perm 06.01.2017 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2017 Płyty plus drewno konstrukcyjne wyjdą ok. 70zl plus ocieplenie. W najlepszym wypadku cenowo będzie podobnie do murowanej wersji.samo drewno to jakieś 50 zł/m2, plus duperelki. Nie ma cudów. choć ty najwyraźniej w nie wierzysz. Murowane domy to albo glina albo wapno z paskiem więc szału nie ma.Chyba żartujesz! Będziesz miał ścianę z dwóch płyt wiórowych czyli z byle czego. Gdyby to kosztowało 1/3 tego co ściana murowana mógłbym zrozumieć a tak? To się kupy nie trzyma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 06.01.2017 13:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2017 Do obliczeń wykorzystałem tą ścianę i układ warstw tak jak na tym obrazku . Według moich obliczeń taka ściana z 15cm styro grafitowego (a nie 10cm jak na zdjęciu) ale bez tynku, razem z dwoma płytami gk od środka bez szpachlowania, płyty mfp zamiast osb wiec z wkrętami, foliami i tym co trzeba wychodzi ok.200złBRUTTO za 1m2 dla U=0,095W/m2 i grubości ściany 40cm. Aby ściana z silki o gr.18cm miała takie U to musi mieć 32cm styro ale wtedy grubość łączna ściany będzie większa o 12cm. Do tego dojdzie jeszcze koszt robocizny czyli wynajmu ludzi do pomocy bo samemu wiele bym nie zrobił. Za robociznę będę liczył jakieś 50-100zł do 1m2 ściany więc 250-300zł/1m2 ściany w szkielecie. Przy moich 210m2 ścian koszt za to wyjdzie 52,5k-63k. W robociźnie liczę zakup potrzebnego sprzętu. Mało to nie wychodzi i pewnie gdzieś musiałem się pomylić. Samo drewno na konstrukcję wychodzi mi ok.57zł/m2, więc trochę sporo. Ceny też trochę zawyżałem wiec to jest górna półka cenowa ściany. Nie wiem czemu tak dużo za to wychodzi no chyba że takie są ceny. Za drewno plus mfp i wkręty to trzeba liczyć jakieś 110zł/m2 a do tego jeszcze styro (200zł/m3) z klejem i kolkami więc te 40zł trzeba liczyć, wełna w konstrukcji za 20zł i od środka ruszt z wełną i płyty gk czyli ok.30zł więc daje to jak nic 200zł. Tyle jest dobrze że robota powinna iść sprawnie i szybko w porównaniu do wersji murowanej. Sami oceńcie. PS: wiem ze za chwilę się posypie fala krytyki bo mało mi to nie wyszło ale nie mam zamiaru zaniżać by to ładniej wyglądało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 06.01.2017 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2017 Płyty plus drewno konstrukcyjne wyjdą ok. 70zl plus ocieplenie. W najlepszym wypadku cenowo będzie podobnie do murowanej wersji. Murowane domy to albo glina albo wapno z paskiem więc szału nie ma. W moim domu z BK dzisiaj, przy mrozach, czystym prądem na ogrzewanie idzie 10zł/dobę. Firma zbuduje taki dom za 30-50 tyś z dachem i nie zje go żadna mysza, a ani karaluch. SSO da się zrobić w 4 miesiące bez problemu. Szukasz dziury w całym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Garażowiec1719514970 06.01.2017 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2017 W moim domu z BK 24+20cm zwykłego styro , od 21,00 wczoraj do teraz ( godz 15,20) grzane PC 6 kwh w 2T i 1 kwh w 1T łącznie łącznie kosztowało to mnie ok 2,8 pln , w nocy -9*C W dzień -4*c .< SSO da się zrobić w 4 miesiące bez problemu. Szukasz dziury w całym. >Zgadzam się wpełni , ale też chciałbym zwrócić Kamilowi że same ściany to mały ułamek kosztów budowy domu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 06.01.2017 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2017 Nie wiem czemu tak dużo za to wychodziTyle wychodzi niestety. Przy zgrubnej kalkulacji zapomina się o duperelkach czy odpadach a te kosztują i to sporo Ściana z wiórów i powietrza, w domu, którego praktycznie sprzedać nie sposób, chyba, że za grosze. Tyle jest dobrze że robota powinna iść sprawnie i szybko w porównaniu do wersji murowanej. Sami oceńcie. PS: wiem ze za chwilę się posypie fala krytyki bo mało mi to nie wyszło ale nie mam zamiaru zaniżać by to ładniej wyglądało.Robota nie pójdzie "sprawnie i szybko", bo to jest bardzo pracochłonna technika. Samo zwymiarowanie i cięcie elementów to kupę roboty. Murowanie przy tym to pikuś. I tak Kamil dojdziesz do silikatów, najlepszej opcji na dom. Może będzie to jeszcze długi i bolesny proces, boś uparty jak koza ale i tak skończysz na silikatach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 06.01.2017 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2017 Trzeba było prosić na gwiazdkę o taki prezent https://www.praktiker.pl/produkt,60392,990/pila-ukosnica-2000w-k-pu305p-kaltmann.html To jest podstawowy sprzęt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 06.01.2017 15:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2017 Trzeba było prosić na gwiazdkę o taki prezent https://www.praktiker.pl/produkt,60392,990/pila-ukosnica-2000w-k-pu305p-kaltmann.html To jest podstawowy sprzęt Wiem i bym taki zakupił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 06.01.2017 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2017 Tak Ci powiem .. weź 10 godzin pracuj od poniedziałku do czwartku :0 piątek sobota wolne i działaj .. to jak bardzo sobie łapy urobisz zależy Twoje późniejsze uwiązanie się z "kredytem" lub bez.. życzę Ci bez. Drewno bierze dechy sezonuj, tnij culagą.. masz przebitkę .. z 500-600zł .. więcej za "gotowe" a jak dobrze pomyślisz to jeszcze taniej będziesz miał drewno.. projekt ... pomyśl .. kto Ci ogarnie projekt za dobrą kasę .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 06.01.2017 16:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2017 Tyle wychodzi niestety. Przy zgrubnej kalkulacji zapomina się o duperelkach czy odpadach a te kosztują i to sporo Ściana z wiórów i powietrza, w domu, którego praktycznie sprzedać nie sposób, chyba, że za grosze. Robota nie pójdzie "sprawnie i szybko", bo to jest bardzo pracochłonna technika. Samo zwymiarowanie i cięcie elementów to kupę roboty. Murowanie przy tym to pikuś. I tak Kamil dojdziesz do silikatów, najlepszej opcji na dom. Może będzie to jeszcze długi i bolesny proces, boś uparty jak koza ale i tak skończysz na silikatach. Nie jestem uparty tylko sobie właśnie rysuję wersję z silikatami. Przyjmuję wersję ze ściana zewn. będzie miała 40cm grubości (silka 18+20cm styro+1cm tynk wew i 1cm łącznie kleje do styro) ściana wew.nośna 20cm (silka 18+2cm tynk), działowa 14cm (silka 12+2cm tynk) i działowa 10cm (silka 8+2cm tynk). Po zewnątrz domek wychodzi mi 7,2x11m. Współczynnik U ściany wychodzi 0,15W/m2, więc standard energooszczędności jest osiągnięty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 06.01.2017 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2017 (edytowane) Trzeba było prosić na gwiazdkę o taki prezent https://www.praktiker.pl/produkt,60392,990/pila-ukosnica-2000w-k-pu305p-kaltmann.html To jest podstawowy sprzętPiła świetna, napęd na pasek rzadko w tej klasie spotykany ale ta piła to pikuś. Najwięcej czasu zabiera przygotowanie elementów i tzw manipulacja, czyli ułożenie, przycięcie, odłożenie. Przy elementach liczonych w setkach to bardzo pracochłonny proces. W USA wszystko kupują gotowe, nie dość, że tanio, to jeszcze w zunifikowanych długościach. Nikt tam się w docinanie na długość nie bawi. Gwoździarki, gwoździe na skos i jest szybko i tanio. Edytowane 6 Stycznia 2017 przez perm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 06.01.2017 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2017 Nie jestem uparty tylko sobie właśnie rysuję wersję z silikatami. Przyjmuję wersję ze ściana zewn. będzie miała 40cm grubości (silka 18+20cm styro+1cm tynk wew i 1cm łącznie kleje do styro) ściana wew.nośna 20cm (silka 18+2cm tynk), działowa 14cm (silka 12+2cm tynk) i działowa 10cm (silka 8+2cm tynk). Po zewnątrz domek wychodzi mi 7,2x11m. Współczynnik U ściany wychodzi 0,15W/m2, więc standard energooszczędności jest osiągnięty.No i przy tym pozostań. Zrób jeszcze projekt Gładki o którym pisaliśmy i będziesz zadowolony i ty i rodzina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 06.01.2017 17:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2017 No i przy tym pozostań. Zrób jeszcze projekt Gładki o którym pisaliśmy i będziesz zadowolony i ty i rodzina. Gładkiego nie chcę bo poddasze będzie za niskie bez murowanej ścianki kolankowej i sensownie się go nie wykorzysta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 06.01.2017 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2017 Gładkiego nie chcę bo poddasze będzie za niskie bez murowanej ścianki kolankowej i sensownie się go nie wykorzysta.Ale ten brak scianki kolankowej jest wielka zaleta! Pomysl o cenie. Pomieszczenia, mimo to sa wiecej niz spore, choc jedna sypialnia jest na dole. Po co ci jednak wiecej? Zobacz sobie wizualizacje sypialni. Nad sypialniami masz stryszek na bambetle. Podobnie miejsca przy muratach. To jest nie do przecenienia. Zobaczysz jak bedziez sie cieszyl, ze masz gdzie upchac wszystkie rzadko uzywane rzeczy. Sypialnie sa kompletnie od siebie odizolowane - super sprawa. Docenisz jak dzieci podrosna. Masz dwie pelne lazienki, w takim w sumie nieduzym domku. Zwarta bryla zblizona do kwadratu, prosty dach. Im dluzej przygladam sie temu projektowi tym bardziej mi sie podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayek 06.01.2017 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2017 Firma zbuduje taki dom za 30-50 tyś z dachem. Rozumiem, że podajesz ceny robocizny? Raczej 50tys jest bliższe prawdy. Co nie zmienia faktu, że dla Kamila to dobra opcja. Kamil Zdaje się że nie rozpatrywałeś jeszcze budowy domu z płyt warstwowych. Może to jest opcja dla Ciebie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 06.01.2017 18:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2017 Ale ten brak scianki kolankowej jest wielka zaleta! Pomysl o cenie. Pomieszczenia, mimo to sa wiecej niz spore, choc jedna sypialnia jest na dole. Po co ci jednak wiecej? Zobacz sobie wizualizacje sypialni. Nad sypialniami masz stryszek na bambetle. Podobnie miejsca przy muratach. To jest nie do przecenienia. Zobaczysz jak bedziez sie cieszyl, ze masz gdzie upchac wszystkie rzadko uzywane rzeczy. Sypialnie sa kompletnie od siebie odizolowane - super sprawa. Docenisz jak dzieci podrosna. Masz dwie pelne lazienki, w takim w sumie nieduzym domku. Zwarta bryla zblizona do kwadratu, prosty dach. Im dluzej przygladam sie temu projektowi tym bardziej mi sie podoba. Ale mi też się podoba ten projekt ale uważam ze nie będzie praktyczny. Zwróć uwagę na to że jak zrobisz w dachu ocieplenia 40cm to już traci się na wysokości. Strop będzie monolityczny o gr.15cm ale na nim dojdzie 10cm styro pod podłogówkę oraz w tym schowa się kanały od reku. Czyli traci się kolejne centymetry na wysokości. Już w tym co jest przyjęte w projekcie ścianka kolankowa w suchej zabudowie nie ma więcej jak 70cm a potem będzie miała jakieś 40cm a żeby było jakoś przyzwoicie to musi mieć te 120cm. Temu uważam że to mi się nie nada. Dodatkowo jest on trochę szeroki a ja wolę węższy ale dłuższy. Ten projekt fajnie wygląda na papierze ale nic poza tym. Ja w swoim też mógłbym zrobić ściankę kolankową i mieć poddasze użytkowe i taką opcje też biorę pod uwagę bo nic nie stoi na przeszkodzie. Ale myślę że lepiej mieć dwa pełne piętra i dach dwu- lub czterospadowy o mniejszym kacie nachylenia. Też tam mogę zrobić sobie stryszek na graciarnie a przynajmniej skosy nie będą mnie ograniczać. W tym gładkim to nawet garderoby nie ma a na poddaszu ani jakaś większa szafa się nie zmieści przez te skosy. Tak więc zostaję przy swojej koncepcji domku z dwoma pełnymi piętrami a ściany mogą być murowane z silki+20cm styro lub ewentualnie z BK+15cm styro. Wewnętrzne ściany z silki mogę zrobić lub w suchej zabudowie bo myślę że wyjdą taniej od murowanych z silki+tynk oraz to że łatwiej się je jakby uformuje. Ale to się jeszcze zobaczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 06.01.2017 18:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2017 Rozumiem, że podajesz ceny robocizny? Raczej 50tys jest bliższe prawdy. Co nie zmienia faktu, że dla Kamila to dobra opcja. Kamil Zdaje się że nie rozpatrywałeś jeszcze budowy domu z płyt warstwowych. Może to jest opcja dla Ciebie? Jakich płyt? Chodzi o te z PURem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayek 06.01.2017 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2017 Jakich płyt? Chodzi o te z PURem? PUR'em, styropianem, wełną... Różne robią. Oczywiście płyty PIR najlepsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
muchenz 06.01.2017 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2017 Jakby nie patrzeć koszt materiałów na 1m2 ściany wyjdzie około 100 zł za m2. Ściany z wiórów i powietrza wymagającej wykończenia i z zewnątrz i z wewnątrz. Kompletnie bez sensu. Że niby z błota podgrzanego, albo błota związanego reakcjami chemicznymi i ocieplone plastikiem lepsze . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 06.01.2017 20:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2017 PUR'em, styropianem, wełną... Różne robią. Oczywiście płyty PIR najlepsze. Rozważałem już takie opcje. Obecnie czekam na wycenę płyt H-BLOCK. Sam mógłbym sobie zrobić panel SIP i nawet coś mi tam zaświtało światełko w tunelu na trochę inna wersję niż to co planowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 06.01.2017 23:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2017 Wpadł mi w oko ten projekt http://domymax.pl/produkt/max-dr-5-g/ mały ale mieści co trzeba. Celowo pokazuje ten projekt z garażem w bryle, bo jest też wersja bez garażu w bryle, ale wtedy bez okien od zachodu się nie obejdzie i do granicy musi być 4m, a mnie puszczają tylko 3m. Niestety nie mogę mieć pokoju z tej strony z oknem, temu właśnie wersja z garażem bo w nim mogę w projekcie zapisać luksfere, w spiżarce też lub zlikwidować w niej okno a na piętrze w łazience to też luksfera lub likwidacja okna. Wtedy zbliżam się do granicy na 3m i domek mi się mieści bez problemów. Będę musiał z firma pogadać co do ceny i się zobaczy czy u nich co nieco nie zamówię. Co do zmian jakie od razu bym wprowadził to likwidacja przejścia z garażu do spiżarki. Według mnie to jest niepotrzebne a to miejsce można inaczej zagospodarować. Na piętrze wszystkie duże okna które są do podłogi zastąpiłbym zwykłym 150x200 dwuskrzydłowe i na parterze w salonie też takie okienko lub wersja z FIXem. Okienka się zmniejszą więc cena pewnie też by się zmniejszyła, a ja bym wolał mniejsze okienka ale 3-szybowe. Na pewno zamiast płyty zrobię tradycyjny fundament bo szkoda aby była płyta pod garażem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts