Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

płyta o gr.15mm wychodzi 17zł za 1m2 brutto. Myślę że to jest dobra cena.

Super cena. Nawet w markecie jest taniej :lol2:

https://www.castorama.pl/produkty/wykonczenie/drewno-i-drewnopodobne/plyty-drewnopochodne/plyty-surowe/plyta-osb-3-kronobuild-2500-x-1250-x-15-mm.html#search-product

A na tak na serio to jak już upierasz się przy szkieleciaku to użyj płyty MFP wszędzie. Nie wiem dlaczego nie chcesz. Koszt niewiele większy a płyta jest dużo lepsza. Serio.

Super cena. Nawet w markecie jest taniej :lol2:

https://www.castorama.pl/produkty/wykonczenie/drewno-i-drewnopodobne/plyty-drewnopochodne/plyty-surowe/plyta-osb-3-kronobuild-2500-x-1250-x-15-mm.html#search-product

A na tak na serio to jak już upierasz się przy szkieleciaku to użyj płyty MFP wszędzie. Nie wiem dlaczego nie chcesz. Koszt niewiele większy a płyta jest dużo lepsza. Serio.

Jak na moje oko to drożej o prawie 30gr osb.casto.jpg

Czemu Twoim zdaniem lepiej dać na całość mfp?

Jak na moje oko to drożej o prawie 30gr [ATTACH=CONFIG]377740[/ATTACH]

Czemu Twoim zdaniem lepiej dać na całość mfp?

W Łodzi jest taniej. Nie wiedziałem że różne oddziały mają różne ceny.

osb.JPG

Nie zmienia to faktu że bez trudności znajdziesz dużo taniej. Na portalach aukcyjnych od 14zł/m2.

Z płyt mfp mam zrobione "deskowanie" dachu, szczyty, i strop nad piętrem. Sprawiają bardzo dobre wrażenie, są dużo cięższe od osb, sztywniejsze i twardsze. Kilka z nich leży w błocie i śniegu od kilku miesięcy i nic im nie dolega. Moim zdaniem warto dołożyć te kilka złotych. Zresztą zobacz porównanie parametrów: http://www.pfleiderer.pl/plyta-mfp/#

W Łodzi jest taniej. Nie wiedziałem że różne oddziały mają różne ceny.

[ATTACH=CONFIG]377752[/ATTACH]

Nie zmienia to faktu że bez trudności znajdziesz dużo taniej. Na portalach aukcyjnych od 14zł/m2.

Z płyt mfp mam zrobione "deskowanie" dachu, szczyty, i strop nad piętrem. Sprawiają bardzo dobre wrażenie, są dużo cięższe od osb, sztywniejsze i twardsze. Kilka z nich leży w błocie i śniegu od kilku miesięcy i nic im nie dolega. Moim zdaniem warto dołożyć te kilka złotych. Zresztą zobacz porównanie parametrów: http://www.pfleiderer.pl/plyta-mfp/#

Masz rację, dam mfp na całość jak będę szedł w tą stronę, dzięki za porównanie. Niestety trochę cięższe, ale tyle to się bardziej wysili i też da radę.

Jakby nie patrzeć koszt materiałów na 1m2 ściany wyjdzie około 100 zł za m2. Ściany z wiórów i powietrza wymagającej wykończenia i z zewnątrz i z wewnątrz. Kompletnie bez sensu.

Płyty plus drewno konstrukcyjne wyjdą ok. 70zl plus ocieplenie. W najlepszym wypadku cenowo będzie podobnie do murowanej wersji.

Murowane domy to albo glina albo wapno z paskiem więc szału nie ma.

No na papierze w stosunku do osb to one dobre wyglądają, ale z doświadczenia:no:, melaminy dowalone .......to troszkę lepsza wiórowa.

Jakiś czas temu były tańsze od osb 15%.......

Pytanie jest czy jak na potrzeby domku szkieletowego faktycznie są potrzebne lepsze płyty od osb czy nie. Z tego co piszą przy porównaniu mfp jest lepsza w obróbce czyli łatwiejsza. Z tego co piszą to jest trudno palna więc w przypadku pożaru konstrukcja dłużej wytrzyma. Jest cięższa więc i lepiej tłumi dźwięki. Chodzi o to że skoro wiele więcej nie kosztuje od osb to warto mieć coś lepszego.

Płyty plus drewno konstrukcyjne wyjdą ok. 70zl plus ocieplenie. W najlepszym wypadku cenowo będzie podobnie do murowanej wersji.

Murowane domy to albo glina albo wapno z paskiem więc szału nie ma.

Policz wszystko - konstrukcja, impregnaty, płyty, wełna, styropian, klej, folia, gwoździe, łączniki i co tam jeszcze.

Zrób nam kalkulację takiej ściany.

Murowane - wapno z piaskiem, czyli sztuczny kamień. Receptura prosta, zdrowa i trwała :)

Policz wszystko - konstrukcja, impregnaty, płyty, wełna, styropian, klej, folia, gwoździe, łączniki i co tam jeszcze.

Zrób nam kalkulację takiej ściany.

Murowane - wapno z piaskiem, czyli sztuczny kamień. Receptura prosta, zdrowa i trwała :)

Kalkulację mogę zrobić jedynie znając konstrukcje ścian ale do tego mogę przyjąć tą którą ja opracowałem.

Drewno też jest proste i trwałe.

No to zrób... Dziwię, że że jeszcze nie zrobiłęś versus np silikat 18cm+20cm styropianu

Drewno jest bardziej narażone na korozję biologiczną, przez to mniej trwałe.

Do tego - płyty to wióry, z jakimś lepiszczem, wełna z lepiszczem, impregnaty...

Pytanie jest czy jak na potrzeby domku szkieletowego faktycznie są potrzebne lepsze płyty od osb czy nie.

No ale ja napisałem że nie uważam żeby te płyty były lepsze....., a mam porównanie.

W BB wiele szkieletówek, znam właścicieli firm budujących te domy, wybudowali dla siebie i własnych rodzin domy murowane...ciekawe dlaczego:cool: