Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Powiem tak, jakby się decydował na dom w technologi szkieletu drewnianego to przede wszystkim trzeba z zewnątrz dobrze zabezpieczyć elewację aby z zewnątrz nie próbowały się dostać do domku. Wątpię aby się przez drzwi wejściowe miały dostać bo zawsze je zamykam więc nie ma takiej opcji. Jak chcą to niech po ścianach łażą ale jak nie będą miał jak wejść z zewnątrz to nie wejdą. Trzeba zadbać o dokładne wykonanie i tyle. W środku tak samo nie wolno zostawiać jakiś szpar itp przez które miałyby powód do drążenia bo nie wierzę że w prostej ścianie zrobią dziurę chcąc się przebić. Raczej będą szukać słabych punktów. Koty lubię więc na pewno je będą miał, zresztą u mnie ich pełne goni oraz w okolicy. Jak się im nie będzie sprzyjało do zamieszkania to się nie wprowadzą. A jak będzie to czas pokaże. Na pewno możliwość gryzoni to nie będzie dla mnie powód dla którego miałby zrezygnować z chęci budowy domu szkieletowego bo uważam że to nie jest problem tylko takich domów. To jest takie samo opowiadanie że dom się spali jakby dom murowany się nie palił. Wieżowce z żelbetu potrafią pójść z dymem więc to też słaby argument ale ludzie lubią w taki sposób argumentować swoje racje jak już nie mogą inaczej.

Kamil .. ale jeszcze jest jeden problem.. którego Ty nie widzisz.. masz radziecki układ warstw w przegrodzie.. zrobiłeś sobie super ciepłą szafę..

z wełny, a od zewnątrz .. pa rusku przywalasz sobie .. 10cm.. izolacji.. z EPS'a..

Wieżowce z żelbetu potrafią pójść z dymem więc to też słaby argument ale ludzie lubią w taki sposób argumentować swoje racje jak już nie mogą inaczej.
wyrzymałość pożarowa żelbetu jest niższa niż konstrukcji stalowych.. ale to trzeba zagłębić się w temat P.Poż

A drewno jak by nie było wygrywa starcie .. J

Kamil .. ale jeszcze jest jeden problem.. którego Ty nie widzisz.. masz radziecki układ warstw w przegrodzie.. zrobiłeś sobie super ciepłą szafę..

z wełny, a od zewnątrz .. pa rusku przywalasz sobie .. 10cm.. izolacji.. z EPS'a..

No i co w związku z tym? Przy WM nic złego się nie stanie. Wiele firm co robi kanadyjki i stosuje jako ocieplenie EPSa to nawet w domu robią WG i jakoś ludzie żyją. Tak więc jak inni tak mają to ja będę miał lepiej.

wyrzymałość pożarowa żelbetu jest niższa niż konstrukcji stalowych.. ale to trzeba zagłębić się w temat P.Poż

A drewno jak by nie było wygrywa starcie .. J

Podałem tylko przykład w jaki sposób straszy się ludzi przed domami nie murowanymi. Pierwszy argument b.częsty to że jak mocniej zawieje to dom porwie. Drugi że korniki zjedzą dom, trzeci że myszy będą w ścianach (choć tego nie wykluczam że może się zdarzyć). Czwarty to że z byle czego cały dom może pójść z dymem (tak jakby pożar nie mógłby wystąpić w domu murowanym). Po piąte że dom będzie skrzypiał, a nie ważne że to tylko konstrukcja drewniana, a nie cały z drewna, ale bajki opowiadać można. Potem jeszcze że to jest dom z desek (sugerując jego małą trwałość) i nie ma to co normalny mur. Nie ważne że ten mur to albo glina albo piasek i wapno, ważne że mur. W ten sposób przekazuje się z pokolenia na pokolenie kolejne bajki niczym jak pisiory, aż w końcu ludzie w to wierzą i uznają za jedyną słuszną prawdę. Niestety wiele firm co robią szkielety chcą się na tym nachapać i potem cena za taki domek potrafi być jak z kosmosu przez co jak ktoś ma wybór to woli mieć dom murowany.

N. Niestety wiele firm co robią szkielety chcą się na tym nachapać i potem cena za taki domek potrafi być jak z kosmosu przez co jak ktoś ma wybór to woli mieć dom murowany.

Stan sie przedsiebiorca, zatrudnij ludzi, kup sprzet i buduj taniej domy z drewna skoro potrafisz a nie jecz ze ktos chce sie nachapac. Przeciez wiedze juz masz, nic tylko startuj z biznesem.

No i co w związku z tym? Przy WM nic złego się nie stanie. Wiele firm co robi kanadyjki i stosuje jako ocieplenie EPSa to nawet w domu robią WG i jakoś ludzie żyją. Tak więc jak inni tak mają to ja będę miał lepiej.

.

Bardzo często jest to styropian ryflowany o symbolicznej izolacyjności.....

http://budujzdrewna.pl/technologia/systemy-docieplenia/styropian-ryflowany-czy-gladki

Edytowane przez fotohobby

Bardzo często jest to styropian ryflowany.
:D :bash:

http://www.wyspy.net/gfx/zd2.png to jest właśnie taka metoda.. styropian ryflowany .. najbardziej śmieszna technika budowlana ..

czyżby Kanadyjskie metody były bardziej radzieckie niż Radzieckie ;)

a problemy nie biorą się z wentylacją.. bo i przy WM może być kłopot, jeśli będzie za dużo % wilgotności ..

zaraz zaraz będzie bo tak robią z tymi ryflami i jest "dobrze" nie jest dobrze i nigdy nie będzie dobrze.. bo tylko potęguje efekt, a nie go usuwa.

Bezsensowne kopiowanie rozwiązań, szkodliwych rozwiązań.

Edytowane przez מרכבה

Stan sie przedsiebiorca, zatrudnij ludzi, kup sprzet i buduj taniej domy z drewna skoro potrafisz a nie jecz ze ktos chce sie nachapac. Przeciez wiedze juz masz, nic tylko startuj z biznesem.

Gdybym nie lubił swojej obecnej pracy to pewnie bym tak zrobił. Jak wygram w lotka by była kasa na sprzęt to pewnie tak zrobię. Jednak parę groszy na start trzeba mieć.

Ty to chyba moje okna skrzynkowe biorą wodę deszczu przy -10 w pogodną noc ..bo strasznie mokre są szyby zewnętrzne - od wewnątrz..

naprawdę skąd te opady :D

Radziecki układ warstw izolacji = problem..

0afcc4d65cb5.png

Ściana EPS.jpg

Widać gdzie jest odczyt temperatur, widać jaka jest temperatura ? ..

niech się nie ośmieszają cyrulicznymi metodami..

humidity_problem.png jest proste jak budowa cepa..

1mm szczelina .. i problem gotowy .

dwie drogi .. symulacja komputerowa, lub żmudne badania laboratoryjne.

Innej drogi nie ma.

Kamil - widzisz jaki masz "cudny" układ ..stawiasz szafę .. w nadziei że będzie szczelna i nie puści gazu... już jednemu tłumaczyłem... że działa pod ciśnieniem - napędzanym

różnicą stężeń.. o ile szczelność domu wyraża się w Pa - to para wodna - "szuka niższego stężenia" przy ciśnieniach cząstkowych rzędu 10 hPa !!

Panowie w Kanadzie mówią.. spoko spoko .. na bramkach bierzemy opłaty.. ale nic nie mówimy że pod następną bramką jest korek.. .. mówimy że to auta jadą pod prąd.. tak mniej więcej wygląda ten artykuł ..

Edytowane przez מרכבה

W termice tak mi to wychodzi termika.005.jpgtermika.010.jpgtermika.015.jpgtermika.020.jpgtermika.025.jpg wiec stosując już 10cm styro powoduje że niebieska i zielona linia się nie przecinają w przegrodzie a z tego co rozumuję właśnie przeciąć się nie mogą bo wystąpi punkt rosy no chyba że źle to rozumiem. A jak punkt rosy nie wystąpi to chyba się woda nie zbierze. Nawet obserwują te wyniki widać że im grubszy styro tym chyba lepiej. Ja bym zastosował grubość styro 10cm ale jak widać to przy -20st osb pod styro będzie miało ujemną temperaturę a dodatnia jest dopiero przy 20cm styro. Nie wiem czy to coś zaszkodzi osb w tym miejscu czy nie a jak tak to czy temu akurat radziliście na zewnętrzne poszycie dać płytę mfp? Ona lepiej to znosi?

Tak w termice masz tabelę z większością materiałów ich parametrami itp.

[ATTACH=CONFIG]377639[/ATTACH] tu masz już odpowiednie jednostki...

stąd tak 'optymistyczne" zachowanie EPS'u

Tak jak pisałem to w każdym przypadku zrobiłem takie a nie inne przesunięcie po przecinku. Jeżeli o jedno zero mam za mało tzn że w innych jest tak samo a wtedy jak wprowadzam poprawione dane to nic się nie zmienia. Więc wszystko jest ok w tym co pokazywałem. Mimo wszystko i tak lepiej jak jest grubiej EPSu i tyle. zazwyczaj w kanadyjkach dawali 5cm styro i to jeszcze białego (aby tynk było do czego dać) i wtedy robił się problem bo punkt rosy wypadał w płycie osb a dodatkowo w tym miejscu panowały w mrozy ujemne temperatury. A tak dając grubiej styro likwiduje się ten problem. Oczywiście musi być paroizolacja i problem praktycznie znika.

Dostałem ofertę na płyty osb i belki dwuteowe z kronopola oferta płyty.jpg ilości mi potrzebne będą właśnie takie. Co najważniejsze to płyta o gr.15mm wychodzi 17zł za 1m2 brutto. Myślę że to jest dobra cena. Przy poszyciu z zewnatrz i wewnątrz tą płytą już koszt ściany to 34zł. Do tego jeszcze trzeba liczyć drewno na konstrukcję, gwoździe, wkręty i wełnę. Myślę że nie będę kombinować tylko zatrudnię sobie dwie osoby do pomocy i razem zrobi konstrukcję szkieletową domku bez dachu bo dach z wiązarów mimo wszystko. Ogólnie to takie mam założenia, więc jak firma od drewna da na szkielet fajną cenę to zamówię to u nich a jak nie to nie. Mi na pewno sprawi przyjemność zrobienia sobie takiej konstrukcji.

oferta płyty.jpg