te dziadostwo może się dostać do każdego budynku ( choć do murowanego trochę trudniej maja) ale w murowanym dużo łatwiej się tego pozbyć niż w drewniaku .

Ale nie o tym chciałem pisać , bo w tej sprawie też trzba by 100000 postów napisać żebyś coś tam wreszcie zrozumiał , ja chciałbym zwrócić Tobie uwagę na post #3481 , przeczytaj go parę tysięcy razy , to mądry post , gość wie o czym pisze, jak przeczytasz już te tysiące razy to może wreszcie uwierzysz .

Kamil , musisz przyjąć jedną ważną rzec , zagrożenie ze stroy gryzoni , i robactwa jest o wiele większe w drewniaku niż w murowanym .Owszem te dziadostwo może się dostać do każdego budynku ( choć do murowanego trochę trudniej maja) ale w murowanym dużo łatwiej się tego pozbyć niż w drewniaku .

Ale nie o tym chciałem pisać , bo w tej sprawie też trzba by 100000 postów napisać żebyś coś tam wreszcie zrozumiał , ja chciałbym zwrócić Tobie uwagę na post #3481 , przeczytaj go parę tysięcy razy , to mądry post , gość wie o czym pisze, jak przeczytasz już te tysiące razy to może wreszcie uwierzysz .

Masz racje, perm wie co pisze i zawsze cenię sobie jego rady.

To że rozważam budowę domu w wersji szkieletu drewnianego nie oznacza że ostatecznie się na to zdecyduję ale chcę być w 100% pewny danego wyboru.

W takim razie nie wiedziałem że myszy umią się wspinać po ścianach ale nie możliwe aby wlazły ponad 6m do góry.

Jeszcze przed chwilą pisałeś, że myszy nie umieją chodzić po ścianach. Teraz już przyznajesz że chodzą ale nie na 6m. To myszy mają jakiś pułap?

Skąd wiesz, że tak wysoko nie wejdą? Zresztą dużo nie trzeba szukać- patrz na filmik:

Jeszcze przed chwilą pisałeś, że myszy nie umieją chodzić po ścianach. Teraz już przyznajesz że chodzą ale nie na 6m. To myszy mają jakiś pułap?

Skąd wiesz, że tak wysoko nie wejdą? Zresztą dużo nie trzeba szukać- patrz na filmik:

O kurcze, to faktycznie te pierony mogą wleźć wszędzie. W takim razie domek trzeba dobrze zabezpieczyć.

Masz racje, perm wie co pisze i zawsze cenię sobie jego rady.

To że rozważam budowę domu w wersji szkieletu drewnianego nie oznacza że ostatecznie się na to zdecyduję ale chcę być w 100% pewny danego wyboru.

Na 100% to będziesz pewien wszystkiego jak zbudujesz już dom i pomieszkasz , wtedy będziesz na 100% wiedział- to spierdzieliłem , - to teraz bym inaczej zrobił , bo źle sobie to wyobrażałem/zakładałem przed budową itp . itp . itd , w zasadzie przy pierwszym wybudowanym domu normalka , jak już będzesz budował ten właściwy , z reguły trzeci dom , no to już w zasadzie zrobisz na 100% taki który będzie git malina dla Ciebie :)

Na 100% to będziesz pewien wszystkiego jak zbudujesz już dom i pomieszkasz , wtedy będziesz na 100% wiedział- to spierdzieliłem , - to teraz bym inaczej zrobił , bo źle sobie to wyobrażałem/zakładałem przed budową itp . itp . itd , w zasadzie przy pierwszym wybudowanym domu normalka , jak już będzesz budował ten właściwy , z reguły trzeci dom , no to już w zasadzie zrobisz na 100% taki który będzie git malina dla Ciebie :)

Problem w tym że to będzie raczej pierwszy i ostatni więc od razu musi być git. Temu tu rozważam różne opcję.

Pora na pierwszy tutaj post w nowym roku. Zamieszczam w nim przekrój rzutu bocznego domku w wersji szkieletu drewnianego szkielet.wymiary.rzut.boczny.jpgszkielet.wymiary.rzut.boczny.1.jpg oczywiście to jest moja koncepcja i moje chciejstwo ale z grubsza tak to sobie wyobrażam. W szkielecie jak zwykle największe obawy mam o paroizolację a dokładniej o to by jej nie uszkodzić wkrętami itp. Nie wiem jak ją poprowadzić aby było dobrze, by jej nie dziurawić. Kiedyś jeden gościu co prefabrykuje takie ściany mówił że jak się porobi parę dziurek wielkości wkrętu to tragedii nie będzie. Paroizolację będę musiał pociągnąć od środka przed przykręceniem osb. Wkręty wtedy raczej nie zrobią wielkiej krzywdy bo będzie docisk do słupka konstrukcyjnego. Tyle, że potem przykręci się profile do osb pod płyty gk na przestrzeń instalacyjną. Słupki konstrukcyjne będą w rozstawie co 62,5cm a pod płyty gk profile będą co 60cm więc jak będzie się kręcić profile to wkręty będą w pustych przestrzeniach dziurawiąc paroizolację. Temu jeszcze aby zniwelować ten problem można dać kantówki drewniane i przykręcać je prostopadle do głównych belek konstrukcyjnych a wkręty robić tylko do belek konstrukcyjnych. Pewnie może to nie wystarczyć ale na środku bym nie chciał wkrętów które by dziurawiły paroizolację. Pomyślałem że zamiast wkrętów (oprócz tych do konstrukcji) można użyć dobry klej do drewna i przykleić najpierw kantówki do osb. Są teraz takie kleje że nie ma szans potem oderwać. Więc myślę tak to potem robić.

W przyszłym tygodniu jeszcze nie będę wysyłać zapytania o drewno bo przyszły tydzień ta firma ma jeszcze wolne (ale sobie wymyślili) więc za tydzień to dopiero zrobię. Zapytanie wyślę typowo o drewno i o projekt wykonawczy by samemu sobie zrobić konstrukcję. Przy okazji zapytam za ile oni by mi to pozbijali i ile by mnie kosztował potem ich montaż. Zaznaczę że wolałbym sam sobie to robić bo zawsze chciałem sam zbudować sobie swój dom i mam na to możliwości ale jak dadzą dobra cenę za zrobienie konstrukcji że nie będzie mi się opłacało zatrudniać ludzi do pomocy w jej robieniu to ostatecznie będę mógł zamówić konstrukcję u nich. Więc już od nich będzie zależało czy będą chcieli próbować się nachapać przy jednym zamówieniu czy policzą to rozsądnie by móc też trochę więcej zarobić. Ja tam nie mam zamiaru kłócić się o każdą złotówkę więc albo przygotują odpowiednią ofertę albo to sobie sam zrobię. Tak jak już też wspominałem zamówi się projekt wykonawczy konstrukcji (który pewnie i tak robią przy zbijaniu konstrukcji bo na jakiejś podstawie to robić muszą). Potem się zobaczy co odpowiedzą.

Za to jeszcze dziś wyślę zapytanie do firmy z Pszczyny kronodom z zapytaniem o wycenę na belki dwuteowe na strop oraz na płyty osb na cały dom aby mieć też porównanie a po drugie ci od drewna na konstrukcję płyty osb maja jako oddzielny produkt (który pewnie tez od kogoś kupują) i ich cena jest niezależna od zamawianego drewna konstrukcyjnego wiec równocześnie mogę je zamówić gdzie indziej. Jak dadzą dobra cenę na konstrukcję szkieletu domu to u nich zamówię płyty osb bo liczę że będzie dało się je wrzucić w ogólny koszt domu i policzą na całość z montażem na VAT 8%. Jak w ten sposób tego nie zrobią to płyty zamówię tam gdzie dadzą najlepszą cenę. Też jak różnice będą minimalne to nie będę się szczypał o 20gr na 1m2.

Co do belek dwuteowych to kronopol produkuje je w trzech długościach 4,2m; 5,4m; 7,2m. U mnie najdłuższa by musiała mieć 10,5m więc jest problem bo te modularne długości do niczego nie pasują. Jedynie myślałem o tym aby zamówić tylko długości 7,2m bo wtedy będzie jedna taka belka i druga połówka z niej. Razem te dwa kawałki się połączy i będzie wtedy długa belka ale będzie trzeba zrobić dobre łączenie. Takie połączenie zrobi się w środniku dając z jednej i drugiej strony kawałki płyt osb i skręcając je razem oraz łącznikami prostokątnymi połączy się pas dolny i górny belki dwuteowej w której jest lite drewno.

Inny sposób na belkę dwuteową jest zamówienie jej w steico bo oni robią miedzy innymi długość 11m w całości wiec taka też może być. Od nich czekam na odpowiedź z ceną.

Razem te dwa kawałki się połączy i będzie wtedy długa belka ale będzie trzeba zrobić dobre łączenie.
:(

masakra .. Kamil Ty naprawdę za dużo wypiłeś ..SovietChampagne.jpg

Życzę Ci przeto dobrego konstruktora który będzie miał cierpliwość i zaprojektuje Ci konstrukcję którą dasz radę wykonać sam...

Oraz będzie bezpieczna, bo łączenie belki która jest nominalnie na 7,2m i robienie 10 ponad .. nie jest dobrym pomysłem.

To nie jest tak że bierzesz linijkę i szas pras liniowo wychodzi obciążenie .. bo pamiętaj l masz w kwadracie ..

Edytowane przez מרכבה

:(

masakra .. Kamil Ty naprawdę za dużo wypiłeś ..[ATTACH=CONFIG]377256[/ATTACH]

Życzę Ci przeto dobrego konstruktora który będzie miał cierpliwość i zaprojektuje Ci konstrukcję którą dasz radę wykonać sam...

Oraz będzie bezpieczna, bo łączenie belki która jest nominalnie na 7,2m i robienie 10 ponad .. nie jest dobrym pomysłem.

To nie jest tak że bierzesz linijkę i szas pras liniowo wychodzi obciążenie .. bo pamiętaj l masz w kwadracie ..

Ja nie pije.

Nie powiesz mi że nie można łączyć belek. Jedna długa belka będzie miała podparcie w dwóch miejscach więc co za problem? Za chwilkę wrzucę schemat jakbym to sobie wyobrażał.